HDD versus SSD-opslag

Inhoudsopgave:

HDD versus SSD-opslag
HDD versus SSD-opslag
Anonim

Je moet veel beslissingen nemen als je een nieuwe computer koopt of je huidige computer upgradet. Een belangrijk element waarmee u rekening moet houden, is opslag, en dit gebied gaat verder dan alleen het aantal giga- of terabytes dat de hardware kan bevatten. Je moet ook letten op het type schijf dat je krijgt.

Uw twee keuzes zijn een harde schijf (HDD) of een solid-state schijf (SSD). Beide hebben voordelen ten opzichte van elkaar, en waar je uiteindelijk voor kiest, hangt af van welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Slaat gegevens op een enkele schijf op met een bewegende arm.
  • Goedkoper.
  • Oudere tech.
  • Fysieke onderdelen geven meer potentiële faalpunten.
  • Grotere hardware.
  • Slaat gegevens op chips op.
  • Stillere werking.
  • Duurder.
  • Krijgt sneller toegang tot informatie en start deze op.

Zowel HDD's als SSD's voeren dezelfde taak uit. Ze slaan informatie op en openen deze op uw computer. Als budget echter uw grootste zorg is, kost een harde schijf minder voor dezelfde hoeveelheid opslagruimte.

De betaalbaarheid heeft echter een prijs. Solid-state schijven zijn efficiënter, flexibeler en duurzamer dan de eerdere opslagstandaard. Ze zijn ook gemakkelijker te vinden, aangezien harde schijven meestal voorkomen in goedkopere computers, en stand-alone en vervangende schijven bijna altijd solid-state zijn.

Als je een pc aan het bouwen bent of er een koopt, kun je het beste investeren in een solid-state schijf, hoewel een harde schijf je geld zal besparen.

Prijs: SSD's kosten u

  • Oudere, goedkopere technologie.
  • Nieuwer en duurder voor dezelfde hoeveelheid opslagruimte.

De prijs van een harde schijf zal sterk variëren op basis van verschillende factoren, waaronder fabrikant en grootte. Over het algemeen zal een harde schijf echter goedkoper zijn dan een solid-state schijf met dezelfde capaciteit.

Hoewel een huidige MacBook Pro ongeveer hetzelfde kost als een oudere (toen hij nieuw was), heeft de oudere computer waarschijnlijk meer opslagruimte. Dit verschil is omdat de eerdere hardware waarschijnlijk een hogere capaciteit maar goedkopere harde schijf heeft. Nieuwere, high-end modellen zullen solid-state schijven hebben die misschien minder capaciteit hebben voor de prijs, maar ze bieden verschillende voordelen, onafhankelijk van de kosten.

Nogmaals, echter, als je een harde schijf vervangt en je belangrijkste zorg de prijs voor opslag is, kun je nog steeds rondkomen met een harde schijf. Maar dit is niet het enige element waar u rekening mee moet houden.

Prestaties: SSD's zijn sneller en stiller

  • Mechanische onderdelen zorgen voor een langzamere werking.
  • Draaiende aandrijving en bewegende arm maken geluid.
  • Flash-achtig geheugen zorgt ervoor dat de computer sneller toegang heeft tot gegevens en gegevens sneller kan uitvoeren.
  • Loopt geruisloos.

Voor prestaties kan een traditionele harde schijf niet concurreren met zijn solid-state tegenhanger. Veel van waarom dit is, heeft te maken met hoe elke versie van opslag gegevens opha alt.

Een harde schijf bewaart informatie op een echte, metalen schijf waartoe hij toegang heeft met een metalen arm die fysiek naar de locatie van de gegevens op de schijf beweegt. Het proces werkt op dezelfde manier als een vinylplaat of dvd-speler.

Omdat het mechanische onderdelen gebruikt, kan een harde schijf een solid-state schijf gewoon niet bijhouden. De nieuwere technologie maakt gebruik van flash-geheugen dat wordt opgeslagen op onderling verbonden chips. SSD's lezen, schrijven en halen gegevens digitaal op, wat meerdere keren sneller is dan de analoge opstelling van een harde schijf.

Die bewegende delen introduceren ook een ander potentieel onaangenaam element: geluid. Harde schijven maken geluid, zowel wanneer de schijf omhoog draait als wanneer de arm eroverheen beweegt, wat betekent dat computers die ze bevatten, luider draaien dan degenen die dat niet doen. De chips in solid-state schijven bewegen niet wanneer de hardware in werking is, dus die apparaten zijn veel stiller, zo niet stil.

Stabiliteit en duurzaamheid: SSD's zijn robuust

  • Bewegende delen zijn minder betrouwbaar.
  • Ongevoelig voor fragmentatie.
  • Minder onderdelen om te breken.
  • Betrouwbaardere installatie in het algemeen.

In termen van robuustheid overtreffen SSD's de harde schijven volledig. Nogmaals, de tekortkomingen van de oudere technologie komen voornamelijk van de mechanische opstelling.

Het hebben van meer bewegende onderdelen in een apparaat biedt meer plaatsen waar het kan breken of defect kan raken. HDD's hebben twee grote gevarenpunten: de metalen schijf en de arm die deze leest. Als een van beide fa alt of schade oploopt, is de schijf in principe nutteloos.

Dat wil niet zeggen dat solid-state schijven onoverwinnelijk zijn, maar na verloop van tijd zullen ze veel minder snel kapot gaan. Ze hebben ook geen bewegende delen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een SSD beschadigt als je je computer laat vallen.

De andere tekortkoming van een harde schijf is de mogelijkheid tot fragmentatie. Fragmentatie vindt plaats wanneer de schijf niet genoeg aaneengesloten vrije ruimte heeft om een heel bestand op te slaan, zodat het uiteindelijk wordt gesplitst (gefragmenteerd) over verschillende plaatsen op de schijf. Als delen van bestanden over de hele schijf worden verspreid, kan dit niet alleen de laadsnelheid beïnvloeden, maar het kan het systeem ook minder stabiel maken.

De mogelijkheid van fragmentatie zorgt ook voor een extra stukje onderhoud voor harde schijven. U kunt een programma uitvoeren om uw harde schijf te "defragmenteren" en uw gegevens te consolideren voor betere en snellere prestaties. Het is een op te lossen probleem, maar het is gewoon iets dat u van tijd tot tijd zult moeten doen, wat niet nodig is met een solid-state schijf.

Eindoordeel: solid-state schijven zijn de beste keuze

Tenzij je een serieus budget hebt, hebben solid-state schijven alle voordelen ten opzichte van harde schijven. De eerdere technologie is minder efficiënt, sneller kapot en langzamer. De bewegende delen die het mechanisme besturen, bieden meerdere potentiële storingspunten die solid-state schijven niet hebben.

Over het algemeen zijn HDD's aan het verdwijnen. Je vindt ze meestal alleen in goedkopere laptops en als goedkope, zelfstandige externe en interne schijven. Solid-state opslag wordt de standaard voor nieuwe, duurdere hardware vanwege de vele voordelen. Het over het algemeen kleinere formaat van SSD's zorgt ook voor meer flexibiliteit als u uw eigen machine bouwt.

Beide versies van een harde schijf zullen uw informatie opslaan en openen. Maar je krijgt waar je voor beta alt. Het extra geld voor een nieuwere schijf zal u later waarschijnlijk kopzorgen besparen.

Aanbevolen: