Goed nieuws! iPadOS 16 komt dit jaar 'laat' uit

Inhoudsopgave:

Goed nieuws! iPadOS 16 komt dit jaar 'laat' uit
Goed nieuws! iPadOS 16 komt dit jaar 'laat' uit
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple zegt dat iPadOS 16 later zal worden geleverd dan iOS 16 voor de iPhone.
  • Nieuwe functies van desktopklasse brengen de iPad dichter bij de Mac dan ooit.
  • iOS-lanceringen worden bepaald door iPhone-lanceringen, of ze nu klaar zijn of niet.

Image
Image

Dit jaar wordt iPadOS 16 ongeveer een maand later verzonden dan iOS 16 voor de iPhone, en iPad-fans zouden er dolblij mee moeten zijn.

Apple heeft tegenwoordig heel weinig geforceerde schema's. Nu het alle hardware en software in zijn apparaten bestuurt, kan het dingen vrijgeven wanneer ze klaar zijn en niet eerder. Behalve de iPhone. Apple kondigt elk jaar in september een nieuwe versie van zijn grootste geldmaker aan, en daarnaast komt de nieuwste versie van iOS en iPadOS, klaar of niet. Dit jaar heeft Apple besloten dat iPadOS 16 meer tijd nodig heeft en het hoogstwaarschijnlijk samen met de versie van macOS van dit jaar in oktober zal uitbrengen. Dit is geweldig nieuws, want de iPad gaat elk jaar meer op de Mac lijken.

"De nieuwe toevoegingen: Stage Manager, volledige ondersteuning voor externe beeldschermen, Reference Mode, Display Zoom en virtueel geheugen swap zijn het bewijs [dat Apple echt serieus is over de volgende 'pro'-softwarefase van iPadOS]," iOS- en Mac-app-ontwikkelaar Stavros Zavrakas vertelde Lifewire via e-mail.

It's All In the Timing

Om de gevaren te zien van het vrijgeven van software voordat het klaar is, gaan we terug naar de herfst van 2019 en de rampzalige lancering van iOS 13. Naast de gebruikelijke reeks nieuwe functies heeft Apple belangrijke wijzigingen aangebracht in de iCloud integratie en functies, maar hebben er uiteindelijk veel van gehaald voordat ze werden gelanceerd. Het had ook beveiligingsfouten en was over het algemeen glitchy.

De iPhone wordt eind september (soms begin oktober) geleverd en Apple moet van tevoren een versie van iOS vergrendelen, zodat deze op al die apparaten kan worden geïnstalleerd. Dit is de reden waarom we heel vaak een update zien wanneer, of kort daarna, de iPhone in de uitverkoop gaat, omdat deze vele weken aan reparaties bevat.

Image
Image

Bovendien zou Apple de bijbehorende iPad-update tegelijkertijd uitbrengen, ook al is er misschien geen nieuwe iPad-hardware die dit vereist. Dat leidde tot onnodige problemen. Deze week vertelde Apple aan TechCrunch dat het iPadOS 16 in de herfst zal uitbrengen, na de lancering van iOS. Dit is eerder gebeurd, hoewel meestal niet zo drastisch. De eerder genoemde iOS 13 werd gelanceerd op 19 september 2019, terwijl de eerste iPad-versie dat jaar iPadOS 13.1 was, die vijf dagen later kwam, op 24 september.

Meer als een Mac

Misschien heeft Apple de iPad eindelijk losgekoppeld van het schema van de iPhone. En het is dit jaar bijzonder logisch omdat de iPad veel meer Mac-achtig wordt. Onder de toevoegingen zijn "desktopklasse-apps", wat vrijwel betekent dat apps zich meer zullen gedragen als hun desktop-tegenhangers, plus de grootste verandering aan de iPad in jaren: Stage Manager.

Image
Image

Stage Manager is een nieuwe voorstelling van hoe multitasking werkt op de iPad. In plaats van het iPhone-achtige paradigma op volledig scherm, kun je met iPadOS 16 meerdere apps tegelijk op het scherm in vensters plaatsen. Ze werken echter niet helemaal zoals Mac-vensters. Je maakt groepen apps aan, waar je tussen kunt schakelen; binnen die groepen herschikt Stage Manager de vensters automatisch, zodat ze altijd beschikbaar zijn, maar weggestopt achter het venster dat je momenteel gebruikt.

iPadOS 16 voegt ook goede ondersteuning toe voor externe beeldschermen. Als u uw iPad aansluit op een USB-C- of Thunderbolt-monitor, kunt u naast de vensters op het scherm van uw iPad nog een groep vensters toevoegen en alles bedienen vanaf een muis/trackpad en toetsenbord.

Kortom, je iPad kan veranderen in een redelijke iMac, met slechts een paar randapparatuur.

Allemaal volwassen

"Stage Manager is een grote stap. Het heeft meer tijd nodig. De iPad verandert niet in de Mac, maar het krijgen van een releasedatum voor iPadOS die dichter bij (of identiek?) slechte zaak, "zei Apple-watcher en journalist Jason Snell op zijn Six Colors-blog.

Tegelijkertijd voegt macOS Ventura ook Stage Manager toe, naast de verschillende modi met meerdere vensters die het al heeft, zoals split-view, Spaces, Launchpad, Mission Control en waarschijnlijk andere die ik heb gemist. Stage Manager zal misschien niet alle Mac-gebruikers aanspreken, maar het is logisch voor degenen die het ook op de iPad gebruiken, waardoor de gebruikersinterface mooi en consistent blijft.

Naarmate de iPad volwassener wordt en misschien onvermijdelijk meer Mac-achtig wordt, is het logisch om hem volgens zijn eigen schema te laten werken. Als iemand die de iPad jarenlang als hun enige computer heeft gebruikt, is deze opwaardering welkom. De iPad is niet langer alleen maar "een grote iPhone", en dat is geweldig nieuws.

Aanbevolen: