Wat zijn uitbreidingsslots?

Inhoudsopgave:

Wat zijn uitbreidingsslots?
Wat zijn uitbreidingsslots?
Anonim

Een uitbreidingsslot verwijst naar elk van de sleuven op een moederbord die een uitbreidingskaart kan bevatten om de functionaliteit van de computer uit te breiden, zoals een videokaart, netwerkkaart of geluidskaart.

Waar worden uitbreidingsslots voor gebruikt?

De uitbreidingskaart wordt rechtstreeks in de uitbreidingspoort gestoken, zodat het moederbord directe toegang heeft tot de hardware. Omdat alle computers echter een beperkt aantal uitbreidingsslots hebben, is het belangrijk om uw computer te openen en te kijken wat er beschikbaar is voordat u er een aanschaft.

Sommige oudere systemen vereisen het gebruik van een uitbreidingskaart om extra uitbreidingskaarten toe te voegen; moderne computers hebben echter meestal niet alleen voldoende uitbreidingsslotopties, maar ze hebben ook functies die rechtstreeks in het moederbord zijn geïntegreerd, waardoor er niet zoveel uitbreidingskaarten nodig zijn.

Image
Image

Uitbreidingsslots worden soms busslots of uitbreidingspoorten genoemd. De openingen aan de achterkant van een computerkast worden ook wel eens met deze term aangeduid.

Verschillende soorten uitbreidingsslots

Er zijn in de loop der jaren verschillende soorten uitbreidingsslots geweest, waaronder PCI, AGP, AMR, CNR, ISA, EISA en VESA, maar de meest populaire die tegenwoordig wordt gebruikt, is PCIe. Hoewel sommige nieuwere computers nog steeds PCI- en AGP-slots hebben, heeft PCIe in feite alle oudere technologieën vervangen.

ePCIe (Externe PCI Express) is een ander soort uitbreidingsmethode, maar het is een externe versie van PCIe. Dat wil zeggen, er is een specifiek soort kabel voor nodig die vanaf het moederbord naar de achterkant van de computer loopt, waar deze verbinding maakt met het ePCIe-apparaat.

Hoe werken uitbreidingsslots?

Zoals hierboven vermeld, worden deze uitbreidingspoorten gebruikt om verschillende hardwarecomponenten aan de computer toe te voegen, zoals een nieuwe videokaart, netwerkkaart, modem, geluidskaart, enz.

Uitbreidingsslots hebben zogenaamde databanen, dit zijn signaalparen die worden gebruikt voor het verzenden en ontvangen van gegevens. Elk paar heeft twee draden, waardoor een baan in totaal vier draden heeft. De baan kan pakketten acht bits tegelijk in beide richtingen overbrengen.

Aangezien een PCIe-uitbreidingspoort 1, 2, 4, 8, 12, 16 of 32 rijstroken kan hebben, worden ze geschreven met een "x", zoals "x16" om aan te geven dat de sleuf 16 rijstroken heeft. Het aantal rijstroken houdt rechtstreeks verband met de snelheid van het uitbreidingsslot, daarom zijn videokaarten meestal gebouwd om een x16-poort te gebruiken.

Wat u moet weten voordat u uitbreidingskaarten installeert

Een uitbreidingskaart kan worden aangesloten op een slot met een hoger nummer, maar niet met een lager nummer. Een x1-uitbreidingskaart past bijvoorbeeld in elk slot (deze werkt echter nog steeds op zijn eigen snelheid, niet de snelheid van het slot), maar een x16-apparaat past fysiek niet in een x1-, x2-, x4- of x8-slot.

Als u een uitbreidingskaart installeert, moet u, voordat u de computerbehuizing verwijdert, eerst de computer uitschakelen en het netsnoer loskoppelen van de achterkant van de voeding. De uitbreidingspoorten bevinden zich meestal in de hoek van de RAM-slots, maar dat is misschien niet altijd het geval.

Als het uitbreidingsslot nog niet eerder is gebruikt, zit er een metalen beugel die het corresponderende slot aan de achterkant van de computer bedekt. Dit moet worden verwijderd, meestal door de beugel los te schroeven, zodat de uitbreidingskaart toegankelijk is. Als u bijvoorbeeld een videokaart installeert, biedt de opening een manier om de monitor op de kaart aan te sluiten met een videokabel (zoals HDMI, VGA of DVI).

De uitbreidingskaart plaatsen

Zorg er bij het plaatsen van de uitbreidingskaart voor dat u de metalen plaatrand vasthoudt en niet de gouden connectoren. Wanneer de gouden connectoren goed zijn uitgelijnd met de uitbreidingssleuf, drukt u stevig in de sleuf en zorgt u ervoor dat de rand waar de kabelaansluitingen zijn gemakkelijk toegankelijk is vanaf de achterkant van de computerbehuizing.

U kunt een bestaande uitbreidingskaart verwijderen door de rand van de metalen plaat vast te houden en stevig weg te trekken van het moederbord, in een rechte, rechtopstaande positie. Sommige kaarten hebben echter een kleine clip die de kaart op zijn plaats houdt. In dat geval moet u de clip tegenhouden voordat u hem naar buiten trekt.

Nieuwe apparaten hebben de juiste apparaatstuurprogramma's nodig om goed te kunnen werken. Raadpleeg onze handleiding over het bijwerken van stuurprogramma's in Windows als het besturingssysteem ze niet automatisch verstrekt.

Heeft u ruimte voor meer uitbreidingskaarten?

Of je al dan niet open uitbreidingsslots hebt, verschilt voor iedereen, aangezien niet op alle computers exact dezelfde hardware is geïnstalleerd. Echter, in plaats van uw computer te openen en handmatig te controleren, zijn er computerprogramma's die kunnen identificeren welke slots beschikbaar zijn en welke worden gebruikt.

Speccy is bijvoorbeeld een gratis hulpmiddel voor systeeminformatie dat precies dat kan. Kijk onder de sectie Motherboard en je zult een lijst vinden met de uitbreidingsslots op het moederbord. Lees de regel Slot Usage om te zien of de slot gebruikt of beschikbaar is.

Image
Image

Methode 1: Neem contact op met de fabrikant van het moederbord

Een andere methode is om contact op te nemen met de fabrikant van het moederbord. Als u het model van uw specifieke moederbord kent, kunt u erachter komen hoeveel uitbreidingskaarten kunnen worden geïnstalleerd door rechtstreeks contact op te nemen met de fabrikant of door een gebruikershandleiding te raadplegen (die meestal als gratis document beschikbaar is op de website van de fabrikant).

Als we het voorbeeld-moederbord uit de afbeelding bovenaan deze pagina gebruiken, hebben we toegang tot de pagina met specificaties van het moederbord op de Asus-website om te zien dat het twee PCIe 2.0 x16, twee PCIe 2.0 x1 en twee PCI heeft. uitbreidingsslots.

Image
Image

Methode 2: Controleer de achterkant van uw computer

Een andere techniek is om te zien welke openingen aan de achterkant van je computer ongebruikt zijn. Als er nog twee beugels op hun plaats zitten, zijn er hoogstwaarschijnlijk twee open uitbreidingsslots. Deze methode is echter niet zo betrouwbaar als het controleren van het moederbord zelf, omdat uw computerbehuizing mogelijk niet rechtstreeks overeenkomt met uw moederbord.

Hebben laptops uitbreidingsslots?

Laptops hebben geen uitbreidingsslots zoals desktopcomputers. Een laptop kan in plaats daarvan een kleine sleuf aan de zijkant hebben die PC Card (PCMCIA) of, voor nieuwere systemen, ExpressCard gebruikt.

Deze poorten kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als de uitbreidingssleuf van een desktop, zoals voor geluidskaarten, draadloze NIC's, tv-tunerkaarten, USB-sleuven, extra opslagruimte, enz.

FAQ

    Wat vervangt geleidelijk draagbare-specifieke uitbreidingsslots?

    USB (Universal Serial Bus) is een standaard aansluiting voor verschillende apparaten. Veel fabrikanten gebruiken nu USB in plaats van draagbare-specifieke uitbreidingsslots.

    Welke schroeven gebruikt u op PCI-uitbreidingsslots?

    De meeste schroeven voor computerbehuizingen hebben 6-32 x 1/4-inch schroeven nodig. Ze hebben meestal een zeshoekige kop en kunnen worden geïnstalleerd of verwijderd met een kruiskopschroevendraaier maat 2.

Aanbevolen: