Is Bluetooth of Aux beter voor geluidskwaliteit en gemak?

Inhoudsopgave:

Is Bluetooth of Aux beter voor geluidskwaliteit en gemak?
Is Bluetooth of Aux beter voor geluidskwaliteit en gemak?
Anonim

Het belangrijkste verschil tussen Aux en Bluetooth is dat de ene draadloos is en de andere bedraad. Een Aux-aansluiting (auxiliary) verwijst naar elke secundaire bedrade verbinding, maar wordt gewoonlijk geassocieerd met de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Bluetooth is een draadloze technologiestandaard die toetsenborden, headsets, luidsprekers, controllers en andere randapparatuur verbindt met een hostcomputer zoals een laptop, telefoon of tablet.

Afgezien van het onderscheid tussen bekabeld en draadloos, wat onderscheidt een Aux-verbinding nog meer van een Bluetooth-verbinding? Als het gaat om gemak, compatibiliteit en geluidskwaliteit, welke is dan beter? Hier bespreken we de overeenkomsten en verschillen tussen Aux en Bluetooth.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Bedraad, beperkt tot het bereik van de 3,5 mm-kabel.
  • Superieure geluidskwaliteit, hoewel de meesten geen verschil zullen merken.
  • Het is niet nodig om een luidspreker of afspeelapparaat in te stellen, te koppelen of digitaal te verbinden.
  • Draadloos, bereik in de meeste gevallen tot 10 meter.
  • Inferieure geluidskwaliteit, maar de meesten zullen geen verschil merken.
  • Vereist een koppelingsproces, wat frustrerend kan zijn.

Hoewel Aux kan verwijzen naar elke extra of secundaire ingang, wordt het vaak geassocieerd met de 3,5 mm koptelefoonaansluiting, die al sinds de jaren vijftig bestaat. Aux-ingangen worden ook wel telefoonstekkers, stereostekkers, koptelefoonaansluitingen, audioaansluitingen, 1/8-inch snoeren of een andere iteratie van deze termen genoemd.

Bluetooth verwijst ondertussen naar een draadloze connectiviteitsstandaard voor computers en randapparatuur. Hoewel niet zo universeel als Aux-ingangen, komt Bluetooth steeds vaker voor.

Gemak: Aux is sneller, universeel en bedraad

  • Bedraad.
  • Eenvoudig in te stellen. U hoeft geen compatibel apparaat te koppelen of te installeren.
  • De meeste audio-afspeelapparaten hebben een Aux-ingang.
  • Draadloos.
  • Bereikt tot 33 voet maar vereist een koppelingsproces.
  • Niet zo universeel als Aux, maar steeds gebruikelijker.

Het is gemakkelijk en misschien wel sneller om een telefoon aan te sluiten op een luidsprekersysteem met een Aux-kabel, maar de aanwezigheid van een snoer beperkt het bereik tussen een apparaat en zijn host. Het is niet nodig om digitaal een Aux-aansluiting op te zetten. Je hebt alleen een koptelefoonaansluiting nodig die loopt van de audiobron naar een Aux-ingang op een speaker of receiver. In tegenstelling tot Bluetooth-audio hebben Aux-verbindingen echter een fysiek snoer nodig, dat verloren kan gaan of beschadigd kan raken.

Bluetooth is een draadloze standaard die zorgt voor meer bewegingsvrijheid tussen een apparaat en zijn host. De meeste verbindingen zijn effectief op afstanden tot 33 voet. Sommige industriële use-cases variëren tot 300 voet of meer. Voor autoaudio zorgen Bluetooth-verbindingen voor handsfree bediening via virtuele assistenten zoals Siri. Hiermee kunt u ook handsfree bellen, wat u niet kunt doen met een Aux-verbinding.

Bluetooth-verbindingen kunnen lastig zijn. Om een telefoon of apparaat voor het afspelen van media aan te sluiten op een luidsprekersysteem, moet u de luidspreker in de ontdekkingsmodus zetten en een telefoon gebruiken om de luidspreker te lokaliseren. Dit proces is niet altijd zo eenvoudig als geadverteerd. Als twee apparaten niet koppelen, herha alt u het proces totdat het werkt. Omdat software altijd wordt bijgewerkt, kunnen oude of verouderde apparaten een uitdaging zijn om verbinding te maken. Sommige koppelingen vereisen ook een toegangscode om een verbinding tot stand te brengen. Dit alles kan het proces van het afspelen van audio meer een opstartprobleem maken dan een Aux-kabel.

Geluidskwaliteit: Aux levert superieur geluid zonder gegevensverlies

  • Lossless analoge audio-overdracht.
  • Geen compressie of conversie van audio om te voldoen aan draadloze standaarden.
  • Superieur geluid, maar sommigen merken misschien geen verschil.
  • Gecomprimeerde audio verliest wat gegevens om te voldoen aan draadloze standaarden.
  • Inferieur geluid, maar sommigen merken misschien geen verschil.

Bluetooth-audio wordt over het algemeen als inferieur beschouwd aan de meeste bedrade audio-aansluitingen, inclusief 3,5 mm Aux-aansluitingen. Dit komt omdat het verzenden van audio via een draadloze Bluetooth-verbinding inhoudt dat digitale audio aan de ene kant wordt gecomprimeerd tot een analoog signaal en aan de andere kant wordt gedecomprimeerd tot een digitaal signaal. Deze conversie resulteert in een klein verlies van geluidskwaliteit.

Hoewel de meeste mensen het verschil niet zullen merken, staat het proces in contrast met Aux-verbindingen, die van begin tot eind analoog zijn. De conversie van digitaal naar analoog wordt uitgevoerd door de computer of telefoon die de audio host.

Hoewel de geluidskwaliteit theoretisch superieur is, heeft Aux ook nadelen. Omdat het een fysieke verbinding is, hebben Aux-snoeren de neiging om na verloop van tijd te verslijten. Het herhaaldelijk aansluiten en loskoppelen van het snoer kan het metaal langzaam uithollen, waardoor slechte verbindingen ontstaan die het geluid vervormen. Kortsluitingen in de elektrische stroom introduceren ook hoorbare ruis. Voor bedrade verbindingen bieden digitale USB-verbindingen over het algemeen een betere geluidskwaliteit, maar niet iedereen zal een verschil merken.

Op high-end geluidssystemen worden die verschillen duidelijk, of het nu via Aux, Bluetooth of USB is. Als zodanig biedt een Aux-verbinding audio van hogere kwaliteit dan Bluetooth. Een digitale aansluiting (zoals USB) zorgt voor een beter geluid. De verschillen in getrouwheid tussen elke bron moeten worden afgewogen tegen de verschillen in gemak.

Compatibiliteit: Aux is alomtegenwoordig, maar alleen voor audio

  • Aux-ingangen zijn te vinden op cd-spelers, autoradio's, draagbare luidsprekers, platenspelers, thuisbioscoopontvangers, muziekinstrumenten en smartphones en tablets.
  • Alleen compatibel met andere Bluetooth-apparaten.
  • Niet alleen voor geluidssystemen. Sluit ook toetsenborden, printers, headsets, tekentablets en harde schijven aan.

Omdat Aux-aansluitingen analoog zijn, is er een breder scala aan compatibele geluidssystemen. Bijna elk audio-afspeelapparaat heeft een bedrade Aux-ingang, inclusief cd-spelers, head-units, draagbare luidsprekers, platenspelers, home theater-ontvangers, sommige muziekinstrumenten en de meeste smartphones en tablets. De grootste uitzondering is elke iPhone die sinds 2016 is gemaakt.

Bluetooth-verbindingen zijn volledig draadloos en werken met een reeks randapparatuur, niet alleen met geluidssystemen. Bluetooth kan worden gebruikt om toetsenborden, printers, headsets, tekentablets en harde schijven aan te sluiten op een hostapparaat. Omdat Bluetooth-verbindingen echter draadloos zijn, is Bluetooth minder compatibel met oude of archaïsche geluidssystemen.

Eindoordeel

Aux beschrijft elke secundaire audioverbinding, maar verwijst meestal naar de 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De technische term voor dit type Aux-aansluiting is TRS (Tip, Ring, Sleeve) of TRRS (Tip, Ring, Ring, Sleeve). Deze namen verwijzen op hun beurt naar de fysieke metalen contacten in de stekkerkop.

Het is omdat Aux-snoeren beproefd zijn dat ze zo gewoon blijven. Aux-snoeren zijn niet zonder nadelen, maar het eenvoudige analoge gemak is een van de redenen waarom deze snoeren populair zijn. Dat gezegd hebbende, Bluetooth maakt een inhaalslag.

De motivatie achter Bluetooth was om in de jaren negentig met een sneller, draadloos alternatief voor de RS-232 seriële poortverbinding voor personal computers te komen. De seriële poort was tegen het einde van dat decennium grotendeels vervangen door USB, maar Bluetooth vond uiteindelijk zijn weg naar de mainstream.

Aangezien Bluetooth het mogelijk maakt om meestal veilige, lokale, draadloze netwerken te creëren, kan de technologie voor meer worden gebruikt dan alleen naar audio luisteren. Bluetooth is geen een-op-een stand-in voor een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Elke standaard heeft zijn kerngebruiksscenario's, maar naarmate media draadlozer en digitaler worden, wordt Bluetooth steeds overtuigender.

Aanbevolen: