5 Redenen waarom Sony's Universal Media Disc faalde

Inhoudsopgave:

5 Redenen waarom Sony's Universal Media Disc faalde
5 Redenen waarom Sony's Universal Media Disc faalde
Anonim

De mensen bij Sony dachten dat een kleine UMD-schijf het perfecte formaat was voor hun draagbare PlayStation, maar gamers en critici waren niet zo enthousiast. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom de nieuwere PS Vita cartridges gebruikt in plaats van het originele Sony PSP-schijfformaat.

UMD is een optisch formaat

Image
Image

In sommige opzichten is een optische schijf eigenlijk een ideaal opslagmedium voor videogames. Optische schijven hebben (of hadden in die tijd tenminste) een veel grotere capaciteit dan cartridges van vergelijkbare grootte. De grotere capaciteit betekende dat PSP-games betere graphics konden hebben in vergelijking met de concurrentie.

Voor draagbare apparaten zijn er echter ook veel redenen waarom een optische schijf verre van ideaal is. PSP-games zijn notoir traag met laden, en veel als het te maken heeft met het lezen van de schijf. Op grote consoles kunnen de laadtijden aanzienlijk worden verkort door delen van de game op het ingebouwde geheugen van de console te installeren, maar de PSP heeft die mogelijkheid niet.

UMD's zijn niet brandbaar

Image
Image

Toen de PSP voor het eerst uitkwam, hadden aspirant-spelontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen 3D-modellen op een UMD-schijf te branden. Het is mogelijk om zoiets te doen met een geheugenstick, maar de hogere capaciteit van de UMD zou beelden met een veel hogere resolutie mogelijk maken, dus velen droomden van de dag dat Sony een UMD-brander zou uitbrengen.

Natuurlijk is dat nooit gebeurd. De PSP is altijd een belangrijk doelwit geweest voor piraterij en Sony werd in de loop van de tijd steeds gevoeliger voor het schrijven van hun games. Een UMD-brander, redeneerden ze waarschijnlijk, zou alleen de sluizen openen.

UMD's zijn delicaat

Image
Image

Hoewel de UMD-schijven zelf behoorlijk sterk zijn, net als hun grotere cd-neven, zijn ze gevoelig voor krassen. Om krassen en vingerafdrukken tot een minimum te beperken, heeft Sony UMD's in een plastic omhulsel geplaatst. Al vroeg ontdekten veel gamers dat de plastic omhulsels de neiging hadden open te splijten en de schijf eruit zou vallen. Ze zijn gemakkelijk genoeg om weer in elkaar te zetten en vast te zetten met een beetje lijm, maar het was niet vertrouwenwekkend. Sommige gamers raakten ook in de war door de shell en dachten dat het een andere laag was die verwijderd moest worden voordat je de schijf in de PSP stopte.

Niet alleen de UMD's zelf voelden kwetsbaar aan, maar ook de deur naar het UMD-compartiment op de PSP, vooral op het originele PSP-model. Lange tijd leek een kapotte UMD-deur het meest voorkomende probleem bij online verkoop van PSP's.

UMD's zijn een onhandige maat

Image
Image

Hoewel een UMD veel kleiner is dan een cd of een dvd, is hij ook veel groter dan een Nintendo DS-cartridge. Dat betekent dat DS-bezitters veel meer games kunnen meenemen dan PSP-gebruikers. Een verwant probleem is dat, omdat UMD een optisch formaat is, het apparaat voor het lezen van de UMD nogal wat ruimte inneemt in de PSP. Bedenk hoeveel meer sensoren en ingangen de PS Vita heeft vergeleken met de PSP, ook al is het systeem maar iets groter. Als de Vita UMD zou gebruiken, zou deze nog groter moeten zijn.

UMD's zijn geen cartridges

Image
Image

De eenvoudige psychologische hindernissen waarmee UMD te maken kreeg, kunnen niet over het hoofd worden gezien. Iedereen was gewend aan cartridges in handhelds. Vrijwel elk draagbaar systeem heeft cartridges gebruikt, van de Atari Lynx tot de Game Boy. Sony was misschien te ambitieus in het gebruik van een schijf in plaats van een kar. Als gevolg hiervan gaven sommige gamers de PSP door, simpelweg omdat deze geen traditioneel mediaformaat gebruikte.

Aanbevolen: