Oplossen van focusproblemen in een DSLR-camera

Inhoudsopgave:

Oplossen van focusproblemen in een DSLR-camera
Oplossen van focusproblemen in een DSLR-camera
Anonim

Als je overstapt van point-and-shoot-camera's naar DSLR's, is het belangrijk om te leren hoe je een scherpe focus kunt bereiken. Bij de meer geavanceerde camera heb je nog een paar mogelijkheden om het scherpstelpunt in te stellen. Je hebt ook de mogelijkheid om automatisch of handmatig scherp te stellen. Deze zeven tips kunnen u helpen de verschillende functies van de DSLR te gebruiken om een scherpe focus en het juiste brandpunt te bereiken.

Kom niet te dicht bij het onderwerp

Image
Image

Te dicht bij een onderwerp staan is een van de meest voorkomende redenen waarom de autofocus van een DSLR niet werkt. Hierdoor is het moeilijk voor de autofocus om een scherp resultaat te bereiken, tenzij je een macrolens gebruikt. Met een typische DSLR-lens moet je verder van het onderwerp af gaan, anders krijg je een wazig beeld.

Vermijd direct licht dat verblinding veroorzaakt

Image
Image

Sterke reflecties kunnen ervoor zorgen dat de autofocus van een DSLR fa alt of het onderwerp verkeerd leest. Wacht tot de reflectie afneemt of verander van positie zodat de reflectie minder prominent is. Of gebruik een paraplu of diffuser om de hardheid van het licht dat op het onderwerp v alt te verminderen.

Weinig licht zorgt voor moeilijke scherpstelomstandigheden

Image
Image

Je hebt mogelijk problemen met de autofocus wanneer je fotografeert bij weinig licht. Probeer de ontspanknop een paar seconden half ingedrukt te houden voordat u uw foto maakt. Hierdoor kan de DSLR vooraf scherpstellen op het onderwerp bij opnamen bij weinig licht.

Contrastpatronen kunnen autofocussystemen voor de gek houden

Image
Image

Als je een foto maakt waarbij het onderwerp kleding draagt met een sterk contrasterend patroon, zoals lichte en donkere strepen, kan de camera moeite hebben om goed automatisch scherp te stellen. Nogmaals, u kunt proberen vooraf op het onderwerp scherp te stellen om dit probleem op te lossen.

Probeer Spot Focus te gebruiken

Image
Image

Het is ook moeilijk om de autofocus van de DSLR te gebruiken wanneer je een onderwerp op de achtergrond fotografeert met meerdere objecten op de voorgrond. De camera probeert vaak automatisch scherp te stellen op objecten op de voorgrond. Gebruik spotfocus om dit te verhelpen. Houd de ontspanknop half ingedrukt en stel vooraf scherp op een object dat zich bijna op dezelfde afstand van u en het onderwerp bevindt, maar weg van de objecten op de voorgrond. Blijf de ontspanknop ingedrukt houden en verander de kadrering van de foto zodat het onderwerp nu in de gewenste positie staat. Maak vervolgens de foto en het onderwerp moet scherp zijn.

Overweeg om over te schakelen naar handmatige scherpstelling

Image
Image

Zoals je kunt zien, werkt de autofocus van de DSLR-camera soms niet helemaal goed. Als dit gebeurt, probeer dan handmatig scherp te stellen.

Als u handmatige scherpstelling wilt gebruiken met uw DSLR en een verwisselbare lens, moet u waarschijnlijk een tuimelschakelaar op de lens (of mogelijk de camera) van AF (autofocus) naar MF (handmatige scherpstelling) zetten.

Zodra de camera is ingesteld voor handmatige scherpstelling, draait u gewoon aan de scherpstelring op de lens. Terwijl u aan de ring draait, zou u de scherpstelling van het onderwerp moeten zien veranderen op het LCD-scherm van de camera of door de zoeker. Draai de ring heen en weer totdat de focus zo scherp is als je wilt.

Vergroot de scène voor gemakkelijker scherpstellen

Image
Image

Bij sommige DSLR-camera's heb je de mogelijkheid om het beeld op het LCD-scherm te vergroten bij handmatige scherpstelling, waardoor het gemakkelijker wordt om het scherpste beeld te krijgen. Controleer de gebruikershandleiding van uw camera om te zien of deze optie beschikbaar is of kijk door de menu's van de camera om de opdracht te vinden.

Aanbevolen: