EXIF-gegevens bekijken met XnViewMP

Inhoudsopgave:

EXIF-gegevens bekijken met XnViewMP
EXIF-gegevens bekijken met XnViewMP
Anonim

Wat te weten

  • Lokaliseer metadata: Open afbeelding in XnView MP > vind alle verbonden metadata in EXIF of EXIFtool sectie.
  • Metadata wijzigen: Selecteer Tools > Metadata > Edit IPTC/XMP > pas gegevens aan in pop-upvenster.

Dit artikel legt uit hoe u metadata van Exchange Image File Format (EXIF) kunt bekijken met XnView MP.

ExIF-gegevens bekijken in XnView MP

Image
Image

Om EXIF-gegevens te bekijken, opent u gewoon een afbeelding. Het deelvenster linksonder onthult metadata over de afbeelding. De EXIF-sectie, of de EXIFtool-sectie, van dat paneel onthult alle metadata die in de afbeelding zijn gecodeerd.

XnView MP ondersteunt het bewerken van IPTC-informatie. De International Press Telecommunications Council heeft gezaghebbende normen vastgesteld voor metadata van foto's die algemeen worden geaccepteerd.

Als u IPTC-informatie wilt wijzigen, selecteert u een afbeelding en klikt u op Tools > Metadata > Edit IPTC/XMP. In het pop-upvenster krijgt u alle beschikbare IPTC-metadata te zien, die u vrij kunt bewerken, toevoegen of verwijderen.

IPTC en EXIF zijn niet hetzelfde. Beide standaarden zijn vormen van metadata, maar EXIF heeft betrekking op technische cameraspecifieke informatie die is vastgelegd op het moment dat de foto werd genomen, terwijl IPTC van toepassing kan zijn op alle soorten afbeeldingen en verschillende soorten informatie behandelt, zoals auteursrechten en trefwoorden.

Hulpmiddelen voor het bekijken van metagegevens

Verschillende toepassingen kunnen verschillende mate van EXIF-gegevens weergeven. Windows Verkenner en macOS Finder onthullen bijvoorbeeld beide enkele EXIF-gegevens binnen het besturingssysteem. Gespecialiseerde beeldbewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop en Adobe Bridge, ondersteunt zowel het bekijken als het bewerken van sommige metadata.

Sommige metagegevens kunnen van nature niet worden bewerkt. Attributen over het diafragma van de foto kunnen bijvoorbeeld niet worden bewerkt, omdat de afbeelding afhankelijk is van de nauwkeurigheid van deze informatie om correct te worden weergegeven. Andere stukjes metadata - inclusief coördinaten met geotags - kunnen echter worden verwijderd.

Voor licht werk op het gebied van beeldbeheer onthult de XnView MP-toepassing - gratis voor persoonlijk gebruik en beschikbaar voor Windows, Mac en Linux - echter alle EXIF-gegevens en ondersteunt het verwijderen van sommige EXIF-gegevens.

Aanbevolen: