Een autoradio repareren die niet uitgaat

Inhoudsopgave:

Een autoradio repareren die niet uitgaat
Een autoradio repareren die niet uitgaat
Anonim

Als je autoradio niet uitgaat, kun je behoorlijk vervelende gevolgen krijgen. Autoradio's verbruiken niet veel stroom, maar het is genoeg om je batterij 's nachts leeg te laten lopen, of zelfs binnen een paar uur als je batterij al op zijn laatste benen is. Dus hoe repareer je een autoradio die niet uitgaat? Het is meestal te wijten aan een soort elektrisch probleem, dus we zullen u door de meest voorkomende oorzaken leiden en hoe u ze kunt oplossen.

Waarom blijft een autoradio altijd aan?

Er zijn een paar veelvoorkomende problemen die ertoe kunnen leiden dat een autoradio niet afsluit wanneer u dat verwacht, en elk probleem is van toepassing op een vrij specifieke situatie. De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is een onjuist bekabelde head-unit, dus als je een aftermarket-radio hebt, is dat de eerste plaats waar je moet kijken.

Image
Image

Anders dan dat, zou je een probleem kunnen hebben met je contactschakelaar, of een ander gerelateerd onderdeel, en er zijn ook auto's die zijn ontworpen om de radio een bepaalde tijd aan te laten staan, meestal ongeveer tien minuten, tenzij eerst een deur wordt geopend.

Dit zijn de meest voorkomende problemen waardoor een autoradio niet kan worden uitgeschakeld:

  • Bekabeling hoofdeenheid: Als dit probleem altijd aanwezig is geweest, sinds de installatie van de hoofdeenheid, is deze waarschijnlijk verkeerd aangesloten.
  • Ontstekingsschakelaar: De contactschakelaar levert mogelijk stroom voor accessoires, zelfs als het lijkt alsof hij is uitgeschakeld.
  • Sleutel en ontstekingscilinder: Op dezelfde manier lijkt het alsof een versleten ontstekingscilinder in de uit-stand staat als deze zich in werkelijkheid in de accessoire- of bedrijfsstand bevindt.
  • Radio ontworpen om aan te blijven: Sommige autoradio's zijn ontworpen om een bepaalde tijd aan te blijven. Als deze functie uitv alt, heb je meestal hulp van een professional nodig.

Een autoradio repareren die niet uitgaat

Als je autoradio niet uitgaat, volg dan deze stappen om elke mogelijke boosdoener te elimineren. U zou in staat moeten zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen en zelfs op te lossen door deze instructies te volgen. Als je het einde bereikt en je autoradio gaat nog steeds niet uit, moet je misschien professionele hulp zoeken.

  1. Controleer de bedrading van je head-unit. Als je een aftermarket head-unit hebt en je probleem bestaat al sinds de installatie, dan heb je waarschijnlijk te maken met een bedradingsprobleem.

    Autoradio's zijn ontworpen om een enkele aardingsdraad en twee stroomdraden te hebben. De ene voedingskabel is de hele tijd heet en de andere heeft alleen stroom als de motor draait of als de contactschakelaar in de accessoirestand staat.

    Als de hoofdstroomkabel voor je hoofdunit is aangesloten op een stroombron die altijd heet is, zal de radio nooit uitschakelen.

    U kunt dit probleem controleren met een voltmeter of testlampje. Als beide stroomdraden altijd warm zijn, moet je de radio opnieuw bedraden om stroom te ontvangen van een bron die alleen heet is als het contact in de accessoire- of bedrijfsstand staat.

  2. Controleer je contactslot. Sommige problemen met de contactschakelaar kunnen ertoe leiden dat er stroom voor accessoires beschikbaar is, zelfs als de sleutel is verwijderd. Als u in stap één ontdekte dat beide stroomdraden heet waren, maar u geen stroombron kon vinden die alleen heet was met de contactschakelaar in de accessoire- of bedrijfsstand, kan dit uw probleem zijn.

    Je moet controleren of er stroom voor accessoires beschikbaar is wanneer de sleutel in de uit-stand staat. Als er stroom beschikbaar is, moet u indien nodig de cilinder opnieuw uitlijnen of de contactschakelaar vervangen.

  3. Controleer uw contactcilinder en sleutel. Dit is een gerelateerd probleem, maar het heeft te maken met de mechanische ontstekingscilinder in plaats van de elektronische schakelaar. Als uw sleutel of contactcilinder bijzonder versleten is, kunt u de sleutel wellicht verwijderen als de schakelaar nog in de accessoire- of aan-stand zit.

    Om dit probleem op te lossen, moet u ervoor zorgen dat de contactschakelaar daadwerkelijk in de uit-stand staat wanneer u de sleutel verwijdert. Dat zou de radio moeten kunnen uitschakelen. Op de lange termijn zal het vervangen van de versleten cilinder het probleem oplossen.

  4. Controleer of je radio is ontworpen om een bepaalde tijd aan te blijven. Sommige autoradio's hebben een timer, dus ze zijn ontworpen om niet onmiddellijk uit te schakelen.

    In dit geval wil je de motor afzetten, de sleutel verwijderen, het voertuig verlaten en de deur sluiten. Controleer na een paar minuten of de radio is uitgeschakeld.

    Als de radio na een paar minuten uitgaat, is dat normaal voor uw auto.

    Als het nog steeds niet is uitgeschakeld, controleer dan of de lichtkoepels uitgaan als de deuren gesloten zijn. Als de lichtkoepels niet uitgaan, heb je misschien een slechte deurschakelaar. Anders vereist dit soort problemen meestal de hulp van een professional.

Hoe u ervoor kunt zorgen dat uw autoradio correct is aangesloten

De basisprincipes van autoradio-bedrading zijn niet erg ingewikkeld, maar het is vrij gemakkelijk om het verkeerd te doen als je essentiële informatie mist of als je het werk niet methodisch aanpakt. De kern van het probleem, met betrekking tot dit probleem, is dat elke autoradio een massa nodig heeft en vervolgens twee of drie aansluitingen op de positieve batterij.

Eén verbinding is " altijd aan" en wordt gebruikt voor de geheugenfunctie. De andere, die daadwerkelijk stroom levert om de head-unit te laten werken, is zo geschakeld dat deze alleen heet is als het contact in de accessoire- of run-stand staat.

Als een head-unit verkeerd is aangesloten, zodat de " altijd aan"-draad is aangesloten waar de geschakelde draad moet worden aangesloten, zal de radio nooit uitschakelen. Hij zal altijd stroom hebben, dus hij zal de batterij blijven gebruiken, zelfs nadat je de motor hebt afgezet en de sleutels hebt verwijderd.

Afhankelijk van de vorm waarin de batterij zich bevindt, kan deze afvoer absoluut resulteren in een lege batterij, een vliegende start en mogelijk zelfs een kapotte radio.

Om dit probleem op te lossen, moet de hoofdeenheid worden verwijderd en opnieuw worden bedraad. Als je onlangs een nieuwe head-unit hebt geïnstalleerd en je ondervindt dit probleem, breng het dan terug naar de winkel die het werk heeft gedaan en vraag hen om het te repareren. Als je de head-unit zelf hebt geïnstalleerd, wil je misschien de volgende bedradingsbronnen van de head-unit bekijken:

In grote lijnen wil je de stroomdraden controleren die op de head-unit zijn aangesloten en bepalen welke is geschakeld. De ene draad moet de hele tijd heet zijn en de andere mag alleen 12 volt aangeven als het contact is ingeschakeld. Als deze draden zijn verwisseld, of als de " altijd aan"-draad op beide is aangesloten, zou het probleem moeten worden opgelost door ze correct aan te sluiten.

Hoe een contactschakelaar voorkomt dat een radio uitschakelt

In sommige gevallen kan een slechte contactschakelaar of cilinder van de contactschakelaar ook voorkomen dat een radio wordt uitgeschakeld. Het probleem hier is dat accessoires zoals uw autoradio onder normale omstandigheden alleen stroom krijgen als de contactschakelaar in de accessoire-, run- of startpositie staat. Als accessoires zijn ingeschakeld terwijl de schakelaar in de uit-stand staat, wordt uw radio niet uitgeschakeld.

De specifieke procedure voor het diagnosticeren van dit soort problemen is afhankelijk van het merk, model en jaar van uw voertuig, en u zult waarschijnlijk een bedradingsschema moeten opzoeken. In basistermen, wanneer de contactschakelaar in de uit-stand staat, mag de draad van de ontstekingsaccessoire geen stroom krijgen. Als er een accessoirerelais in het circuit zit, mag dit niet worden geactiveerd met de contactschakelaar in de uit-stand.

Als je merkt dat accessoires stroom hebben terwijl ze dat niet zouden moeten doen, kan het probleem in de contactschakelaar of het relais zitten. Het probleem kan ook in de mechanische ontstekingscilinder zitten, die versleten of verkeerd uitgelijnd kan zijn.

Problemen met radio-uitschakelvertraging

Sommige auto's hebben een functie waarmee de radio aan blijft nadat de sleutels uit het contact zijn gehaald. Deze functie schakelt de radio meestal uit na ongeveer tien minuten of als een deur wordt gesloten, hoewel dat geen universele regel is.

Als u in een auto rijdt die in de afgelopen 10 of 15 jaar is gebouwd en u ondervindt dit probleem, en u heeft een OEM-hoofdeenheid, kunt u beginnen met het controleren van uw gebruikershandleiding om te zien of uw voertuig heeft deze functie.

Als je een probleem hebt dat verband houdt met een vertragingsfunctie voor het uitschakelen van de radio, dan vallen zowel de diagnose als de oplossing waarschijnlijk buiten het bereik van een gemakkelijke doe-het-zelf-klus. Als u merkt dat het openen en sluiten van uw deuren uw lichtkoepel niet activeert, heeft u mogelijk te maken met een defecte deurschakelaar, die doorgaans vrij eenvoudig te vervangen is.

In andere gevallen heb je mogelijk een probleem met een relais of een ander onderdeel. U kunt bijvoorbeeld proberen uw accessoirerelais te testen of te vervangen, maar afhankelijk van uw voertuig en het probleem waarmee u te maken hebt, kan dit het probleem al dan niet oplossen.

FAQ

    Hoe repareer ik een autoradio die niet aangaat?

    Om een autoradio te repareren die niet kan worden ingeschakeld, moet u controleren of de hoofdeenheid niet in de antidiefstalmodus staat. Als de head-unit niet wordt ingeschakeld, gebruikt u standaard autodiagnosetools om de autozekering en eventuele ingebouwde zekeringen te testen. U moet ook de pigtail-connector testen, de stroomdraden van de head-unit controleren en controleren op slechte aarding van de head-unit.

    Hoe los ik ruis in een autoradio op?

    Om statische audio in de auto op te lossen, voegt u een autoantenne toe om de ontvangst te verbeteren als het probleem extern is. Probeer anders: controleer de massaverbinding van de head-unit, ontkoppel de radioantenne en verleg de antennekabel. Als de head-unit defect is, moet u mogelijk een ruisfilter voor het elektriciteitsnet installeren.

    Hoe los ik een slechte ontvangst in een auto op?

    Om uw autoradio-ontvangst te verbeteren, moet u ervoor zorgen dat uw handmatige antennemast volledig is uitgeschoven en controleert u of uw antennekabels goed in uw hoofdeenheid zitten. Mogelijk moet u een signaalversterker installeren of een nieuwe head-unit aanschaffen als uw ontvangst slecht blijft.

Aanbevolen: