Wat is een fisheye-lens?

Inhoudsopgave:

Wat is een fisheye-lens?
Wat is een fisheye-lens?
Anonim

Een fisheye-lens is een ultragroothoeklens voor een DSLR-camera die een hemisferisch (rond) beeld vastlegt. Dit zorgt voor visuele vervorming die duidelijk is en vaak wordt gebruikt in creatieve fotografie. Het resultaat is een afbeelding die eruitziet alsof de randen van de afbeelding rond een bolvorm zijn gewikkeld, gebogen lijnen en de context van alles aan de buitenrand van de afbeelding verandert.

Wat maakt een fisheye-lens ultragroothoek?

De hoek waarmee een fisheye-lens een hoek van ongeveer 180 graden kan vastleggen, daarom wordt het beschouwd als een ultragroothoeklens. Een groothoeklens kan een beeld vastleggen dat ongeveer 100 graden breed is. Dit creëert een beeld dat eruitziet alsof het door een kijkgaatje is genomen, zoals die vaak te zien zijn in toegangsdeuren.

Fisheye-lenzen hebben ook een aparte uitstraling, omdat het buitenste glas van de lens een veel meer opvallende curve heeft dan een groothoeklens. Door deze curve kan de lens een groter lichtbereik vastleggen en foto's maken die breder zijn dan je gemiddelde groothoeklens.

Hoe een fisheye-lens werkt

Alle DSLR-lenzen, behalve fisheye-lenzen, worden rechtlijnige lenzen genoemd. Dit komt omdat het licht door de lens in een recht pad naar de beeldsensor gaat. Hierdoor ontstaan de rechte lijnen die je op de meeste foto's ziet.

Image
Image

Fisheye-lenzen zijn ontworpen om licht te buigen als het van de buitenranden van de lens naar de beeldsensor gaat. Het resultaat is dat de lens het licht naar de beeldsensor leidt en alleen het midden van de lens levert licht in een recht pad, waardoor de duidelijke vervorming van de buitenranden van een foto ontstaat, gezien als bochten waar er normaal gesproken rechte lijnen zouden zijn. Dit is precies het effect dat deze lenzen zo populair maakt.

De eerste fisheye-lens werd in 1924 gemaakt door Becks of London, maar fisheye-lenzen kwamen pas op grote schaal beschikbaar voor camera's met verwisselbare lens toen Nikon in 1962 de eerste verwisselbare fisheye-lens op de markt bracht. Die eerste fisheye-lens had een Brandpuntsafstand van 8 mm en een diafragma van f/8.

De vele toepassingen van een fisheye-lens

Een van de redenen waarom sommige fotografen ervoor kiezen om een fisheye-lens te gebruiken, is om een effect te krijgen dat tonvormige vervorming wordt genoemd. Bij de meeste soorten fotografie is tonvormige vervorming een effect dat fotografen vermijden, maar wanneer ze foto's maken met een fisheye-lens, is dat precies wat sommige fotografen willen bereiken.

Er zijn echter twee benaderingen van fotografie met een fisheye-lens. Een groep fotografen gebruikt de lenzen om een beeld te versterken, maar zonder dat het duidelijk is dat er een fisheye-lens is gebruikt. Een fisheye-lens kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij een zonsondergangopname om de horizon verder uit te breiden of bij een gebogen onderwerp om het gevoel van de curve vast te leggen zonder een deel van het beeld te verliezen.

Image
Image

De andere groep fotografen gebruikt specifiek een fisheye-lens om de vervorming die de lens veroorzaakt vast te leggen. Dit is handig bij een verscheidenheid aan creatieve fotografiestijlen, maar wordt meestal gebruikt bij extreme sportfotografie zoals skateboarden of parachutespringen, waarbij het beeld dat wordt gecreëerd door een fisheye-lens het beeld simuleert dat een persoon zou zien.

Image
Image

Extra soorten fisheye-fotografie

Natuurlijk, of een fotograaf nu wil dat het duidelijk is dat er een fisheye-lens is gebruikt of niet, er zijn veel meer toepassingen voor fisheye-lenzen dan alleen horizon- en extreme sportopnamen. Het is helemaal niet ongebruikelijk dat onderwaterfotografen een fisheye-lens gebruiken, omdat het een beter 'gevoel' creëert voor hoe het is om onder water te zijn doordat de kijker de scène op een veel natuurlijkere manier kan zien.

Image
Image

Een ander creatief gebruik van een fisheye-lens is om foto's te maken met de lens recht omhoog gericht. Dit is handig bij stadsfotografie of zelfs bij landschapsfotografie. De opwaartse hoek van de lens geeft een gevoel van hoogte bij het bekijken van gebouwen, bomen en andere elementen.

Image
Image

Sommige fotografen gebruiken fisheye-lenzen ook voor andere soorten fotografie, zoals portretten (het onderwerp moet worden gecentreerd en de randen worden vervormd), astrofotografie en foto's achter de schermen die een completer beeld kunnen vastleggen zicht op wat er achter de schermen gebeurt. Ronde onderwerpen zijn ook zeer geschikt voor foto's die zijn gemaakt met fisheye-lenzen, omdat de sferische aard van de afbeeldingen goed samengaat met de ronde aard van een fisheye-lens.

Nog een, enigszins obscuur gebruik voor fisheye-lenzen is in mobiele fotografie. Mobiele fisheye-lenzen creëren beelden die zijn ingesloten in een duidelijke cirkel, en sommige creatieve fotografen vinden dit een interessante manier om hun onderwerpen vast te leggen. De vervorming van de buitenste rand en de focus in het midden zijn nog steeds aanwezig, net als bij andere soorten fisheye-fotografie, maar het voor de hand liggende mobiele karakter van de cirkelvormige mobiele afbeeldingen is een genre op zich.

Image
Image

Nabewerking voor fisheye-afbeeldingen

Nabewerking kan een aantal verschillende rollen spelen bij fisheye-fotografie:

  • Fisheye-achtige foto's maken: Sommige fotografen geven er de voorkeur aan om tijdens de nabewerking een fisheye-effect toe te voegen, in plaats van beelden vast te leggen met een fisheye-lens. Hierdoor heeft de fotograaf meer controle over de mate van fisheye-vervorming, de locatie van de vervorming en de omtrek van het fisheye-effect. Afbeeldingen met dit effect toegevoegd in de post hebben mogelijk slechts een klein deel van de algehele afbeelding met het fisheye-effect. Het kan een interessante manier zijn om creatieve afbeeldingen te veranderen om iets nieuws te creëren.
  • Vervorming van de lens verwijderen: Sommige fotografen leggen de afbeelding vast met de fisheye-lens en gebruiken vervolgens fotobewerkingssoftware om de afbeelding langs de randen te corrigeren en recht te trekken. Het resultaat kan een ultrabreed beeld zijn dat lijkt op een panoramische foto.

Aanbevolen: