Hoe u meer kunt doen met uw cameradioptrie

Inhoudsopgave:

Hoe u meer kunt doen met uw cameradioptrie
Hoe u meer kunt doen met uw cameradioptrie
Anonim

Als je ooit een foto hebt gemaakt met je DSLR-camera (digitale enkele reflecterende lens) die haarscherp leek, maar een beetje wazig bleek in de postproductie, dan heb je misschien een dioptrie-aanpassing op je camera nodig. Deze schijnbaar kleine aanpassing kan een enorme impact hebben op hoe goed je afbeeldingen eruitzien.

Wat is een dioptrie?

In de meest technische zin is een dioptrie een meting van het brekingsvermogen op een lens die gelijk is aan het omgekeerde van de brandpuntsafstand. Behoorlijk verwarrend, toch? Hier is een betere manier om het te begrijpen. Een dioptrie (strikt in de zin van hoe het van toepassing is op een DSLR- of spiegelreflexcamera) is een focusaanpassing op de zoeker die bepa alt hoe goed je het beeld en de informatie ziet die op de zoeker worden geprojecteerd.

De dioptrie-aanpassing bevindt zich meestal direct bij het oculair in de zoeker, en het is meestal een kleine draaiknop, hoewel het bij sommige oudere cameramodellen een schuifregelaar kan zijn. Deze draaiknop past de vergroting aan waarmee u het beeld bekijkt en de beeldvastleggegevens (ook wel symbologie genoemd) die in de zoeker worden weergegeven.

Image
Image

De meeste camera's hebben een standaard dioptrie-instelling van +1 tot -3, maar deze kan enigszins variëren tussen cameramodellen. Als u een aanpassing buiten dat bereik nodig heeft, kunnen dioptrielenzen voor de meeste populaire camera's worden gekocht via uw favoriete cameraverkoper.

Hoe een dioptrie werkt in een DSLR-camera

In een camera kan een dioptrie de vergroting vergroten of verkleinen die wordt gebruikt om het beeld in de zoeker weer te geven. Dit heeft geen invloed op het beeld dat wordt weergegeven op het beeldscherm, dat zich aan de buitenkant van het lichaam bevindt. Het heeft alleen invloed op het beeld en de gegevens die in de camera worden weergegeven wanneer u door de zoeker kijkt.

Deze afbeelding moet haarscherp zijn als de afbeelding scherp is. Als dit niet het geval is, kan dit leiden tot onjuiste instellingen en scherpstellingsaanpassingen die in uw afbeelding verschijnen. Maar laat dat je niet verwarren; de dioptrie past niet de focus aan van het beeld dat je probeert vast te leggen door de lens van de camera, maar verandert alleen de focus van het beeld dat je in de zoeker ziet. Dit is de reden waarom het mogelijk is om foto's te maken waarvan je denkt dat ze perfect scherp zijn, maar om bij nabewerking te ontdekken dat ze niet zo perfect scherp zijn als je dacht.

Omgekeerd kun je afbeeldingen vastleggen waarvan je denkt dat ze een beetje onscherp zijn, maar die helemaal scherp blijken te zijn wanneer je de afbeeldingen naar je computer laadt en ze op een groter scherm kunt bekijken. Om deze reden is het essentieel om een correct afgestelde dioptrie te hebben bij het maken van foto's.

De draaiknop of schuif die wordt gebruikt om de dioptrie aan te passen, bevindt zich aan de buitenkant van de camera, wat betekent dat er tegen kan worden gestoten of gewijzigd wanneer u uw camera hanteert.

De dioptrie van uw camera aanpassen

Zelfs een gloednieuwe camera kan een onjuiste dioptrie-instelling hebben. Hoewel u misschien denkt dat de dioptrie-aanpassing perfect is, is het een goede gewoonte om de aanpassing nogmaals te controleren voordat u begint met het maken van foto's. De aanpassingsmethoden zijn echter iets anders als u een perfect zicht hebt (wat als 20/20 wordt beschouwd) of als u een bril draagt.

Het is mogelijk dat uw dioptrie correct is ingesteld en dat u niets hoeft aan te passen. Als dat het geval is, maak dan een paar testfoto's en als de testfoto's goed scherp zijn, kun je beginnen met het maken van foto's.

Dioptrie-aanpassingen als u een bril draagt

Als je een bril draagt, weet je al dat je zichtproblemen hebt die het resultaat van de foto's die je maakt kunnen beïnvloeden. Voordat u echter de dioptrie in uw camera kunt aanpassen, moet u eerst beslissen of u uw bril wilt dragen of wilt verwijderen wanneer u foto's maakt. Deze beslissing kan van invloed zijn op de manier waarop u uw dioptrie aanpast.

Als je zonder bril gaat fotograferen, doe deze dan af voordat je verder gaat. Zo niet, dan kun je meteen naar deze instructies springen met je bril op zijn plaats.

Als je contacten draagt, kun je ze niet elke keer dat je foto's wilt maken verwijderen. Laat in dat geval de contacten zitten en volg deze instructies voor het aanpassen van de dioptrie.

  1. Bevestig je camera op een statief en zoek iets met een hoog contrast waarop je de lens kunt scherpstellen.
  2. Gebruik autofocus om het beeld scherp te stellen.
  3. Bestudeer het beeld nauwkeurig terwijl je door de zoeker kijkt om er zeker van te zijn dat alle delen van het beeld perfect scherp zijn.
  4. Kijk ook naar de symbolologie onder aan het zoekerscherm om er zeker van te zijn dat deze scherp is.
  5. Als het beeld of de symboliek onscherp is, gebruik dan de dioptrie-aanpassing om het beeld aan te passen totdat het en de symboliek scherp in de zoeker verschijnen.

    Terwijl je de dioptrie aanpast, beweeg je de draaiknop naar links of rechts totdat je de instelling vindt die je afbeelding scherp stelt. Beweeg de knop vervolgens voorbij dat punt totdat het beeld niet langer scherp is en draai het uiteindelijk terug naar het punt waarop de focus het beste is. Dit is om ervoor te zorgen dat je niet stopt voor de perfecte focus.

  6. Maak een foto met de aanpassing die u zojuist hebt gemaakt en laad deze vervolgens op een groot scherm om deze te bekijken voor focus.
  7. Als het beeld perfect scherp is, is uw dioptrie correct ingesteld. Als het beeld nog steeds enigszins onscherp lijkt, herha alt u de bovenstaande instructies om de dioptrie verder aan te passen.

Aanpassingen als u geen bril draagt

Als je perfect zicht hebt of geen bril hoeft te dragen, kan je dioptrie nog steeds onscherp worden. Een paar simpele aanpassingen (zelfs aanpassingen ter plekke) kunnen het verschil maken tussen prima beelden en haarscherpe, verbluffende beelden. Hier leest u hoe u de dioptrie kunt aanpassen als u goed kunt zien en geen bril draagt.

  1. Bevestig je camera op een statief en zoek iets met een hoog contrast waarop je de lens kunt scherpstellen.
  2. Gebruik autofocus om het beeld scherp te stellen.
  3. Bestudeer het beeld en de symboliek nauwkeurig terwijl je door de zoeker kijkt om er zeker van te zijn dat alle delen van het beeld perfect scherp zijn.
  4. Als het beeld of de symbolologie onscherp is, gebruik dan de dioptrie-aanpassing om het beeld aan te passen totdat het en de symboliek scherp in de zoeker verschijnen. Vergeet niet om de focus te vinden, ga er dan langs en terug om ervoor te zorgen dat je niet stopt voor de perfecte instelling.
  5. Als het beeld perfect scherp is, is uw dioptrie correct ingesteld.

De dioptrie tijdens het vliegen aanpassen

Als je per ongeluk tegen de dioptrie-aanpassing stoot tijdens het maken van foto's en je hebt geen tijd om de camera op een statief te zetten om de dioptrie opnieuw in te stellen, kun je de aanpassing direct uitvoeren door een frame met hoog contrast te zoeken in uw huidige locatie.

Focus op het onderwerp, breng uw aanpassingen aan de camera aan en ga verder met het maken van foto's. In de meeste gevallen, als je goed kunt zien, is deze verkorte versie van de dioptrie-aanpassingsactiviteit alles wat je nodig hebt om weer op het goede spoor te komen.

Aanbevolen: