Wat is een optische schijf?

Inhoudsopgave:

Wat is een optische schijf?
Wat is een optische schijf?
Anonim

Optische stations halen en/of slaan gegevens op optische schijven op zoals cd's, dvd's en BD's (Blu-ray-schijven), die allemaal veel meer informatie bevatten dan voorheen beschikbare draagbare media-opties zoals de diskette.

Het optische station heeft normaal gesproken andere namen, zoals een schijfstation, ODD (afkorting), cd-station, dvd-station of BD-station.

Sommige populaire fabrikanten van optische schijfstations zijn LG, ASUS, Memorex en NEC. In feite heeft een van deze bedrijven waarschijnlijk het optische station van uw computer of een ander apparaat vervaardigd, ook al ziet u hun naam nergens op het station zelf.

Optische schijfbeschrijving

Image
Image

Een optische drive is een stuk computerhardware ter grootte van een dik boek met zachte kaft. De voorkant heeft een kleine Open/Close-knop die de klep van de schijfpositie uitwerpt en intrekt. Dit is hoe media zoals cd's, dvd's en bd's in de drive worden geplaatst en eruit worden verwijderd.

De zijkanten hebben voorgeboorde gaten met schroefdraad voor eenvoudige montage in de 5,25-inch schijfruimte in de computerbehuizing. Het optische station is aan het uiteinde gemonteerd met de aansluitingen naar de binnenkant van de computer gericht en het uiteinde met het schijfcompartiment naar buiten gericht.

De achterkant van het optische station bevat een poort voor een kabel die wordt aangesloten op het moederbord. Het type kabel dat wordt gebruikt, is afhankelijk van het type drive, maar wordt bijna altijd meegeleverd bij de aankoop van een optische drive. Ook is hier een aansluiting voor stroom uit de voeding.

De meeste optische schijven hebben ook jumperinstellingen aan de achterkant die bepalen hoe het moederbord de schijf moet herkennen wanneer er meer dan één aanwezig is. Deze instellingen verschillen van station tot station, dus neem contact op met de fabrikant voor details als u niet zeker weet wat u moet doen tijdens het installeren van het optische schijfstation.

Een externe optische drive kan ook een op zichzelf staande eenheid zijn die via een USB-kabel op een computer kan worden aangesloten.

Bottom Line

De meeste optische stations kunnen verschillende schijfformaten afspelen en/of opnemen. Populaire zijn CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RAM, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DVD-R DL, DVD+R DL, BD-R, BD-R DL & TL, BD-RE, BD-RE DL & TL en BDXL.

Opneembare en herschrijfbare schijven

De "R" in deze formaten betekent "opneembare" en de "RW" betekent "herschrijfbaar". DVD-R-schijven kunnen bijvoorbeeld slechts één keer worden beschreven, waarna de gegevens erop niet kunnen worden gewijzigd, alleen gelezen. DVD-RW is vergelijkbaar, maar aangezien het een herschrijfbare indeling is, kunt u de inhoud wissen en er op een later tijdstip nieuwe informatie op schrijven, zo vaak als u wilt.

Opneembare schijven zijn ideaal als iemand een cd met foto's leent en u niet wilt dat ze de bestanden per ongeluk verwijderen. Een herschrijfbare schijf kan handig zijn als u back-ups van bestanden opslaat die u uiteindelijk zult wissen om ruimte te maken voor nieuwere back-ups.

CD- en Blu-Ray-schijven

Schijven met het voorvoegsel "CD" kunnen ongeveer 700 MB aan gegevens opslaan, terwijl op standaard-dvd's ongeveer 4,7 GB (bijna zeven keer zoveel) kan worden opgeslagen. Blu-ray-schijven bevatten 25 GB per laag, dubbellaagse BD-schijven kunnen 50 GB bevatten en drie- en viervoudige lagen in het BDXL-formaat kunnen respectievelijk 100 GB en 128 GB opslaan.

Zorg ervoor dat u de handleiding van uw optische drive raadpleegt voordat u media voor uw drive aanschaft om incompatibiliteitsproblemen te voorkomen.

Een computer gebruiken zonder een optisch schijfstation

Sommige computers hebben niet langer een ingebouwd schijfstation, wat een probleem is als je een schijf hebt waarnaar je wilt lezen of schrijven. Gelukkig zijn er enkele oplossingen voor u.

De eerste oplossing zou kunnen zijn om een andere computer te gebruiken die wel een optisch schijfstation heeft. U kunt de bestanden van de schijf naar een flashstation kopiëren en vervolgens de bestanden van het flashstation naar de computer kopiëren die ze nodig heeft. Software voor het rippen van dvd's is handig als u een back-up van uw dvd's op uw computer wilt maken. Helaas is dit type installatie niet ideaal voor de lange termijn, en je hebt misschien niet eens toegang tot een andere computer met een schijfstation.

Als de bestanden op de schijf ook online staan, zoals printerstuurprogramma's, kunt u bijna altijd dezelfde software downloaden van de website van de fabrikant of een andere website voor het downloaden van stuurprogramma's.

De digitale software die je tegenwoordig koopt, wordt sowieso rechtstreeks gedownload van softwaredistributeurs, dus het kopen van software zoals MS Office of Adobe Photoshop kan volledig zonder een ODD te gebruiken. Steam is een populaire manier om pc-videogames te downloaden. Met al deze methoden kunt u de software downloaden en installeren zonder dat u ook maar één keer een schijfstation nodig hebt.

Back-up van bestanden maken zonder een optisch schijfstation

Sommige mensen gebruiken graag schijven als een manier om een back-up van hun bestanden te maken, maar je kunt nog steeds kopieën van je gegevens opslaan, zelfs zonder een optisch schijfstation. Online back-upservices bieden een manier om bestanden online op te slaan, en offline back-uptools kunnen worden gebruikt om uw gegevens op een flashstation, een andere computer in uw netwerk of een externe harde schijf op te slaan.

Als je besluit dat je wel een optisch schijfstation nodig hebt, maar je wilt de gemakkelijke weg volgen en je computer niet openen om het te installeren, dan kun je gewoon een externe kopen (zie enkele externe schijfstations op Amazon) die werkt op de meeste van dezelfde manieren als een gewone interne, maar wordt via USB aan de buitenkant aangesloten op de computer.

Aanbevolen: