Windows 8 of 8.1 starten in de veilige modus

Inhoudsopgave:

Windows 8 of 8.1 starten in de veilige modus
Windows 8 of 8.1 starten in de veilige modus
Anonim

Wat te weten

  • Open Geavanceerde opstartopties en selecteer Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opstartinstellingen. Selecteer Herstart.
  • Klik in Opstartinstellingen op Veilige modus inschakelen, Veilige modus inschakelen met netwerkmogelijkheden, of Veilige modus inschakelen met opdrachtprompt.
  • Log in als beheerder en breng de nodige wijzigingen aan of voer maatregelen voor probleemoplossing uit, inclusief het maken van een back-up van belangrijke bestanden.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Windows 8 of 8.1 kunt starten in de veilige modus, zodat u kunt proberen het opstartprobleem dat u ondervindt, op te lossen.

Open geavanceerde opstartopties

Image
Image

Veilige modus in Windows 8 is toegankelijk via het menu Opstartinstellingen, dat zelf te vinden is in het menu Geavanceerde opstartopties. Dus het eerste dat u moet doen, is het menu Geavanceerde opstartopties openen.

Zie Toegang krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 8 voor instructies over de zes verschillende methoden om dit zeer nuttige menu met hulpprogramma's voor reparatie en probleemoplossing te openen.

De Windows 8 veilige modus Catch-22

Van de zes methoden die worden beschreven in de gekoppelde instructies hierboven, geven alleen methoden 1, 2 of 3 toegang tot Opstartinstellingen, het menu waarin de Veilige modus te vinden is.

Deze drie methoden werken alleen als je toegang hebt tot Windows 8 in de normale modus (methode 2 & 3) of, op zijn minst, als je bij het Windows 8-aanmeldingsscherm kunt komen (methode 1). De ironie hier is dat maar weinig mensen die in de veilige modus moeten starten, helemaal naar het aanmeldingsscherm kunnen gaan, laat staan Windows 8 normaal kunnen starten!

De oplossing is om de opdrachtprompt te openen vanuit het menu Geavanceerde opstartopties, wat u kunt doen met behulp van een van de zes methoden, waaronder methoden 4, 5 en 6, en vervolgens enkele speciale opdrachten uit te voeren om het opstarten in de veilige modus te forceren bij de volgende herstart.

Zie Hoe u Windows dwingt opnieuw op te starten in de veilige modus voor volledige instructies. U hoeft deze tutorial niet te volgen als u Windows 8 op die manier in de veilige modus start.

Hoe zit het met F8 en SHIFT+F8?

Als u bekend bent met eerdere versies van Windows, zoals Windows 7, Windows Vista of Windows XP, herinnert u zich misschien dat u het laden van wat toen het menu Geavanceerde opstartopties heette, kon forceren door opte drukken F8 . Deze bypass is niet meer mogelijk in Windows 8.

In feite werkt zelfs de veel gepubliceerde SHIFT+F8 optie, die zogenaamd werkt om geavanceerde opstartopties te forceren (en uiteindelijk opstartinstellingen en veilige modus), alleen op zeer trage computers. De hoeveelheid tijd die Windows 8 zoekt naar SHIFT+F8 is zo klein op de meeste Windows 8-apparaten en pc's dat het bijna onmogelijk is om het werkend te krijgen.

Gebruik je Windows 8 niet? Zie Hoe start ik Windows in de veilige modus? voor specifieke instructies voor uw versie van Windows.

Kies Problemen oplossen

Image
Image

Nu het menu Geavanceerde opstartopties is geopend, getiteld Kies een optie, tik of klik op Problemen oplossen.

Geavanceerde opstartopties bieden mogelijk andere items om uit te kiezen dan de hierboven getoonde. Als u bijvoorbeeld geen UEFI-systeem heeft, ziet u de optie Een apparaat gebruiken niet. Als u dual-boot gebruikt tussen Windows 8 en een ander besturingssysteem, ziet u mogelijk de optie Een ander besturingssysteem gebruiken.

Kies geavanceerde opties

Image
Image

Selecteer in het menu Problemen oplossen Geavanceerde opties.

Geavanceerde opstartopties bevat verschillende geneste menu's. Als je een back-up wilt maken naar een vorig menu, gebruik dan de kleine pijl naast de titel van het menu.

Kies opstartinstellingen

Image
Image

In het menu Geavanceerde opties tikt of klikt u op Opstartinstellingen.

Als de opstartinstellingen niet beschikbaar zijn, komt dit waarschijnlijk door de manier waarop u toegang hebt gekregen tot de geavanceerde opstartopties.

Zie Toegang krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 8 en kies methode 1, 2 of 3.

Als dat niet mogelijk is (d.w.z. uw enige opties zijn 4, 5 of 6) raadpleeg dan Hoe u Windows kunt dwingen opnieuw op te starten in de veilige modus voor hulp. Misschien wil je nog eens kijken naar het gedeelte Windows 8 Safe Mode Catch-22 uit stap 1 in deze tutorial.

Selecteer Opnieuw opstarten

Image
Image

Tik of klik in het menu Opstartinstellingen op de kleine Herstart-knop.

Dit is niet het eigenlijke menu Opstartinstellingen. Dit is gewoon het menu met dezelfde naam waaruit u kiest om de geavanceerde opstartopties af te sluiten en opnieuw op te starten in de opstartinstellingen, waar u Windows 8 in de veilige modus kunt opstarten.

Wacht terwijl uw computer opnieuw opstart

Wacht terwijl je computer opnieuw opstart. U hoeft hier niets te doen of op een toets te drukken.

Opstartinstellingen zullen automatisch verschijnen. Windows 8 start niet.

Kies een optie voor de veilige modus van Windows 8

Image
Image

Nu je computer opnieuw is opgestart, zou je het menu Opstartinstellingen moeten zien. U ziet verschillende geavanceerde manieren om Windows 8 te starten, allemaal bedoeld om u te helpen bij het oplossen van een opstartprobleem.

Voor deze tutorial concentreren we ons echter op uw drie Windows 8 veilige modus-keuzes, nrs. 4, 5 en 6 in het menu:

  • Veilige modus inschakelen: dit is uw "standaard" optie voor de veilige modus en zou waarschijnlijk uw eerste poging moeten zijn.
  • Veilige modus inschakelen met netwerkmogelijkheden: Deze optie is identiek aan Veilige modus inschakelen, maar de paar extra processen die nodig zijn om toegang te krijgen tot uw netwerk en internet worden ook geladen.
  • Veilige modus inschakelen met opdrachtprompt: deze optie is ook identiek aan Veilige modus inschakelen, maar in plaats van de standaard Explorer-interface wordt de opdrachtprompt geladen.

Kies de gewenste veilige modus door op 4, 5 of 6 te drukken(of F4, F5, of F6).

Je kunt meer lezen over de verschillen tussen deze veilige modus-opties, inclusief advies over wanneer je de ene boven de andere moet kiezen, op onze pagina Veilige modus: wat het is en hoe het te gebruiken.

Je hebt een toetsenbord nodig dat op je computer is aangesloten als je een keuze wilt maken uit de opstartinstellingen.

Wacht terwijl Windows 8 start

Image
Image

Vervolgens zie je het opstartscherm van Windows 8.

Je kunt hier niets anders doen dan wachten tot de veilige modus is geladen. Het volgende is het inlogscherm dat u normaal gesproken ziet wanneer uw computer opstart.

Aanmelden bij Windows 8

Image
Image

Om Windows 8 in de veilige modus te starten, moet u inloggen met een account met beheerdersrechten. Dat ben jij waarschijnlijk in de meeste gevallen, dus voer gewoon je wachtwoord in zoals je normaal doet.

Als je weet dat je geen beheerderstoegang hebt, log dan in met een ander account op de computer die dat wel heeft.

Wacht terwijl Windows 8 zich aanmeldt

Image
Image

Wacht terwijl Windows je aanmeldt.

De volgende stap is Windows 8 Veilige modus - weer tijdelijke toegang tot uw computer!

Breng noodzakelijke wijzigingen aan in de veilige modus

Image
Image

Ervan uitgaande dat alles is gegaan zoals verwacht, had Windows 8 moeten starten in de veilige modus die je bij stap 7 hebt gekozen.

Het startscherm van Windows 8 start niet automatisch. In plaats daarvan wordt u onmiddellijk naar het bureaublad geleid en verschijnt er een Windows Help- en ondersteuningsvenster met wat basishulp in de veilige modus. Mogelijk ziet u ook de woorden Veilige modus in alle vier de hoeken van het scherm.

Nu je weer toegang hebt tot Windows 8, zelfs als het in sommige opzichten beperkt is dankzij de veilige modus, kun je een back-up maken van belangrijke bestanden, problemen oplossen met het opstartprobleem dat je had, een soort diagnostiek uitvoeren- wat je ook moet doen.

De veilige modus verlaten

Als je deze speciale modus van Windows bent binnengegaan met behulp van de methode die we in deze tutorial hebben beschreven, ervan uitgaande dat je een opstartprobleem hebt opgelost dat je had, zal Windows normaal starten (d.w.z. niet in de veilige modus) de volgende keer dat u uw computer opnieuw opstart.

Als je echter een andere methode hebt gebruikt, moet je die wijzigingen ongedaan maken, anders kom je in een "veilige moduslus" terecht waarin, zelfs als je geen opstartprobleem hebt, Windows 8 zal elke keer dat u uw computer inschakelt of opnieuw opstart in de veilige modus starten.

We leggen uit hoe u deze acties ongedaan kunt maken in onze tutorials Hoe u Windows kunt starten in de veilige modus met behulp van systeemconfiguratie en hoe u Windows kunt dwingen opnieuw op te starten in de veilige modus, die respectievelijk het hulpprogramma Systeemconfiguratie en de opdracht bcdedit gebruiken om forceer Windows 8 bij elke herstart in Veilige modus.

Als Windows op dit moment goed voor je werkt, maar je nog steeds in de veilige modus wilt starten, is een andere manier, die veel gemakkelijker en sneller is, om de opstartoptie te wijzigen vanuit het hulpprogramma Systeemconfiguratie. Zie Windows starten in de veilige modus met systeemconfiguratie.

Aanbevolen: