Bestandsintegriteit in Windows verifiëren met FCIV

Inhoudsopgave:

Bestandsintegriteit in Windows verifiëren met FCIV
Bestandsintegriteit in Windows verifiëren met FCIV
Anonim

Wat te weten

  • Installeer FCIV. Zoek de map met het bestand waarvoor u een controlesomwaarde wilt maken.
  • Houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u met de rechtermuisknop op een lege ruimte klikt. Selecteer Open opdrachtvenster hier.
  • Typ de exacte bestandsnaam en voer een cryptografische hashfunctie uit die wordt ondersteund door FCIV.

Dit artikel legt uit hoe u de bestandsintegriteit in Windows kunt verifiëren met behulp van File Checksum Integrity Verifier (FCIV). Het gratis beschikbare programma van Microsoft werkt op alle veelgebruikte versies van Windows.

Bestandsintegriteit in Windows verifiëren met FCIV

Volg de eenvoudige stappen hieronder om de integriteit van een bestand te verifiëren met FCIV, een gratis checksum-calculator:

  1. Download en "Installeer" File Checksum Integrity Verifier, vaak eenvoudigweg FCIV genoemd.

    FCIV is een opdrachtregelprogramma, maar laat dat je niet afschrikken. Het is heel gemakkelijk te gebruiken, vooral als je de onderstaande tutorial volgt.

    Als je de bovenstaande tutorial in het verleden hebt gevolgd, kun je deze stap overslaan. Bij de rest van deze stappen wordt ervan uitgegaan dat je FCIV hebt gedownload en in de juiste map hebt geplaatst, zoals beschreven in de bovenstaande link.

  2. Navigeer naar de map die het bestand bevat waarvoor u de controlesomwaarde wilt maken.
  3. Als je daar bent, houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl je met de rechtermuisknop op een lege ruimte in de map klikt. Selecteer in het resulterende menu Open commandovenster hier. Opdrachtprompt wordt geopend en de prompt wordt vooraf ingesteld op deze map.

    Als het bestand zich bijvoorbeeld in de map Downloads van Tim bevindt, zou de prompt in het opdrachtpromptvenster C:\Users\Tim\Downloads> zijn na het volgen van deze stap vanuit de Map downloads.

    Een andere manier om de opdrachtprompt vanuit de map te openen, is door alles uit het locatievak bovenaan het venster te wissen en te vervangen door cmd.

  4. Vervolgens moeten we ervoor zorgen dat we de exacte bestandsnaam weten van het bestand waarvoor u FCIV de controlesom wilt laten genereren. Je weet het misschien al, maar je moet het voor de zekerheid nogmaals controleren.

    De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door het dir-commando uit te voeren en vervolgens de volledige bestandsnaam op te schrijven. Typ het volgende in de opdrachtprompt:

    richting

    Dat zal een lijst met bestanden in die map genereren. In dit voorbeeld willen we de controlesom maken voor een bestand met de naam AA_v3.exe, dus we zullen dat exact opschrijven.

  5. Nu kunnen we een van de door FCIV ondersteunde cryptografische hashfuncties uitvoeren om een controlesomwaarde voor dit bestand te creëren.

    Laten we zeggen dat de website waarvan we het bestand hebben gedownload, heeft besloten een SHA-1-hash te publiceren om mee te vergelijken. Dit betekent dat we ook een SHA-1-controlesom willen maken op onze kopie van het bestand.

    Om dit te doen, voert u FCIV als volgt uit:

    fciv AA_v3.exe -sha1

    Image
    Image

    Zorg ervoor dat u de volledige bestandsnaam typt, vergeet de bestandsextensie niet!

    Als u een MD5-controlesom moet maken, beëindigt u de opdracht in plaats daarvan met - md5.

    Heb je de melding "'fciv' wordt niet herkend als een interne of externe opdracht…" ontvangen? Zorg ervoor dat je het bestand in een geschikte map hebt geplaatst, zoals beschreven in de tutorial waarnaar in stap 1 hierboven is gelinkt.

  6. Voortzetting van ons voorbeeld hierboven, hier is het resultaat van het gebruik van FCIV om een SHA-1-controlesom te maken in ons bestand:

    // // File Checksum Integrity Verifier versie 2.05. // 5d7cb1a2ca7db04edf23dd3ed41125c8c867b0ad aa_v3.exe

    De cijfer-/letterreeks vóór de bestandsnaam in het opdrachtpromptvenster is uw controlesom.

    Maak je geen zorgen als het enkele seconden of langer duurt om de checksum-waarde te genereren, vooral als je er een probeert te genereren op een heel groot bestand. Het proces mag in totaal niet meer dan 5 minuten duren.

    U kunt de door FCIV geproduceerde controlesomwaarde in een bestand opslaan door > bestandsnaam.txt toe te voegen aan het einde van de opdracht die u in stap 5 hebt uitgevoerd. Zie Opdracht omleiden Uitvoer naar een bestand als je hulp nodig hebt.

Komen de checksums overeen?

Nu je een checksum-waarde hebt gegenereerd, moet je zien of deze gelijk is aan de checksum-waarde die de downloadbron ter vergelijking heeft verstrekt.

Als ze overeenkomen, prima! U kunt er nu helemaal zeker van zijn dat het bestand op uw computer een exacte kopie is van het aangeleverde bestand. Dit betekent dat er geen fouten zijn opgetreden tijdens het downloadproces en, zolang u een controlesom gebruikt die is verstrekt door de oorspronkelijke auteur of een zeer vertrouwde bron, kunt u er ook zeker van zijn dat het bestand niet is gewijzigd voor kwaadwillende doeleinden.

Als de controlesommen niet overeenkomen, downloadt u het bestand opnieuw. Als u het bestand niet van de originele bron downloadt, doet u dat in plaats daarvan. U mag op geen enkele manier een bestand installeren of gebruiken dat niet perfect overeenkomt met de verstrekte controlesom.

Wat is een controlesom?

Gelukkig bieden veel websites een stukje data, een checksum genaamd, die kan worden gebruikt om te controleren of het bestand dat je op je computer krijgt, precies hetzelfde is als het bestand dat ze aanleveren.

Een controlesom, ook wel hash of hash-waarde genoemd, wordt geproduceerd door een cryptografische hash-functie, meestal MD5 of SHA-1, op een bestand uit te voeren. Door de controlesom te vergelijken die wordt geproduceerd door een hash-functie op uw versie van het bestand uit te voeren, met die van de downloadprovider, kan met bijna zekerheid worden aangetoond dat beide bestanden identiek zijn.

Aanbevolen: