Spiegelloze camera's kunnen binnenkort uw favoriete DSLR vervangen

Inhoudsopgave:

Spiegelloze camera's kunnen binnenkort uw favoriete DSLR vervangen
Spiegelloze camera's kunnen binnenkort uw favoriete DSLR vervangen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Canon heeft officieel afstand gedaan van het bijna 70 jaar oude camera-ontwerp.
  • SLR's, en dan DSLR's, combineerden extreme flexibiliteit met voldoende beeldkwaliteit.
  • Spiegelloze camera's zullen waarschijnlijk over een paar jaar spiegelreflexcamera's vervangen.

Image
Image

De DSLR is het meest succesvolle en duurzame camera-ontwerp in de geschiedenis, maar er komt een einde aan.

Het basisontwerp van de DSLR dateert uit de late jaren 40 en gaat langer mee dan enig ander camera-ontwerp, dankzij de unieke combinatie van extreme flexibiliteit, kleine afmetingen en duurzaamheid. Spiegelreflexcamera's hebben rondgesnuffeld in de canvas tassen van oorlogsfotografen, hebben bruiloften, mode, portretten, sport en al het andere gemaakt. En de middenformaatversie van Hasselblad ging zelfs naar de maan.

Maar het tijdperk is voorbij; Canon heeft zojuist aangekondigd dat het geen nieuwe DSLR's gaat ontwerpen. De EOS-1D X Mark III zal het laatste professionele model zijn; de toekomst is spiegelloos.

"Tegenwoordig nemen spiegelloze camera's het over op het gebied van functies en sensorkwaliteit. Dit, in combinatie met hun toch al kleine, lichtgewicht body en de continue stroom van nieuwe lenzen gemaakt voor spiegelloze, verschuiven al deze factoren de balans in voorstander van spiegelloze camera's, "vertelde professionele fotograaf en fotografieleraar Mario Pérez via e-mail aan Lifewire.

De Reflex

Vóór de SLR, of Single Lens Reflex, waren camera's over het algemeen omvangrijk en/of beperkt. De winnende gimmick was de spiegel in de body, die het beeld van de lens naar de zoeker weerkaatste. Hierdoor kan de fotograaf het exacte frame zien dat op de film of sensor zal verschijnen. De spiegel klapt omhoog (het "reflex" gedeelte) uit de weg net voordat je de foto maakt.

Image
Image

Dit betekende dat de fotograaf een ultratelelens kon gebruiken en er doorheen kon kijken om dat verre onderwerp van dichtbij te zien. Leica's meetzoekercamera's waren nutteloos met tele- of ultragroothoeklenzen omdat je altijd door een aparte, vaste zoeker kijkt.

Dit betekende dat een spiegelreflexcamera kon worden gebruikt om elke vorm van fotografie te doen. De enige reden om een andere camera te kiezen is om een groter filmframe te gebruiken (voor een betere resolutie) of een kleinere zakcamera.

De SLR maakte de overstap naar digitaal door de film te verwisselen voor een sensor, maar nu heeft spiegelloze technologie die magische reflexspiegel overbodig gemaakt.

Spiegelloos

Een spiegelloze camera neemt een live-feed van de sensor van de camera en stuurt deze naar het scherm in de zoeker (of op de achterkant van de camera). Hierdoor heb je geen spiegel meer nodig. En omdat de spiegel veel ruimte in beslag neemt, zijn spiegelloze camera's veel kleiner. Dit betekent ook kleinere lenzen, maar er zijn andere voordelen.

Tegenwoordig nemen spiegelloze camera's het over op het gebied van functies en sensorkwaliteit.

De DSLR toont bijvoorbeeld het exacte frame, maar kan niet de daadwerkelijk voltooide foto tonen. Daarvoor moet je je oog weghalen van de optische zoeker en het scherm controleren.

Een spiegelloze camera toont je het exacte beeld dat je gaat vastleggen voordat je het vastlegt. U kunt een voorbeeld van de focus, belichting en zelfs de afbeelding in zwart-wit bekijken. Tegenwoordig zijn sensoren en schermtechnologie snel en met een hoge resolutie genoeg om te concurreren met het optische beeld van een spiegelreflexcamera, met al die extra voordelen. En het lijkt erop dat de markt dit weerspiegelt. De meesten van ons gebruiken onze telefoons om foto's te maken. Maar de pro's schakelen over op kleinere, snellere, gebruiksvriendelijkere spiegelloze camera's.

Niche-indelingen

De SLR is misschien wel de meest flexibele camera in de geschiedenis tot nu toe, maar dat betekent niet dat hij de beste was in alles wat hij deed.

"De [Leica-stijl] afstandsmeter was lang geleden een populair alternatief, vooral vanwege zijn compactheid", vertelde professionele fotograaf Rafael Larin aan Lifewire via e-mail.

Leica maakt zelfs de enige professionele filmcamera's die vandaag de dag nog beschikbaar zijn, en dat zijn afstandsmeters. Er zijn ook andere typen camera's, maar die worden meestal bepaald door de grootte van hun sensor en niet door een ander soort camera-ontwerp.

"Middelformaat camera's blijven een optie voor diegenen die een nog betere beeldkwaliteit zoeken dan een DSLR kan produceren", zegt Larin.

Dankzij de natuurkunde gaat het bij grote sensoren niet alleen om meer resolutie. Ze geven ook een ondiepere scherptediepte. Dat wil zeggen, ze kunnen de achtergrond meer vervagen dan camera's met kleinere sensoren. Maar zelfs dat is geen belemmering voor spiegelloos: ze hebben alleen gigantische sensoren nodig.

Tenzij telefooncamera's aanzienlijk beter worden en compatibiliteit gaan bieden met extra lenzen of studioverlichtingsinstallaties, is het een redelijk veilige gok dat spiegelloze camera's in de nabije toekomst het werk van spiegelreflexcamera's zullen overnemen.

Aanbevolen: