HP Notebook 15 Review: Kan de voordelige AMD-laptop van Hewlett-Packard de klus klaren?

Inhoudsopgave:

HP Notebook 15 Review: Kan de voordelige AMD-laptop van Hewlett-Packard de klus klaren?
HP Notebook 15 Review: Kan de voordelige AMD-laptop van Hewlett-Packard de klus klaren?
Anonim

Bottom Line

De HP Notebook 15 is een goede optie voor basale productiviteitstaken, maar de trage AMD-processor, de lage schermresolutie en het beperkte RAM-geheugen houden hem tegen.

HP Notebook 15

Image
Image

We hebben de HP Notebook 15 gekocht zodat onze deskundige reviewer hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De HP Notebook 15 is een instapmodel, voordelig geprijsde laptop die is ontworpen om te werken als een draagbare desktopvervanger. In de configuratie die we hebben getest, is de AMD A6-9225 2.6 GHz-processor en 4 GB DDR4 RAM bleken voldoende voor de meeste elementaire productiviteitstaken, maar een scherm dat geen Full HD is, maakt het moeilijk te verkopen als desktopvervanger. De matige levensduur van de batterij betekent ook dat je misschien op zoek bent naar een stopcontact als je hem buitenshuis gebruikt.

We hebben een HP Notebook 15 op kantoor en thuis op de proef gesteld om te zien hoe hij dagelijkse taken afhandelt die verder gaan dan de basisbenchmarknummers. We hebben gekeken naar zaken als de kwaliteit van de luidspreker, het vermogen om productiviteitstaken en gaming aan te kunnen, de batterijduur tijdens gebruik en meer.

Image
Image

Design: Premium kijkt naar een budgetprijs

Bij het ontwerpen van een desktopvervanger van minder dan $ 300, zoals de HP Notebook 15, worden compromissen gesloten om dat budgetvriendelijke prijskaartje te halen. Esthetiek is meestal de eerste concessie, maar de HP Notebook 15 ziet er eigenlijk heel mooi uit. De matte afwerking van de schaal heeft een aangename textuur en geeft een mooie visuele flair aan wat een onopvallend ontwerp had kunnen zijn.

De HP Notebook 15 is verkrijgbaar in een paar verschillende kleuren, maar het zwarte basismodel dat we hebben getest, heeft hetzelfde getextureerde plastic op de rand, de binnenbehuizing en de buitenbehuizing. De meeste poorten, inclusief de voeding, Ethernet, HDMI en beide USB 3.1-poorten, bevinden zich aan de linkerkant, dus meestal heb je maar aan één kant van het apparaat te maken met draden. De derde USB-poort, het dvd-station en de SD-kaartlezer bevinden zich allemaal aan de rechterkant.

De matte afwerking van de schaal heeft een aangename textuur en geeft een mooie visuele flair aan wat een onopvallend ontwerp had kunnen zijn.

De laptop is aan de achterkant minder dan 2,5 cm dik en loopt af naar een nog dunner profiel aan de voorkant. Het weegt meer dan vier en een half pond, wat de draagbaarheid enigszins vermindert, maar de korte levensduur van de batterij betekent dat je deze toch niet overal bij je zult dragen.

Setup-proces: Over het algemeen eenvoudig, maar bloatware kan de initiële setup uitbreiden

De HP Notebook 15 is een Windows 10-laptop en het installatieproces is niets bijzonders voor een laptop als deze. We hebben de eerste installatie getimed en het duurde minder dan 15 minuten om hem aan te sluiten en aan te zetten om voor het eerst op het bureaublad te komen. HP vraagt wel om wat informatie (inclusief uw e-mailadres) tijdens het aanmeldingsproces, maar de meeste OEM's hebben een soortgelijk proces voor het instellen van ondersteuning en garantie-informatie.

Het wordt geleverd met een proefversie van Microsoft 365 en ongeveer tien hulpprogramma's en apps van HP die de meeste gebruikers niet willen of nodig hebben. Het verwijderen van alle bloatware verlengt de initiële installatietijd aanzienlijk, vooral omdat dit niet de snelste laptop is om mee te beginnen, maar het verwijderen van wat je niet nodig hebt, maakt wat ruimte vrij en helpt de laptop een beetje sneller te werken.

Display: onopvallend, en niet HD

Het beeldscherm is een van de grootste tekortkomingen van de HP Notebook 15. Het is bruikbaar en het zal niet in de weg zitten als je de laptop alleen gebruikt voor elementaire productiviteitstaken. Maar het is absoluut een van de plaatsen waar HP bezuinigt om de budgetprijs te bereiken. De maximale resolutie is slechts 1366 x 768, wat aan de lage kant is voor een 15,6-inch scherm.

We zouden graag een resolutie van minimaal 1600 x 900, zo niet 1920 x 1080, willen zien op een laptop van dit formaat, maar dat is niet per se een dealbreaker voor deze prijs.

Image
Image

Prestaties: overtroffen door Intel HP notebooks met vergelijkbare specificaties

De HP Notebook 15 lijdt op de prestatieafdeling vanwege zijn AMD A6-9225 en 4GB RAM. Het is perfect in staat om elementaire productiviteitstaken uit te voeren, zoals tekstverwerking, surfen op het web, e-mail en zelfs spreadsheets, maar vergelijkbare modellen met zelfs iets betere processors en extra RAM verslaan het in elke belangrijke benchmark.

We hebben de PCMark 10-benchmark uitgevoerd om een baseline te krijgen van hoe de HP Notebook 15 basistaken aankan. Het behaalde een algemene score van 1.421, met een hogere score van 3.027 in de categorie essentials en 2.352 in de categorie productiviteit. Dat geeft aan dat het in staat is om basistaken uit te voeren, zoals tekstverwerking en surfen op het web, maar dat apps doorgaans langer nodig hebben om te starten en waarschijnlijk de hele machine vertragen.

Het beeldscherm is een van de grootste tekortkomingen van de HP Notebook 15.

Ter vergelijking: het overtrof de vergelijkbare uitgeruste Lenovo Ideapad 320, die er slechts in slaagde om 1. 021 te scoren in de algemene test. Het met Intel uitgeruste neefje van de HP Notebook 15, de HP 15-BS013DX, behaalde echter een veel hogere score van 2, 169. Een andere goedkope laptop in dezelfde prijsklasse, de Acer Aspire E15, versloeg de meeste concurrenten met een score van 2, 657.

We hebben ook enkele gaming-benchmarks uitgevoerd, maar het komt erop neer dat deze laptop niet is ontworpen om te gamen. Het heeft niet de processor, videokaart of RAM om iets te spelen dat zelfs maar een moderne game benadert.

Het scoorde een middelmatige 2.600 en haalde slechts 16 FPS in de Cloud Gate-benchmark, die is ontworpen voor low-end notebooks. De nauw verwante HP 15-BS013DX, die een Intel-chip heeft, scoorde 5, 232 met 31 FPS in die benchmark.

We hebben ook de Fire Strike-benchmark uitgevoerd, een andere gaming-benchmark die is ontworpen voor iets krachtigere machines. Het behaalde daarin slechts een score van 547, met een totaal onspeelbare 3 FPS.

Productiviteit: werkt prima voor basisproductiviteitstaken

Bij gebruik in de echte wereld merkten we dat de HP Notebook 15 vaak traag aanvoelt, vooral bij het uitvoeren van meerdere apps tegelijk of bij het jongleren met 10 of meer webbrowsertabbladen. Het is vooral slecht in het werken met afbeeldingen en video, maar het is bruikbaar voor basistaken zoals tekstverwerking en e-mail.

Het grootste probleem dat we tijdens onze tests tegenkwamen, was de laadsnelheid. Sommige apps, zoals LibreOffice Writer, duurden bijna 20 seconden om te starten. Dat is een probleem waar je alleen mee te maken krijgt als je apps voor het eerst opent, maar het duurt wel even voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat op deze laptop.

Als je eenmaal aan het werk bent, is het toetsenbord van de HP Notebook 15 geweldig. De toetsen voelen lekker pittig aan, niet papperig, en de positionering is behoorlijk. We hadden geen problemen met typen of het gebruik van het touchpad, en het is fijn om een volledig toetsenbord in eilandstijl te hebben met een speciaal numeriek toetsenblok.

Audio: solide geluid voor een budgetlaptop

De dubbele luidsprekers bevinden zich tussen het toetsenbord en het scherm en schieten omhoog, zodat ze nooit worden gedempt door uw handen of het oppervlak waarop de laptop staat.

De geluidskwaliteit is geweldig voor een laptop in deze categorie, en we merkten geen vervorming bij het luisteren naar muziek of het bekijken van filmtrailers op YouTube. Het is ook voldoende luid, hoewel de luidsprekers niet de basweergave hebben die nodig is om een kamer echt te vullen.

Netwerk: fatsoenlijke snelheden, maar geen 802.11ac

De draadloze kaart is een andere plaats waar HP de notebook 15 bezuinigt. De snelheden zijn goed genoeg wanneer verbonden met een 2,4 GHz Wi-Fi-netwerk, maar het gebrek aan 802.11ac-ondersteuning betekent dat je de optie niet hebt om verbinding te maken met een 5 GHz-netwerk.

Bij tests op Speedtest.net ontdekten we dat de HP Notebook 15 downloadsnelheden van 34 Mbps en uploadsnelheden van 29 Mbps beheerde. Ter vergelijking: de met 802.11ac uitgeruste HP 15-BS013DX beheerde downloadsnelheden tot 217 Mbps bij aansluiting op ons 5 GHz-netwerk.

Het ontbreken van 802.11ac is geen probleem als je draadloze router geen 5 GHz ondersteunt, maar het is fijn om die optie te hebben als je video wilt streamen of grote bestanden wilt downloaden.

Image
Image

Bottom Line

De HP Notebook 15 bevat een 720p-webcam die goed genoeg werkt voor videochats, maar hij is een beetje wazig en vervaagd voor gebruik in professionele teleconferenties. Het is er als je het nodig hebt, maar het is niets bijzonders.

Batterij: middelmatige levensduur van de batterij vereist regelmatig opladen

De HP Notebook 15 heeft een driecellige 41Wh-batterij volgens het specifieke blad, en dat komt overeen met wat we tijdens onze tests hebben gevonden. Onze metingen toonden een ontwerpcapaciteit van 41.040 mWh en een volledig laadvermogen van 41.040. Helaas is dat niet genoeg batterij om deze laptop te ondersteunen.

Vergelijkbare modellen met zelfs iets betere processors en extra RAM verslaan het in elke belangrijke benchmark.

Tijdens onze tests ontdekten we dat de batterij van de HP Notebook 15 ongeveer vier en een half uur constant gebruik meegaat. Dat is genoeg voor licht gebruik, maar niet genoeg om je een hele dag op het werk of op school te houden zonder de oplader op een gegeven moment aan te sluiten. Bij zeer licht gebruik en de wifi uitgeschakeld, gaat de batterij een paar uur langer mee.

Bottom Line

De HP Notebook 15 is uitgerust met Windows 10 en gratis proefversies van McAfee antivirus en Microsoft 365. Er zijn ook een handvol standaard Windows-apps geïnstalleerd en veel bloatware van HP - er zijn ongeveer tien verschillende apps, waaronder HP JumpStart en HP Audio Switch, waarvan we denken dat de meeste gebruikers ze willen verwijderen.

Prijs: Aantrekkelijke prijs voor wat je krijgt

De HP Notebook 15 zal geen prijzen winnen voor prestaties of batterijduur, maar het is een klassiek voorbeeld van de oude stelregel dat "je krijgt waar je voor beta alt". De adviesprijs is slechts $ 299, dus als je op zoek bent naar een ultra-budget laptop, dan is het de moeite van het bekijken waard.

Concurrentie: voor een beetje meer geld kun je veel meer krijgen

De HP Notebook 15 doet het gunstig ten opzichte van sommige van zijn ultra-budget concurrenten, maar hij schiet hopeloos tekort in vergelijking met laptops die zelfs iets duurder zijn. Dit geeft aan dat als u wat meer te besteden heeft, het de moeite waard is om te investeren in een beter presterende machine.

Net als voor andere laptops in het bereik van minder dan $ 300, is de Lenovo Ideapad 320 verkrijgbaar voor een vergelijkbare prijs van $ 288, maar hij scoorde aanzienlijk lager in belangrijke benchmarktests. Dit apparaat ziet er een stuk mooier uit dan de HP Notebook 15, maar presteert eigenlijk niet zo goed - tenzij je de absoluut goedkoopste laptop nodig hebt die je kunt vinden, is de Ideapad 320 geen goede optie.

De HP 15-BS013DX, aan de andere kant, heeft een veel hogere adviesprijs van $ 699 en verkoopt doorgaans in het bereik van minder dan $ 500 in plaats van in het bereik van minder dan $ 300. Maar het hogere prijskaartje zorgt voor een betere batterijduur, een touchscreen en veel hogere scores op belangrijke benchmarks.

In het midden zitten - een beetje duurder dan de HP Notebook 15 maar goedkoper dan de 15-BS013DX - is de Acer Aspire E15. Deze laptop is misschien wel het grootste argument tegen de HP Notebook 15. De Aspire E15 verslaat hem in elke benchmark, heeft een batterij die bijna drie keer zo lang meegaat en is voorzien van een Full HD-scherm, terwijl de prijs concurrerend blijft. De Acer heeft een adviesprijs van $ 379, maar is meestal beschikbaar voor minder dan dat. Als je wat speelruimte in je budget hebt, is de Aspire E15 een meer competente machine voor slechts een beetje meer geld.

Geen echte desktopvervanger, maar een degelijke budgetoptie voor de meest elementaire taken

Het beeldscherm met een lagere resolutie, de niet-indrukwekkende batterij en de zwakke interne onderdelen maken alles wat verder gaat dan basistaken een worsteling voor de HP Notebook 15. Maar als je alleen een laptop nodig hebt voor surfen op het web, e-mailen en tekstverwerking - en van plan bent hem in de buurt van een stopcontact te houden - dan is de HP Notebook 15 de juiste keuze voor een ongelooflijk lage prijs.

Specs

  • Productnaam Notebook 15
  • Product Merk HP
  • SKU 15-BA009DX
  • Prijs $276,79
  • Productafmetingen 15 x 10 x 0,9 inch.
  • Garantie Een jaar beperkt
  • Compatibiliteit Windows
  • Processor AMD A6-9225 2.6 GHz
  • GPU AMD Radeon R4 Graphics
  • RAM 4GB DDR4
  • Camera 720p-webcam
  • Poorten 2x USB 3.1, 1x USB 2.0, HDMI, Ethernet, hoofdtelefoonaansluiting

Aanbevolen: