Hoe tekst aan te passen in Inkscape

Inhoudsopgave:

Hoe tekst aan te passen in Inkscape
Hoe tekst aan te passen in Inkscape
Anonim

Inkscape, de populaire gratis app voor het tekenen van vectorlijnen, past normale kenmerken voor tekst aan, zoals de tekenstijl, grootte en kleur. Het heeft ook vijf andere eigenschappen die verband houden met afstand. Wijzig de afstandswaarden voor letters en woorden voor meer controle over hoe woorden op het canvas verschijnen. Als u bijvoorbeeld wilt dat een woord zich over het titelgebied van een poster uitstrekt, wijzigt u de letter- of woordafstand om het een langwerpig effect te geven zonder de lettergrootte te vergroten of de tekst uit te rekken. Gebruik deze vijf spatiëringsopties om de spatiëring tussen tekens en woorden te wijzigen, tekens op een as te roteren en tekst omhoog of omlaag te schuiven.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Inkscape versie 0.92.4 voor Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Mac OS X en Linux. Deze instructies kunnen ook van toepassing zijn op eerdere versies van Inkscape.

Verander de afstand tussen elke letter

Pas de letterafstand aan om de hoeveelheid lege ruimte tussen tekens te wijzigen. Deze wijziging is van invloed op geselecteerde tekens of elk teken in een tekstvak, of het nu gaat om één woord, een zin of een hele alinea.

Verklein de letterafstand om de tekst in een beperkte ruimte te laten passen, of om letters samen te persen om een sterk visueel teksteffect te produceren.

  1. Selecteer de Teksttool.

    Image
    Image
  2. Klik en sleep in het documentgebied om een tekstvak te tekenen. Of klik op de locatie waar u het tekstvak wilt plaatsen.
  3. Klik in het tekstvak en voer de tekst in.

    Image
    Image
  4. Selecteer de te wijzigen tekst:

    • Selecteer het tekstvak om de letterafstand voor elk teken in het tekstvak te wijzigen.
    • Geselecteerde specifieke tekens in een tekstvak om de letterafstand alleen voor twee of meer tekens aan te passen.
  5. Ga naar Spacing tussen letters (het pictogram met een streepje tussen de letters A en D), gebruik dan de Up en Down pijlen om de afstand te vergroten of te verkleinen.

    Image
    Image
  6. De afstand tussen de geselecteerde tekst wordt standaard in een honderdste van een pixel verplaatst.

    Image
    Image
  7. Om een bepaalde afstand te specificeren, selecteert u het veld Spacing between letters value en voert u de spatie in.

    Image
    Image

Als de afstand tussen letters een negatief getal is, ontstaat er een achterwaarts effect en kunnen tekens elkaar overlappen als de afstand te groot is.

Verander de afstand tussen elk woord

Pas de afstand tussen woorden aan om de tekst in een beperkte ruimte te laten passen. Pas de woordafstand om esthetische redenen aan met kleine hoeveelheden tekst. Het aanbrengen van wijzigingen in grote blokken tekst kan een negatief effect hebben op de leesbaarheid.

  1. Selecteer de Teksttool.
  2. Klik en sleep om een tekstvak te tekenen of klik op het documentgebied om een tekstvak te plaatsen. Klik vervolgens in het tekstvak en voer de tekst in.
  3. Klik en sleep om de woorden te markeren die u wilt aanpassen. Als u alle tekst in een tekstvak wilt wijzigen, klikt u in het tekstvak.
  4. Ga naar Spacing tussen woorden, gebruik dan de Up en Down pijlen om aan te passen de afstand.

    Image
    Image
  5. Als u een gespecificeerde afstand wilt gebruiken, selecteert u het veld Spacing between words value en voert u de afstand in.

    Image
    Image

Als de afstand tussen woorden wordt vergroot of verkleind, verandert het eerste woord niet van positie. In plaats daarvan wordt het eerste woord gebruikt als anker voor de tekst die volgt. Als je wilt dat de tekst vanaf een bepaalde plaats wordt uitgespreid, plaats je het tekstvak precies waar je wilt dat de tekst begint, en het blijft staan, ongeacht de woordruimtewaarden.

De horizontale afspatiëringswaarde wijzigen

Horizontale tekenspatiëring past de afstand tussen specifieke letterparen aan en wordt vaak toegepast op logo's en koppen. Gebruik tekenspatiëring om spaties tussen letters er visueel correct uit te laten zien.

  1. Selecteer de Teksttool.
  2. Klik waar u de tekst wilt hebben en voer de tekst in.

    Image
    Image
  3. Markeer de letters die je wilt aanpassen.

    Als de cursor tussen twee letters staat, verplaatst de aanpassing van de tekenspatiëring elke letter naar rechts van de cursor. Door te markeren worden alleen geselecteerde letters verplaatst.

  4. Ga naar Horizontale tekenspatiëring (het pictogram met twee As), gebruik dan de Upen Omlaag pijlen om de waarde te wijzigen. Verhoog het getal om de tekst naar rechts te verplaatsen. Verlaag het getal om de tekst naar links te verplaatsen.

    Image
    Image
  5. Om een spatiëringsruimte op te geven, gaat u naar het veld Horizontal kerning value en voert u een waarde in. Negatieve waarden duwen de tekst links van zijn startpositie.

    Image
    Image

Tekens verticaal verschuiven

Inkscape kan de verticale positie van gemarkeerde karakters veranderen om een trapsgewijze look te creëren waarbij de letters op of neer op de pagina lijken te vallen, of voor een uniek perspectiefontwerp.

  1. Selecteer de Teksttool.
  2. Klik waar u de tekst wilt hebben en voer de tekst in.
  3. Plaats de cursor links van de tekens die u verticaal wilt verplaatsen. Of markeer het teken om specifieke tekens te verschuiven. Plaats bijvoorbeeld de cursor na H in HOUSE om de OUSE omhoog of omlaag te verplaatsen, of markeer H om die letter te verplaatsen.
  4. Ga naar Verticale tekenspatiëring (het pictogram bestaat uit twee letters As waarvan de ene iets hoger is dan de andere) en gebruik de pijlen om te verplaatsen de tekst op en neer.

    Image
    Image
  5. Verhoog de waarde om de tekst naar beneden te verplaatsen.

    Image
    Image
  6. Om de tekst een exacte hoeveelheid te verschuiven, selecteert u het Verticale kerning value veld en voert u een hoeveelheid in.

Als je meerdere letters markeert die een verschillende verticale positie hebben, verschuiven de letters volgens hun oorspronkelijke plaats. Als de H in HOUSE bijvoorbeeld vijf pixels boven de O staat, verschuift HO vijf pixels omhoog zal de H 10 pixels boven USE plaatsen en de Ovijf pixels boven USE

De rotatiegraad van een personage wijzigen

De Inkscape-rotatieteksttool roteert tekst tot 180 graden en kan worden toegepast op enkele tekens en hele woorden.

  1. Selecteer de Teksttool.
  2. Klik ergens op het document en voer de tekst in.
  3. Selecteer de tekens die u wilt roteren. Plaats de cursor links van een teken om de tekens naar rechts te draaien. Markeer meerdere karakters om die karakters te roteren.
  4. Ga naar Tekenrotatie (het pictogram toont een scheve letter A) en gebruik de pijlen om de rotatie te wijzigen.
  5. Hogere waarden draaien de tekst met de klok mee. Lagere en negatieve waarden verplaatsen de tekst tegen de klok in.

    Image
    Image
  6. Of voer de rotatiegraad in. Als u voorbij een bepaald punt draait, kunnen letters overlappen, afhankelijk van de waarde van de tekenafstand.

Aanbevolen: