Hoeveel vermogen hebben mijn stereoluidsprekers echt nodig?

Inhoudsopgave:

Hoeveel vermogen hebben mijn stereoluidsprekers echt nodig?
Hoeveel vermogen hebben mijn stereoluidsprekers echt nodig?
Anonim

Een van de meest verwarrende onderwerpen bij het ontwerpen van home-audio is uitzoeken welke maat versterker je luidsprekers nodig hebben. Meestal nemen mensen zo'n beslissing op basis van simplistische en soms betekenisloze luidspreker- en versterkeruitgangsspecificaties. Velen hebben de neiging om misvattingen te volgen over hoe versterkers en luidsprekers werken.

Speaker Power Handling Specs

Speaker belastbaarheid specificaties zijn meestal zinloos. Meestal zie je alleen een "maximaal vermogen" -classificatie zonder uitleg over hoe de specificatie is afgeleid. Is dit het maximale continue niveau? Gemiddeld niveau? Hoogste niveau? En hoe lang gaat het mee, en met wat voor materiaal? Dit zijn ook belangrijke vragen.

Verschillende autoriteiten hebben verschillende, tegenstrijdige normen vrijgegeven voor het meten van het vermogen van luidsprekers, gepubliceerd door de Audio Engineering Society, de Electronics Industries Association en de International Electrotechnical Commission. Het is geen wonder dat de gemiddelde persoon vaak in de war raakt!

Bovendien volgen de meeste fabrikanten deze normen niet echt; ze maken gewoon een weloverwogen gok. Vaak is deze beslissing gebaseerd op het vermogen van de subwoofer. (Specificaties voor het vermogen van onbewerkte luidsprekerdrivers, zoals woofers en tweeters, zijn meer gestandaardiseerd en zinvoller dan specificaties voor complete luidsprekers.) Soms is een specificatie van het vermogen van een luidspreker gebaseerd op marketing. U kunt zelfs zien dat een fabrikant een duurdere luidspreker een hoger vermogen geeft dan een goedkopere luidspreker, ook al gebruiken ze allebei dezelfde woofer.

Volume-instellingen versus versterkervermogen

Image
Image

In de meeste situaties levert een versterker van 200 watt precies hetzelfde vermogen als een versterker van 10 watt, omdat het meeste luisteren plaatsvindt op een gemiddeld niveau, waarbij minder dan 1 watt voldoende vermogen is voor luidsprekers. Bij een bepaalde luidsprekerbelasting bij een bepaalde volume-instelling leveren alle versterkers precies dezelfde hoeveelheid vermogen, zolang ze maar in staat zijn om zoveel vermogen te leveren.

Dus het is echt de volume-instelling die ertoe doet, niet het vermogen van de versterker. Als u uw systeem nooit op een niveau zet waarbij het volume oncomfortabel is, zal uw versterker nooit meer dan 10 of 20 watt leveren. Zo kunt u veilig een versterker van 1000 watt aansluiten op een kleine 2-inch luidspreker. Zet het volume niet hoger dan wat de luidspreker aankan.

Wat je niet moet doen, is een versterker met laag vermogen, bijvoorbeeld een model van 10 of 20 watt, aansluiten op een typische luidspreker en het volume heel hard zetten. De versterker met laag vermogen kan clippen (vervormen) en clipping van de versterker is de meest voorkomende oorzaak van luidsprekerstoringen. Wanneer uw versterker aan het clippen is, voert hij in feite een hoog niveau gelijkspanning uit rechtstreeks naar de luidspreker, waardoor de spreekspoelen van de luidsprekerdrivers vrijwel onmiddellijk kunnen doorbranden.

Hoe bereken je welke maat versterker je nodig hebt

Image
Image

Hoe verwarrend dit alles ook lijkt, het is gemakkelijk om te berekenen welke maat versterker je nodig hebt. En het beste is dat je dit in je hoofd kunt doen. Perfect zal het niet zijn, want je gaat af op de specificaties van de speaker en versterkers, die vaak vaag en soms overdreven zijn. Maar het brengt je dichtbij genoeg. Zo doe je het:

  1. Neem de gevoeligheidsclassificatie van de luidspreker, uitgedrukt in decibel (dB) bij 1 watt/1 meter. Als het wordt vermeld als een specificatie in de kamer of een halve ruimte, gebruikt u dat nummer. Als het een echovrije specificatie is (zoals die in sommige werkelijke luidsprekermetingen worden gevonden), voeg dan +3 dB toe. Het nummer dat je nu hebt, vertelt je ongeveer hoe hard de speaker in je luisterstoel zal spelen bij een audiosignaal van 1 watt.
  2. Wat we willen bereiken, is de hoeveelheid stroom die nodig is om ten minste 102 dB te bereiken, wat ongeveer zo hard is als de meeste mensen ooit willen genieten. Hoe luid is dat? Ooit in een echt luide bioscoop geweest? Een goed gekalibreerde bioscoop die op referentieniveau draait, geeft je ongeveer 105 dB per kanaal. Dat is erg luid - luider dan de meeste mensen willen luisteren - en daarom spelen bioscopen zelden films op zo hoge volumes. Dus 102 dB is een goed doel.
  3. Dit is het belangrijkste dat je moet weten: om dat extra +3 dB volume te krijgen, moet je het versterkervermogen verdubbelen. Dus als je een luidspreker hebt met een kamergevoeligheid van 88 dB bij 1 watt, dan krijg je met 2 watt 91 dB, met 4 watt krijg je 94 dB, enzovoort. Tel vanaf daar gewoon op: 8 watt levert 97 dB op, 16 watt levert 100 dB op en 32 watt levert 103 dB op.

Je hebt dus een versterker nodig die 32 watt kan leveren. Natuurlijk maakt niemand een versterker van 32 watt, maar een ontvanger of versterker van 40 of 50 watt zou het prima moeten doen. Als de versterker of ontvanger die u wilt, bijvoorbeeld 100 watt levert, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Onthoud dat bij gemiddelde luisterniveaus met typische luidsprekers, hoe dan ook, elke versterker slechts ongeveer 1 watt produceert.

Aanbevolen: