Wat is tv-scherpte en hoe verschilt het van tv-resolutie?

Inhoudsopgave:

Wat is tv-scherpte en hoe verschilt het van tv-resolutie?
Wat is tv-scherpte en hoe verschilt het van tv-resolutie?
Anonim

TV's en videoprojectoren bieden veel instellingen die helpen om de beste beeldkwaliteit te krijgen op basis van de mogelijkheden van de tv of volgens uw voorkeur. Tot deze instellingen behoren de instellingen voor scherpte en resolutie, die niet hetzelfde zijn. Blijf lezen om meer te weten te komen over de scherpte en resolutie van tv en hoe deze de beeldkwaliteit van tv beïnvloeden.

Deze informatie is van toepassing op tv's van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio, evenals videoprojectoren gemaakt door fabrikanten zoals Benq, Epson en Optoma.

Image
Image

Scherpte versus resolutie

De algemene perceptie van scherpte (zoals gebruikt in videotoepassingen) is dat het direct gerelateerd is aan resolutie en dat scherpte de resolutie van een afbeelding verhoogt. Dat is echter niet het geval.

De resolutie verwijst naar een vast aantal pixels (720p, 1080p, 4K en 8K). De resolutie van een bron die is aangesloten op een tv kan lager zijn, maar de tv (of projector) scha alt het beeld op zodat het beeld wordt weergegeven met het aantal toegewezen pixels op het tv-scherm.

Aan de andere kant is scherpte een besturingselement dat het randcontrast verhoogt, zodat objecten duidelijker worden. De beeldresolutie blijft hetzelfde. Hoewel de scherpte-instelling ervoor zorgt dat de afbeelding meer details lijkt te hebben, is dit in werkelijkheid niet het geval.

Voordelen van het gebruik van de scherpteregeling

Dit zijn een paar manieren waarop scherpte je tv-kijken beter maakt:

  • Als een afbeelding er zacht uitziet, gebruik dan de scherpteregeling in kleine stappen om de randen van het object duidelijker te maken.
  • Bij afbeeldingen met een lagere resolutie die zijn opgeschaald, past u een kleine hoeveelheid scherpte toe.
  • Door de randen van de afbeelding te verscherpen, kunnen objecten er op een tv met een hogere resolutie duidelijker uitzien.

De afbeelding aan de linkerkant toont een normale scherpte-instelling. In de afbeelding aan de rechterkant is de scherpte iets verhoogd.

Image
Image

Valkuilen bij het gebruik van de scherpteregeling

De beeldscherpte produceert mogelijk niet het gewenste effect. Bijvoorbeeld:

  • Als de scherpte te ver wordt geduwd, kunnen halo's en ruwe randen rond objecten verschijnen. Als de beeldbron ruis bevat (deze heeft filmkorrel, bronruis in de analoge video of ruis van tv-uitzendingen), worden die effecten erger naarmate de randen van de korrel en ruis worden benadrukt.
  • Als je te veel scherpte toevoegt, lijken objecten grove randen te hebben, waardoor het algehele beeld er ruw uitziet.
  • De hardheid beïnvloedt andere elementen van de afbeelding, zoals contrast, helderheid en kleur. Dit resulteert in een overdreven pasteuze blik op gezichten. Ook wordt de textuur van achtergrondobjecten, hoewel ze er 3D-achtig uitzien, meer afleidend. Mogelijk ziet u eerder verborgen kleine macroblokkerings- of pixelproblemen.

Klik op de afbeelding hieronder om de scherptevergelijking groter te bekijken, zodat het verschil beter zichtbaar is. De afbeelding aan de linkerkant is normaal, terwijl de afbeelding aan de rechterkant overdreven is verscherpt, wat resulteert in hardere randen.

Image
Image

Andere instellingsopties vergelijkbaar met de scherpteregeling

Als afbeeldingen van specifieke bronnen er te zacht uitzien, zelfs op een 1080p- of 4K-tv of videoprojectorbeeld, gebruik dan andere instellingsopties die meer precisie bieden dan de scherpteregeling, zoals detailverbetering (ook wel rand genoemd) en ruis Reductie (ook bekend als Digital Noise Reduction of DNR).

Voorinstellingen voor beeldinstellingen combineren verschillende parameters die bepalen hoe afbeeldingen eruit moeten zien op een tv- of videoprojectiescherm op basis van specifieke inhoud of kamerverlichting.

Deze bedieningselementen veranderen de resolutie van de afbeelding niet. De resolutie wordt bepaald door de bron in combinatie met het aantal pixels op het tv-scherm.

Wanneer zorgvuldig geïmplementeerd in kleine stappen, kunnen detail- of randverbetering zachte randen verfijnen. Ook kan het gebruik van kleine stappen in de instelling voor ruisonderdrukking halo-effecten of toegevoegde ruis verminderen, zoals film of broadcast grain, en enkele van de harde effecten die naar voren kunnen worden gebracht door de instelling voor detail of randverbetering.

Je kunt nog steeds een situatie tegenkomen waarin het weergegeven beeld een pasteuze look krijgt die misschien niet beter is dan toen je de basisinstelling voor scherpte probeerde. Het kan ook zijn dat op een bron al randverbetering is toegepast (gebruikelijk bij sommige dvd's en Blu-ray-schijven). Het gebruik van de scherpte, detaillering (of randverbetering) of ruisonderdrukking van de tv in deze gevallen kan de zaken erger maken.

Sommige dvd-, Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray-spelers hebben instellingen voor scherpte, detail of rand en ruisonderdrukking. Raadpleeg het onderstaande voorbeeld.

Image
Image

Dit is wat deze andere beeldbesturingselementen doen:

  • Helderheid: Maakt donkere gebieden helderder of donkerder.
  • Contrast: Maakt heldere gebieden helderder of donkerder.
  • Color: Verhoogt of verlaagt de verzadiging (intensiteit) van alle kleuren in de afbeelding samen.
  • Tint (Tint): Past de hoeveelheid groen en magenta in het beeld aan (voornamelijk gebruikt om betere huidtinten te kiezen).

Waar het op neerkomt: wees voorzichtig bij het gebruik van de scherpteregeling

TV's en videoprojectoren bieden verschillende instellingsopties om de beeldkwaliteit te maximaliseren, maar wees voorzichtig bij het gebruik van de scherpteregeling.

Te weinig scherpte maakt de foto zacht, terwijl te veel scherpte de foto er hard doet uitzien.

  • De scherpteregeling geeft de verkeerde indruk dat het de resolutie van het beeld van de tv zal verhogen of verbeteren. Het verhoogt echter de resolutie niet en kan ongewenste effecten toevoegen waardoor het beeld er slechter uitziet als het verkeerd wordt toegepast.
  • Controleer de standaardinstellingen van de tv of projector. Laat de standaardinstelling alleen voor scherpte of beperk wijzigingen tot een of twee stappen omhoog of omlaag.
  • Als je wilt experimenteren met de instellingen voor scherpte, detail (randverbetering) of ruisonderdrukking, let dan op de standaardpositie zodat je naar dat punt kunt terugkeren als je besluit dat je wijzigingen er niet goed uitzien.
  • Het kan zijn dat een specifieke bron een kleine aanpassing van de scherpte nodig heeft, maar andere niet.
  • Op veel tv's kun je verschillende voorkeuren voor beeldinstellingen, waaronder scherpte, toepassen op elke ingang. U kunt dus de scherpte-instelling wijzigen waar deze nodig is op één ingang, en de andere bronnen die op andere ingangen zijn aangesloten, zijn prima. Dit betekent dat u niet herhaaldelijk wijzigingen hoeft aan te brengen voor al uw bronnen.

Aanbevolen: