Wat is een spiegelloze camera?

Inhoudsopgave:

Wat is een spiegelloze camera?
Wat is een spiegelloze camera?
Anonim

Een spiegelloze camera, of spiegelloze camera met verwisselbare lens (MILC), is vergelijkbaar met een DSLR-camera, met één significant verschil. De optica in een spiegelloze camera bevat geen reflexspiegel of een pentaprisma. In plaats daarvan wordt het licht rechtstreeks naar de beeldsensor in de camera geleid, waar de focus van het beeld wordt bepaald. Het is ook hoe de fotograaf een voorbeeld van de afbeelding ziet.

Hoe spiegelloze digitale camera's werken

Als je iets weet van DSLR-camera's (digitale spiegelreflex met één lens), dan weet je dat ze een optische zoeker hebben - een zoeker waar je doorheen kijkt met je oog om je afbeelding in te kaderen. Dat wordt bereikt door een spiegel en een pentaprisma in het lichaam van de camera te hebben. Licht gaat door de lens, kaatst van de spiegel naar het pentaprisma en vervolgens door de zoeker.

Image
Image

Dslr vergelijken met spiegelloze camera's, hoe werkt een spiegelloze camera als je de spiegel en het pentaprisma verwijdert? In plaats van dat het licht rondkaatst om de zoeker te bereiken, gaat het in een spiegelloze camera door de lens rechtstreeks naar de digitale beeldsensor. De digitale beeldsensor geeft dan een preview van het beeld dat de fotograaf aan het arrangeren is. Bij sommige spiegelloze camera's gebeurt dit via een digitale zoeker. In andere is het via het digitale LCD-scherm aan de achterkant van de camera.

Voordelen van een spiegelloze camera

Het functionele ontwerp van een spiegelloze camera biedt een secundair voordeel; het maakt de camera veel lichter. Het lijkt niet alsof het verwijderen van een spiegel en een pentaprisma zoveel verschil in gewicht zou maken, maar voor fotografen die de hele dag met een camera rondlopen, is dat wel het geval.

Natuurlijk is gewicht een van de mindere voordelen. Een veel belangrijker voor professionele fotografen is de mogelijkheid om een grotere verscheidenheid aan lenzen te gebruiken met een spiegelloze digitale camerabehuizing. De lensvatting op een spiegelloze camera heeft een iets ander ontwerp, waardoor het mogelijk is om adapters (van bedrijven als Fotodiox en Metabones) toe te voegen om lenzen van Sony, Canon, Fuji en vele andere bedrijven te gebruiken. Voor fotografen die zwaar geïnvesteerd hebben in lenzen, betekent dit dat u niet opnieuw hoeft te beginnen met een geheel nieuwe opstelling.

Zelfs als je geen professionele fotograaf bent, kunnen spiegelloze camera's nuttig zijn. U wilt een camera hebben waarmee u in verschillende situaties foto's kunt maken, en daarvoor is een camera met verwisselbare lens een goede optie. Spiegelloze camera's bieden niet alleen een lichtgewicht oplossing, maar sommige hebben ook geweldige digitale beeldsensoren. Zo heeft de Fuji GFX 50s een middenformaat sensor (die groter is dan een 35 mm full frame maar kleiner dan een grootformaat sensor). Dit is belangrijk omdat u op de beeldsensor vertrouwt om ervoor te zorgen dat u geweldige foto's maakt.

Nadelen van spiegelloze camera's

Spiegelloze camera's zijn in sommige opzichten geweldig, maar in andere presteren ze niet zo goed als DSL-camera's. Omdat een spiegelloze camera bijvoorbeeld sterk afhankelijk is van de digitale beeldsensor, heeft deze een veel kortere batterijduur dan een DSLR-camera.

Als je veel foto's maakt bij weinig licht, kan de autofocus op een spiegelloze camera ook problematisch blijken te zijn. Dat komt omdat de meeste spiegelloze camera's contrast gebruiken om scherp te stellen. De camera vindt de donkerste plek in een afbeelding en gebruikt die als het belangrijkste brandpunt. In situaties met weinig licht gaat er mogelijk niet genoeg licht door de lens naar de beeldsensor om een helder, scherp beeld te krijgen.

Wat kost een spiegelloze camera?

Als je hoopt kosten te besparen door een spiegelloze digitale camera te kopen, ben je misschien teleurgesteld. Digitale camera's met verwisselbare lenzen kunnen net zoveel kosten als DSLR-camera's. Als je er echter niet van overtuigd bent dat je verwisselbare lenzen nodig hebt, kan een spiegelloze digitale bridgecamera een betere keuze zijn. Je hebt een deel van de flexibiliteit van een DSLR zonder de verwisselbare lenzen, maar de meeste bridgecamera's bieden een veelzijdige, vaste lens die voldoet aan de behoeften van veel informele fotografen. En je kunt er meestal een aan de onderkant van de prijsschaal vinden.

Aanbevolen: