14 Beste gratis opstartbare antivirusprogramma's (september 2022)

Inhoudsopgave:

14 Beste gratis opstartbare antivirusprogramma's (september 2022)
14 Beste gratis opstartbare antivirusprogramma's (september 2022)
Anonim

Wat moet je doen als je een computerprobleem hebt dat zo erg is dat je computer helemaal niet meer opstart en je er vrij zeker van bent dat een virus of andere malware de schuldige is? Hoe scan je op virussen als je Windows niet kunt starten om een virusscan uit te voeren?

Dit is waar een opstartbaar antivirusprogramma de held van de dag wordt. Met een van deze scanners maakt u een speciale flashdrive of cd/dvd-schijf van een werkende computer en gebruikt u deze vervolgens op de geïnfecteerde machine om de harde schijf op virussen te scannen, allemaal zonder dat u Windows hoeft te starten!

Aangezien de meest ernstige virussen schade toebrengen aan de onderdelen van uw computer waardoor deze kan worden opgestart, kan een opstartbare antivirustool vaak een krachtig wapen zijn om het virus te verwijderen en uw computer weer aan de praat te krijgen.

Image
Image

Over het algemeen vereist het gebruik van een van deze programma's dat u de meegeleverde ISO-image neemt en deze vervolgens vanaf een werkende computer op een schijf brandt of op een USB-drive brandt. Vervolgens moet u opstarten vanaf de schijf of opstarten vanaf de flashdrive op de geïnfecteerde pc. Meer details zijn beschikbaar in onze beoordelingen en op de meeste van de hieronder gelinkte websites.

Anvi-reddingsschijf

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Heel gemakkelijk te gebruiken
  • Hiermee kunt u de hele schijf of alleen bepaalde mappen scannen
  • Kan een snelle of volledige scan uitvoeren
  • Kan kwaadaardige wijzigingen in het register herstellen
  • Relatief kleine downloadgrootte

Wat we niet leuk vinden

  • Kan alleen specifieke bestanden niet scannen
  • Wordt niet meer bijgewerkt

Anvi Rescue Disk is een heel eenvoudige opstartbare virusscanner. Er zijn slechts drie hoofdscanknoppen, twee secties voor het programma en geen aangepaste instellingen.

U kunt een snelle slimme scan, een volledige systeemscan of een aangepaste scan uitvoeren om te zoeken naar malware in een of meer specifieke mappen.

Er is ook een sectie voor het vinden en corrigeren van corrupte registerproblemen die mogelijk zijn gewijzigd door een virus.

Het enige dat we niet leuk vinden aan Anvi Rescue Disk, is dat je de hele schijf in één keer moet scannen - je kunt er niet voor kiezen om afzonderlijke, specifieke bestanden te scannen zoals je kunt met reguliere antivirussoftware.

AVG reddings-cd

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Scan dingen die de meeste opstartbare AV-programma's niet doen
  • Hiermee kunt u controleren op virussen op elke aangesloten harde schijf
  • Inclusief andere tools zoals een harde schijf tester

Wat we niet leuk vinden

  • Heeft geen grafische interface zoals de meeste programma's, dus het kan moeilijk te gebruiken zijn als je niet gewend bent aan dat type gebruikersinterface
  • Biedt geen definitie-updates

AVG Rescue CD is een gratis opstartbaar antivirusprogramma met alleen tekst. Het kan controleren op mogelijk ongewenste programma's, cookies scannen, verborgen bestandsextensies vinden en zelfs in archieven scannen.

Voordat je een scan start, heb je de mogelijkheid om gewoon een map naar keuze aan te vinken, alleen de opstartsector, alleen het register of een lokaal aangesloten harde schijf.

Helaas, omdat AVG Rescue CD geen grafische interface biedt, kan het navigeren door de menu's moeilijk worden.

AVG update of onderhoudt dit programma niet langer, dus de virusdefinities zullen voor altijd achterhaald zijn. U kunt nog steeds normaal scannen, maar er worden geen gloednieuwe bedreigingen opgevangen.

Comodo-reddingsschijf

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • U kunt specifieke bestanden/mappen of de hele schijf scannen
  • Bevat een optie om het scannen van bepaalde bestanden over te slaan
  • Ondersteunt meerdere scantypen op basis van wat u wilt scannen
  • Hiermee kunt u kiezen tussen een grafische gebruikersinterface en een gebruikersinterface die alleen tekst bevat
  • Controleert automatisch op updates

  • Relatief kleine downloadgrootte

Wat we niet leuk vinden

  • Het is moeilijk om de scanoptie op bestand/mapniveau te gebruiken
  • Het programma zelf is al lang niet meer bijgewerkt

Naast de reguliere, installeerbare Comodo Antivirus-software, heeft Comodo ook een gratis opstartbaar antivirusprogramma.

Comodo Rescue Disk kan worden gestart vanaf een USB-apparaat of schijf in de tekstmodus of met een volledige grafische gebruikersinterface (GUI). De GUI-versie heeft een vertrouwde programma-interface die veel gemakkelijker te gebruiken is.

Er zijn drie verschillende scantypes: slimme scan, volledige scan of aangepaste scan.

Smart scan controleert op virussen en rootkits in het geheugen, opstartsectoren, autorun-vermeldingen en andere gebieden zoals het register en de systeemmap. Met een aangepaste scan kunt u afzonderlijke bestanden en mappen kiezen om te scannen in plaats van een hele schijf.

U kunt ook archieven scannen, heuristiek scannen inschakelen en bestanden overslaan die groter zijn dan een opgegeven grootte.

Het is een pluspunt dat Comodo Rescue Disk een vertrouwde Desktop-achtige interface bevat, omdat het gemakkelijker te gebruiken is dan sommige van deze andere op tekst gebaseerde scantools.

Dr. Web LiveDisk

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Aangepaste opties niet gevonden in sommige van deze andere opstartbare AV-programma's
  • Hiermee kunt u de typen bestanden definiëren die moeten worden gescand
  • Controleert op updates van virusdefinities vanuit de software
  • Wordt uitgevoerd vanaf een schijf of flashstation

Wat we niet leuk vinden

Het kan even duren voordat het grote installatiebestand is gedownload

Dr. Web LiveDisk is een gratis opstartbare virusscanner boordevol functies voor Windows en Linux.

Er zijn tal van configureerbare instellingen, zoals het kiezen van de acties die Dr. Web moet ondernemen bij het vinden van geïnfecteerde, verdachte of ongeneeslijke bestanden. Je kunt ook instellen wat er moet gebeuren als het specifieke problemen detecteert, zoals adware, dialers, grappen, hacktools en riskware.

Met het programma kun je mappen uitsluiten van het scannen, instellen hoe groot een bestand mag zijn voordat het van een scan wordt uitgesloten, en een maximale duur definiëren voor het scannen van een enkel bestand.

We vinden het fijn dat Dr. Web rechtstreeks vanuit het programma kan controleren op updates van virusdefinities. Dit betekent dat u de software in de toekomst opnieuw kunt gebruiken en het enige wat u hoeft te doen is deze bij te werken voordat u een scan uitvoert.

Je kunt dit AV-programma installeren op een USB-apparaat of een schijf, maar beide methoden zijn nog steeds een vrij grote download, met een grootte van meer dan 800 MB.

Kaspersky Rescue Disk

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Hiermee kunt u specifieke mappen, de hele schijf en andere gebieden scannen
  • Scan op vele soorten malware
  • Je mag kiezen welke interface je wilt gebruiken: grafisch of tekst
  • Inclusief andere tools

Wat we niet leuk vinden

Grote download van ongeveer 600 MB

Kaspersky heeft een zogenaamde reddingsschijf, die kan scannen op virussen, wormen, Trojaanse paarden, kwaadaardige tools, adware, dialers en andere kwaadaardige items.

U kunt kiezen tussen het gebruik van de grafische modus (aanbevolen) of de modus met alleen tekst.

Uw scanopties omvatten Bestandsloze objecten, Opstartobjecten en Systeemstation. U kunt ook opstartsectoren en specifieke mappen scannen.

Kaspersky's tool kan ook door het bestandssysteem bladeren om bestanden te kopiëren of te verwijderen. De Firefox-browser is ook ingebouwd, naast vele andere tools.

Het enige nadeel is dat het bestand nogal groot is en daarom enige tijd kan duren om te downloaden.

Panda Cloud Cleaner Rescue ISO

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Updates automatisch
  • Kan specifieke bestanden, mappen en harde schijven scannen
  • Kleine downloadgrootte (minder dan 200 MB)

Wat we niet leuk vinden

  • Functie niet als een echt opstartbaar AV-programma
  • Werkt niet als het virus de toegang tot uw computer blokkeert
  • Is niet zo gemakkelijk te gebruiken als vergelijkbare tools

Panda Rescue ISO is een programma waarmee het gratis Panda Cloud Cleaner-programma een computer kan scannen zonder andere actieve processen die deze mogelijk kunnen afsluiten en een virusscan kunnen voorkomen.

Eerst moet u opstarten naar de Panda Rescue ISO-schijf om uw computer voor te bereiden op het uitvoeren van Panda Cloud Cleaner. Vervolgens zal uw computer opnieuw opstarten in Windows, maar de reiniger starten voordat andere toepassingen starten. Alle andere processen worden afgesloten, zodat dit programma minder snel door een virus wordt beëindigd.

Een probleem met dit hulpprogramma is dat het mogelijk niet goed werkt als een virus uw computer zo diep heeft geïnfecteerd dat u niet eens in Windows kunt opstarten. Als dit het geval is, probeer dan een van de andere hulpprogramma's in deze lijst waarvoor Windows niet hoeft te worden gestart.

Trend Micro Rescue Disk

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Er zijn twee scantypes die u kunt uitvoeren
  • Redelijk eenvoudig te gebruiken gezien het ontbreken van geavanceerde opties

Wat we niet leuk vinden

Heeft geen grafische interface

Trend Micro Rescue Disk is een andere gratis opstartbare antivirustool die geen grafische interface heeft, wat betekent dat je volledig in tekstmodus moet navigeren met de pijltjestoetsen.

U kunt een snelle scan of een volledige scan uitvoeren, afhankelijk van de gebieden die u wilt controleren.

Het wordt eerst gedownload als een normaal programmabestand dat de opstartbare software bevat. Het werkt in Windows 11, 10, 8, 7, Vista en XP. Kies ervoor om het op een USB-apparaat of cd te installeren.

Windows Defender offline

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Verschillende uitsluitingsinstellingen om de scan aan te passen
  • Virusdefinitie-updates worden rechtstreeks vanaf de schijf ondersteund
  • Heeft een grafische gebruikersinterface in plaats van tekst

Wat we niet leuk vinden

Downloads als een EXE-bestand in plaats van rechtstreeks als een ISO

Windows Defender Offline is een opstartbare virusscanner van Microsoft met een volledige gebruikersinterface.

U kunt de virusdefinities rechtstreeks vanaf de schijf bijwerken, in quarantaine geplaatste bestanden bekijken en bestanden, mappen en extensietypen uitsluiten van scans.

Windows Defender Offline ondersteunt snelle virusscans, volledige scans en aangepaste scans, zodat u uw eigen mappen en stations kunt kiezen om te scannen.

De Windows Defender Offline-tool van de downloadpagina kan de software voor u op een schijf of USB-apparaat branden, dus er is geen software voor het branden van afbeeldingen nodig. Microsoft zegt dat de instructies op de downloadpagina voor gebruikers van Windows 11, 10, 8 en 7 zijn.

Zillya! LiveCD

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Wordt uitgevoerd met een volledige desktopinterface
  • Hiermee kunt u alleen een hele schijf of specifieke mappen scannen
  • Bevat een tool om corrupte MBR-problemen op te lossen
  • Makkelijker te gebruiken dan sommige opstartbare AV-programma's

Wat we niet leuk vinden

  • Ontbreekt echt geavanceerde scaninstellingen die in vergelijkbare programma's worden gevonden
  • Kan alleen specifieke bestanden niet scannen

Zillya! LiveCD kan alleen hele schijven of hele mappen scannen, dus het scant niet alleen afzonderlijke bestanden.

Er is een optie om te controleren op virussen in potentieel gevaarlijke bestandstypen zoals uitvoerbare bestanden, zodat je niet elk afzonderlijk bestandstype scant, wat lang kan duren.

Een hulpprogramma genaamd Zillya! MBR Recovery is beschikbaar vanaf deze opstartbare schijf, die de MBR kan scannen op virussen en kan proberen opstartproblemen op te lossen die worden veroorzaakt door een corrupte MBR.

We houden van alle instellingen die zijn opgenomen, evenals het feit dat het een zeer gebruiksvriendelijke interface biedt.

ESET SysRescue Live

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Super makkelijk te gebruiken
  • Geavanceerde instellingen als je ze wilt gebruiken
  • Complete desktopomgeving

Wat we niet leuk vinden

Grote download

ESET SysRescue is een andere opstartbare virusscanner die u gratis kunt gebruiken vanaf een cd, dvd of USB-apparaat. Het is afkomstig van het bedrijf ESET, dat ook beveiligingssoftware verkoopt voor thuisgebruikers en bedrijven.

Deze tool biedt een volledige desktopomgeving, dus als je je niet op je gemak voelt met gebruikersinterfaces met alleen tekst, zou je in orde moeten zijn met hoe deze werkt. Er is een startmenu, bureaubladitems voor andere tools zoals GParted, een bestandsbrowser en natuurlijk een snelkoppeling naar ESET SysRescue.

De virusscanner zelf is heel gemakkelijk te gebruiken en kan snel worden gebruikt zonder aanpassingen. Kies op de pagina Scannen op aanvraag de optie die u wilt gebruiken: Slimme scan om slechts enkele gebieden te controleren op malware-specifiek, veelvoorkomende locaties malware wordt gevonden; of kies Aangepaste scan om een diepgaande, volledige scan uit te voeren van elk deel van de schijf, inclusief het hele ding.

U kunt echter geavanceerde instellingen wijzigen als u dat wilt. Sommige scaninstellingen omvatten het kiezen welke objecttypes moeten worden gescand, zoals bestanden, symbolische koppelingen, e-mailbestanden, archieven, zelfuitpakkende archieven, opstartsectoren en andere. U kunt ook heuristiek inschakelen, PuP's detecteren, specifieke bestandsextensies uitsluiten en scanlimieten instellen voor bestanden van een bepaalde grootte.

Wanneer u het programma voor het eerst start, krijgt u de mogelijkheid om niet alleen de virusscanner uit te voeren, maar ook om te controleren op fouten op de schijf of in het geheugen.

Norton Bootable Recovery Tool

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Boots naar een volledig interactieve desktop.
  • Meestal automatisch; bekende risico's worden voor u verwijderd.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen geavanceerde opties betekent dat je het niet kunt aanpassen.
  • Het is onduidelijk waar het naar zoekt.
  • Blijkt niet up-to-date te blijven met virusdefinities.

De makers van de populaire Norton Antivirus-software hebben deze gratis opstartbare hersteltool beschikbaar. Het scant uw computer op beveiligingsrisico's en verwijdert deze automatisch, of laat u beslissen wat u moet doen als het een potentieel risico is.

Er is ook een optie voor het ophalen van bestanden waarmee u gegevens van uw computer naar een andere schijf kunt kopiëren, zoals een verwisselbare harde schijf.

Dit is een volledige desktopervaring, dus je gebruikt je muis om te navigeren. Er is ook een terminalvenster voor het uitvoeren van opdrachten en de Opera-webbrowser als je die nodig hebt.

Norton heeft instructies om dit ISO-bestand op een dvd of USB-apparaat te zetten als je hulp nodig hebt.

Avira Rescue System

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gebruikt een normale, grafische interface in plaats van alleen tekst
  • Omvat andere tools zoals een browser en bestandsverkenner

Wat we niet leuk vinden

  • Scan een hele partitie in één keer zonder de optie om alleen bepaalde bestanden te controleren
  • Wordt niet bijgewerkt met nieuwere definities
  • Grote download, meer dan 1 GB

Avira Rescue System is een gratis opstartbaar antivirusprogramma dat ongelooflijk eenvoudig te gebruiken is. Als je eerder hebt geprobeerd een opstartbaar AV-programma uit te voeren, maar het was te verwarrend, probeer dan deze.

Je kunt geen afzonderlijke bestanden scannen, alleen een hele schijf tegelijk, maar er zijn andere hulpmiddelen die je misschien handig vindt.

VBA32 Redding

Image
Image

Wat we leuk vinden

Heeft veel scanopties die u kunt aanpassen

Wat we niet leuk vinden

  • Misschien moeilijk te gebruiken vanwege de interface met alleen tekst
  • Download is ongeveer 200 MB

VBA32 ondersteunt geen grafische interface, maar maakt dit goed in de gedetailleerde instellingen.

Er zijn tal van opties in dit programma, zoals kiezen welke schijven moeten worden gescand, een reeks bestandstypen definiëren om te scannen, ervoor kiezen om binnen archieven te scannen en een standaardactie bepalen wanneer een kwaadaardig bestand wordt gedetecteerd.

U kunt ook de heuristische scaninstellingen aanpassen en virusdefinities rechtstreeks vanaf de cd of USB-drive bijwerken.

Het voor de hand liggende nadeel van VBA32 Rescue is dat je het in een tekstmodus moet gebruiken, in tegenstelling tot de meeste van deze andere tools die een normale, grafische interface hebben.

F-Secure reddings-cd

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken omdat er niet veel opties zijn om in de war te raken
  • Niet zo'n grote download als sommige vergelijkbare programma's

Wat we niet leuk vinden

  • Updates worden niet meer uitgevoerd
  • Heeft geen geavanceerde scanopties
  • Mis de bekende grafische gebruikersinterface

F-Secure Rescue CD is een eenvoudig opstartbaar antivirusprogramma. Het werkt zonder enige grafische gebruikersinterface, dus het kan een beetje verwarrend zijn.

Er zijn nauwelijks opties of gebruikersinvoer behalve het indrukken van de Enter-toets om de start van een scan te bevestigen.

Aanbevolen: