HTC Vive Pro Headset Review: de beste VR voor consumenten

Inhoudsopgave:

HTC Vive Pro Headset Review: de beste VR voor consumenten
HTC Vive Pro Headset Review: de beste VR voor consumenten
Anonim

Bottom Line

De HTC Vive Pro-headset zet een nieuwe standaard voor VR op kamerschaal, met een fenomenaal scherm en ongelooflijke tracking, maar er hangt een fors prijskaartje aan dat voor de gemiddelde consument misschien niet de moeite waard is.

HTC Vive Pro-headset

Image
Image

Het hier beoordeelde product is grotendeels niet op voorraad of is niet meer leverbaar, wat tot uiting komt in de links naar productpagina's. We hebben de recensie echter live gehouden voor informatieve doeleinden.

We hebben de HTC Vive Pro-headset gekocht zodat onze deskundige recensent deze grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Als je wilt investeren in de best mogelijke pc-aangedreven VR-ervaring op kamerschaal, dan wil je de HTC Vive Pro. Het heeft uitstekende tracking, een hoge verversingssnelheid van het scherm, een heldere lensweergave en een comfortabele headset die je urenlang kunt dragen, en biedt de beste VR-headset op de markt. Maar toen HTC besloot om "Pro" toe te voegen aan de naam van de headset, voegden ze ook een onbetaalbaar prijskaartje toe, waardoor het moeilijk aan te bevelen is voor de gemiddelde consument.

Image
Image

Ontwerp: zwaar, maar bevat alles wat je nodig hebt

De Vive Pro is het volwassen broertje van de HTC Vive en verbetert de Vive door een ingebouwde hoofdtelefoon en een hard plastic verstelriempje toe te voegen. Het ontdoet zichzelf ook van de litanie van kabels die de Vive nodig had om verbinding te maken met de linkbox, en kiest in plaats daarvan voor een eigen connector. De headset is vrij zwaar, met een gewicht van 550 gram, maar de verstelbare spanband zorgt ervoor dat de headset niet naar voren schuift en zorgt ervoor dat het product gebalanceerd aanvoelt.

Het zal wat wiebelen vergen om de perfecte pasvorm te krijgen, maar de headset is gemaakt om urenlang te worden gedragen en jarenlang te worden gebruikt. De verbinding met de Vive Pro is 16 voet lang, waardoor je voldoende ruimte hebt om rond te dwalen in een ruimte van 6 voet x 6 voet. De headset heeft twee camera's aan de voorkant en interfaces met infrarood basisstations om je locatie en bewegingen te detecteren. Hoewel de basisstations klein zijn, zijn ze stevig gebouwd, zodat u ze onder vele hoeken kunt kantelen en tot 5 meter uit elkaar kunt installeren.

De meeste van de beste verbeteringen van de Vive Pro ten opzichte van de Vive zijn voor ergonomie: geïntegreerde audio, een gemakkelijk te verwijderen hoofdband, een monokabel en een betere resolutie.

In de headset heeft HTC FHDS-lenzen geplaatst die zowel in brandpuntsafstand als oogafstand kunnen worden aangepast. De headset is ook uitgerust met verwijderbare audio-oorschelpen die zijn opgevuld met een zeer ademend kunstleer. Het gezichtskussen is gemaakt van schuim, dat goed zweet absorbeert, maar u kunt overwegen het te verwisselen voor een pleister dat kan worden afgeveegd als u hygiënisch wilt blijven tijdens het delen van headsets. Als u uw Vive Pro verder wilt personaliseren, is er een draadloze adapter om uw headset draadloos te maken en lenzen op sterkte om u van een bril te bevrijden.

Image
Image

Instelproces: lang en ingewikkeld

HTC gaat ervan uit dat als je een Vive Pro koopt, je een professional moet zijn in het opzetten van VR-rigs. We gebruikten de Vive Pro-headset met het basisstation 1.0 en wandcontrollers die bij de Vive worden geleverd, dus lees onze recensie van de Vive voor meer informatie over die kant van de installatie.

Zodra de basisstations zijn geregeld, kunt u doorgaan met het installeren van de firmware. De website van HTC heeft een installatiepakket voor stuurprogramma's dat klaar is om te downloaden. Het zal de Vive Pro-stuurprogramma's, basisstationstuurprogramma's, toverstokstuurprogramma's, Viveport en Steam VR installeren. Wanneer de installatie is voltooid, wordt u begeleid bij het instellen van uw speelruimte in Steam VR.

De Vive Pro heeft gevoeligere sensoren dan de Vive, dus zorg ervoor dat je omgeving vrij is van objecten of oppervlakken die de IR-signalen kunnen verstoren. Dit omvat, maar is niet beperkt tot: spiegels, tv-afstandsbedieningen of andere IR-apparaten. Dit wordt niet vermeld in de installatiehandleiding of ergens in de officiële veelgestelde vragen van HTC, ondanks hoe groot de kans is dat u dit probleem tegenkomt.

Als interferentie niet mogelijk is en je nog steeds trackingproblemen hebt, probeer dan je pc opnieuw op te starten, de linkbox opnieuw op te starten door hem los te koppelen en weer aan te sluiten, of de HMD opnieuw op te starten vanuit het Steam VR-menu. Steam heeft een lijst met veelvoorkomende fouten of problemen met VR-headsets die je kunt raadplegen als je nog steeds vastzit, en HTC staat je toe supporttickets in te dienen. Het is helaas niet ongehoord dat een klant een defecte headset ontvangt, dus vergeet niet om gebruik te maken van uw garantie en overweeg deze naar HTC te sturen voor een RMA om te testen of uw headset echt defect is. Als dat zo is, zullen ze het repareren of je gratis een ander sturen.

Weergavekwaliteit: de scherpste die je kunt krijgen

Het scherm van de Vive Pro is adembenemend. Alles ziet er kristalhelder uit, met weinig ghosting, screendoor-effect of lage verversingsfrequenties om uw ervaring te belemmeren. HTC gaf de Vive Pro dubbele AMOLED 3,5-inch diagonale lenzen met een resolutie van 1600 x 1440 per oog en een verversingssnelheid tot 90 frames per seconde.

Tijdens het spelen schijnt het scherm van de HTC Vive Pro echt.

Er komt geen licht uit de onderkant van de headset en hij heeft een gezichtsveld van 110 graden. Als je naar de randen kijkt, vervaagt de scherpte, wat helpt bij het focussen op het midden, maar ook enigszins teleurstelt voor diegenen die een groter gezichtsveld hopen te hebben. Voor nu is dit de beste VR-weergave die je gemakkelijk kunt kopen.

Als je iets beters wilt, zul je moeten investeren in meer experimentele headsets zoals de Pimax 8K VR-headset. Maar maak je geen zorgen, de Vive Pro is nog steeds uitstekend in het voorkomen van vermoeide ogen dankzij het kwaliteitsscherm en de interpupillaire/focale aanpassingsopties.

Prestaties: veeleisende hardware

Spelen met de Vive Pro is een genot. Als het eenmaal goed is ingesteld, is het volgen vrijwel foutloos en zijn de afbeeldingen duidelijk en snel. De verversingssnelheid is zo hoog als uw pc aankan, tot een maximum van 90 Hz. Omdat de Vive Pro echter twee keer de resolutie van de Vive heeft, raadt HTC in ieder geval een GTX 1070 aan voor optimale prestaties. We hebben de Vive Pro getest op een pc met een Intel Core i7-8700k en een GTX 1080.

Tijdens het spelen schijnt het scherm van de HTC Vive Pro echt. Het heeft een geweldig gezichtsveld van 110 graden waardoor games als Skyrim VR en The Wizards als realiteit aanvoelen. Voor ongelooflijk actieve games die springen, hurken en draaien vereisen, doet de achterriem van de headset fenomenaal om te voorkomen dat de headset in elke richting beweegt. En in tegenstelling tot de Vive of de Rift, is de ketting van de Vive Pro behoorlijk bestand tegen knikken door de verwarring die optreedt wanneer je je verplaatst in VR-ervaringen op kamerschaal.

Image
Image

Bottom Line

De Vive Pro heeft ingebouwde luidsprekers en koptelefoons, beide een genot om naar te luisteren. De on-ear pads doen een solide werk om omgevingsgeluid te verminderen, en de audio zelf is fenomenaal in het leveren van het ruimtelijke ontwerp van de games. Het geluid vult je virtuele omgeving en is een grote aanwinst voor games die afhankelijk zijn van ruimtelijk inzicht. Als het ingebouwde audiosysteem van de Vive Pro echter niet naar je zin is, heeft HTC zijn koptelefoon verwijderbaar en vervangbaar gemaakt.

Software: een dicht ecosysteem

Als je je aanmeldt voor het Vive-ecosysteem, heb je twee officieel ondersteunde platformopties: HTC's Viveport of Valve's Steam VR. De Vive en de Vive Pro zijn in de eerste plaats ontworpen om met Steam VR te werken, maar Viveport beweert een interessant abonnementsmodel te zijn voor videogames vergelijkbaar met Netflix, waardoor je ongeveer $ 10 per maand kunt betalen voor vijf gamedownloads. Steam VR werkt net als Steam, je koopt alleen de games die je speelt.

Het is moeilijk om de Vive Pro aan iedereen aan te bevelen, behalve aan de meest veeleisende VR-gebruikers.

Welk platform je ook kiest, de Vive Pro start op in het Steam VR-huis, een virtuele ruimte waar je door beschikbare games kunt bladeren. Er zijn momenteel veel uitstekende VR-games beschikbaar op Steam, zoals Skyrim VR, Beat Saber, Elite: Dangerous, The Wizards en Moss. Buiten gamen houden we van VR Chat, Altspace, Virtual Desktop, Google Tiltbrush, Youtube VR en meer. Steam VR is ongetwijfeld het meest bevolkte VR-softwareplatform dat vandaag beschikbaar is.

De Oculus-winkel heeft echter veel verleidelijke exclusieve ervaringen. Laat dat je er niet van weerhouden om een Vive of Vive Pro te kopen. ReVive is een open-source software die je Oculus-games importeert in Steam VR. Het is een eenvoudige installatie (download gewoon het installatieprogramma en voer het uit) en er is geen installatie vereist. Zodra het is geïnstalleerd, start je Steam VR en verschijnen Oculus-games in de bibliotheek van je Steam VR Home.

Bottom Line

De HTC Vive Pro HMD heeft een adviesprijs van $799, en de kit met de 2.0-basisstations en -controllers kosten $ 1.400. Dat is $ 100 meer dan het kopen van een Vive Pro HMD en een Vive-systeem tegen de adviesprijs. Tenzij je een zware VR-gebruiker bent (denk aan VR Arcade-bezitters), is de prijs van de Vive Pro de upgrade niet waard ten opzichte van een HTC Vive of Oculus Rift.

Concurrentie: Premium rivalen

HTC Vive: Hoewel het scherm van de Vive Pro ongelooflijk is, is de Vive op zich nog steeds goed en wordt hij al geleverd met controllers en sensoren. De meeste van de beste verbeteringen van de Vive Pro ten opzichte van de Vive zijn voor ergonomie: geïntegreerde audio, een gemakkelijk te verwijderen hoofdband, een monokabel en een betere resolutie. De gebruikerservaring van de Vive Pro is vrijwel identiek aan de Vive, met een vergelijkbaar installatieproces en identieke software.

Oculus Rift & Rift S: Andere headsets om te overwegen zijn de Oculus Rift en de aankomende Rift S. Het vlaggenschip van de Oculus-reeks, hoewel niet zo'n hoge resolutie of zo nauwkeurig als tracking, kan ook kamerschaal doen als u een derde sensor toevoegt. Het heeft ook een meer intuïtieve en esthetische gebruikersinterface dan Steam VR. Bovendien zijn de Rift Touch-controllers veel comfortabeler en gebruiksvriendelijker dan de Vive-toverstokken. Overweeg de Vive Pro boven de Rift als je bereid bent concessies te doen aan gebruiksgemak, controllercomfort en prijs.

Pimax: De Pimax-headsets werken ook op Steam VR en zijn niet zo gepolijst als de Vive- of Oculus-headsets, maar ze hebben een scherm met een nog hogere resolutie dan de Vive Pro en een groter gezichtsveld. De 5K heeft een resolutie van 2560 x 1440 per oog en de 8K heeft een resolutie van 3840 x 2160 per oog. Beide hebben een verversingssnelheid van 90 Hz en een gezichtsveld van 200°. De hoge resolutie betekent echter dat er een nog krachtigere GPU nodig is om optimaal te kunnen werken.

De beste VR-headset, maar het kost je

Het is moeilijk om de Vive Pro aan iedereen aan te bevelen, behalve aan de meest veeleisende VR-gebruikers. De prijs voor de headset alleen ligt hoog boven wat de reguliere Vive kost voor een volledige kit. We raden de HTC Vive Pro alleen aan als je hunkert naar VR-ervaringen met een hoge resolutie en geld geen rol speelt.

Specs

  • Productnaam Vive Pro-headset
  • Productmerk HTC
  • SKU 821793051150
  • Prijs $799.00
  • Releasedatum april 2018
  • Gewicht 1,3 lbs.
  • Productafmetingen 13,2 x 12,9 x 7,2 inch.
  • Tethered/Untethered Tethered, met optionele draadloze adapter
  • Platform Steam VR, Viveport
  • Weergave Dual 1440 x 1600p Resolutie OLED
  • Audio Hi-Res Certificaat Verwisselbare hoofdtelefoon en headset
  • Microfoon Integreert Dual Active Noise Cancelling
  • In- en uitgangen USB-C 3.0, DisplayPort 1.2, Bluetooth
  • Inbegrepen Headset Linkbox Headsetkabel (bevestigd), gezichtskussen (bevestigd), reinigingsdoekje, dopje voor oortelefoon (2), documentatie, voedingsadapter, DisplayPort™-kabel, USB 3.0-kabel, montagekussen
  • Noodzakelijke Addons Basisstations, kabels, Controllers

Aanbevolen: