Wat zijn Lane Departure Warning-systemen?

Inhoudsopgave:

Wat zijn Lane Departure Warning-systemen?
Wat zijn Lane Departure Warning-systemen?
Anonim

Lane Departure Warning-systemen zijn een groep veiligheidstechnologieën die in de eerste plaats zijn ontworpen om ongevallen met hoge snelheid op snelwegen en snelwegen te voorkomen. Er zijn een paar verschillende soorten waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook, en sommige zijn proactiever dan andere. Door de bestuurder te waarschuwen of zelfs automatisch corrigerende maatregelen te nemen, kunnen deze systemen veel aanrijdingen en bermongevallen voorkomen.

Hoe werkt Lane Departure Warning?

Er zijn drie primaire soorten waarschuwingstechnologieën voor het verlaten van de rijstrook. Hoewel ze allemaal hetzelfde algemene doel hebben, bereiken ze dit doel op enigszins verschillende manieren:

  1. Lane Departure Warning (LDW) - Deze systemen vertegenwoordigen de eerste iteratie van Lane Departure Warning-technologie, en ze zijn het minst ingrijpend. Wanneer een voertuig dat met dit type systeem is uitgerust, wegdrijft van het midden van zijn rijstrook, krijgt de bestuurder een waarschuwing. De chauffeur is dan verantwoordelijk voor het nemen van corrigerende maatregelen.
  2. Lane Keeping Assist (LKA) - Ook bekend als Lane-Keeping Systems (LKS) en onder andere gelijkaardige namen, gaat deze versie van de technologie een stap verder dan het origineel LDW-systemen. Wanneer het voertuig te ver naar de ene of de andere kant afdrijft en de bestuurder geen corrigerende maatregelen neemt, zal het systeem koppel toepassen op het stuur. Tenzij de bestuurder actief tegen het systeem vecht, kan dit het voertuig effectief terug naar het midden van de rijstrook sturen.
  3. Lane Centering Assist (LCA) - Dit is de meest ingrijpende vorm van technologie. In plaats van een waarschuwing te geven of alleen in te grijpen wanneer het voertuig naar de rand van zijn rijstrook afdrijft, is dit type systeem in staat om een voertuig te allen tijde in het midden van zijn rijstrook te houden.
Image
Image

Waarschuwingssystemen voor vroegtijdig verlaten van de rijstrook gebruikten meestal een enkele videocamera om rijstrookmarkeringen te bewaken, maar moderne systemen kunnen visuele, laser- of radarsensoren gebruiken.

De methoden die deze systemen gebruiken om corrigerende maatregelen te nemen, verschillen ook van situatie tot situatie.

Sommige van de eerste rijstrookcontrolesystemen maakten gebruik van elektronische stabiliteitscontrolesystemen om een voertuig op zijn rijstrook te houden. Dit werd bereikt door een lichte remdruk uit te oefenen op de juiste wielen. Moderne systemen kunnen gebruik maken van elektrische of elektronische stuurbedieningen om een zachte stuurcorrectie te geven.

Wat is het nut van Lane Departure Warning en Lane-Keeping Assist?

Volgens de National Highway Transportation Administration vindt ongeveer 70 procent van alle verkeersdoden op autosnelwegen in de Verenigde Staten plaats bij bermongevallen. Aangezien run-off-the-road-ongevallen plaatsvinden wanneer een voertuig zijn rijstrook verlaat en van de rijbaan afrijdt, kunnen waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook veel dodelijke ongevallen helpen voorkomen.

In theorie heeft de waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook een enorm potentieel. AAA zegt zelfs dat de waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook bijna 50 procent van alle frontale botsingen volledig zou kunnen elimineren.

Het probleem is dat testgegevens uit de echte wereld dat potentieel nog niet hebben waargemaakt. Dat kan te wijten zijn aan de relatief weinige voertuigen die er zijn met een waarschuwing voor het verlaten van de rijstrook, of er kan een ander probleem zijn dat nog niet duidelijk is geworden.

Hoe gebruik ik een Lane Departure Warning-systeem?

Als uw voertuig een rijstrookvertrek- of rijstrookassistentiesysteem heeft, is het een goed idee om erachter te komen welk type u heeft. Aangezien deze twee categorieën van rijstrookvertreksystemen verschillende beschermingsniveaus bieden, is het belangrijk om te weten met welke u te maken heeft. Het is ook van vitaal belang om de beperkingen van deze systemen te begrijpen.

Voertuigen die zijn uitgerust met een LDW-systeem geven een waarschuwing als uw voertuig buiten zijn rijstrook begint te raken. Als u bekend bent met de hoorbare waarschuwing of op zoek bent naar de visuele aanwijzing op uw dashboard, kunt u corrigerende maatregelen nemen om een ongeval te voorkomen.

Als uw voertuig is uitgerust met Lane-Keeping Assist, heeft u een extra beschermingslaag. Deze systemen zijn echter geen excuus voor afgeleid autorijden. Ze kunnen kleine hoeveelheden corrigerend remmen of sturen, maar het is nog steeds van vitaal belang om je bewust te blijven van je omgeving wanneer je op de weg bent.

Het lijkt misschien alsof een auto die is uitgerust met LKA en adaptieve cruisecontrol zichzelf kan besturen, maar technologie is nog steeds een slechte vervanging voor een alerte bestuurder.

Een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook kiezen

Aangezien verschillende autofabrikanten verschillende technologieën hebben voor het waarschuwen voor het verlaten van de rijstrook en het bijhouden van rijstroken, zijn er veel verschillende opties. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe auto, en je rijdt veel op de snelweg, dan is het belangrijk om met deze systemen rekening te houden.

Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken om naar te kijken bij het overwegen van een voertuig met een waarschuwingssysteem voor het verlaten van de rijstrook:

  • Akoestische waarschuwingen - Sommige systemen geven een hoorbare waarschuwing wanneer het voertuig het midden van zijn rijstrook verlaat. Dit is het minst ingrijpende type waarschuwing.
  • Haptische feedbackwaarschuwingen - Sommige systemen geven een soort haptische feedback als waarschuwing. Het stuur kan trillen of de stoel kan trillen. In veel gevallen geeft de kant van het stuur of de stoel die trilt de richting aan waarin je moet sturen.
  • Visuele waarschuwingen - De meeste systemen bieden ook een soort waarschuwingsindicator op het dashboard. Dit kan zo simpel zijn als een waarschuwingslampje of zo ingewikkeld als een diagram dat aangeeft naar welke kant van de rijstrook u bent afgedreven.
  • Automatische corrigerende besturing - Sommige systemen kunnen koppel op het stuur uitoefenen om de positie van het voertuig te corrigeren. Wanneer een voertuig deze functie heeft, is het belangrijk om een proefrit te maken en te bepalen hoeveel kracht er nodig is om deze corrigerende actie te overwinnen voor het geval het op een slecht moment gebeurt. Als u vindt dat er te veel kracht wordt uitgeoefend, kan het een goed idee zijn om naar een ander merk of model te kijken.

Wat zijn de beperkingen van Lane Departure Warning en Lane-Keeping Assist?

Moderne waarschuwingssystemen voor het verlaten van rijstroken zijn betrouwbaarder dan eerdere versies van de technologie, maar zelfs de meest geavanceerde voorbeelden hebben beperkingen.

Deze systemen vertrouwen vaak op visuele informatie om de relatieve positie van een voertuig binnen zijn rijstrook te volgen, dus alles dat de rijstrookmarkeringen verduistert, maakt de technologie onbruikbaar. Dat betekent dat u meestal niet op uw LDW of LKS kunt vertrouwen bij hevige regen, sneeuw of overmatige verblinding door de zon.

Richtingaanwijzers kunnen ook uw rijstrookvertrek- of rijstrookcontrolesysteem uitschakelen. Deze systemen zijn allemaal ontworpen om uit te schakelen als een richtingaanwijzer wordt geactiveerd, waardoor de technologie niet tegen u kan vechten wanneer u van rijstrook verandert. Als u per ongeluk uw richtingaanwijzer aan laat nadat u van rijstrook bent veranderd, blijft het systeem inactief.

Aanbevolen: