Hoe veelvoorkomende problemen met autoversterkers op te lossen

Inhoudsopgave:

Hoe veelvoorkomende problemen met autoversterkers op te lossen
Hoe veelvoorkomende problemen met autoversterkers op te lossen
Anonim

In dit artikel worden zes veelvoorkomende problemen met autoversterkers uitgelegd en hoe u deze kunt oplossen.

Image
Image

Als de versterker helemaal niet aangaat

Om de versterker in te schakelen, heeft hij naast een goede aarde ook stroom nodig van zowel de afstandsbediening als de stroomdraden.

Als de draad voor het op afstand inschakelen geen stroom heeft, gaat je versterker niet aan. De afstandsbedieningsdraad werkt alsof uw vinger een schakelaar aanraakt, waarbij uw vinger batterijvoeding is, en de schakelaar is een mechanisme in de versterker.

De draad voor het op afstand inschakelen komt meestal van de radio, in dat geval gaat de versterker niet aan als de radio niet aan staat. Dus als er geen stroom is op de afstandsbediening van de versterker, is de volgende stap om te controleren of er stroom is bij de corresponderende draad waar deze is aangesloten op de radio.

Als de versterker verkeerd is aangesloten en de afstandsbediening is aangesloten op de stroomantennedraad op de hoofdeenheid, kan de versterker slechts af en toe worden ingeschakeld. In deze situatie wordt de versterker meestal alleen ingeschakeld als de audio-ingang van de hoofdeenheid is ingesteld op AM- of FM-radio.

De stroomdraad is het volgende dat u moet controleren als u geen problemen vindt met de externe draad. Deze draad is dikker dan de externe draad en moet batterijspanning hebben. Als dit niet het geval is, controleer dan op inline zekeringen en controleer of de draad niet los, gecorrodeerd of ergens kortgesloten is.

Als de afstandsbediening en de stroomdraden allebei goed zijn, is het volgende waar je naar moet kijken continuïteit op de aardedraad. Als de aardverbinding slecht is of helemaal niet is aangesloten, gaat de versterker mogelijk niet aan of werkt deze niet goed.

Als de versterker een goede voeding en massa heeft, de afstandsbedieningsdraad onder spanning staat wanneer de head-unit is ingeschakeld en er geen zekeringen zijn doorgebrand, dan heb je waarschijnlijk te maken met een kapotte versterker.

Als het lampje van de beveiligingsmodus gaat branden

Sommige versterkers gaan in de versterkerbeveiligingsmodus om verdere schade aan interne componenten te voorkomen. Als het "bescherm"-lampje van uw versterker brandt, is de kans groot dat u een defecte luidspreker, subwoofer, kabel of een ander onderdeel heeft. Controleer op stroom, zoals hierboven beschreven. Kijk dan naar de afzonderlijke componenten.

Koppel eerst de luidsprekerdraden los. Als het lampje uitgaat, ligt het probleem waarschijnlijk in een van de luidsprekers. Om te bepalen waar het probleem zit, inspecteert u elke luidspreker en subwoofer in uw systeem visueel.

Een kapotte luidspreker kan de oorzaak van het probleem zijn. U kunt ook een ohmmeter gebruiken om te controleren of geen van de luidsprekers is geaard, wat kan gebeuren als de luidsprekerdraden losraken en contact maken met de grond, of als de luidsprekeraansluitingen in contact komen met blank metaal.

Als je geen problemen met je luidsprekers kunt vinden, controleer dan de RCA-patchkabels. Om dit te controleren, sluit u een set goede RCA-kabels aan op de head-unit en de versterker. Als dat ervoor zorgt dat het lampje uitgaat, vervangt u de RCA-kabels.

Als de versterker klinkt alsof hij aan het knippen is

Een versterker met een te laag vermogen of inefficiënte luidsprekers zijn meestal de oorzaak van clipping in een thuisaudio-opstelling. Losse of verbrande draden kunnen soortgelijke problemen veroorzaken in auto's.

Een versterker met een te laag vermogen is de meest waarschijnlijke oorzaak van clipping, in welk geval je de versterker moet upgraden of de luidsprekers moet downgraden. Vergelijk het vermogen van de versterker met de luidspreker.

Als de versterker voldoende vermogen heeft voor de toepassing, ligt het probleem mogelijk in de luidsprekerdraden, de luidsprekers of de aarde van de versterker.

Als er geen geluid uit uw luidsprekers komt

Als de versterker wordt ingeschakeld, zorg er dan voor dat deze een ingang ontvangt van de head-unit. Dit is een eenvoudig proces als je toegang hebt tot zowel de head-unit als de versterker. Koppel gewoon de RCA-kabels los van elke eenheid en sluit ze opnieuw aan met een goede set.

Nadat u heeft gecontroleerd of de hoofdeenheid is ingeschakeld en het volume is verhoogd, bladert u door de ingangen (zoals de tuner, cd-speler of hulpapparaat). Als alles werkt na het omzeilen van de geïnstalleerde RCA-kabels, vervang ze dan door een goede set. Als u geluid van de ene ingang krijgt, maar niet van de andere, ligt het probleem in de head-unit en niet in de versterker.

Als je nog steeds geen output van de versterker krijgt, koppel je deze los van de luidsprekers in je voertuig en sluit je hem aan op een luidspreker waarvan je weet dat deze niet in je auto staat. Als de versterker dat aanstuurt, ligt het probleem bij de luidsprekers of de bedrading. Als u nog steeds geen geluid krijgt, is de versterker mogelijk defect. Controleer of het niet in de "ondergeschikte" modus staat en of er geen conflicterende filters zijn voordat u de eenheid veroordeelt.

Als je gesis of andere vervorming hoort

Inspecteer de patchkabels en luidsprekerdraden. Als de kabels die de head-unit en de versterker met elkaar verbinden, op enig punt naast stroom- of aardingskabels lopen, kunnen ze interferentie oppikken die je als vervorming hoort.

Hetzelfde geldt voor de luidsprekerdraden. De oplossing is eenvoudig: leid de draden om zodat ze niet in de buurt komen van stroom- of aardingskabels, en als dat absoluut nodig is, kruisen ze elkaar in een hoek van 90 graden. Het gebruik van kabels of draden van hogere kwaliteit met een goede afscherming kan ook helpen.

Als u geen problemen kunt vinden met de manier waarop de patchkabels of luidsprekerdraden worden geleid, koppelt u de luidsprekers los van de versterker. Als je nog steeds geluiden hoort, controleer dan op een slechte massa.

Het probleem kan ook in de head-unit zitten of wat dan ook dat je als audiobron gebruikt. Voor meer informatie over het diagnosticeren van dat type probleem, leer hoe u omgaat met aardlussen in autoaudiosystemen en hoe u andere problemen met uw autostereoluidspreker kunt identificeren en oplossen.

Als de subwoofer klinkt alsof hij scheten laat

Vreemde geluiden kunnen afkomstig zijn van een subwoofer die te sterk of te zwak is of niet goed is geïnstalleerd, dus het kan wat werk vergen om dit probleem tot op de bodem uit te zoeken.

Verhelp eerst de problemen met de luidsprekerbehuizing. Als de behuizing niet geschikt is voor de sub, zal de sub meestal niet goed klinken. Een onjuist gemonteerde luidspreker kan ervoor zorgen dat er lucht kan ontsnappen terwijl u naar muziek luistert, omdat de trillende luidsprekerconus lucht langs de afdichting in en uit de doos drijft. Plaats de luidspreker op de juiste manier om de resulterende scheetachtige geluiden te stoppen.

Als er niets mis is met de behuizing, zorg er dan voor dat de woofer is aangepast aan de impedantie. Impedantie-aanpassing is eenvoudig als je één sub hebt aangesloten op één versterker; het komt overeen of niet. Als je meerdere subwoofers hebt aangesloten op een enkele versterker, moet je wat berekeningen maken op basis van of ze in serie of parallel zijn aangesloten.

Als de impedanties overeenkomen, controleer dan het vermogen van zowel de sub als de versterker en breng de nodige correcties aan als de versterker te weinig of te veel vermogen heeft. Als je de sub gewoon overweldigt, koop dan een grotere subwoofer of overdrijf hem niet (verlaag bijvoorbeeld de versterking op de hoofdeenheid, verlaag de basversterking en pas alle instellingen aan totdat de woofer stopt met scheten).

FAQ

    Hoe kan ik een doorgebrande versterkerzekering diagnosticeren?

    Om een doorgebrande zekering van een autoversterker te diagnosticeren, vervangt u de zekering met alles uitgeschakeld. Als de zekering doorbrandt, is er waarschijnlijk een kortsluiting tussen die zekering en de rest van het systeem. Vervang vervolgens de zekering opnieuw met de versterker losgekoppeld. Als de zekering nog steeds doorbrandt, zit er ergens een kortsluiting in de bedrading. Als de zekering doorbrandt wanneer de versterker wordt ingeschakeld, is er waarschijnlijk een intern probleem met de versterker.

    Waarom gaat mijn stereoversterker vanzelf aan en uit?

    Als je autoversterker vanzelf in- en uitschakelt, kan dit te wijten zijn aan oververhitting of problemen met de bedrading van de versterker. De autoversterker kan ook in de beveiligingsmodus staan.

    Hoe repareer ik een kapotte RCA-aansluiting op een versterker?

    Om een beschadigde versterkeraansluiting te repareren, ha alt u de versterker uit elkaar en gebruikt u een soldeerbout om de connector weer op de printplaat te monteren.

Aanbevolen: