6 Dingen om te overwegen voordat je een laptop koopt

Inhoudsopgave:

6 Dingen om te overwegen voordat je een laptop koopt
6 Dingen om te overwegen voordat je een laptop koopt
Anonim

Hoewel het technische landschap in de loop der jaren is veranderd, blijven laptops het centrum van veel digitale levens. Het kopen van een laptop is echter niet per se eenvoudiger geworden.

Deze koopgids helpt u bij het kiezen van de beste laptop voor uw behoeften en budget.

6 Dingen om te overwegen bij het kopen van een laptop

Of het nu gaat om een standaardlaptop, een 2-in-1, een laptop die speciaal is gebouwd voor gaming of een laptop die is afgestemd op bedrijven, hier zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden:

  • Kosten
  • Type (2-in-1, ultrabook, enz.)
  • Besturingssysteem (Mac OS, Chrome OS of Windows)
  • Grafiek en weergave
  • Processor en RAM
  • Opslag

Hoeveel moet je uitgeven aan een laptop?

Als algemene regel krijg je waar je voor beta alt, maar het is niet nodig om meer te betalen dan je nodig hebt. Hier is een grafiek om u een idee te geven van wat u kunt verwachten voor uw geld:

Prijsbereik Wat u kunt verwachten
Minder dan $200 Geschikt om op internet te surfen, e-mail te checken, videochatten, video streamen, en dat is het dan ook.
$250-$1, 000 Goed om op internet te surfen, productiviteitssoftware te gebruiken en eenvoudige spelletjes te spelen.
$1, 000-$2, 000 Robuust genoeg voor videobewerkingssoftware, livestreaming en vrijwel alle commerciële software.
$2, 000+ Kan omgaan met grafisch-intensieve gaming- en gegevensverwerkingsprogramma's die veel bronnen vereisen.

Wat voor soort laptop heb je nodig?

Voordat u de specificaties en ontwerpkenmerken bepa alt, moet u een beetje uitzoomen en de vormfactor van de gewenste laptop bepalen. Er zijn een paar verschillende soorten laptops, en degene die je wilt, hangt af van waar je je computer voor wilt gebruiken (ben je een grote gamer, een lichte gebruiker of gebruik je hem voornamelijk voor zaken?). Dit zijn de belangrijkste soorten laptops.

Basislaptops

Een standaardlaptop is in wezen een laptop die niet kan worden omgezet in een tablet, niet ultradun en krachtig is zoals een ultrabook en geen functies heeft die specifiek zijn bedoeld voor gamen.

Natuurlijk, alleen omdat standaardlaptops geen mooie functies bieden, wil dat nog niet zeggen dat ze het niet waard zijn om te kopen. Als je geen speciale voorzieningen nodig hebt, zoals een afneembaar scherm, dan kan het kopen van een computer die dat niet kan je wat geld besparen.

Omdat basislaptops iets minder duur zijn dan sommige van de andere soorten laptops op deze lijst, zijn basislaptops een uitstekende keuze voor studenten, diegenen die een laptop kopen als secundaire computer, of diegenen die dat gewoon niet doen wil veel geld op een laptop laten vallen.

Image
Image

2-In-1's

De 2-in-1 is snel een van de meer populaire typen laptops geworden, grotendeels vanwege het feit dat hij zo veelzijdig is. 2-in-1's zijn apparaten die zowel als laptop als als tablet fungeren, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt om tv te kijken in bed, aan een bureau te werken en alles daartussenin.

Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten 2-in-1's, elk met kritische verschillen. De eerste is de afneembare 2-in-1. Hiermee wordt het scherm van het toetsenbord verwijderd, wat betekent dat je het kunt gebruiken zoals elke andere tablet. Het nadeel is dat de ruimte beperkt is voor interne zaken als de processor en batterij. Als gevolg hiervan hebben afneembare 2-in-1's vaak een lager vermogen dan converteerbare.

Soms bevatten afneembare 2-in-1's twee processors (een in het scherm, de andere in het hoofdgedeelte) om deze tekortkoming te omzeilen. Als alternatief is er een kleine batterij in het beeldschermgedeelte, terwijl een grotere beschikbaar is wanneer het beeldscherm en het toetsenbord zijn aangesloten.

Het andere soort 2-in-1 is de converteerbare 2-in-1 die, hoewel hij niet in twee afzonderlijke delen kan worden gesplitst, in plaats daarvan helemaal rond kan draaien - het toetsenbord achter het scherm plaatsend, waardoor het zichzelf leent tot een geïmproviseerd tabletontwerp dat nooit afwijkt van zijn unibody-chassis. De resulterende tablet is dikker dan op een afneembare 2-in-1, maar vaak krachtiger dankzij de extra ruimte voor componenten.

2-in-1's zijn een uitstekende keuze voor diegenen die houden van het idee van een apparaat waarmee ze films in bed net zo comfortabel kunnen kijken als voor werk aan een bureau. Ze zijn ook handig voor mensen die vaak reizen, omdat ze comfortabel in krappe ruimtes passen, perfect voor die steeds kleiner wordende economy-vliegtuigstoelen.

Image
Image

Ultraboeken

Algemeen beschouwd als de voorhoede van laptopontwerp, zijn Ultrabooks vaak ook behoorlijk krachtig. Deze categorie, die typisch slank, draagbaar en lichtgewicht is, past het beste bij diegenen die een krachtig apparaat willen dat ze onderweg kunnen meenemen.

Dat gezegd hebbende, moeten Ultrabooks een paar afwegingen maken om een slank profiel te behouden. Ze bevatten bijvoorbeeld bijna nooit dingen als dvd-stations, en hun energiezuinige processors, die de levensduur van de batterij verlengen, zijn niet altijd de snelste. De mobiele chips van Intel worden steeds sterker en kunnen de meeste dingen aan die mensen naar ze toe gooien.

Veel mensen die meer dan een paar honderd dollar te besteden hebben aan een laptop, willen waarschijnlijk ofwel een 2-in-1 of een ultrabook. Deze apparaten zijn gebouwd voor veelzijdigheid en prestaties en zijn waarschijnlijk de beste keuze voor gebruik buiten de absolute basis.

Gaming-laptops

Gebouwd voor prestaties boven alles, zijn gaming-laptops een beetje dikker en omvangrijker dan hun op de consument gerichte tegenhangers, maar met al die extra ruimte kunnen fabrikanten krachtigere processors, grotere batterijen en vaak zelfs speciale grafische processors of GPU's. Gaminglaptops hebben ook vaak beeldschermen met een hoge resolutie en voldoende poorten voor externe beeldschermen, gamingmuizen en toetsenborden, en meer.

Zoals je zou verwachten, is een gaming-laptop het beste voor mensen die onderweg grafisch intensieve games spelen. Degenen die terloops gamen, hoeven misschien niet het geld uit te geven aan een speciale gaming-laptop, omdat de meeste alledaagse laptops in staat zullen zijn om basisgames aan te kunnen.

Zakelijke laptops

Hoewel ze ook dienst kunnen doen als Ultrabooks of 2-in-1's, proberen zakelijke laptops meestal een evenwicht te vinden tussen prestaties en draagbaarheid. Als je iemand bent die van vergadering naar vergadering rent, wil je een laptop die relatief licht is en toch de eindeloze spreadsheets en PowerPoint kan doorstaan. Tijd is tenslotte geld. Tegelijkertijd wilt u waarschijnlijk iets dat duurzaam is en bestand is tegen het leven op de weg.

Welk besturingssysteem heeft uw voorkeur?

Het besturingssysteem (OS), in wezen de software die erop draait, bepa alt de gebruikerservaring van de laptop. Degenen in het ecosysteem van Apple en die apparaten zoals de iPhone en Apple TV gebruiken, zijn waarschijnlijk beter geschikt voor een computer met macOS erop. Anderen, vooral degenen die ermee zijn opgegroeid, zullen liever bij Windows blijven. En degenen die iets eenvoudigs en gebruiksvriendelijks nodig hebben, gebruiken misschien het Chrome OS van Google.

Hier is een overzicht van de verschillende besturingssystemen voor computers en de belangrijkste verschillen daartussen.

Windows

Microsoft Windows is verreweg het populairste besturingssysteem voor computers, maar dat betekent niet dat het noodzakelijkerwijs het beste is. De reden waarom het zo populair is, is niet alleen omdat het zeer capabel is en omdat Microsoft het in licentie geeft aan externe bedrijven die hun eigen computers willen maken. De meest recente versie is Windows 11, die regelmatig wordt bijgewerkt door Microsoft.

Er zijn een paar voordelen aan het gebruik van Windows ten opzichte van andere besturingssystemen. Windows heeft de grootste keuze aan apps en games, om te beginnen.

Hoewel er een behoorlijk goede selectie van apps is voor andere besturingssystemen, zullen degenen die echt van gamen houden, Windows kiezen vanwege zijn exclusieve bibliotheken op clientgebaseerde services zoals Steam, Origin en de Epic Games Store.

De gebruikersinterface van Windows is over het algemeen gemakkelijk te gebruiken, zelfs als sommigen het niet zo eenvoudig vinden als MacOS van Apple. Als u Windows al een tijdje gebruikt, zou u er heel gemakkelijk omheen moeten kunnen. Als je dat niet hebt gedaan, zou het niet zo moeilijk moeten zijn om het besturingssysteem onder de knie te krijgen.

Last but not least is beveiliging. Hoewel Windows lange tijd werd beschouwd als het zwakste besturingssysteem op het gebied van beveiliging, wordt het steeds beter, grotendeels dankzij het feit dat Microsoft Windows zo vaak heeft bijgewerkt. Toch kan het handig zijn om antivirussoftware op uw Windows-computer te installeren.

macOS

Apple's macOS is ook erg populair, hoewel het misschien nooit de hoogten van Windows zal bereiken vanwege het feit dat, zoals we al zeiden, Apple macOS niet in licentie geeft aan derden. Daarom kun je het macOS-besturingssysteem alleen vinden op door Apple gebouwde apparaten - met uitzondering van illegale hacks zijn mensen gemaakt om macOS op andere apparaten te laten werken.

Het gebruik van een macOS-computer heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere laptops. Om te beginnen is macOS iets gebruiksvriendelijker dan Windows, en het werkt ook heel goed samen met andere Apple-apparaten zoals de iPhone en iPad. Met de nieuwste versie, macOS Catalina, bijvoorbeeld, kun je je iPad gebruiken als een tweede (of derde) scherm voor je Mac, waardoor je op zijn minst één reden hebt om de verouderde tablet die in je nachtkastje ligt, af te stoffen.

Natuurlijk is dat niveau van bruikbaarheid niet zonder nadelen. Om te beginnen heeft macOS veel minder games beschikbaar dan een Windows-computer. Bovendien zijn er momenteel geen Macs die touchscreens ondersteunen, dus als dat belangrijk voor je is, moet je voor een ander besturingssysteem gaan.

Chrome OS

Google's computerbesturingssysteem, Chrome OS, heeft een aantal eigen voordelen (en ook enkele nadelen). Het is een beetje anders dan de andere besturingssystemen op deze lijst omdat het grotendeels webgebaseerd is. Dat wil zeggen, om veel van de functies in Chrome OS te gebruiken, moet je verbonden zijn met internet.

Gelukkig heeft Google dat echter het afgelopen jaar een beetje veranderd.

Tegenwoordig kan Chrome OS zelfs veel Android-apps draaien, waardoor het besturingssysteem een reeks extra functies krijgt die anders niet beschikbaar zouden zijn.

Het wordt waarschijnlijk ook beter: Google werkt Chrome OS regelmatig bij met nieuwe functies en verbeteringen op het gebied van beveiliging en stabiliteit.

Toch, gezien de beperkingen, is Chrome OS misschien wel het meest toegankelijke besturingssysteem om te gebruiken, en de meeste "apps" in Chrome OS zijn webstarters. Dat betekent dat Chrome OS niet veel stroom nodig heeft om goed te werken. Het is ook goedkoop om een licentie te nemen en staat open voor externe fabrikanten, wat betekent dat er een reeks Chrome OS-apparaten beschikbaar is.

Grafiek en weergave

Laptops maken over het algemeen geen gebruik van GPU's, simpelweg vanwege het feit dat de meeste CPU's standaard ingebouwde grafische verwerkingsmogelijkheden hebben en omdat afzonderlijke GPU's veel ruimte in beslag nemen. Toch hebben bedrijven als Nvidia en AMD de afgelopen jaren veel middelen gestoken in het ontwikkelen van mobiele GPU's, en tegenwoordig kun je sommige laptops vinden met speciale grafische verwerking.

De meeste mensen hebben er echter geen nodig. Als je een hardcore gamer bent of werkt in video- of beeldbewerking, dan is het misschien de moeite waard om een laptop te kopen met een speciale grafische kaart zoals de Nvidia GeForce MX150 ingebouwd, maar als je een gemiddelde gebruiker bent die door de web en Netflix kijkt, dan is een aparte GPU van de GPU die in uw processor is ingebouwd gewoon niet nodig.

Image
Image

Laptopschermen

Laptopcomputers kunnen een scherm hebben van maximaal 17 inch of zo klein als 11 inch. De beste plek voor de meesten lijkt in het bereik van 13 inch te liggen.

Je moet ook rekening houden met de schermresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe helderder het beeld. Aan de onderkant hebben veel laptops nog steeds een resolutie in het bereik van 1366 x 768 pixels, maar het is de moeite waard om te investeren in een computer met een resolutie van minimaal 1920 x 1080 als je het kunt betalen. Hoewel Apple je zal vertellen dat de ideale resolutie ongeveer 2560x1600 is voor een 13-inch paneel, hebben veel laptopfabrikanten zich op het gebied van 4K Ultra HD (3840x2160) gewaagd.

Aanraakschermen komen veel voor bij 2-in-1-laptops, maar sommige laptops die geen 2-in-1's zijn, hebben ook aanraakschermen. Als je graag met je handen met je inhoud kunt communiceren, is het de moeite waard om te controleren of een laptop een aanraakscherm heeft.

Image
Image

Natuurlijk zijn er nadelen aan deze capacitieve schermen. Computers met aanraakscherm zijn over het algemeen duurder, om te beginnen. Bovendien bent u beperkt tot Windows- of Chrome OS-computers - momenteel bieden geen Apple-computers ondersteuning voor aanraakschermen.

Welke processor en RAM moet een laptop hebben?

De processor, of centrale verwerkingseenheid (CPU), is het brein van de computer. Alles wat u op een computer doet, wordt verwerkt door de CPU of, als de taak veel real-time beeldweergave vereist, de grafische verwerkingseenheid (GPU). Dit alles om te zeggen dat het van cruciaal belang is om een laptop te kopen met een degelijke processor.

We gaan niet diep in op hoe processors werken, maar hier zijn de basisprincipes.

Kloksnelheid bepa alt hoe snel een processor draait, maar een processor met een hogere kloksnelheid zal niet altijd sneller presteren dan een processor met een lagere kloksnelheid. Dat komt omdat sommige processors meer 'cores' hebben. Met twee cores kan een processor twee taken tegelijk verwerken. Met vier kan hij vier dingen verwerken. En zo verder.

RAM, of Random Access Memory, bepa alt in wezen hoeveel ruimte de computer heeft om bestanden op te slaan voor onmiddellijk gebruik. Apps en services op uw computer bevinden zich in het RAM-geheugen, waar de processor ze indien nodig snel kan bereiken.

Over het algemeen is meer RAM beter, maar er zijn kanttekeningen bij. Sneller RAM, bijvoorbeeld, kan de levensduur van de batterij verlengen en wordt prijzig.

De beste plek voor de meeste mensen lijkt rond de 8 GB RAM te zijn, hoewel de meningen verschillen, afhankelijk van je gebruik en beroep.

Minder dan 8 GB is logisch voor budgetcomputers die gericht zijn op surfen op het web en passieve mediaconsumptie. Voor intensievere activiteiten zoals gamen en videobewerking is mogelijk meer RAM nodig.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Als het gaat om het opslaan van bestanden zoals foto's en documenten, is er een eindeloze lijst van alternatieven voor de traditionele harde schijf (zie: de cloud). Maar dat wil niet zeggen dat lokale opslag niet langer nodig is, zoals je waarschijnlijk kunt zien aan de bloeiende SSD-markt. Deze nieuwe flash-opslagapparaten zijn stiller, kleiner en veerkrachtiger dan hun voorgangers met draaiende schijven.

Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Hoewel SSD's objectief beter zijn dan harde schijven, kosten ze aanzienlijk meer. Hoe het ook zij, hun prijzen worden met de tijd redelijker en we denken nog steeds dat het de premie waard is om een laptop te kopen met een ingebouwde SSD. Als je de kosten wilt verlagen, kun je kiezen voor een laptop met net genoeg lokale opslagruimte en een cloudopslagabonnement kopen om het tekort te compenseren (iCloud, OneDrive of Dropbox).

Je hebt waarschijnlijk minimaal 1-2 TB aan lokale opslagruimte nodig als je een gamer, fotograaf of video-editor bent. Als je een laptop nodig hebt om op internet te surfen en YouTube te kijken, kom je al weg met slechts 32 GB.

Hoe zit het met optische schijven?

Laptops hebben het optische schijfstation grotendeels afgeschaft sinds streaming de mainstream heeft bereikt. Toch spelen sommigen misschien liever dvd's en cd's vanaf hun laptop. Als jij dat bent, zoek dan naar een computer met een geïntegreerd schijfstation of koop een extern optisch station dat via de USB-poort op je computer kan worden aangesloten.

We zijn van mening dat de meeste mensen weg kunnen komen zonder dat er een schijfstation in hun laptop is ingebouwd, en zelfs degenen die er een nodig hebben, kunnen nog steeds een externe kopen. Toch bestaan er laptops met ingebouwde schijfstations, zij het in zeldzame vorm.

Wie moet een laptop kopen?

In de wereld van vandaag zou elk huishouden baat kunnen hebben bij een laptop.

  • Studenten van alle leeftijden. Studenten hebben laptops nodig om papers te schrijven, opdrachten uit te voeren en online onderzoek te doen. De meeste colleges hebben toegang tot een computer nodig.
  • Kantoor- en thuiswerkers. Werkgevers verwachten steeds vaker dat werknemers hun pc gebruiken voor bedrijfsactiviteiten. Sommige mensen hebben een aparte computer alleen voor hun werk.
  • Kinderen. Kinderen kunnen laptops gebruiken om games te spelen en content te streamen. Als ze al op jonge leeftijd een computer leren gebruiken, hebben ze daar later profijt van.
  • Gepensioneerden en oudere volwassenen. Met een laptop kunnen ze gemakkelijker contact houden met vrienden, familie en de buitenwereld met een laptop.

Wat moet ik doen nadat ik een laptop heb gekocht?

Zodra je je nieuwe laptop hebt uitgepakt, is de installatie eenvoudig.

  • Laad de batterij op en stel vervolgens uw computer in.
  • Als je een abonnement hebt op een game of programma (zoals Minecraft of Photoshop), download dan de software en meld je aan met je account om toegang te krijgen tot je abonnement.
  • Sluit een monitor aan. Als je van plan bent om je laptop aan een bureau te gebruiken, is het verstandig om een aparte monitor aan te schaffen.
  • Hoewel laptops doorgaans een webcam en een toetsenbord en touchpad hebben, kan het gebruik van afzonderlijke accessoires ergonomischer zijn. Met een aparte webcam kun je hem plaatsen waar hij het meest flatterend is en de hoek naar behoefte aanpassen.

Winkelen voor randapparatuur? We testen er een heleboel. Dit zijn onze aanbevelingen voor de beste:

  • draadloze muizen
  • toetsenborden
  • webcams

Meer tips voor het kopen van een laptop

Voordat je gaat kopen, zijn hier enkele vragen die je in gedachten moet houden:

  • Heeft u een numeriek toetsenbord nodig? Veel laptops hebben geen numeriek toetsenbord, dus het is essentieel om de toetsenbordindeling te kennen.
  • Moet je je zorgen maken over gewicht en draagbaarheid? Overweeg of je een groter scherm of een lichtere lading wilt. Een 17-inch laptop kan tussen de 4 en 10 pond wegen, terwijl een 13-inch laptop 1,5 tot 2,5 pond kan wegen.
  • Hoe zit het met de levensduur van de batterij? Uw gebruiksgewoonten hebben de meeste invloed op de levensduur van de batterij. Streamen vanaf Netflix of YouTube (of Google Stadia) kost meer batterij dan eenvoudige tekstverwerking. Om te controleren hoe lang de batterij van een laptop meegaat, raden we aan om reviews te bekijken voordat je een apparaat koopt.
  • Welke poorten heb je nodig? De meeste computeraccessoires worden aangesloten via de USB-poort, of het nu gaat om klassieke USB Type-A of de nieuwere USB-C. Als u van plan bent een monitor aan te sluiten, heeft u mogelijk een HDMI-poort of een adapter nodig. Overweeg of je een koptelefoonaansluiting of een SD-kaartsleuf wilt.

Aanbevolen: