Waarom uw autoradio maar soms werkt

Inhoudsopgave:

Waarom uw autoradio maar soms werkt
Waarom uw autoradio maar soms werkt
Anonim

Als een autoradio maar af en toe werkt, zit het probleem meestal in de bedrading. Afhankelijk van hoe de stereo niet precies werkt, kunt u echter ook een probleem met de versterker hebben, een interne fout in de hoofdeenheid of zelfs een probleem met uw luidsprekers of luidsprekerkabels.

Dit zijn allemaal fouten die een periodieke storing kunnen veroorzaken, waarbij de autoradio soms wel en soms niet werkt, dus het kan moeilijk zijn om het echte probleem op te sporen, tenzij de storing lang genoeg duurt om alles te controleren.

Zelfs als je niet het geluk hebt om je stereo te zien acteren terwijl je gereedschap bij de hand hebt, kun je misschien enkele verborgen aanwijzingen vinden op de exacte manier waarop je autostereo niet meer werkt.

Problemen oplossen met een autoradio die af en toe werkt

Als een autoradio maar af en toe werkt, zijn er twee hoofdtypen fouten die kunnen optreden. De ene heeft te maken met het feit dat de autoradio aangaat en prima werkt, maar de muziek v alt af en toe weg of de stereo schakelt zichzelf willekeurig uit. De andere heeft te maken met de autoradio die lijkt aan te gaan, maar er komt nooit geluid uit.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom je autoluidsprekers soms niet meer werken, en wat je eraan kunt doen:

  1. Als een autoradio uitv alt en weer aangaat:Het probleem zit meestal in de bedrading.
  2. Als het scherm wordt uitgeschakeld terwijl de muziek wegv alt, verliest het apparaat waarschijnlijk stroom.
  3. Het kan moeilijk zijn om de storing op te sporen wanneer de radio werkt, aangezien deze op dat moment stroom heeft.
  4. Als een autoradio lijkt aan te gaan maar geen geluid produceert:Het probleem zit vaak in de luidsprekerbedrading.
  5. Een breuk of krimp in de luidsprekerbedrading, vaak waar deze in een deur terechtkomt, kan ervoor zorgen dat het geluid volledig wegv alt.
  6. Het probleem kan ook een slechte versterker of slechte bedrading naar de versterker zijn.
  7. Als al het andere klopt, is de head-unit zelf mogelijk defect.

Wat is de oorzaak van het uit- en weer inschakelen van een autoradio?

Als je geluid wegv alt, of de head-unit met tussenpozen wordt uitgeschakeld, wanneer je op de weg rijdt, zit het probleem meestal in de bedrading van de autoradio. Dit is met name het geval als het scherm wordt uitgeschakeld, zodat u kunt zien dat de stereo stroom verliest.

Als een stroom- of massaverbinding los zit, kan het rijden over hobbelige wegen - of zelfs helemaal niet - ervoor zorgen dat een verbinding wordt verbroken of kortgesloten. In sommige gevallen zal de stroom terugkeren met verder gedrang, wat leidt tot een situatie waarin de radio slechts af en toe zal werken en even plotseling weer wordt ingeschakeld als hij wordt uitgeschakeld.

Lokaliseren van losse of beschadigde stroom- en aardingsdraden

Het kan lastig zijn om een losse stroom- of aardingsdraad op te sporen, maar de beste plaats om te beginnen is aan de achterkant van de stereo. Als je te maken hebt met een aftermarket head-unit, vooral als deze niet professioneel is geïnstalleerd, kun je verbindingen tegenkomen die duidelijk los of slecht gemaakt zijn.

Als je daar geen problemen vindt, moet je je zoekopdracht uitbreiden. Hier zijn de basisstappen die u moet volgen als u beschadigde autostereo-voedings- en aardingsdraden probeert op te sporen:

  1. Verwijder je autoradio.
  2. Bekijk de draden aan de achterkant van de stereo.
  3. Als er draden los, gerafeld of gecorrodeerd zijn, moet u ze knippen, strippen en krimpen of ze weer op hun plaats solderen.
  4. Volg de aardingsdraad vanaf de achterkant van uw stereo tot waar deze aan uw voertuig vastzit.
  5. Als de aardingsdraad los zit, draai deze dan vast. Als het gecorrodeerd is, reinigt u de corrosie en schroeft u deze vervolgens weer stevig op zijn plaats.
  6. Volg de stroomkabel van de achterkant van uw stereo naar het zekeringblok.
  7. Als de zekering is vervangen door een stroomonderbreker, installeer dan een zekering. Als de zekering doorbrandt, heb je kortsluiting. Inspecteer de voedingskabel zorgvuldig en vervang deze indien nodig.

Meer diepgaande informatie over beschadigde autostereo-voeding en aardingsdraden

De stroom-, aarde- en luidsprekerdraden van de hoofdeenheid kunnen worden gesoldeerd of stootconnectoren gebruiken, dus als je merkt dat ze eenvoudig in elkaar zijn gedraaid en vastgeplakt, kan dat het probleem zijn. Slecht solderen of losse stootverbinders kunnen ook een kortstondig verlies van stroom of aarde veroorzaken.

Als alles er goed uitziet aan de achterkant van de head-unit, moet je controleren of de aardingsconnector, waar deze aan je voertuig is bevestigd, stevig en vrij van roest is. U kunt ook controleren op inline-zekeringen en het zekeringenblok controleren. Hoewel zekeringen meestal goed of doorgebrand zijn, zijn er zeldzame situaties waarin een zekering kan doorslaan, maar toch elektrisch contact behoudt dat sporadisch breekt.

Er is ook een kleine kans dat u merkt dat een voormalige eigenaar van uw voertuig de radiozekering heeft vervangen door een stroomonderbreker, die springt en reset als gevolg van een intermitterende kortsluiting die niet hetzelfde of veel geld kostte, op te sporen.

Als al het andere klopt, kan er een interne fout in de head-unit zijn. Het is ook vermeldenswaard dat sommige head-units ingebouwde zekeringen hebben, die je misschien wilt controleren voordat je de handdoek in de ring gooit.

Waarom werkt een autoradio alleen soms zonder geluid?

Als je autoradio af en toe niet meer werkt, in die zin dat je geluid verliest, maar de head-unit duidelijk geen stroom verliest, dan heb je te maken met een ander probleem. In dit soort situaties is het zeer waarschijnlijk dat de head-unit nog steeds werkt, maar er is een soort van onderbroken onderbreking tussen de head-unit en de luidsprekers.

Het kan ook zijn dat je met dit soort problemen te maken hebt met een interne storing van de hoofdeenheid, maar het is belangrijk om eerst de luidsprekers, luidsprekerbedrading en versterker uit te sluiten.

Een mogelijkheid is dat de versterker in de beveiligingsmodus gaat. In de beschermingsmodus van de versterker blijft de head-unit aan, maar het lijkt alsof hij niet meer werkt omdat je al het geluid uit de luidsprekers verliest.

Versterkers kunnen om verschillende redenen in de beveiligingsmodus gaan, waaronder oververhitting, interne fouten en bedradingsproblemen, dus het is belangrijk om de versterker daadwerkelijk te inspecteren terwijl uw stereo defect lijkt te zijn om dat uit te sluiten.

Problemen met luidsprekerbedrading

In sommige gevallen kunnen problemen met luidsprekerbedrading of luidsprekers er ook voor zorgen dat het lijkt alsof een hoofdeenheid niet meer werkt. Een breuk in de luidsprekerdraden die naar een deurluidspreker leiden, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het geluid helemaal wegv alt en weer aanslaat wanneer de deur wordt geopend en weer gesloten.

Image
Image

Het diagnosticeren van zoiets als geen geluid uit luidsprekers is een ingewikkelder probleem, maar het houdt in dat de integriteit van alle luidsprekerdraden en de functionaliteit van elke afzonderlijke luidspreker moet worden gecontroleerd om ze allemaal op hun beurt uit te sluiten.

Een van de meest voorkomende oorzaken van dit probleem is een gekrompen draad waarbij de draden van de auto naar een van de deuren gaan.

Hier zijn enkele dingen die u kunt uitproberen als u vermoedt dat dit het geval is:

  1. Met de autoradio aan, open en sluit je elk portier stevig. Als de radio in- of uitschakelt, vermoed dan een gekrompen draad.
  2. Open elke deur en zoek naar de dikke rubberen kofferbak die tussen de deur en de auto gaat. Beweeg de kofferbak heen en weer en kijk of de radio in- of uitschakelt.
  3. Trek indien mogelijk de laars terug en onderzoek de draden fysiek. Dit kan moeilijk zijn, omdat deze laarzen meestal erg stijf zijn.
  4. Tik met de autoradio aan met je vuist op de binnenkant van de deur. Als de radio in- of uitschakelt, vermoed dan een losse of gekrompen draad.

Een autoradio vervangen die maar soms werkt

Er is altijd een kans dat je te maken hebt met een interne fout in de head-unit, in welk geval de enige manier om het probleem op te lossen is door je autoradio te vervangen. Vanwege een groot aantal andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat een autoradio slechts af en toe werkt, is het belangrijk om ze allemaal uit te sluiten voordat u een nieuwe head-unit gaat installeren.

Als je meteen een nieuwe stereo inbouwt, en er is een ander, onderliggend probleem waardoor het maar soms werkt, dan krijg je hetzelfde oude probleem bovenop de rekening voor het vervangen van de head-unit dat werkte eigenlijk altijd al goed.

Aanbevolen: