Synthesizer-apps zijn goed, maar soms wil je fysiek worden

Inhoudsopgave:

Synthesizer-apps zijn goed, maar soms wil je fysiek worden
Synthesizer-apps zijn goed, maar soms wil je fysiek worden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Moog's Model D-app, een kloon van zijn legendarische $ 4.000 synthesizer, is momenteel te koop voor $ 6,99.
  • Softwaresynths kunnen net zo goed klinken als hardware, vooral digitale hardware.
  • Muzikanten houden echt van hun knoppen.

Image
Image

Legendarische synthmaker Moog's onlangs opnieuw uitgebrachte Model D-synthesizer kost ongeveer $ 4.000. Moog maakt ook een iPad-app-versie van hetzelfde apparaat, maar voor $ 14,99. Dus waarom zou je je druk maken over de (nu niet meer leverbaar) hardware? Het is ingewikkeld.

Softwaresynths kunnen gemakkelijk net zo goed klinken als hardware die vele malen duurder is. En als die hardware ook digitaal is, in plaats van te vertrouwen op analoge circuits, dan zijn de verschillen waarschijnlijk niet waarneembaar. En toch blijven muzikanten grote synthesizers kopen, ze op rekken in hun studio's opstellen en ze meeslepen naar optredens. Waarom?

"Sommige van de applicaties die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, zijn vergelijkbaar met, zo niet beter dan, het hardware-equivalent. Ze zijn niet alleen gemakkelijker te vervoeren (je kunt overal een app op de telefoon gebruiken), maar ze zijn ook aanzienlijk goedkoper, "vertelde James Dyble van de Global Sound Group via e-mail aan Lifewire.

"Omdat muzikanten en makers echter artistieke zielen zijn, gaat er niets boven het echte werk, en sommige muzikanten vinden dat het gebruik van hardware hen in staat stelt zich vrijer uit te drukken. Het is vaak psychologisch en een kwestie van persoonlijke voorkeur."

Hard of Zacht

Zelfs als je nog nooit van de MiniMoog Model D hebt gehoord, heb je hem op een plaat gehoord, van Stevie Wonder tot Portishead tot Dr Dre tot The Prodigy en meer. Wired noemde het 'de beroemdste synthesizer in de muziekgeschiedenis'. Sterker nog, Moog heeft er een iPad (en iPhone) app van gemaakt, en het is niet alleen een van de beste iOS-synths in het algemeen, maar veel mensen denken dat het net zo goed is als de hardwareversie.

"Ik weet niet wat de geheime [digitale verwerking] saus is in de Moog Model D-app, maar het is waarschijnlijk de best klinkende synth die ik letterlijk ooit in mijn leven heb gehoord. Ik weet het niet eens het maakt niet uit of het klinkt als de hardware, ik hou er gewoon van voor wat het is, "vertelde elektronische muzikant en synthfan Williohm aan Lifewire via een forumbericht.

Image
Image

Een van de belangrijkste redenen die muzikanten geven wanneer hen wordt gevraagd waarom ze de voorkeur geven aan hardware, is dat het knoppen en knoppen heeft. Dit betekent dat je niet naar een scherm staart, maar het betekent ook dat je het kunt leren zoals elk ander muziekinstrument. De knoppen bevinden zich altijd op dezelfde plaats en je kunt 'spiergeheugen' opbouwen, waardoor het veel vloeiender in gebruik wordt.

Maar zachte synths kunnen worden aangesloten op uitstekende MIDI-controllers, waardoor ze veel van de voordelen van vaste hardware hebben, met de extra voordelen van software. Als u een plug-in gebruikt in Logic Pro, Ableton Live of Pro Tools, kunt u de instellingen samen met het project opslaan. Als je later op dat nummer terugkomt, hoef je de hardware niet af te stoffen en in te pluggen, en kun je meerdere versies van dezelfde plug-in tegelijkertijd gebruiken. Probeer dat eens met hardware.

Het punt missen

Maar hardware heeft nog steeds veel voordelen. Een daarvan is dat het, als er goed voor wordt gezorgd, voor altijd blijft werken. Het vereist geen software-updates, het geluid verandert niet en het zal niet kapot gaan als de ontwikkelaar stopt met het ondersteunen ervan. Het is ook gemakkelijk om gewoon aan te zetten en te spelen, in plaats van je computer op te starten en te configureren voor elke sessie. En er is het fysieke aspect van het gebruik van een speciaal apparaat.

"Maar ik heb geen interesse in het meenemen van een laptop en een of meer controllers naar een live optreden, of het onderhouden van die projecten en het software-ecosysteem voor live dingen", vertelde muzikant DJSpaceP aan Lifewire via een forumbericht.

Image
Image

Een andere grote aantrekkingskracht voor muzikanten is dat hardware vaak veel beperkter is. Sommige hardware is juist aantrekkelijk omdat het eindeloze opties en functies mist. Het is een cliché geworden, maar limieten kunnen creativiteit kweken, ofwel omdat ze je laten focussen op wat er is, ofwel omdat je gedwongen wordt om die limieten te omzeilen en met iets nieuws zou kunnen eindigen.

"Hardware heeft inherent meer beperkingen die, naar mijn mening (en ervaring), een manier van denken voortbrengen die resulteert in sterkere concepten en, in sommige gevallen, meer verfijnde kernkwaliteiten, omdat er 'minder is om achter te verschuilen', ' om zo te zeggen, "vertelde Ess Mattisson, ontwerper van de legendarische Elektron Digitone-synthesizer, via een forumbericht aan Lifewire.

Uiteindelijk komt het neer op voorkeur. Knoppen versus een muis, levensduur versus gemak, enzovoort. Het enige dat echter niet per se anders is, is de kwaliteit van het geluid.

Aanbevolen: