Een programma geforceerd afsluiten (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)

Inhoudsopgave:

Een programma geforceerd afsluiten (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)
Een programma geforceerd afsluiten (Windows 10, 8, 7, Vista, XP)
Anonim

Heb je ooit geprobeerd een programma in Windows te sluiten, maar lukt het niet om die grote X te selecteren?

Soms heb je geluk en zal Windows je vertellen dat een programma niet reageert en je enkele opties geven om het programma te sluiten of Nu te beëindigen, of misschien zelfs om te wachten tot het programma reageert.

Andere keren krijg je alleen een bericht 'Niet reagerend' in de titelbalk van het programma en een grijstint op volledig scherm, waardoor het echt duidelijk wordt dat het programma nergens snel naartoe gaat.

Het ergste van alles is dat sommige programma's die vastlopen of vastlopen, dit doen op een manier die zelfs je besturingssysteem niet kan detecteren en je niet kan informeren, waardoor je je afvraagt of je een probleem hebt met je muisknoppen of touchscreen.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, 8, 7, Vista en XP. Afzonderlijke instructies hebben betrekking op geforceerd afsluiten van programma's in Windows 11.

Er zijn verschillende manieren om een programma geforceerd te stoppen in Windows.

Hoewel ze verwant lijken, zijn veel van de methoden om een softwareprogramma te dwingen te sluiten niet hetzelfde als het ontgrendelen van een vergrendeld bestand.

Wilt u een programma geforceerd verwijderen in plaats van het gewoon af te sluiten? IObit Uninstaller is het beste software-verwijderprogramma voor deze taak.

Probeer het programma te sluiten met "Image" + F4 alt="</h2" />

De weinig bekende maar erg handige ALT + F4 sneltoets voert achter de schermen dezelfde magie uit als het klikken of tikken op X in de rechterbovenhoek van een programmavenster.

Zo doe je het:

  1. Breng het programma dat u wilt afsluiten naar de voorgrond door erop te tikken of erop te klikken.

    Als je hier problemen mee hebt, probeer dan ALT + TAB en ga door je geopende programma's met de TAB toets (houd ALT ingedrukt) totdat je het gewenste programma bereikt (laat dan beide los).

  2. Houd een van de ALT toetsen ingedrukt.
  3. Terwijl u nog steeds de ALT-toets ingedrukt houdt, drukt u één keer op F4.

  4. Laat beide toetsen los.

Het is super belangrijk dat je stap 1 uitvoert. Als een ander programma of app is geselecteerd, is dat het programma of de app die in focus is en zal sluiten. Als er geen programma is geselecteerd, wordt Windows zelf afgesloten, hoewel je de kans hebt om het te annuleren voordat het gebeurt (dus sla het proberen van de ALT + niet over F4 truc uit angst om je computer uit te zetten).

Het is net zo belangrijk om één keer op de ALT-toets te tikken. Als u het ingedrukt houdt, wordt elk programma dat wordt afgesloten, ook afgesloten. Dit blijft gebeuren totdat al uw programma's zijn afgesloten en uiteindelijk wordt u gevraagd Windows af te sluiten. Tik dus maar één keer op de "Beeld"-toets om de ene app of het programma dat niet sluit af te sluiten. alt="

Omdat ALT + F4 identiek is aan het gebruik van X om een geopend programma te sluiten, deze methode om een programma geforceerd af te sluiten is alleen nuttig als het programma in kwestie tot op zekere hoogte werkt, en het zal niet werken om andere processen te sluiten die dit programma op enig moment sinds de start heeft "geproduceerd".

Dat gezegd hebbende, het kennen van deze geforceerde stopmethode kan vooral handig zijn als de batterijen in je draadloze muis leeg zijn, je touchscreen- of touchpad-stuurprogramma's je leven op dit moment erg moeilijk maken, of een andere muisachtige navigatie is werkt niet zoals het hoort.

Toch, ALT + F4 duurt slechts een seconde om te proberen en is veel gemakkelijker uit te voeren dan de meer gecompliceerde ideeën hieronder, dus we raden u ten zeerste aan om het eerst te proberen, ongeacht wat u denkt dat de oorzaak van het probleem is.

Gebruik Taakbeheer om het programma te dwingen af te sluiten

Ervan uitgaande dat ALT + F4 niet werkte, waardoor een niet-reagerend programma echt werd gedwongen te stoppen, ongeacht de status van het programma is in-kan het beste worden bereikt via Taakbeheer.

Dit is hoe:

  1. Open Taakbeheer met behulp van de CTRL + SHIFT + ESC sneltoets.

    Als dat niet werkt of als u geen toegang hebt tot uw toetsenbord, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u ingedrukt op de taakbalk van het bureaublad en kiest u Taakbeheer of Start Taakbeheer (afhankelijk van uw versie van Windows) vanuit het pop-upmenu dat verschijnt.

  2. Vervolgens wil je het programma of de app vinden die je wilt sluiten en Taakbeheer je doorverwijzen naar het daadwerkelijke proces dat dit ondersteunt.

    Dit klinkt een beetje moeilijk, maar dat is het niet. De exacte details verschillen echter, afhankelijk van uw versie van Windows.

    Windows 10 & 8: Zoek het programma dat u geforceerd wilt sluiten op het tabblad Processen, vermeld in de Name kolom en waarschijnlijk onder de Apps kop. Eenmaal gevonden, klik met de rechtermuisknop of tik erop en houd vast en kies Ga naar details.

    Image
    Image

    Als u het tabblad Processen niet ziet, is Taakbeheer mogelijk niet volledig geopend. Kies Meer details onderaan het Taakbeheer-venster.

    Windows 7, Vista, & XP: Zoek het programma dat u zoekt op het tabblad Applicaties. Klik er met de rechtermuisknop op en klik vervolgens op Ga naar proces.

    Je komt misschien in de verleiding om gewoon Taak beëindigen rechtstreeks vanuit dat pop-upmenu te doen, maar doe het niet. Hoewel dit voor sommige programma's prima kan zijn, is dit "de lange weg" zoals we hier beschrijven een veel effectievere manier om een programma geforceerd te stoppen (meer hierover hieronder).

  3. Klik met de rechtermuisknop of houd het gemarkeerde item dat u ziet ingedrukt en kies Processtructuur beëindigen.

    Image
    Image

    Je zou op het Details tabblad moeten zijn als je Windows 10 of Windows 8 gebruikt, of het Processen tabblad als je' gebruik een oudere versie van Windows.

  4. Klik of tik op Procesboom beëindigen in de waarschuwing die verschijnt. In Windows 10 ziet deze waarschuwing er bijvoorbeeld als volgt uit:

    Wilt u de procesboom van [naam programmabestand] beëindigen? Als er geopende programma's of processen aan deze procesboom zijn gekoppeld, worden ze gesloten en gaan alle niet-opgeslagen gegevens verloren. Als u een systeemproces beëindigt, kan dit leiden tot systeeminstabiliteit. Weet je zeker dat je wilt doorgaan?

    Dit is een goede zaak - het betekent dat niet alleen dit individuele programma dat u wilt sluiten, daadwerkelijk wordt gesloten, het betekent dat Windows ook alle processen beëindigt die dat programma heeft gestart, die waarschijnlijk ook zijn opgehangen, maar veel moeilijker om jezelf op te sporen.

  5. Sluit Taakbeheer.

Dat is het! Het programma had onmiddellijk moeten worden afgesloten, maar het kan enkele seconden duren als er veel onderliggende processen verbonden zijn met het bevroren programma of als het programma veel systeemgeheugen gebruikt.

Zie je? Makkelijk als taart … tenzij het niet werkte of je Taakbeheer niet kunt openen. Hier zijn nog een paar ideeën als Taakbeheer niet werkte:

Verwar het programma! (Windows vragen om in te stappen en te helpen)

Dat is waarschijnlijk geen advies dat je ergens anders hebt gezien, dus laten we het uitleggen.

In sommige gevallen kun je een problematisch programma een duwtje in de rug geven, om zo te zeggen, het in een volledig bevroren staat duwen, een bericht naar Windows sturen dat het waarschijnlijk moet worden beëindigd.

Doe hiervoor zoveel "dingen" als je kunt bedenken om te doen in het programma, zelfs als ze niets doen omdat het programma crasht. Klik bijvoorbeeld keer op keer op menu-items, sleep items rond, open en sluit velden, probeer een half dozijn keer te verlaten - wat je maar wilt, zolang je ze maar doet in het programma dat je hoopt geforceerd te stoppen.

Ervan uitgaande dat dit werkt, krijgt u een venster met de kop [programmanaam] reageert niet, meestal met opties zoals Zoeken naar een oplossing en het programma opnieuw starten, Sluit het programma, Wacht tot het programma reageert, of Nu beëindigen (in oudere versies van Windows).

Tik of klik op Sluit het programma of End Now om precies dat te doen.

Voer het TASKKILL-commando uit om … de taak te doden

We hebben nog een laatste truc om een programma geforceerd te stoppen, maar het is een geavanceerde. Een bepaalde opdracht in Windows, taskkill genaamd, doet precies dat: het doodt de taak die u opgeeft, volledig vanaf de opdrachtregel.

Deze truc is geweldig in een van die hopelijk zeldzame situaties waarin een soort malware heeft verhinderd dat je computer normaal werkt, je nog steeds toegang hebt tot de opdrachtprompt en je de bestandsnaam kent van het programma dat je wilt "doden."

Zo doe je het:

  1. Open opdrachtprompt. Het is meestal niet nodig om een verhoogde opdrachtprompt te openen, en elke methode die u gebruikt om deze te openen is prima.

    Een veelgebruikte methode om de opdrachtprompt in alle versies van Windows te openen, zelfs in de veilige modus, is via Uitvoeren: open het met de WIN + R sneltoets en voer dan cmd. uit

  2. Voer het taskkill-commando als volgt uit:

    taskkill /im bestandsnaam.exe /t /f

    …bestandsnaam.exe vervangen door de bestandsnaam die het programma dat u wilt sluiten gebruikt. De /t optie zorgt ervoor dat alle onderliggende processen ook worden gesloten, en de /f optie beëindigt het proces geforceerd.

    In het zeer zeldzame geval dat u de bestandsnaam niet weet, maar wel de PID (proces-ID), kunt u taskkill als volgt uitvoeren:

    taskkill /pid processid /t /f

    … natuurlijk processid vervangen door de daadwerkelijke PID van het programma dat u geforceerd wilt afsluiten. De PID van een actief programma is het gemakkelijkst te vinden in Taakbeheer.

  3. Het programma of de app die je geforceerd afsluit via taskkill, zou onmiddellijk moeten eindigen en je zou een van deze reacties in de opdrachtprompt moeten zien:

    SUCCES: Verzonden beëindigingssignaal om te verwerken met PID [pid-nummer], kind van PID [pid-nummer]. SUCCES: Het proces met PID [pid-nummer] kind van PID [pid-nummer] is beëindigd.

    Als je een ERROR-reactie krijgt die zegt dat een proces niet is gevonden, controleer dan of de bestandsnaam of PID die je hebt gebruikt met het taskkill-commando correct is ingevoerd.

    De eerste PID die in het antwoord wordt vermeld, is de PID voor het programma dat u sluit en de tweede is meestal voor explorer.exe, het programma dat het bureaublad, het startmenu en andere belangrijke gebruikersinterface-elementen in Windows uitvoert.

  4. Als zelfs taskkill niet werkt, moet je je computer opnieuw opstarten, in wezen een gedwongen stop voor elk programma dat wordt uitgevoerd… inclusief Windows zelf, helaas.

Programma's geforceerd stoppen op niet-Windows-machines

Softwareprogramma's en apps reageren soms niet meer en sluiten ook niet af op Apple, Linux en andere besturingssystemen en apparaten. Het is zeker geen exclusief probleem voor Windows-machines.

Op een Mac kun je geforceerd stoppen het beste doen vanuit het Dock of via de Force Quit optie in het Apple-menu. U kunt ook op de Command + Option + Escape toetscombinatie drukken om een Force Quit Applications-venster te openen.

In Linux is het xkill-commando een heel gemakkelijke manier om een programma geforceerd af te sluiten. Open een terminalvenster, typ het en klik vervolgens op het geopende programma om het te doden. Hier staat meer over in onze lijst met Linux Terminal-commando's die je wereld zullen rocken.

Open in ChromeOS Taakbeheer met SHIFT + ESC en selecteer vervolgens het programma dat u wilt beëindigen, gevolgd door deProces beëindigen knop.

Om een app geforceerd af te sluiten op iPad- en iPhone-apparaten, dubbelklik je op de startknop, zoek je de app die je wilt sluiten en veeg je deze omhoog alsof je hem van het apparaat gooit.

Android-apparaten hebben een soortgelijk proces: veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm en veeg vervolgens de niet-reagerende app nog verder omhoog, van het scherm. Of, voor sommige Android-apparaten, tik op de vierkante multitasking-knop, zoek de app die niet reageert en gooi hem dan van het scherm…links of rechts.

FAQ

    Hoe sluit ik snel vensters met snelkoppelingen?

    U kunt vensters sluiten met de sneltoets Alt+ Spacebar+ C. Houd de Alt-toets ingedrukt en druk vervolgens op de spatiebalk om het snelmenu boven in het programmavenster weer te geven. Laat beide toetsen los en druk op C.

    Wat is het afsluitcommando in Windows?

    Gebruik de opdracht Afsluiten in Windows om uw computer uit te schakelen, opnieuw op te starten of in de slaapstand te zetten. U kunt zelfs een computer op afstand afsluiten of opnieuw opstarten via een netwerk.

    Hoe schakel ik opstartprogramma's in Windows uit?

    Om opstartprogramma's in Windows uit te schakelen, gaat u naar Instellingen > Apps > Startup. Schakel tussen afzonderlijke apps om hun opstartstatus te activeren of deactiveren en start vervolgens uw computer opnieuw op.

    Hoe sluit ik snel mijn webbrowser?

    Om uw webbrowser op een pc snel te sluiten, gebruikt u de Alt+ F4 snelkoppeling. Gebruik op een Mac Cmd+ H om alle actieve browservensters te verbergen, of Cmd+ Q om het programma af te sluiten.

Aanbevolen: