Wat is een Power-on-zelftestkaart?

Inhoudsopgave:

Wat is een Power-on-zelftestkaart?
Wat is een Power-on-zelftestkaart?
Anonim

Een POST-testkaart geeft foutcodes weer die zijn gegenereerd tijdens de Power On Self Test. Het wordt gebruikt om problemen te identificeren die kunnen worden gedetecteerd tijdens het opstarten van de computer, dus het is handig als uw computer niet kan worden ingeschakeld.

POST-codes komen rechtstreeks overeen met een mislukte test en kunnen helpen bepalen welk stuk hardware problemen veroorzaakt, ongeacht of het het geheugen, de harde schijven, het toetsenbord, enz. is.

Als het systeem pas later tijdens het opstartproces een fout tegenkomt nadat de videokaart is geactiveerd, kan de fout op het scherm worden weergegeven. Dit type fout is niet hetzelfde als een POST-code, maar wordt in plaats daarvan een POST-foutbericht genoemd, wat een door mensen leesbaar bericht is.

Image
Image

Hoe POST-testkaarten werken

De meeste POST-kaarten (ook bekend als checkpoint-kaarten of poort 80h-kaarten) worden rechtstreeks aangesloten op uitbreidingssleuven op het moederbord, terwijl een paar andere extern worden aangesloten via een parallelle of seriële poort. Een interne POST-testkaart vereist natuurlijk dat u uw computer opent om deze te gebruiken.

Tijdens de POST wordt een tweecijferige code verzonden op poort 0x80. Sommige kaarten bevatten jumpers waarmee u kunt wijzigen vanaf welke poort de code moet worden gelezen, aangezien sommige fabrikanten een andere poort gebruiken.

Deze code wordt gemaakt tijdens elke diagnostische stap tijdens het opstarten. Nadat elk stuk hardware is geïdentificeerd als werkend, wordt het volgende onderdeel gecontroleerd. Als er een fout wordt gedetecteerd, stopt het opstartproces meestal en geeft de POST-testkaart de foutcode weer.

Je moet de BIOS-fabrikant van je computer kennen om de POST-codes om te zetten in begrijpelijke foutmeldingen. Sommige websites, waaronder BIOS Central, houden een lijst bij van BIOS-leveranciers en hun bijbehorende POST-foutcodes.

Als de POST-testkaart bijvoorbeeld het foutnummer 28 toont en Dell de BIOS-fabrikant is, betekent dit dat de CMOS RAM-batterij defect is. In dit geval zou het vervangen van de batterij het probleem waarschijnlijk oplossen.

Meer over POST-testkaarten

Aangezien het BIOS een foutmelding kan geven voordat de videokaart is ingeschakeld, is het mogelijk dat er een hardwareprobleem optreedt voordat de monitor het bericht kan weergeven. Dit is wanneer een POST-kaart van pas komt: als de fout niet op het scherm kan worden afgeleverd, kan de kaart nog steeds helpen het probleem te identificeren.

Een andere reden om er een te gebruiken is als de computer geen geluid kan maken om de fout te geven, wat pieptooncodes zijn. Het zijn hoorbare codes die overeenkomen met een bepaalde foutmelding. Hoewel ze handig zijn wanneer een foutmelding niet op het scherm kan worden weergegeven, zijn ze helemaal niet nuttig op computers die geen interne luidspreker hebben, in welk geval de bijbehorende POST-code kan worden gelezen uit een POST-test kaart.

Weinig mensen hebben al een van deze testers, maar ze zijn niet erg duur. Amazon verkoopt vele soorten POST-kaarten, waarvan vele minder dan $ 20 USD kosten.

Aanbevolen: