Wat is Z-Wave?

Inhoudsopgave:

Wat is Z-Wave?
Wat is Z-Wave?
Anonim

Domotica wordt een nuttig alledaags hulpmiddel. Z-Wave is een poging om van je huis een slim huis te maken door een apart netwerk voor je slimme apparaten te creëren.

Wat is Z-Wave?

Z-Wave is de merknaam voor een draadloos communicatieprotocol dat voor het eerst werd geïntroduceerd in 1999. Elektronicabedrijven die Z-Wave-apparaten willen verkopen, sluiten zich aan bij het Z-Wave-consortium, dat een reeks regels en voorschriften heeft die elk apparaat moet voldoen aan en bevatten de Z-Wave-technologie.

Image
Image

Z-Wave-technologie staat meestal als zodanig op de verpakking aangegeven. Het heeft ook een unieke eigenschap dat het achterwaarts compatibel is. Als je in 1999 een Z-Wave-apparaat hebt gekocht, zal het verbinding maken met en werken met een Z-Wave-apparaat dat je in 2019 hebt gekocht.

Hoe werkt Z-Wave?

Z-Wave brengt apparaten in een netwerk door berichten te verzenden via het 800-900 MHz (megahertz) frequentiebereik. Elk Z-Wave-apparaat begint met een kleine radiochip die in dit frequentiebereik kan zenden en ontvangen.

Controleer de radiofrequentie die wordt gebruikt door draadloze telefoons en andere draadloze apparaten die geen wifi gebruiken. Afhankelijk van waar je woont, kan een Z-Wave-apparaat het storen, zoals twee radiostations die op dezelfde frequentie uitzenden. Z-Wave-apparaten interfereren echter niet met Bluetooth- of smartphonesignalen.

Als je Z-Wave-compatibele slimme apparaten aan je huis toevoegt, spreken ze met elkaar op dit frequentiebereik en vormen ze een mesh-netwerk. Hierdoor kan elk apparaat of "knooppunt" communiceren met andere "knooppunten" die op het netwerk zijn aangesloten, zelfs als de twee knooppunten buiten bereik zijn. Zie het een beetje alsof je apparaat notities doorgeeft; als je je koelkast in de garage wilt vertellen om de temperatuur te verlagen, kun je je slimme luidspreker vertellen, die het dichtstbijzijnde apparaat vertelt, dat je koelkast zal vertellen.

Wat is het verschil tussen Z-Wave en wifi?

Tot op zekere hoogte lijkt Z-Wave op je wifi-thuisnetwerk. Beide zijn gewoon computers met portofoons die op een bepaalde frequentie met elkaar spreken. En veel slimme apparaten voor thuisgebruik maken verbinding met je wifi en gebruiken het als hun netwerk. Er zijn echter een paar verschillen die u moet onthouden:

Compatibiliteit: Z-Wave-producten hebben een onafhankelijke chip nodig die in het apparaat is ingebouwd om te kunnen functioneren en werken alleen met andere Z-Wave-apparaten. Wi-Fi-apparaten kunnen daarentegen allemaal verbinding maken met uw Wi-Fi, maar praten mogelijk niet met elkaar. Een Amazon-product zal bijvoorbeeld waarschijnlijk geen Google-apparaat kunnen bedienen, of vice versa, uit de doos.

Controleer altijd de verpakking van de producten die je koopt. Compatibiliteit met standaarden zoals Z-Wave wordt duidelijk aangegeven op de zijkant of achterkant van elke verpakking. Sommige apparaten bieden mogelijk ook zowel Z-Wave- als Wi-Fi-compatibiliteit.

  • Capabilities: Uw Wi-Fi-netwerk is ontworpen om veel meer gegevens te vervoeren en complexere verzoeken te ondersteunen. Z-Wave-apparatuur blijft uit je wifi, waardoor je apparaten ingewikkelde taken kunnen uitvoeren terwijl de eenvoudige opdrachten die aan smarthome-apparaten worden gegeven, worden gereserveerd voor een apart kanaal.
  • Bereik en Extenders: Wi-Fi-netwerken worden uitgebreid met behulp van "extenders" of "repeaters", die uw wifi-signaal versterken en het wachtwoord en de instellingen van uw router kopiëren. Hoe meer repeaters en apparaten je hebt verbonden met je wifi, hoe meer potentiële zwakke plekken in je thuisnetwerk er zijn. Z-Wave-apparaten zijn hun eigen "repeaters", waardoor het risico op inbreuken wordt beperkt.
  • Internetverbinding: Een Z-Wave-verbinding heeft geen wifi nodig. Omdat een Z-Wave-apparaat een mesh-netwerk vormt om verzoeken door te geven, en het netwerk tot 232 verschillende items kan ondersteunen, kun je een Z-Wave-hub aansluiten op een bekabelde internetverbinding en een slimme woning hebben die onafhankelijk werkt. Als je router kapot gaat, werkt je slimme huis nog steeds zolang je internet in de lucht is

Is Z-Wave veilig?

Beveiliging is een belangrijke vraag in een wereld waar slimme huisobjecten microfoons en camera's hebben, maar Z-Wave heeft nog geen serieuze beveiligingsproblemen als standaard.

Net zoals wifi veilig kan zijn en de apparaten die ermee verbonden zijn niet, heeft Z-Wave hetzelfde probleem. Een vroeg Z-Wave-deurslot bleek een slecht geïmplementeerd ontwerp te hebben, waardoor het een riskant apparaat was. Meer recentelijk hebben onderzoekers ontdekt dat de achterwaartse compatibiliteit van de Z-Wave een beveiligingsprobleem kan zijn, hoewel er onderzoek naar gaande is. Tenzij u echter oudere Z-Wave-apparaten gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat dit laatste probleem u treft.

Gelukkig is de communicatie tussen elk Z-Wave-knooppunt ook gecodeerd, en om een Z-Wave-apparaat aan uw netwerk te koppelen, moet u een pincode gebruiken die ergens in de verpakking of op het apparaat is geplaatst, of scan een QR-code die op het apparaat is geplaatst op een plaats die niet gemakkelijk kan worden gezien wanneer deze is verpakt.

Image
Image

Een ander beveiligingsvoordeel is dat de Z-Wave Alliance in 2016 zijn beveiligingssoftware open source heeft gemaakt, zodat white hat-hackers het op zwakke punten konden testen. Dit is belangrijk, omdat "gesloten" software veel moeilijker te bestuderen is, waardoor het potentieel kwetsbaarder wordt als er een fout wordt ontdekt.

Het automatiseren van je huis kan een handige productiviteitstool zijn en kan sommigen van ons zelfs helpen om zelfstandig te wonen. Het is een verstandige keuze om al je slimme huisopties te onderzoeken, maar als je geen wifi in je huis wilt, is Z-Wave misschien iets voor jou.

Aanbevolen: