Maken luidsprekerkabels een verschil voor de geluidskwaliteit?

Inhoudsopgave:

Maken luidsprekerkabels een verschil voor de geluidskwaliteit?
Maken luidsprekerkabels een verschil voor de geluidskwaliteit?
Anonim

Voordat u luidsprekerkabels voor uw audiosysteem koopt, moet u de beste luidsprekerkabels voor uw systeem vinden. Koop dan draden die de beste kwaliteit, prestaties en prijs leveren. Dit is wat u moet weten over het materiaal, de dikte en de lengte van de luidsprekerdraden om de beste beslissing te nemen.

Image
Image

Draadkenmerken die van invloed zijn op de kwaliteit

Luidsprekerdraden vergemakkelijken de stroom van elektrische impulsen tussen een ontvanger en een luidspreker. Zoals elke draad, presteren de dikte (of dikte), de totale lengte en de samenstellende materialen anders onder elektrische belasting.

De drie belangrijkste overwegingen zijn:

  • Capaciteit: Hoe hoger de capaciteit, hoe meer lading een materiaal (zoals een draad) vasthoudt bij een bepaalde spanning.
  • Inductantie: De verandering in spanning die ontstaat door veranderingen in stroom. Voor luidsprekerkabels is het inductantieniveau verwaarloosbaar.
  • Weerstand: De hoeveelheid energie die verloren gaat bij transmissie als gevolg van het medium van die transmissie. Hoe lager de weerstand, hoe meer vermogen de luidspreker bereikt.

Evenzo worden de prestaties van een draad beïnvloed door:

  • Gauge: Dikkere draden (d.w.z. draden met een lagere dikte) vertonen minder weerstand. Voor de meeste residentiële opstellingen is een gewone draad echter prima. Tenzij je honderden meters draad gebruikt of super-premium luidsprekerhardware hebt, is een normale 16-gauge draad prima.
  • Length: Langere draadlengtes verhogen de weerstand.
  • Composition: Verschillende metaalsoorten geleiden elektriciteit op verschillende manieren. Koper is goedkoop en heeft een lage inherente weerstand, maar is gevoelig voor corrosie als het wordt blootgesteld aan lucht. Zilver vertoont een nog lagere weerstand, maar de prijs ten opzichte van koper is niet gunstig. Goud oxideert niet bij contact met lucht (dus het is een geweldig plugmateriaal), maar het is beter bestand dan koper of zilver, dus het is niet ideaal voor kabels.

Als kwaliteit de audioprestaties beïnvloedt

Veronderstel dat je te maken hebt met een pure draad en niet een gehybridiseerde draad met zijn eigen ingebouwde filters bij de stekkers. Met een zuivere draad merk je geen afname van de audiokwaliteit totdat de weerstand van de draad meer dan 5 procent verschilt van de impedantie van de luidspreker.

De impedantie van een luidspreker is een maat voor de hoeveelheid weerstand die de luidspreker biedt aan de stroom die uit de ingangsdraad vloeit. Luidsprekers worden geïdentificeerd door een impedantie gemeten in ohm. U zult luidsprekers van 2 ohm, 4 ohm, 8 ohm, 16 ohm of 32 ohm tegenkomen in de audiomarkt, hoewel de classificatie geen vermogen van 2 hoeft te zijn.

Draden bieden een effectieve belasting bij een bepaalde combinatie van materiaal, lengte en dikte. Een luidspreker van 4 ohm werkt bijvoorbeeld met een 16-gauge koperdraad voor lengtes tot ongeveer 24 voet. Verder gaan de prestaties van de luidspreker achteruit. Je zult de degradatie niet per se meteen horen - een draad van 30 voet klinkt misschien niet anders voor jou - maar bij langere runs merk je het misschien.

Draaddikte en lengte voor specifieke luidsprekerimpedanties
Draadgrootte 2 Ohm 4 Ohm 8 Ohm
22 meter 3 ft. 6 ft. 12 ft.
20 meter 5 ft. 10 ft. 20 ft.
18 meter 8 ft. 16 ft. 32 ft.
16 meter 12 ft. 24 ft. 48 ft.
14 meter 20 ft. 40 ft. 80 ft.
12 meter 30 ft. 60 ft. 120 ft.
10 meter 50 ft. 100 ft. 200 ft.

Vermijd afstanden van meer dan 15 meter om het risico op demping van hoge frequenties te verminderen, zelfs als de theoretische lengte van de draad binnen de tolerantie v alt.

Wanneer prijs de kwaliteit beïnvloedt

Een prijskaartje alleen maakt een kabel niet beter. Een goede kabel is een kabel die is afgestemd op de nominale impedantie van de luidspreker bij een bepaald materiaal, dikte en lengte. Verder beschikt het over de juiste afscherming (bijv. een luchtdichte huls voor koper- en zilverdraden) en connectoren zonder zwakke punten, luchtspleten of een slechte constructie.

Op voorwaarde dat de kabel goed is gemaakt en overeenkomt met de impedantieberekening, maakt het niet uit of die kabel $ 5 of $ 50 of zelfs $ 500 kost.

Andere overwegingen

Nieuwere soorten kabels, zoals glasvezelkabels, presteren anders omdat ze gebaseerd zijn op licht in plaats van op elektrische lading.

Ultra-premium hardware, zoals de viercijferige luidsprekers met een impedantie van minder dan 2 ohm, vereisen over het algemeen dat je je spel aanzienlijk opvoert voor bedrading en versterking van het geluid.

Aanbevolen: