Hoe een nieuwe platenspeler of stylus te kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe een nieuwe platenspeler of stylus te kiezen
Hoe een nieuwe platenspeler of stylus te kiezen
Anonim

Wat te weten

  • Als de cartridge in goede staat is, vervang dan alleen de stylus. Vervang de hele cartridge als er geen verwijderbare stylus is.
  • Fysieke of sonische tekenen dat je een nieuwe stylus nodig hebt: vervorming, wazigheid, ruis, onbalans in kanalen, spugen, sissen, overslaan of stuiteren.
  • Stel een budget in en kies een stylusvorm. Een hele cartridge vervangen? Zoek een cartridgemassa die compatibel is met de toonarm van de draaitafel.

Dit artikel legt uit hoe je een nieuwe platenspelercartridge of stylus kiest, of je nu een oud, beschadigd item vervangt of een upgrade uitvoert om de sonische prestaties te verbeteren.

Waarom een platenspelercartridge of stylus vervangen?

Draaischijfcartridges - met name de stylus, ook wel naald genoemd - slijten door gebruik. Uiteindelijk moeten deze onderdelen worden vervangen om de beste sonische prestaties te behouden, vooral als je een van de beste beschikbare draaitafels hebt. Het regelmatig vervangen van de stylus helpt ook om de integriteit van uw groeiende collectie vinylplaten te behouden, die krassen of schade kunnen oplopen door naalden die de aanbevolen levensduur hebben overschreden. En hoewel uw platenspelercartridge in uitstekende staat verkeert, kunt u nog steeds kiezen voor een nieuwere, beter presterende upgrade. Er zijn veel keuzes, maar de selectie wordt eenvoudiger door enkele basisprincipes van draaitafels te begrijpen.

Image
Image

Anatomie van een patroon

Hoewel ze samenwerken als een precisie-instrument, zijn een draaitafelcartridge en stylus twee afzonderlijke onderdelen. Als u denkt aan platenspeler-cartridges zoals ruitenwissers op auto's, zou de stylus het dunne rubberen blad zijn dat direct contact maakt met de voorruit. U weet dat het mes begint te verslijten wanneer het de regen niet meer effectief kan verwijderen. En zolang de wissereenheid nog in goede staat is, hoeft u alleen het mesgedeelte te vervangen. Hetzelfde concept is van toepassing op hoe u een draaitafel zou behandelen - als de cartridge nog in goede staat is, vervangt u alleen de stylus.

De uitzondering op de regel is dat sommige soorten platenspelercartridges geen verwijderbare stylus hebben, dus je zou de hele cartridge moeten vervangen.

Wanneer een cartridge of stylus vervangen

Hoofdsignalen geven aan wanneer het tijd is om een draaitafelnaald te vervangen. Als je vervorming, wazigheid, ruis, kanaalonbalans, spugen, knetteren, sissen, ruis of onscherpte waar dat voorheen niet was, waarneemt, dan ben je toe aan een nieuwe stylus.

De gebruikelijke audiosignalen die suggereren dat je een nieuwe stylus nodig hebt, zijn vergelijkbaar met het geluid van een vuile plaat, dus test de audiokwaliteit alleen met een schone, in goede staat verkerende LP.

Kijk uit voor fysieke tekenen dat je platenspeler een vervangende stylus nodig heeft. Als de stylus springt of stuitert, is het tijd voor vervanging. Controleer of de naaldkop er verbogen, misvormd, beschadigd of gecoat uitziet (stof, olie en wrijving vormen samen een verhard residu) - het helpt om de stylus nauwkeurig te observeren onder een aangedreven microscoop om te zien. Als een van deze factoren duidelijk lijkt, weet je dat het tijd is om een nieuwe stylus te kopen.

Het gebruik van een oude, versleten stylus is een zekere manier om je vinylplatencollectie permanent te beschadigen.

Hoewel ze minder vaak voorkomen in termen van frequentie, moeten cartridges voor platenspelers ook worden vervangen. Ze zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar niet voor altijd. U weet dat het tijd is om een nieuwe ruitenwissereenheid aan te schaffen wanneer de onderdelen wiebelig worden, geluid maken wanneer dat niet het geval is, of de regen niet wegvegen, zelfs niet met verse mesinzetstukken. Hetzelfde algemene concept is van toepassing op platenspelercartridges. Doorgaans is het vervangen van de stylus zelf voldoende om uw platen nieuw leven in te blazen. Maar er zijn momenten waarop u de hele cartridge moet vervangen, bijvoorbeeld nadat u een gebruikte platenspeler hebt gekocht - omdat u geen idee hebt van de geschiedenis of hoe goed er voor is gezorgd - of wanneer u de geluidsuitvoer van uw platenspeler wilt upgraden.

Als je de cartridge of de stylus niet kunt vervangen, heb je waarschijnlijk speelgoed en geen serieus stuk audioapparatuur. In zo'n situatie zou de hele unit vervangen moeten worden. Maar controleer het eerst nog een keer, want zelfs bij de meest goedkope platenspelermodellen kunnen gebruikers de cartridge en stylus upgraden.

Stel een budget in

Er zijn letterlijk duizenden platenspelercartridges en styli om uit te kiezen van verschillende fabrikanten. Bepaal eerst hoeveel u wilt uitgeven. Net als bij veel andere aankoopsituaties, zoals het bouwen van een stereosysteem voor thuis met een beperkt budget, is het verstandig om van tevoren een limiet in te stellen. Platenspeler-cartridges kunnen tussen de $ 25 en $ 15.000 per stuk draaien!

Als u niet zeker weet hoeveel u moet uitgeven, vergelijk dan uw kosten met de rest van uw apparatuur. U wilt bijvoorbeeld misschien niet meer dan $ 100 betalen om uw draaitafel te upgraden als het een basismodel is. Als u echter een duurdere eenheid heeft, wilt u waarschijnlijk meer uitgeven aan een bijpassende cartridge of stylus van hoge kwaliteit. Maar denk ook eens aan de rest van je stereo-installatie thuis. Geld kan verder gaan - in termen van het beste geluid voor de dollar - door eerst de luidsprekers of versterker te upgraden. Maar als je al topapparatuur hebt, is het veel logischer om meer uit te geven aan een vervangende cartridge of stylus voor je draaitafel.

Patroon of stylus?

Meestal gebruiken draaitafels op instapniveau een niet-verwijderbare cartridge die stylusvervangingen ondersteunt. Als je het niet zeker weet, kijk dan eens naar het uiteinde van de toonarm van je draaitafel (het deel dat je optilt en op het vinyl zet om de muziek af te spelen). Als u schroeven ziet waarmee de cartridge aan het uiteinde van de arm is bevestigd, kan de cartridge worden vervangen. Als je geen schroeven ziet, kun je alleen de stylus vervangen. Een dubbele controle van de handleiding van het product bevestigt deze mogelijkheid; met robuustere draaitafels kunt u een van deze of soms beide onderdelen vervangen.

Bepaal of je platenspeler een standaard of p-mount cartridge gebruikt. Een standaard cartridge komt het meest voor. Een standaard cartridge wordt aan de onderkant van de toonarm van de draaitafel gemonteerd en wordt vastgezet met een paar verticale schroeven. Een p-mount cartridge wordt in het uiteinde van de toonarm gestoken en wordt vastgezet met een enkele horizontale schroef.

Als u alleen de stylus wilt vervangen, hoeft u alleen maar een compatibele stylus met de gewenste naaldvorm te vinden. Hoewel de fabrikant waarschijnlijk zijn eigen selectie heeft om uit te kiezen, maken en verkopen andere bedrijven vervangende styli voor alle verschillende modellen draaitafels. Sommige stylusvervangingen worden geleverd met installatie-instructies, maar de beste referentie is de producthandleiding van uw eigen draaitafel, die de beste stappen zou moeten tonen voor het vervangen van de stylus van uw draaitafel.

Juiste patroonmassa

De volgende belangrijke overweging - maar alleen als u de hele cartridge vervangt - is het vinden van de cartridgemassa die compatibel is met de toonarm van de draaitafel. Dit is waar het controleren van producthandleidingen buitengewoon handig kan zijn, aangezien de specificaties een reeks aanvaardbare minimum- en maximumwaarden moeten vermelden. Over het algemeen is het doel om de totale massa van de toonarm, inclusief de cartridge, precies goed te balanceren. Effectieve balans zorgt ervoor dat de stylus groeven nauwkeurig volgt, in plaats van met te veel kracht of niet genoeg naar beneden te drukken. Elke draaitafel is anders, dus het raadplegen van de producthandleiding kan giswerk wegnemen.

Nadat u het massabereik en de montagestijl van de cartridge kent, moet u kiezen tussen een cartridge met bewegende magneet of een cartridge met bewegende spoel. Er zijn opmerkelijke verschillen tussen phono-cartridges met bewegende magneet en bewegende spoel, elk met hun eigen voor- en nadelen. Draaitafels met cartridges met bewegende spoel hebben meestal geen vervangbare stylus, dus u kunt verwachten dat u de hele cartridge moet vervangen. Sommige platenspelermodellen zijn ook alleen compatibel met één cartridgetype. Anderen bieden flexibiliteit door te kunnen werken met bewegende magneet of bewegende spoelpatronen.

Kies een naaldvorm

Image
Image

Of je nu een hele draaitafelcartridge of alleen een vervangende stylus selecteert, je moet een stylusvorm kiezen. Hoewel veel fabrikanten hun eigen gepatenteerde ontwerpen hebben gemaakt (bijv. MicroLine van Audio-Technica), zijn de meest voorkomende stylusvormen die u tegenkomt: sferisch (ook bekend als conisch), elliptisch (ook bekend als bi-radiaal), lijn (ook bekend als fijn lijn- of lineair contact) en Shibata. De vorm van de stylus is belangrijk omdat deze een belangrijke factor is bij het bepalen van de algehele audioprestaties en -weergave van het systeem. Hoe meer oppervlaktecontact tussen een naaldpunt en de groeven van een plaat, hoe beter en nauwkeuriger de sound-i.d.w.z. grotere diepte en beeldvorming met minder vervorming en fasefouten.

De vorm van de stylus heeft ook een direct effect op de kosten, nauwkeurigheid van de uitlijning en slijtage. Bolvormige tips zijn bijvoorbeeld het meest betaalbaar, het gemakkelijkst te gebruiken en gaan het langst mee in de tijd omdat ze het minste contact maken met het oppervlak. Ze vertonen echter niet hetzelfde prestatieniveau als de elliptische, lijn- of Shibata-styluspuntvormen.

De andere stylusvormen zijn meestal duurder omdat ze veel moeilijker te vervaardigen zijn. Ze bieden ook betere sonische prestaties; je moet er alleen voor zorgen dat de stylus goed is uitgelijnd op de draaitafel om de groeven nauwkeurig te volgen. Deze uitlijning kan moeilijk te bereiken zijn zonder gereedschap en oefening, daarom is de standaard bolvormige styluspunt populair. Bovendien, aangezien deze betere tips meer oppervlaktecontact met vinylplaten behouden, kun je verwachten dat de stylus na verloop van tijd sneller verslijt in vergelijking met de bolvormige naalden.

Controleer voordat je iets koopt nog een keer of de gekozen cartridge of stylus compatibel is met je platenspelermodel. Nadat u het in de hand hebt, installeert u het eenvoudig en stelt u uw platenspeler correct in voor de beste resultaten.

Tips voor installatie en onderhoud

  • Houd uw vinylplaten en styluspunt schoon, vrij van stof en vingerafdrukken, om de conditie van de stylus te behouden.
  • Laat de stylus voorzichtig op de plaat rusten. Als u het laat vallen, kan de punt bot worden en ook de plaat beschadigen.
  • Styli hebben een beperkte levensduur (tussen 200 en 1.000 uur, afhankelijk van het model), dus het is een goed idee om ze om de paar jaar te vervangen, afhankelijk van het gebruik.
  • Draaischijfcartridges gaan niet eeuwig mee en verliezen geleidelijk aan gevoeligheid, dus plan eventuele vervanging.
  • Het bijhouden van een logboek van de door de draaitafel gespeelde uren kan helpen bepalen wanneer het tijd is om de cartridge of stylus te vervangen. Hoewel het misschien een beetje vervelend lijkt, zal het het meeste giswerk wegnemen.
  • Vervang altijd de cartridge of stylus wanneer je een gebruikte platenspeler hebt gekocht. Het is nooit de moeite waard om je vinylplaten te beschadigen met een oude of onbekende naald.

Aanbevolen: