Wat is het NTFS-bestandssysteem? (NTFS-definitie)

Inhoudsopgave:

Wat is het NTFS-bestandssysteem? (NTFS-definitie)
Wat is het NTFS-bestandssysteem? (NTFS-definitie)
Anonim

NTFS, een acroniem dat staat voor New Technology File System, is een bestandssysteem dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft in 1993 met de release van Windows NT 3.1.

Het is het primaire bestandssysteem dat wordt gebruikt in de besturingssystemen Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 en Windows NT van Microsoft.

De Windows Server-lijn van besturingssystemen gebruikt ook voornamelijk NTFS. Het wordt ook ondersteund in andere besturingssystemen, zoals Linux en BSD. macOS biedt alleen-lezen ondersteuning voor NTFS.

NTFS staat ook voor andere termen, maar geen van hen heeft iets te maken met wat er op deze pagina wordt besproken. Deze omvatten niet vertrouwd voor servers, nooit getest bestandssysteem, nieuwe tools voor opslag en geen tijd voor sociale contacten.

Hoe te zien of een schijf is geformatteerd als NTFS

Er zijn een paar manieren om te controleren of een harde schijf is geformatteerd met NTFS of een ander bestandssysteem gebruikt.

Schijfbeheer gebruiken

De eerste en waarschijnlijk gemakkelijkste manier om de status van een of meer schijven te bekijken, is door Schijfbeheer te gebruiken. Zie Hoe open ik Schijfbeheer in Windows? als je nog nooit met deze tool hebt gewerkt.

Het bestandssysteem wordt hier weergegeven, samen met het volume en andere details over de schijf.

Image
Image

Open Verkenner

Een andere manier om te controleren of een schijf is geformatteerd met het NTFS-bestandssysteem, is door met de rechtermuisknop op de betreffende schijf te klikken of deze vast te houden, rechtstreeks vanuit de Verkenner.

Kies vervolgens Eigenschappen in het vervolgkeuzemenu. Lees wat er naast Bestandssysteem staat op het tabblad Algemeen. Als de schijf NTFS is, leest deze Bestandssysteem: NTFS.

Image
Image

Voer een opdrachtpromptopdracht in

Nog een andere manier om te zien welk bestandssysteem een harde schijf gebruikt via de opdrachtregelinterface.

Open een opdrachtprompt (in sommige versies van Windows kan dit een verhoogde opdrachtprompt zijn), of Windows Terminal, en voer deze in om verschillende details over de C:-schijf weer te geven, inclusief het bestandssysteem:


fsutil fsinfo volumeinfo C:

Image
Image

Gebruik het commando fsutil fsinfo volumeinfo C: | findstr "System" in plaats daarvan om de resultaten te verkleinen zodat alleen het bestandssysteem wordt weergegeven.

Om een andere harde schijf te controleren, gebruikt u de volumeletter van die schijf in plaats van C:. Als u de stationsletter niet weet, kunt u een afdruk op het scherm krijgen met de opdracht fsutil fsinfo drives.

NTFS-functies

Theoretisch ondersteunt NTFS harde schijven tot iets minder dan 16 EB. De individuele bestandsgrootte is beperkt tot iets minder dan 256 TB, in ieder geval in Windows 8, 10 en 11, evenals enkele nieuwere Windows Server-versies.

NTFS ondersteunt quota voor schijfgebruik. Deze quota worden door een beheerder ingesteld om de hoeveelheid schijfruimte te beperken die een gebruiker kan innemen. Het wordt voornamelijk gebruikt om de hoeveelheid gedeelde ruimte te regelen die iemand kan gebruiken, meestal op een netwerkschijf. U kunt vrije ruimte op de harde schijf controleren zonder schijfgebruiksquota te gebruiken.

Bestandskenmerken die voorheen niet werden gezien in Windows-besturingssystemen, zoals het gecomprimeerde kenmerk en het geïndexeerde kenmerk, zijn beschikbaar met NTFS-geformatteerde schijven.

Het versleutelen van het bestandssysteem is een andere functie die door NTFS wordt ondersteund. EFS biedt codering op bestandsniveau, wat betekent dat individuele bestanden en mappen kunnen worden gecodeerd. Dit is een andere functie dan volledige schijfversleuteling, wat de versleuteling van een hele schijf is (zoals in deze schijfversleutelingsprogramma's).

NTFS is een journaalbestandssysteem, wat betekent dat het een manier biedt om systeemwijzigingen naar een logboek of een journaal te schrijven voordat de wijzigingen daadwerkelijk worden weggeschreven. Met deze functie kan het bestandssysteem terugkeren naar eerdere, goed werkende omstandigheden als er een fout optreedt omdat de nieuwe wijzigingen nog moeten worden doorgevoerd.

Volume Shadow Copy Service is een NTFS-functie die wordt gebruikt door online back-upserviceprogramma's en andere back-upsoftwaretools om back-ups te maken van bestanden die momenteel worden gebruikt, evenals door Windows zelf om back-ups van uw bestanden op te slaan.

Een andere functie die in dit bestandssysteem is geïntroduceerd, is transactionele NTFS. Hierdoor kunnen softwareontwikkelaars applicaties bouwen die volledig slagen of volledig mislukken. Programma's die hiervan profiteren, lopen niet het risico om een paar wijzigingen aan te brengen die wel werken, maar ook een paar wijzigingen die dat niet doen, een recept voor ernstige problemen. Transactionele NTFS is een fascinerend onderwerp; je kunt er meer over lezen in deze stukken van Wikipedia en Microsoft.

NTFS bevat ook andere functies, zoals harde koppelingen, schaarse bestanden en reparsepunten.

NTFS- alternatieven

FAT was het primaire bestandssysteem in de oudere besturingssystemen van Microsoft en voor het grootste deel heeft NTFS het vervangen. Alle versies van Windows ondersteunen echter nog steeds FAT, en het is gebruikelijk om schijven te vinden die hiermee zijn geformatteerd in plaats van NTFS.

Het exFAT-bestandssysteem is een nieuwer bestandssysteem, maar is ontworpen om te worden gebruikt waar NTFS niet goed werkt, zoals op flashstations. Enkele verschillen tussen NTFS en exFAT zijn onder meer minder bestanden per map in het laatste bestandssysteem, maar veel grotere schijfgroottes dan het eerste.

Aanbevolen: