Wat is een vernieuwingsfrequentie? (Monitor scansnelheid)

Inhoudsopgave:

Wat is een vernieuwingsfrequentie? (Monitor scansnelheid)
Wat is een vernieuwingsfrequentie? (Monitor scansnelheid)
Anonim

De verversingssnelheid van een monitor of tv is het maximale aantal keren dat het beeld op het scherm per seconde kan worden getekend of vernieuwd. De verversingssnelheid wordt gemeten in hertz.

Vernieuwingsfrequentie kan ook worden aangeduid met termen als scansnelheid, horizontale scansnelheid, frequentie of verticale frequentie.

Image
Image

Hoe wordt een tv- of pc-monitor "vernieuwd?"

Het beeld op een tv- of computerscherm, althans het CRT-type, is geen statisch beeld, ook al lijkt het zo.

In plaats daarvan wordt het beeld zo snel "opnieuw getekend" op het scherm (van 60, 75 of 85 tot 100 keer of meer per seconde) dat het menselijk oog het als een statisch beeld waarneemt, of een vloeiende video, enz.

Dit betekent dat het verschil tussen bijvoorbeeld een 60 Hz- en 120 Hz-monitor is dat de 120 Hz-monitor het beeld twee keer zo snel kan maken als de 60 Hz-monitor.

Een elektronenkanon zit achter het glas van de monitor en schiet licht om een beeld te produceren. Het kanon begint helemaal in de linkerbovenhoek van het scherm en vult het dan snel met het beeld, lijn voor lijn over het gezicht en dan naar beneden totdat het de bodem bereikt, waarna het elektronenkanon terug naar linksboven beweegt en de hele proces opnieuw.

Terwijl het elektronenkanon zich op één plaats bevindt, kan een ander deel van het scherm leeg zijn terwijl het wacht op het nieuwe beeld. Vanwege de snelheid waarmee het scherm wordt ververst met het licht van de nieuwe afbeelding, zie je dit echter niet.

Dat is natuurlijk, tenzij de verversingssnelheid te laag is.

Lage verversingssnelheid en monitorflikkering

Als de verversingssnelheid van een monitor te laag is ingesteld, kunt u mogelijk het "hertekenen" van het beeld opmerken, wat we als een flikkering waarnemen. Het flikkeren van de monitor is onaangenaam om naar te kijken en kan snel leiden tot vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn.

Flikkeren van het scherm treedt normaal gesproken op als de verversingsfrequentie is ingesteld onder 60 Hz, maar kan bij sommige mensen ook optreden bij hogere verversingsfrequenties.

De instelling voor de vernieuwingsfrequentie kan worden gewijzigd om dit flikkerende effect te verminderen. Zie onze handleiding voor het wijzigen van de vernieuwingsfrequentie van een monitor in de Windows-handleiding voor instructies om dit in alle versies van Windows te doen.

Vernieuwingsfrequentie op LCD-monitoren

Alle LCD-monitoren ondersteunen een verversingsfrequentie die doorgaans boven de drempel ligt die normaal flikkering veroorzaakt (meestal 60 Hz) en ze worden niet leeg tussen verversingen, zoals CRT-monitoren doen.

Vanwege dit ontwerpvermogen hebben LCD-monitoren geen aanpassingen aan de verversingssnelheid nodig om flikkering te voorkomen.

Meer informatie over vernieuwingsfrequentie

De hoogst mogelijke verversingssnelheid is niet per se beter. Het instellen van de verversingssnelheid boven 120 Hz, die sommige videokaarten ondersteunen, kan ook een negatief effect hebben op uw ogen. Voor de meesten is het het beste om de verversingsfrequentie van een monitor op 60 Hz tot 90 Hz te houden.

Als u probeert de verversingsfrequentie van een CRT-monitor aan te passen aan een die hoger is dan de specificaties van de monitor, kan dit resulteren in een "Out of Frequency"-fout en een leeg scherm achterlaten. Probeer Windows in de veilige modus te starten en wijzig vervolgens de instelling voor de vernieuwingsfrequentie van de monitor in iets dat geschikter is.

Drie factoren bepalen de maximale verversingsfrequentie: de resolutie van de monitor (lagere resoluties ondersteunen doorgaans hogere verversingsfrequenties), de maximale verversingsfrequentie van de videokaart en de maximale verversingsfrequentie van de monitor.

Aanbevolen: