Wat is de beste resolutie voor het afdrukken van foto's?

Inhoudsopgave:

Wat is de beste resolutie voor het afdrukken van foto's?
Wat is de beste resolutie voor het afdrukken van foto's?
Anonim

Het is gemakkelijk om in de war te raken over het aantal pixels dat je nodig hebt in een afbeelding. Maar bij het maken van een beslissing komt het allemaal neer op hoe u de foto en de afmetingen van de afdruk gaat gebruiken. Hier is een handig diagram om u te helpen bepalen hoeveel pixels u nodig heeft voor het afdrukken van foto's op standaardformaat op een inkjetprinter of via een online afdrukservice.

Het is belangrijk om de termen met betrekking tot afbeeldingsgrootte en resolutie te begrijpen:

  • Pixels Per Inch (PPI): Een meting van de afbeeldingsresolutie die de grootte definieert waarop een afbeelding wordt afgedrukt
  • Dots Per Inch (DPI): Een meting van de printerresolutie die bepa alt hoeveel inktpunten op de pagina worden geplaatst wanneer de afbeelding wordt afgedrukt
  • Megapixels (MP): Een miljoen pixels, hoewel dit aantal vaak wordt afgerond bij het beschrijven van de resolutie van digitale camera's

Minder dan 2 MP

Alleen geschikt voor weergave op het scherm en afdrukken op portemonneeformaat

2 MP=1600 x 1200 pixels

Hoge kwaliteit: 4 x 6 inch, 5 x 7 inch

Aanvaardbare kwaliteit: 8 x 10 inch

3 MP=2048 x 1536 pixels

Hoge kwaliteit: 8 x 10 inch

Aanvaardbare kwaliteit: 10 x 13 inch

4 MP=2272 x 1704 pixels

Hoge kwaliteit: 9 x 12 inch

Aanvaardbare kwaliteit: 12 x 16 inch

5 MP=2592 x 1944 pixels

Hoge kwaliteit: 10 x 13 inch

Aanvaardbare kwaliteit: 13 x 19 inch

Als je meer dan 5 megapixels ha alt, is de kans groot dat je een professionele fotograaf bent die geavanceerde apparatuur gebruikt, en dat je de concepten van beeldgrootte en resolutie al onder de knie zou moeten hebben.

Megapixel Waanzin

Image
Image

Fabrikanten van digitale camera's willen dat alle klanten geloven dat een hoger aantal megapixels altijd beter is; maar zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel, tenzij je een grootformaat inkjetprinter hebt, is alles groter dan 3 MP meer dan de meeste mensen ooit nodig zullen hebben.

Soms zijn echter meer megapixels handig. Ze kunnen amateurfotografen de vrijheid geven om agressiever te croppen als ze niet zo dicht bij een onderwerp kunnen komen als ze zouden willen. Het nadeel is dat grotere bestanden meer ruimte in het geheugen van uw camera nodig hebben en meer opslagruimte op uw computer. De kosten van extra opslag zijn echter waarschijnlijk de moeite waard, vooral voor die momenten waarop u die kostbare foto vastlegt en deze op groot formaat wilt afdrukken om in te lijsten.

Vergeet niet dat u altijd een online afdrukservice kunt gebruiken als uw printer geen afdrukken op groot formaat aankan.

Een laatste opmerking

Het belangrijkste om te begrijpen is dat je de PPI-waarde van een foto niet moet verhogen door de afbeeldingsgrootte en resolutiewaarden in Photoshop of andere beeldverwerkings-apps te vergroten. Wanneer u dit doet, nemen de uiteindelijke bestandsgrootte en afbeeldingsafmetingen dramatisch toe, en de kleurinformatie in die nieuwe pixels is slechts een "beste gok" van de kant van de computer. Kortom, als een afbeelding een resolutie van 200 PPI of minder heeft, zou deze nooit een pers mogen raken.

Aanbevolen: