Windows XP starten in de veilige modus

Inhoudsopgave:

Windows XP starten in de veilige modus
Windows XP starten in de veilige modus
Anonim

Wat te weten

  • Herstart en druk onmiddellijk op de F8 toets > Veilige modus > Enter. Selecteer besturingssysteem > Enter.
  • Wacht tot bestanden zijn geladen. Log in met een beheerdersaccount.
  • In het dialoogvenster "Windows wordt uitgevoerd in de veilige modus" selecteert u Ja.

Dit artikel legt uit hoe u een Windows XP-computer opstart in de veilige modus.

Windows XP starten in de veilige modus

Veilige modus van Windows XP kan u helpen bij het diagnosticeren en oplossen van veel ernstige problemen, vooral wanneer normaal starten niet mogelijk is. Zo start u op in de veilige modus.

Druk op F8 voor het opstartscherm

Image
Image

Om te beginnen, zet je pc aan of herstart hem.

Net voordat het opstartscherm van Windows XP, zoals hierboven weergegeven, verschijnt, drukt u op de toets F8 om het menu Geavanceerde opties van Windows te openen.

Kies een veilige modusoptie

Image
Image

Je zou nu het Windows Advanced Options Menu-scherm moeten zien. Zo niet, dan heb je misschien de kleine kans gemist om vanaf stap 1 op F8 te drukken en Windows gaat nu waarschijnlijk door met normaal opstarten als dat mogelijk is. Als dit het geval is, start u uw computer opnieuw op en probeert u stap 1 opnieuw.

Hier krijg je drie varianten van de veilige modus te zien die je kunt invoeren:

  • Veilige modus: Dit is de standaardoptie en is meestal de beste keuze. Hierdoor worden alleen de absoluut minimale processen geladen die nodig zijn om Windows te starten.
  • Veilige modus met netwerkmogelijkheden: deze optie laadt dezelfde processen als de veilige modus, maar omvat ook de processen waarmee de netwerkfuncties in Windows kunnen werken. Dit is waardevol als u mogelijk toegang tot internet of uw lokale netwerk nodig heeft tijdens het oplossen van problemen.
  • Veilige modus met opdrachtprompt: deze variant van veilige modus laadt ook een minimum aantal processen, maar geeft toegang tot opdrachtprompt. Dit is een waardevolle optie als geavanceerdere probleemoplossing nodig is. Het is echter een beetje anders, dus bekijk de veilige modus van Windows XP met opdrachtpromptinstructies voor meer informatie.

Markeer met de pijltjestoetsen op uw toetsenbord de optie Veilige modus of Veilige modus met netwerk en druk op Enter.

Selecteer het te starten besturingssysteem

Image
Image

Windows moet weten met welk besturingssysteem je wilt beginnen. De meeste gebruikers hebben maar één Windows XP-installatie, dus de keuze is meestal duidelijk.

Gebruik je pijltjestoetsen om het juiste besturingssysteem te markeren en druk op Enter.

Wacht tot Windows-bestanden zijn geladen

Image
Image

De minimale systeembestanden die nodig zijn om Windows XP uit te voeren, worden nu geladen. Elk bestand dat wordt geladen, wordt op het scherm weergegeven.

Je hoeft hier niets te doen, maar dit scherm kan een goede plek zijn om te beginnen met het oplossen van problemen als je computer ernstige problemen ondervindt en de Veilige modus niet volledig wordt geladen. Als de Veilige modus bijvoorbeeld vastloopt op dit scherm, documenteert u het laatste Windows-bestand dat wordt geladen en zoekt u vervolgens in Lifewire of de rest van internet naar advies voor probleemoplossing.

Aanmelden met een beheerdersaccount

Image
Image

Om de veilige modus te gebruiken, moet u inloggen met een beheerdersaccount of een account met beheerdersrechten.

Op de hierboven weergegeven pc hebben zowel onze persoonlijke account, Tim, als de ingebouwde beheerdersaccount, Administrator, beheerdersrechten, dus beide kunnen worden gebruikt.

Als u niet zeker weet of een van uw persoonlijke accounts beheerdersrechten heeft, kiest u de Administrator-account en geeft u het wachtwoord op. Zie Het Windows-beheerderswachtwoord vinden als u hulp nodig hebt.

Ga door naar de veilige modus van Windows XP

Image
Image

Wanneer het hierboven getoonde dialoogvenster " Windows draait in veilige modus " verschijnt, selecteert u Yes om naar Veilige modus te gaan.

Breng noodzakelijke wijzigingen aan in de veilige modus

Image
Image

Dat is het! Je zou nu in de veilige modus moeten zijn.

Breng eventuele wijzigingen aan en start de computer opnieuw op. Ervan uitgaande dat er geen resterende problemen zijn die dit verhinderen, zou de computer na een herstart normaal moeten opstarten naar Windows XP.

Zoals je kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, is het heel gemakkelijk om te zien of Windows XP zich in de veilige modus bevindt, omdat de tekst "Veilige modus" altijd in elke hoek van het scherm zal verschijnen.

Geen Windows XP-gebruiker? Zie Hoe start ik Windows in de veilige modus? voor specifieke instructies voor uw versie van Windows.

Aanbevolen: