EU-voorstel om kinderen online te beschermen kan een privacynachtmerrie worden

Inhoudsopgave:

EU-voorstel om kinderen online te beschermen kan een privacynachtmerrie worden
EU-voorstel om kinderen online te beschermen kan een privacynachtmerrie worden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Europese Commissie (EC) heeft een nieuwe reeks regels voorgesteld om de verspreiding van materiaal over seksueel misbruik van kinderen tegen te gaan.
  • Het voorstel roept op tot het scannen van privé online gesprekken en is gepand door voorstanders van privacy.
  • Wat nodig is, is het gebruik van technologie om ouders te helpen hun kinderen online te volgen, suggereren experts.
Image
Image

Kindermisbruikmateriaal via online kanalen heeft ongekende niveaus bereikt, maar een voorgestelde oplossing om deze dreiging de baas te worden, v alt niet in goede aarde bij voorstanders van privacy.

De Europese Commissie (EC) heeft onlangs nieuwe regelgeving voorgesteld waardoor chat-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger de privéberichten van gemarkeerde gebruikers moeten doorzoeken op materiaal voor seksueel misbruik van kinderen (CSAM).

"Dit is een indrukwekkend gedurfd en ambitieus voorstel om systematisch vermijdbare kindermishandeling en -verzorging te voorkomen, dat op recordniveaus plaatsvindt", Andy Burrows, hoofd van Child Safety Online bij de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC), vertelde Lifewire via e-mail. "Als het wordt goedgekeurd, zal het een duidelijke eis stellen aan platforms om misbruik te bestrijden, waar het ook plaatsvindt, ook in privéberichten waar kinderen het grootste risico lopen."

Einde van end-to-end?

De verordening heeft tot doel nieuwe regels vast te stellen voor online platforms, gezamenlijk aangeduid als online serviceproviders, en bestrijkt een breed scala aan diensten, waaronder app stores, webhostingbedrijven en elke aanbieder van 'interpersoonlijke communicatiediensten'.

Het enige aspect van het voorstel dat de privacygroepen in de war heeft gebracht, zijn de verplichtingen die van toepassing zijn op berichtenservices zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

Volgens het voorstel, als en wanneer een berichtendienst een "detectiebevel" van de EC ontvangt, zouden ze de berichten van de gemarkeerde gebruikers moeten scannen om te zoeken naar bewijs van CSAM en ander misbruik waarbij kinderen betrokken zijn. In plaats van mensen in dienst te nemen voor de taak, roept het voorstel op tot het gebruik van tools voor machine learning (ML) en kunstmatige intelligentie (AI) om de gesprekken door te nemen.

Margaritis Schinas, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese manier van leven, wees erop dat in het voorstel ook wordt opgeroepen tot het nemen van waarborgen om misbruik te voorkomen. "We hebben het alleen over een programma dat scant naar markeringen van illegale inhoud op dezelfde manier als cyberbeveiligingsprogramma's constante controles uitvoeren op beveiligingsinbreuken", merkte Schinas op in de aankondiging van EC.

Organen die zich inzetten voor de bescherming van kinderen hebben zich uitgesproken om het voorstel te steunen. "Dit baanbrekende voorstel zou de norm kunnen stellen voor regelgeving die de fundamentele rechten van alle internetgebruikers in evenwicht houdt en waarbij prioriteit wordt gegeven aan de bescherming van kinderen", beweerde Burrows.

Hooivorken en fakkels

Voorstanders van privacy stellen echter dat het voorstel het gebruik van end-to-end encryptie effectief ontmoedigt.

"Door bedrijven te bedreigen met juridische stappen, probeert de Commissie waarschijnlijk hun handen af te wassen van de verantwoordelijkheid voor gevaarlijke en privacy-invasieve maatregelen, terwijl ze deze maatregelen de facto stimuleren met de wet", meende Ella Jakubowska, Policy Adviseur van digital advocacy group European Digital Rights (EDRi) in een persbericht.

br/

EDRi stelt dat de maatregelen in het voorstel de vitale integriteit van beveiligde communicatie in gevaar brengen en gaat zelfs zo ver dat de nieuwe regels "bedrijven zouden dwingen onze digitale apparaten in potentiële stukjes spyware te veranderen." Het maakt ook bezwaar tegen het gebruik van op AI gebaseerde scantools en noemt ze 'notoir onnauwkeurig'.

Dimitri Shelest, oprichter en CEO van OneRep, een online privacybedrijf dat mensen helpt hun gevoelige informatie van internet te verwijderen, is er vast van overtuigd dat geen enkele overheid of apps voor sociale media de privéberichten van gebruikers mogen scannen, zelfs niet selectief.

"Door dit soort toezicht te legitimeren, openen we de doos van Pandora en creëren we meerdere mogelijkheden om de informatie die is verkregen als gevolg van een dergelijke inbreuk op de privacy te misbruiken", vertelde Shelest Lifewire via e-mail.

Jakubowska is het daarmee eens. In het persbericht vraagt ze of bedrijven vandaag de dag onze privéberichten mogen scannen, wat weerhoudt regeringen ervan hen te dwingen om "morgen te zoeken naar bewijs van dissidentie of politieke oppositie?"

Het kan echter allemaal op niets uitlopen. Jesper Lund, voorzitter IT-Pol Denemarken, is van mening dat sommige aspecten van het voorstel in de eerste plaats niet uitvoerbaar zijn.

Image
Image

"Het voorstel bevat een vereiste voor internetserviceproviders om de toegang tot specifieke inhoud op websites te blokkeren in opdracht van nationale autoriteiten", legt Lund uit in het persbericht van EDRi. "Dit type blokkering zal echter technisch onmogelijk zijn met HTTPS, dat nu op bijna elke website wordt gebruikt."

Op de vraag of privacyschending de enige manier was om kinderen online te beschermen, antwoordde Shelest nadrukkelijk 'Nee'. Hij gelooft dat een echt werkbare oplossing ouderbetrokkenheid combineert met ondersteuning van technologie, die ouders zou kunnen helpen om de online activiteiten van hun kinderen in de gaten te houden.

"Een goed begin zou zijn voor techreuzen zoals Apple en Google om bredere mogelijkheden op hun platforms te bieden die ouders ondersteunen met meer geavanceerde automatisering", stelde Shelest voor. "De sleutel is om ouders te ondersteunen bij het ondersteunen van hun kinderen."

Aanbevolen: