De beste MS-DOS pc-games aller tijden

Inhoudsopgave:

De beste MS-DOS pc-games aller tijden
De beste MS-DOS pc-games aller tijden
Anonim

Het landschap van pc-games en videogames in het algemeen is drastisch veranderd sinds de begindagen van klassieke DOS-games en de IBM-pc. Er zijn zoveel vorderingen gemaakt in zowel pc's als videogames, van hardware-ontwikkelingen tot softwareontwikkeling, maar hoe mooi of geavanceerd de game ook is, de echte test van een game komt neer op één basisprincipe; Is het spel leuk om te spelen? Er is een heropleving van retro-stijl games die buitengewoon leuk zijn om te spelen, maar sommige van de beste gameplay zijn nog steeds te vinden in klassieke DOS-games. De lijst die volgt, bevat enkele van de beste DOS-spellen die nog steeds leuk zijn om te spelen en die de minimale installatievereisten waard zijn. Veel van de games zijn te vinden op digitale downloadsites voor videogames zoals GOG en Steam, terwijl andere als freeware zijn uitgebracht.

Aangezien dit allemaal DOS-spellen zijn, heb je misschien een DOS-emulator zoals DOSBox nodig om ze te kunnen draaien. Er is een goede handleiding en tutorial over het gebruik van DOSBox om oude pc-games uit te voeren. Er zijn ook een groot aantal gratis pc-gamefuncties op de gratis games A tot Z-lijst, waarvan vele freeware-releases zijn van voormalige commerciële DOS-games

Wasteland pc-game

Image
Image

Releasedatum: 1988

Genre: Rollenspel

Thema: Post-apocalyptisch

De originele Wasteland werd in 1988 uitgebracht voor MS-DOS-, Apple II- en Commodore 64-computers. Het spel heeft een opleving gezien sinds de succesvolle Kickstarter-campagne en de release van Wasteland 2 in 2014, maar het wordt al lang geprezen als een van de beste games in de geschiedenis van pc-gaming en een klassiek DOS-spel.

Aan het einde van de 21e eeuw besturen spelers een groep Desert Rangers, de overblijfselen van de V. S. S. Army post-nucleaire oorlog, terwijl ze mysterieuze ongeregeldheden onderzoeken in de gebieden rond Las Vegas en de woestijn van Nevada. De game was zijn tijd ver vooruit met een robuust systeem voor het maken en ontwikkelen van personages, met aanpasbare vaardigheden en capaciteiten voor personages en een rijke en meeslepende verhaallijn.

De game is te vinden op een aantal freeware- en leaveware-gamesites, maar is technisch gezien nooit als freeware uitgebracht. Voor deze versies is DOSBox vereist. De game is ook beschikbaar op Steam, GOG, GamersGate en andere downloadplatforms.

X-COM: UFO Defense (UFO Enemy Unknown in Europe)

Image
Image

Releasedatum: 1994

Genre: Turn-based strategie

Thema: Sciencefiction

X-COM: UFO Defense is een turn-based sci-fi strategiespel van Microprose dat in 1994 werd uitgebracht. Het bevat twee verschillende spelmodi of fasen die spelers kunnen besturen, waaronder de Geoscape-modus die in feite de basis is management en de andere is de Battlescape-modus waarin spelers een squadron soldaten uitrusten en besturen op een missie om Alien-crashlandingen en invasies van steden te onderzoeken. Het Geoscape-gedeelte van het spel is uiterst gedetailleerd en bevat een onderzoeks- / technologieboom waaraan spelers middelen moeten toewijzen, productie, budgettering en meer. De Battlescape is net zo gedetailleerd met spelers die elke soldaat in het squadron besturen en tijdseenheden gebruiken om dekking te zoeken, op buitenaardse wezens te schieten of delen van de kaart te onthullen die nog moeten worden verkend.

Het spel was een overweldigend succes toen het werd uitgebracht, zowel commercieel als kritisch met vijf directe sequels en een aantal klonen, zelfgemaakte remakes en spirituele opvolgers. Na een onderbreking van 11 jaar werd de serie in 2012 opnieuw opgestart met de release van XCOM: Enemy Unknown, ontwikkeld door Firaxis Games.

Zelfs na meer dan 20 jaar sinds de release van X-COM: UFO Defense biedt nog steeds geweldige gameplay. Geen twee games zijn ooit hetzelfde en de diepte van de technologieboom zorgt bij elk spel voor een nieuwe benadering en strategie. Een gratis download van het spel is te vinden op veel speciale Leaveware- of DOS-websites, maar het is geen freeware. Commerciële versies van het originele spel zijn verkrijgbaar bij een aantal digitale distributeurs, die allemaal direct uit de doos met moderne besturingssystemen werken en niet vereisen dat spelers vaardig zijn met DOSBox.

Pool of Radiance (Gold Box)

Image
Image

Releasedatum: 1988

Genre: Rollenspel

Thema: Fantasie, kerkers en draken

Pool of Radiance is het eerste computerrollenspel gebaseerd op het Advanced Dungeons & Dragons tabletop rollenspel voor de pc. Het is ontwikkeld en uitgebracht door Strategic Simulations Inc (SSI) en is de eerste in een vierdelige serie. Het is ook de eerste "Gold Box"-game waarin D&D-games ontwikkeld door SSI met een goudkleurige doos.

De game speelt zich af in de populaire campagneomgeving Forgotten Realms in en rond de stad Phlan in Moonsea. Pool of Radiance volgt de tweede editie regelset van Advanced Dungeons & Dragons en spelers beginnen het spel zoals elk AD&D- of D&D-spel begint, met het maken van personages. Spelers creëren een groep van maximaal zes personages uit verschillende rassen en personageklassen en beginnen hun avonturen door in Phlan aan te komen en speurtochten voor de stad te voltooien, waaronder het opruimen van secties die zijn overspoeld door kwaadaardige monsters, het verkrijgen van items en algemene informatie verzamelen. Het nivelleren en verbeteren van personages volgt de AD&D-regels en het spel bevat ook veel magische items, spreuken en monsters.

Ondanks de jaren sinds de release, is de gameplay en karakterontwikkeling in Pool of Radiance nog steeds top en de mogelijkheid om karakters over te dragen naar de sequels maakt het des te leuker om de hele Gold Box-serie opnieuw te spelen van games.

De game is ook te vinden op een aantal digitale distributiesites zoals GOG.com onder het combopakket Forgotten Realms: The Archives Collection Two, dat alle gouden doostitels van SSI bevat. Net als veel van de andere games op deze lijst, is Pool of Radiance te vinden op een aantal leaveware-websites, maar het is geen freeware-titel, wat betekent dat downloaden op eigen risico is. Alle versies hebben DOSBox nodig om te kunnen spelen, maar de GOG-versie heeft DOSBox ingebouwd en vereist geen aangepaste instellingen.

Sid Meier's beschaving

Image
Image

Releasedatum: 1991

Genre: Turn-based strategie

Thema: Historisch

Civilization is een turn-based strategiespel dat in 1991 is uitgebracht en is ontwikkeld door Sid Meier en Microprose. Het spel is een strategiespel in 4x-stijl waarin spelers een beschaving leiden van 4000 voor Christus tot 2100 na Christus. Het primaire doel voor spelers is om hun beschavingen door de eeuwen heen te beheren en te laten groeien en te concurreren met maximaal zes andere AI-gestuurde beschavingen. Spelers zullen steden stichten, beheren en laten groeien die op hun beurt het domein van de beschaving uitbreiden, wat uiteindelijk leidt tot oorlogvoering en diplomatie met andere beschavingen. Naast oorlogvoering, diplomatie en stadsbeheer, beschikt Civilization ook over een robuuste technologieboom waarin spelers vrij zijn om te kiezen wat ze willen onderzoeken en ontwikkelen om hun beschaving vooruit te helpen.

Ook bekend als Sid Meier's Civilization of Civ I, werd de game alom geprezen door critici en gamers en velen noemden het de beste pc-game aller tijden. Sinds de release in 1991 heeft de game geleid tot de Civilization-franchise van meerdere miljoenen dollars, met de release van zes games in de hoofdreeks, waarvan een zevende gepland staat voor eind 2016 en talloze uitbreidingen en spin-offgames. Het heeft ook geleid tot een aantal door fans geïnspireerde remakes en zelfgemaakte pc-games die veel van dezelfde aspecten van de originele Civ I nabootsen.

Deze functies maken het nog steeds de moeite waard om te spelen, zo'n 20+ jaar sinds de release. Geen twee games zijn hetzelfde en de verscheidenheid van de technologieboom, diplomatie en oorlogsvoering maken het elke keer weer anders en uitdagend. Behalve dat het werd uitgebracht voor de pc, werd het ook uitgebracht voor de Mac, Amiga, Atari ST en vele andere systemen. Er was ook een multiplayer-versie met de titel CivNet die verschillende methoden bevatte om online met anderen te spelen. Momenteel is de originele Civilization alleen beschikbaar op leaveware-websites en vereist DOSBox. Als alternatief zijn er een aantal freeware-remakes, waaronder FreeCiv, die in een Civ I- of Civ II-modus kunnen draaien, waarbij de originele commerciële games zeer nauw worden nagebootst.

Star Wars: X-Wing

Image
Image

Releasedatum: 1993

Genre: Ruimtesimulatie

Thema:Sciencefiction, Star Wars

Star Wars: X-Wing was het eerste ruimtevluchtsimulatorspel van LucasArts voor de pc. Het werd alom geprezen door critici en was een van de best verkochte games van 1993, het jaar waarin het werd uitgebracht. Spelers nemen de rol aan van piloot voor de Rebel Alliance terwijl ze strijden tegen het rijk in ruimtegevechten. Het spel is opgedeeld in drie tours met elk 12 of meer missies. Spelers besturen een X-Wing, Y-Wing of A-Wing-jager in de missies, met als doel het hoofddoel te voltooien voordat je naar de volgende missie en tour kunt gaan. De tijdlijn van de game speelt zich af net voor A New Hope en loopt door tot het einde van dat verhaal, waarbij Luke Skywalker de Death Star aanv alt. Naast het hoofdspel zijn er twee uitbreidingspakketten uitgebracht, Imperial Pursuit en B-Wing, die de verhaallijn van A New Hope tot aan The Empire Strikes Back voortzetten en de B-Wing-jager introduceren als een nieuw vliegbaar schip.

Star Wars: X-Wing kan worden gekocht via GOG.com en Steam als Star Wars: X-Wing Special Edition, die het hoofdspel en beide uitbreidingspakketten bevat. Steam heeft ook een X-Wing-bundel die alle games uit de serie bevat.

Warcraft: Orcs & Humans

Image
Image

Warcraft: Orcs & Humans is een op fantasie gebaseerd re altime strategiespel dat in 1994 is uitgebracht en is ontwikkeld door Blizzard Entertainment. Het was de eerste game in de Warcraft-serie die uiteindelijk leidde tot de immens populaire massale multiplayer online RPG World of Warcraft. De game wordt algemeen beschouwd als een klassieker in het RTS-genre en hielp bij het populair maken van veel multiplayer-aspecten die te vinden zijn in vrijwel alle re altime strategiespellen die sindsdien zijn uitgebracht.

In Warcraft: Orcs & Humans besturen spelers de Humans of Azeroth of de Orcish-indringers. De game bevat zowel een campagne voor één speler als schermutselingen voor meerdere spelers. In de modus voor één speler doorlopen spelers een aantal op doelstellingen gebaseerde missies die meestal betrekking hebben op het bouwen van een basis, het verzamelen van middelen en het bouwen van een leger om de andere factie te verslaan.

Het spel werd zeer goed ontvangen toen het werd uitgebracht en houdt het tot op de dag van vandaag goed. Blizzard bracht twee sequels uit, Warcraft II en Warcraft III in respectievelijk 1995 en 2002 en daarna World of Warcraft in 2004. De game is niet beschikbaar via Blizzard's Battle.net, maar is beschikbaar via een aantal websites van derden. Veel van deze sites vermelden het spel als leaveware en bieden de originele spelbestanden aan om te downloaden, maar het spel is technisch gezien niet "gratis". Fysieke exemplaren van het spel zijn te vinden op zowel Amazon als eBay.

Aanbevolen: