Windows starten in de veilige modus met MSConfig

Inhoudsopgave:

Windows starten in de veilige modus met MSConfig
Windows starten in de veilige modus met MSConfig
Anonim

Wat te weten

  • Klik met de rechtermuisknop of tik en houd de Start-knop ingedrukt om het hoofdgebruiker-menu te activeren. Kies Uitvoeren. Typ msconfig in het tekstvak. Selecteer OK.
  • Ga naar het tabblad Boot. Vink het vakje aan naast Veilig opstarten en maak een keuze uit de beschikbare opties. Kies OK. Herstart om op te starten in veilige modus.
  • Windows blijft opstarten in de veilige modus totdat u Normal Startup kiest op het tabblad General van MSConfig.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Windows in de veilige modus start met MSConfig. Deze informatie is van toepassing op Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP. Eventuele variaties voor specifieke systemen worden aangegeven.

Start Windows in de veilige modus met MSConfig

Soms is het nodig om Windows in de veilige modus te starten om een probleem goed op te lossen. Meestal doet u dit via het menu Opstartinstellingen (Windows 11/10/8) of via het menu Geavanceerde opstartopties (Windows 7/Vista/XP). Afhankelijk van het probleem dat u ondervindt, kan het echter gemakkelijker zijn om Windows automatisch in de veilige modus te laten opstarten.

Volg deze instructies om Windows te configureren om direct opnieuw op te starten in Veilige modus door wijzigingen aan te brengen in het hulpprogramma Systeemconfiguratie, meestal MSConfig genoemd.

  1. Klik in Windows 11, Windows 10 en Windows 8 met de rechtermuisknop of tik en houd de Start-knop ingedrukt, of gebruik de WIN+X snelkoppeling om de Power Gebruikersmenu. Kies vervolgens Uitvoeren.

    In Windows 7 en Windows Vista, selecteer de Start knop.

    Selecteer in Windows XP Start en vervolgens Run.

  2. Typ het volgende in het tekstvak:

    
    

    msconfig

    Selecteer OK, of druk op Enter.

    Breng geen andere wijzigingen aan in het hulpprogramma MSConfig dan hier beschreven om ernstige systeemproblemen te voorkomen. Dit hulpprogramma regelt een aantal andere opstartactiviteiten dan de activiteiten die te maken hebben met de Veilige modus, dus tenzij u bekend bent met dit hulpprogramma, kunt u het beste vasthouden aan wat hier wordt beschreven.

  3. Ga naar het Boot tabblad bovenaan het venster.

    In Windows XP heet dit tabblad BOOT. INI

  4. Vink het vakje aan naast Safe boot (genaamd /SAFEBOOT in Windows XP).

    De keuzerondjes onder de opties voor veilig opstarten starten de verschillende andere modi van de veilige modus:

    • Minimaal: Start de standaard Veilige modus
    • Alternatieve shell: Start veilige modus met opdrachtprompt
    • Netwerk: Start veilige modus met netwerkmogelijkheden

    Zie Veilige modus (wat het is en hoe het te gebruiken) voor meer informatie over de verschillende opties voor de veilige modus.

    Image
    Image
  5. Selecteer OK.
  6. U wordt gevraagd om ofwel Restart, waardoor uw computer onmiddellijk opnieuw wordt opgestart, of Afsluiten zonder opnieuw op te starten, waardoor de venster en kunt u uw computer blijven gebruiken, in welk geval u handmatig opnieuw moet opstarten.
  7. Na opnieuw opstarten start Windows automatisch op in de veilige modus.

    Windows zal automatisch blijven starten in de veilige modus totdat de systeemconfiguratie is geconfigureerd om weer normaal op te starten, wat we in de volgende stappen zullen doen.

    Als u er de voorkeur aan geeft Windows automatisch te blijven starten in de Veilige modus elke keer dat u opnieuw opstart, bijvoorbeeld als u een bijzonder vervelend stukje malware probeert op te lossen, kunt u hier stoppen.

  8. Wanneer uw werk in de veilige modus is voltooid, start u de systeemconfiguratie opnieuw zoals u deed in stap 1 en 2 hierboven.

  9. Kies het keuzerondje Normaal opstarten (op het tabblad Algemeen) en selecteer vervolgens OK.

    Image
    Image
  10. Je krijgt opnieuw dezelfde vraag over het opnieuw opstarten van je computer als in stap 6. Kies een optie, hoogstwaarschijnlijk Herstart.

Uw computer zal opnieuw opstarten en Windows zal normaal opstarten… en zal dit blijven doen.

Je moet Windows normaal kunnen starten om dit te doen. Als je dat niet kunt, moet je de Veilige modus op de ouderwetse manier starten. Zie Windows starten in de veilige modus als u daarbij hulp nodig hebt.

Meer hulp bij MSConfig

MSConfig brengt een krachtige verzameling systeemconfiguratie-opties samen in een gebruiksvriendelijke, grafische interface.

Je kunt nauwkeurig bepalen welke dingen worden geladen als Windows dat doet, wat een krachtige oefening kan zijn om problemen op te lossen als je computer niet correct werkt.

Veel van deze opties zijn verborgen in veel moeilijker te gebruiken beheertools in Windows, zoals de Services-applet en het Windows-register. Met een paar klikken in vakjes of keuzerondjes kunt u in een paar seconden in MSConfig doen wat erg lang zou duren in moeilijker te gebruiken en moeilijker te bereiken gebieden in Windows.

Aanbevolen: