Wat is een soundbar?

Inhoudsopgave:

Wat is een soundbar?
Wat is een soundbar?
Anonim

Het ingebouwde luidsprekersysteem van een tv klinkt niet altijd zo goed als je wilt. Je kunt een thuisbioscoopontvanger en veel luidsprekers toevoegen, maar het aansluiten en plaatsen van al die hardware in je kamer kan ongewenste rommel veroorzaken. De beste oplossing voor jou is misschien om een soundbar te kopen.

Image
Image

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een product dat een breder geluidsveld creëert vanuit een enkele luidsprekerkast. Minimaal zal een soundbar luidsprekers bevatten voor linker- en rechterkanalen, of kan ook een speciaal middenkanaal bevatten. Sommige hebben ook woofers, zij- of verticaal gerichte luidsprekers.

Soundbars vormen een aanvulling op lcd-, plasma- en OLED-tv's. Je kunt hem op een plank of tafel net onder de tv monteren, hoewel je ze meestal net voor het scherm ziet staan. Sommige modellen zijn aan de muur bevestigd.

Er zijn twee soorten soundbars beschikbaar: zelfaangedreven en passief. Hoewel beide een vergelijkbaar luisterresultaat bieden, is de manier waarop ze worden geïntegreerd in het audiogedeelte van uw thuisbioscoop- of thuisentertainmentopstelling anders.

Zelfaangedreven of zelfversterkte soundbars

Soundbars met eigen voeding zijn onafhankelijke audiosystemen. Het enige wat u hoeft te doen is de audio-uitgangen van uw tv op de soundbar aan te sluiten, en deze zal de audio versterken en reproduceren zonder een externe versterker of thuisbioscoopontvanger.

De meeste soundbars met eigen voeding hebben ook poorten voor het aansluiten van extra bronapparaten, zoals een Blu-ray disc-speler, DVR of kabelbox. Sommige gebruiken ook draadloze Bluetooth om audio-inhoud van compatibele draagbare apparaten te halen, en een beperkt aantal kan verbinding maken met uw thuisnetwerk en muziek streamen vanaf lokale of internetbronnen.

Niet-aangedreven (passieve) soundbars

Een passieve soundbar heeft geen eigen versterkers; het heeft een verbinding met een versterker of home cinema-ontvanger nodig om geluid te produceren. Mogelijk hoort u ook verwijzingen naar "2-in-1" of "3-in-1" luidsprekersystemen. In deze opstellingen zitten de linker-, midden- en rechterkanaalluidsprekers in een enkele kast met luidsprekeraansluitingen als enige aansluitingen.

Hoewel niet zo zelfvoorzienend als een zelfaangedreven soundbar, is deze optie nog steeds wenselijk voor het verminderen van "luidsprekerwarboel" door de drie hoofdluidsprekers te combineren in één kast die boven of onder een flat-panel televisie gaat. De kwaliteit van deze systemen varieert, maar het concept is aantrekkelijk qua stijl en ruimtebesparing.

Soundbars en Surround Sound

Soundbars kunnen surround sound-mogelijkheden hebben. Een zelfaangedreven opstelling kan een surround sound-effect produceren met een of meer audioverwerkingsmodi. Deze functie wordt gewoonlijk "Virtual Surround Sound" genoemd.

In een passieve soundbar kan de plaatsing van luidsprekers in de kast zorgen voor een bescheiden of breed surround-geluidseffect, afhankelijk van de interne luidsprekerconfiguratie (voor actieve en passieve apparaten) en audioverwerking (voor aangedreven apparaten).

Digitale geluidsprojectoren

Een ander type product dat lijkt op een soundbar is een digitale geluidsprojector, een productcategorie die op de markt wordt gebracht door Yamaha.

Een digitale geluidsprojector gebruikt een reeks kleine luidsprekers (beamdrivers) die u aan specifieke kanalen kunt toewijzen. Ze kunnen ook geluid projecteren naar verschillende punten in een kamer, allemaal afkomstig uit een enkele kast.

Elke beam-driver heeft een speciale versterker met surround-sound audiodecoders en processors. Sommige digitale geluidsprojectoren hebben ook ingebouwde AM/FM-radio's, iPod-connectiviteit, internetstreaming en ingangen voor meerdere audio- en videocomponenten. Een digitale geluidsprojector combineert de functies van een thuisbioscoopontvanger, versterker en luidsprekers in één kast.

Bottom Line

Een andere variant van het soundbar-concept omvat alle elementen die normaal gesproken worden geassocieerd met soundbars en plaatst ze in een "onder tv"-eenheid. U vindt deze apparaten onder verschillende namen, afhankelijk van de fabrikant, waaronder "geluidsbasis", "audioconsole", "geluidsplatform", "voetstuk", "geluidsplaat" en "tv-luidsprekerbasis", Wat maakt onder -TV-systemen Een handige optie is dat ze dubbel dienst doen als audiosysteem voor uw tv en als platform of standaard om uw tv bovenop te plaatsen.

Dolby Atmos en DTS:X

Sommige soundbars bevatten verticaal gerichte luidsprekers om te profiteren van overhead-surroundeffecten die beschikbaar zijn via de Dolby Atmos en/of DTS:X immersieve surround sound-formaten.

Soundbars en andere systemen met deze functie duwen het geluid niet alleen naar buiten en opzij, maar ook naar boven, waardoor zowel een voller geluid als de perceptie van audio die van boven het luistergebied komt, wordt verkregen.

De resultaten hangen grotendeels af van hoe goed de fabrikant het apparaat heeft gemaakt en ontworpen. Maar ook de grootte en vorm van je kamer kan van invloed zijn. Als de ruimte te groot is of uw plafond te hoog is, werkt het beoogde overheadeffect mogelijk niet zo goed.

Net als bij het vergelijken van een traditionele soundbar met een echte 5.1- of 7.1-kanaals thuisbioscoopopstelling, zal een soundbar met Dolby Atmos/DTS:X-functionaliteit niet dezelfde ervaring bieden als een systeem met speciale losse luidsprekers voor zowel hoogte- als surround-effecten.

Bottom Line

Als je op zoek bent naar een soundbar, bepaal dan eerst wat je ervan wilt. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een manier om beter geluid te krijgen voor tv-kijken zonder dat u een aparte thuisbioscoopontvanger met veel luidsprekers nodig heeft? Of wilt u het aantal luidsprekers dat uw bestaande opstelling gebruikt, verlagen? Als je op zoek bent naar het eerste, kies dan voor een zelfversterkte soundbar of een digitale geluidsprojector. Ga voor dat laatste met een passieve soundbar, zoals een LCR of 3-in-1 luidsprekersysteem.

Misschien heb je nog een subwoofer nodig

Een van de nadelen van soundbars en digitale geluidsprojectoren is dat ze weliswaar een goede respons in het middenbereik en de hoge frequenties bieden, maar dat ze meestal minder goed zijn in de basrespons. Met andere woorden, u moet mogelijk een subwoofer toevoegen om een echte bioscoopervaring te krijgen. In sommige gevallen kan er een bedrade of draadloze subwoofer bij de soundbar worden geleverd. Een draadloze subwoofer maakt plaatsing gemakkelijker, omdat je hem indien nodig verder weg kunt zetten.

Hybride Soundbar/Home Theater-in-a-Box-systemen

Een andere optie, die tot doel heeft de kloof te overbruggen tussen de surround-geluidsbeperkingen van soundbars en thuisbioscoopsystemen met meerdere luidsprekers, heeft een soundbar-eenheid die zorgt voor de kanalen linksvoor, midden en rechts, een aparte subwoofer en compacte surround sound-luidsprekers - een voor het linker surround-kanaal en een andere voor het rechter surround-kanaal.

Om de wirwar van kabels in deze apparaten te beperken, zitten de versterkers die de surround-luidsprekers van stroom voorzien in de subwoofer, die via een draad is aangesloten op elke surround-luidspreker.

The Bottom Line

Een soundbar alleen is geen vervanging voor een echt 5.1/7.1 meerkanaals thuisbioscoopsysteem in een grote kamer. Het kan echter een geweldige optie zijn voor een eenvoudig, overzichtelijk luidsprekersysteem dat eenvoudig in te stellen is. Soundbars en digitale geluidsprojectoren kunnen ook een geweldige oplossing zijn als aanvulling op een slaapkamer, kantoor of secundaire familiekamer-tv.

Als je overweegt om een soundbar aan te schaffen, is het belangrijkste dat je moet doen, naast het lezen van recensies, naar verschillende luisteren en kijken wat er goed uitziet en klinkt en wat bij je opstelling past. Als je al een tv- en thuisbioscoopontvanger hebt, overweeg dan een soundbar zonder voeding. Als je alleen een tv hebt, overweeg dan een zelfaangedreven soundbar of digitale geluidsprojector.

Aanbevolen: