LG Gram 15,6-inch (2018) Review: een grote, ongelooflijk lichte laptop die lang meegaat

Inhoudsopgave:

LG Gram 15,6-inch (2018) Review: een grote, ongelooflijk lichte laptop die lang meegaat
LG Gram 15,6-inch (2018) Review: een grote, ongelooflijk lichte laptop die lang meegaat
Anonim

Bottom Line

De LG Gram 15,6-inch is een werkpaard voor de hele dag dat gemakkelijk mee te nemen is en royaal is met poorten, waardoor het een zeer goede optie is om dingen voor elkaar te krijgen.

LG Gram 15,6-inch (2018)

Image
Image

We hebben de LG Gram 15,6-inch (2018) gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Zelfs op het gebied van lichtgewicht, ultradraagbare laptops is de LG Gram 15.6-inch (15Z980) voelt als een beetje een anomalie. Het is een grotere, bredere notebook gezien het 15,6-inch scherm, maar met slechts 2,4 pond is hij schokkend licht. Het is een vlieggewicht in een categorie die wordt geregeerd door vedergewichten, en hoewel het niet de dichte, duurzame vorm van sommige concurrenten heeft, onderscheidt het zich zeker door de lichtheid.

Koppel dat met het grote scherm, de fantastische batterijduur en de vele poorten, en je hebt een computer die zowel is gebouwd voor productiviteit als draagbaarheid. Maar doet de laptop van LG (model uit 2018 beoordeeld) het echt goed met die van de Apple MacBook Air en Microsoft Surface Laptop 2 in termen van waarde en algehele ervaring? Lees verder om te zien wat we dachten.

Image
Image

Ontwerp: Verbazingwekkend licht, maar niet helemaal overtuigend

Gewicht terzijde, de LG Gram 15,6-inch maakt niet de sterkste indruk in de categorie. Het is een relatief minimaal ontwerp dat niet al te opdringerig is, maar niet de indruk wekt dat het uit een stevige baksteen van aluminium is gebeiteld zoals een MacBook Air of Pro. In feite is het gemaakt van nano-koolstofmagnesium, en dat moet zijn hoe LG het zo verdomd licht heeft gehouden.

LG verzekert ons dat de Gram-lijn verschillende duurzaamheidstests van militaire kwaliteit heeft doorstaan, en we hebben geen reden om hieraan te twijfelen, maar bij aanraking voelt de laptop gewoon niet zo sterk aan als een MacBook of Surface Laptop. Het is ongelooflijk dun metaal rondom de buitenkant, in de mate dat een stevige druk op een oppervlak net iets te veel geeft om comfortabel te voelen. Evenzo is het schermscharnier lang niet zo veilig als andere laptops die we in deze categorie hebben getest. Onze geteste versie werd niet geleverd met het optionele aanraakscherm, maar we kunnen ons voorstellen dat het lastig zou zijn om dit te gebruiken met zoveel aandacht voor het schermscharnier.

De LG Gram 15,6-inch is slechts ongeveer een derde pond lichter dan de MacBook Air, maar met dat gewicht verspreid over een groter oppervlak, voelt het verschil nog groter aan.

Dat is in ieder geval het compromis voor de ongelooflijke lichtheid, die echt geweldig is. De LG Gram 15,6-inch is slechts ongeveer een derde pond lichter dan de MacBook Air, maar met dat gewicht verspreid over een groter oppervlak, voelt het verschil nog groter aan. Dit is een gemakkelijke laptop om mee te nemen of in een boodschappentas te stoppen, hoewel hij vrij breed is met 14,1 inch. Dat is de aard van het beestje met een groter scherm, maar zorg er wel voor dat je een tas hebt die het aankan.

Als het op poorten aankomt, laat de LG Gram 15,6-inch weinig achter. Het is uitgedost. Aan de linkerkant vind je een USB 3.0-poort, USB-C-poort en een HDMI-poort, samen met de poort voor de meegeleverde stroomkabel, hoewel je ook kunt opladen via USB-C. Kijk aan de rechterkant en je vindt nog twee USB 3.0-poorten, een koptelefoonaansluiting en zelfs een microSD-slot. Vergeleken met de eerder genoemde Apple- en Microsoft-laptops die een of twee USB- of USB-C-poorten hebben, komt de LG Gram ongelooflijk genereus over.

Vanaf het hek waren we constant '---' aan het typen toen we backspace probeerden te raken, en het probleem hield dagenlang aan.

Toen we het toetsenbord in handen kregen, kwamen er al snel wat frustraties naar voren. Gezien het brede 15,6-inch scherm had LG veel ruimte om mee te werken voor het toetsenbord, en daarom voegde het een volledig toetsenbord toe aan de rechterkant van het QWERTY-toetsenbord. Het probleem hier is tweeledig: sommige van de meest gebruikte toetsen, zoals backspace, zijn kleiner dan op veel andere toetsenborden. En om de zaken nog ingewikkelder te maken, wordt het toetsenbord zonder onderbreking tegen het toetsenbord gedrukt.

Vanaf de poort waren we constant "---" aan het typen toen we backspace probeerden te raken, en het probleem hield dagenlang aan. Uiteindelijk begonnen we te leren van de harde ervaring van het in wezen dubbel verwijderen van tekens, dus het is waarschijnlijk dat je zult wennen aan de eigenaardigheden van het toetsenbord. Typen op de toetsen voelt in ieder geval geweldig aan: ze zijn zacht en stil en maken snelle invoer mogelijk wanneer ze die vreemde lay-outproblemen niet bestrijden. Per saldo is het zeer bruikbaar en responsief, maar probeert nog steeds te veel toetsen in de beschikbare ruimte te proppen. Het trackpad werkt ondertussen prima, maar voelt zeker een beetje klein aan op dat brede lichaam - de extra grote trackpads van Apple verwennen ons.

Het instapmodel dat we hebben beoordeeld, wordt geleverd met een vlezige 256 GB solid-state drive (SSD), wat het dubbele is van de SSD-opslag die we doorgaans zien in een basismodel-laptop. Hoewel 128 GB het voor sommige gebruikers misschien in de buurt brengt, biedt het verhoogde aantal veel meer ruimte voor het downloaden van games en het opslaan van lokale media.

Image
Image

Bottom Line

Er is weinig reden om je zorgen te maken over het snel opstarten van de LG Gram 15,6-inch laptop. Het heeft Windows 10 vooraf geïnstalleerd, dus je volgt gewoon de aanwijzingen op het scherm om je wifi-informatie in te voeren, te controleren op updates, een paar opties te selecteren en uiteindelijk te zien dat je klaar bent om op het bureaublad te rollen. Het zou niet meer dan een handvol minuten moeten duren.

Display: groot en capabel genoeg

De LG Gram's 15.6-inch scherm is goed, maar niet geweldig. Het is zeker groot: het breedbeeldpaneel strekt zich langer uit dan de 13-inch schermen die op veel ultradraagbare computers worden gezien, en het extra onroerend goed is absoluut merkbaar. Het geeft je voldoende extra ruimte om comfortabel te multitasken, zoals het hebben van een webbrowser en een document naast elkaar, of een Slack-venster in het volle zicht om je af te leiden van wat je voor je werk zou moeten doen.

Koppel dat aan het grote scherm, de fantastische batterijduur en de vele poorten, en je hebt een computer die zowel is gebouwd voor productiviteit als draagbaarheid.

Het nadeel is dat dit 1920x1080 IPS LCS-paneel lang niet zo hoge resolutie heeft als sommige van zijn rivalen, zoals de MacBook Air (2560x1600) en Surface Laptop 2 (2256x1504) - die beide ook profiteren van hun pixels samenknijpen in kleinere respectieve frames. De LG Gram heeft gewoon niet de haarscherpe allure van die schermen, bovendien ziet hij er doffer uit en komt daardoor niet zo levendig over. Het is solide en 1080p kan de klus zeker klaren, maar er zijn veel mooiere schermen in deze categorie.

Image
Image

Prestaties: solide kracht voor dagelijkse taken

Met een 8e generatie Intel Core i5-8250U met 1,6 GHz en 8 GB RAM aan boord, draait de 2018 LG Gram op dezelfde chipset als de Surface Laptop 2 en Dell XPS 13. Hij biedt solide kracht voor dagelijkse taken, en we ondervonden geen merkbare vertraging tijdens het navigeren door Windows 10, surfen op het web, het typen van documenten en het laden van apps. Het is echter geen krachtige CPU en creatieve professionals die op zoek zijn naar een machine voor bijvoorbeeld foto- of videobewerking, zullen zeker meer rekenkracht en RAM willen om mee te spelen.

In benchmarktests was de Cinebench-score van 1, 173 hoger dan de 1, 017 die we registreerden op de instapmodel Surface Laptop 2 (en hoger is beter), en de 975 gezien op het met 4K-scherm uitgeruste Dell XPS. De PCMark 10-score was ook hoger, met 3.085 op de LG Gram en slechts 2, 112 op de Surface Laptop 2.

LG verzekert ons dat de Gram-lijn verschillende duurzaamheidstests van militaire kwaliteit heeft doorstaan, en we hebben geen reden om hieraan te twijfelen, maar bij aanraking voelt de laptop gewoon niet zo sterk aan als een MacBook of Surface Laptop.

Met een geïntegreerde Intel Graphics UHD 620 GPU binnenin, is de LG Gram niet gebouwd voor intense gaming-behoeften. Het doet het echter goed met moderne 3D-games op lage tot gemiddelde instellingen. Zoals het geval is geweest met andere laptops die we hebben geprobeerd, was Battle Royale Shooter Smash Fortnite standaard ingesteld op instellingen die er goed uitzagen, maar leidden tot een zeer schokkerige framesnelheid in actie, en we moesten uiteindelijk alle effecten uitschakelen en lage instellingen raken op bijna alles om het spel soepel te laten verlopen. Toen we overschakelden naar Rocket League, liep het auto-voetbalspel behoorlijk met gemiddelde tot hoge instellingen, maar opnieuw hebben we een paar instellingen teruggebracht voor een snellere framesnelheid.

Terzijds, terwijl de LG Gram vaak bijna geruisloos draait, zijn er langere perioden waarin er een hoorbaar gezoem van de achterkant komt. Het is niet het typische, zeer luide ventilatorgeluid dat opduikt tijdens het gamen of zware multitasking van sommige computers, maar het kan een beetje vervelend zijn. We merkten het tijdens het opladen van de computer, maar ook tijdens het werken op de batterij, zonder consistentie op dat vlak. Het is een lichte ergernis, maar het is er een die we opmerkten wanneer het opkwam.

Bottom Line

Je ziet de luidsprekers niet als de LG Gram normaal rechtop staat, maar je hoort ze wel luid en duidelijk. De stereoluidsprekers zijn onder de laptop weggestopt aan de linker- en rechterrand in de buurt van waar je polsen rusten, en dankzij de lichte verhoging van de rubberen voetjes aan de onderkant van de laptop, krijgen ze voldoende ruimte om de uitvoer te laten schijnen. Het afspelen van audio klinkt robuust en helder - niet helemaal op het niveau van Apple's huidige MacBook Air en MacBook Pro, maar heel dichtbij. We waren er blij mee.

Netwerk: maakt verbinding zoals verwacht

De LG Gram had geen probleem om verbinding te maken met een paar verschillende netwerken, waaronder een wifi-thuisnetwerk, het Google wifi-netwerk bij Starbucks en een mobiele hotspot. De verbinding leek altijd snel en downloads liepen met een constante clip. Bij het testen op een wifi-thuisnetwerk tijdens piekuren in de avond, zagen we een downloadsnelheid van ongeveer 30 Mbps en een uploadsnelheid van 13 Mbps. We hebben het netwerk direct daarna getest op een iPhone XS Max en ook daar vergelijkbare snelheden gezien. U kunt gemakkelijk verbinding maken met zowel 2,4 Ghz- als 5 Ghz-netwerken.

Interessant is dat de LG Gram ook een Ethernet-naar-USB-C-dongle in de doos heeft. Dat is handig als de wifi in de lucht is, of als je in een hotel of conferentiecentrum bent dat op de een of andere manier geen wifi heeft anno 2019.

Image
Image

Batterij: Serieus geweldig

De batterij is ongetwijfeld een van de belangrijkste hoogtepunten van de LG Gram 15,6-inch (2018) ervaring. Deze enorme 72Wh-cel biedt volgens LG naar schatting meer dan 19 uur uptime, maar zoals gewoonlijk het geval is bij laptops, weerspiegelt die schatting geen typische gebruiksscenario's. Maar toch, met maximale helderheid, zorgt het feit dat we ongeveer de helft van dat bedrag zouden kunnen krijgen nog steeds voor een langdurige ervaring.

Met onze typische workflow van surfen op het web, chatten op Slack, documenten typen en een beetje media streamen, zagen we meestal 8-9 uur uptime bij 100 procent helderheid. Dat betekent dat hij is gemaakt voor een volledige werkdag, wat hem een geweldige optie maakt voor productiviteit. In onze video-rundown-test, waarin we constant een Netflix-film streamen op 100 procent helderheid, hield de LG Gram 15,6-inch het 9 uur, 14 minuten vol. Met lokaal opgeslagen video kun je er zeker nog veel meer uit halen.

Met onze typische workflow van surfen op het web, chatten op Slack, documenten typen en een beetje media streamen, zagen we meestal 8-9 uur uptime bij 100% helderheid.

Software: Hallo, Windows (maar geen Windows Hallo)

De LG Gram 15,6-inch wordt geleverd met Windows 10 Home voorgeïnstalleerd, en als je door de jaren heen Windows hebt gebruikt, zou je je hier redelijk op je gemak moeten voelen. Windows 10 heeft het pc-besturingssysteem lichtjes doorontwikkeld met functieverbeteringen en tweaks zonder het klassieke, vertrouwde DNA erin te verliezen, en het is het besturingssysteem bij uitstek voor computergaming en apps in alle soorten en maten. Het is gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen, en werkt goed met de Intel Core i5 en een SSD aan boord.

Helaas kan dit instapmodel van de LG Gram 15,6-inch niet profiteren van de biometrische beveiliging van Windows Hello, omdat de camera boven het scherm niet de benodigde sensoren heeft om je gezicht te scannen. We misten de bijna onmiddellijke gezichtsherkenning van de Surface Laptop 2 en moesten elke keer dat we het deksel openden een pincode intypen. De duurdere modellen van de laptop bieden echter een vingerafdrukscanner.

Prijs: Stevig geprijsd, gezien de sterke punten

Oorspronkelijk geprijsd op $ 1.249, is de LG Gram 15.6-inch (2018) op instapniveau nu te vinden voor ongeveer $ 999 vanaf dit moment. LG heeft nieuwere 2019-versies uitgerold die er identiek uitzien en dezelfde kernfuncties hebben, maar upgraden naar de nieuwste generatie Intel Core-processors. Je zou iets meer snelheid moeten zien in benchmarktests, hoewel het onduidelijk is of er een merkbaar verschil is tijdens normaal gebruik.

Hoe dan ook, $ 999 is een aantrekkelijkere waarde voor een computer die niet zoveel glans inpakt als sommige rivalen, maar wint als het gaat om elementen als batterijduur, schermgrootte en minimaal gewicht. Voor sommige gebruikers is dat zeker een aantrekkelijke combinatie. Houd er rekening mee dat je met de LG Gram 15,6-inch behoorlijk wat kunt uitgeven aan upgrades, inclusief het kiezen voor versies met een snellere Intel Core i7-processor, extra RAM, een vingerafdruksensor en indien gewenst zelfs een aanraakscherm.

Image
Image

LG Gram 15,6-inch (2018) vs. Microsoft Surface Laptop 2: Beter dan die van Microsoft?

De LG Gram 15,6-inch en Microsoft Surface Laptop 2 zijn op dezelfde manier uitgerust, in termen van dezelfde processor en geïntegreerde grafische chip, hoewel ze daar nogal wat van verschillen. Zoals opgemerkt, komt de roem van de LG Gram met de veerkrachtige batterij en het grote scherm voor zo'n lichtgewicht computer.

De Surface Laptop 2 kan die specificaties niet evenaren, maar het gaat voor een hoger gevoel tussen het duurzamer aanvoelende ontwerp, de alcantara-materiaalafwerking rond het toetsenbord, Windows Hello-camera-ondersteuning en de hogere resolutie touchscreen. Alles bij elkaar genomen is de Surface Laptop 2 een aantrekkelijker apparaat, maar de langdurige mogelijkheden van de LG Gram maken het een werkpaardoptie voor diegenen die niet zoveel om toeters en bellen geven.

Goed gebouwd voor productiviteit

Er zijn betere allround ultradraagbare laptops in deze prijsklasse, en we hadden wat problemen met het gevoel van de constructie, de toetsenbordindeling en de louter goede weergavekwaliteit. Als je echter op zoek bent naar een ongelooflijk lichte laptop met een groot scherm en een batterij die lang meegaat, kun je de LG Gram 15,6-inch (2018) moeilijk negeren. Je krijgt een zeer capabele computer voor de prijs, en het is een notebook die legitiem een volledige werkdag meegaat, zelfs bij maximale helderheid.

Specs

  • Productnaam Gram 15,6-inch (2018)
  • Product Merk LG
  • UPC 15Z980-U. AAS5U1 / 719192618947
  • Prijs $947,77
  • Releasedatum december 2017
  • Productafmetingen 18,4 x 10,7 x 2,4 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Platform Windows 10
  • Processor 1,6 Ghz quad-core Intel Core i5 8250U
  • RAM 8GB
  • Opslag 256GB
  • Camera 720p
  • Batterijcapaciteit 72 Wh
  • Poorten 1x USB-C, 3x USB-3, HDMI, microSD, 3,5 mm koptelefoonpoort

Aanbevolen: