Een harde schijf scannen met 'Foutcontrole

Inhoudsopgave:

Een harde schijf scannen met 'Foutcontrole
Een harde schijf scannen met 'Foutcontrole
Anonim

Wat te weten

  • Klik met de rechtermuisknop Start, selecteer File Explorer in Windows 11/10/8.
  • Selecteer Deze pc. Klik met de rechtermuisknop of houd de schijf ingedrukt. Selecteer Eigenschappen > Tools > Check > Scan drive.
  • Wacht tot de scan is voltooid. Volg de gegeven instructies. Mogelijk krijgt u de instructie om opnieuw op te starten.

Dit artikel legt uit hoe u een harde schijf scant met behulp van het hulpprogramma Foutcontrole in Windows 11, Windows 10 en Windows 8. Variaties voor Windows 7, Vista en XP zijn inbegrepen.

Een harde schijf scannen met het hulpprogramma voor foutcontrole

Als u uw harde schijf scant met het hulpprogramma Foutcontrole, kunt u een reeks fouten op de harde schijf identificeren en mogelijk corrigeren. De Windows Error Checking-tool is de grafische versie van de opdrachtregelopdracht chkdsk, die nog steeds beschikbaar is en meer geavanceerde opties biedt dan Error Checking.

Foutcontrole is beschikbaar in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP, maar er zijn verschillen zoals weergegeven.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en selecteer File Explorer (Windows 11/10/8), Open Windows Explorer (Windows 7), of Explore (Vista/XP).

    Image
    Image

    File Explorer is ook beschikbaar via een snelle zoekopdracht. Windows Verkenner, in eerdere versies van Windows, is ook beschikbaar via Computer of Mijn Computer in het menu Start.

    Windows 11, Windows 10 en Windows 8 controleren automatisch op fouten en zullen u op de hoogte stellen als u actie moet ondernemen, maar u kunt op elk gewenst moment een handmatige controle uitvoeren.

  2. Selecteer Deze pc (Windows 11/10/8), Computer (Windows 7/Vista), of Mijn Computer (XP) in de linkermarge.

    Mogelijk moet u Navigatievenster uit het View menu tonen als u deze optie niet ziet. In XP is dit in View > Explorer Bar > Folders.

  3. Klik met de rechtermuisknop of tik en houd vast op het station waarop u wilt controleren op fouten (meestal C), en selecteer Properties.

    Image
    Image

    Als u geen stations ziet onder de kop die u in stap 2 hebt gevonden, selecteert u het kleine pijltje aan de linkerkant om de lijst met stations weer te geven.

  4. Selecteer het tabblad Extra bovenaan het venster.
  5. Wat u nu doet, hangt af van welke versie van Windows u gebruikt:

    • Windows 11, 10 & 8: Kies Check gevolgd door Scan drive, en ga dan naar stap 8.
    • Windows 7, Vista, & XP: Kies Controleer nu en ga verder met stap 6.
    Image
    Image

    Bekijk welke versie van Windows ik heb? als je niet zeker weet wat je doet.

  6. Er zijn twee opties beschikbaar voordat een foutcontrole-scan wordt gestart in Windows 7, Vista en XP:

    • Automatisch bestandssysteemfouten herstellen zal, indien mogelijk, automatisch bestandssysteemgerelateerde fouten corrigeren die de scan detecteert. We raden je ten zeerste aan om deze optie elke keer te controleren.
    • Scannen op beschadigde sectoren en proberen deze te herstellen zal zoeken naar delen van de harde schijf die mogelijk beschadigd of onbruikbaar zijn. Indien gevonden, zal deze tool die gebieden als "slecht" markeren en voorkomen dat uw computer ze in de toekomst gebruikt. Dit is erg handig, maar kan de scantijd tot enkele uren verlengen.

    De eerste optie is gelijk aan het uitvoeren van chkdsk /f en de tweede aan het uitvoeren van chkdsk /scan /r. Beide controleren is hetzelfde als chkdsk /r. uitvoeren

  7. Druk op Start.
  8. Wacht terwijl Foutcontrole de geselecteerde harde schijf scant op fouten en, afhankelijk van de opties die je hebt geselecteerd en/of welke fouten zijn gevonden, eventuele gevonden fouten worden hersteld.

    Als u een melding krijgt dat Windows de schijf niet kan controleren terwijl deze in gebruik is, selecteert u Schijfcontrole plannen, sluit u alle andere geopende vensters en start u uw computer opnieuw op. U zult merken dat het veel langer duurt om Windows op te starten en u zult tekst op het scherm zien als het proces voor foutcontrole (chkdsk) is voltooid.

  9. Volg het advies dat na de scan wordt gegeven. Als er fouten zijn gevonden, wordt u mogelijk gevraagd uw computer opnieuw op te starten. Als er geen fouten zijn gevonden, kunt u alle geopende vensters sluiten en uw computer normaal blijven gebruiken.

    Een gedetailleerd logboek van de scan, en wat er is gecorrigeerd als er iets was, is te vinden in de lijst met toepassingsgebeurtenissen in Logboeken. Zoek naar gebeurtenis-ID 26226.

Aanbevolen: