De Mac Studio is eigenlijk best raar

Inhoudsopgave:

De Mac Studio is eigenlijk best raar
De Mac Studio is eigenlijk best raar
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Mac Studio is als een Mac Pro in het lichaam van een lange Mac mini.
  • Het kan niet worden geüpgraded na aankoop.
  • Het instapmodel van $ 2K is niet krachtiger dan een MacBook Pro.

Image
Image

Al meer dan twee decennia dromen Mac-fans van een xMac, een "headless" (schermloze) Mac die kleiner en minder krachtig is dan de enorme Mac Pro. Eindelijk, in maart 2022, is hij er dan.

Het xMac-concept is tegenwoordig iets minder relevant omdat zowel de Mac mini als de MacBook Pro meer dan krachtig genoeg zijn voor elke thuis- of studiotaak, maar hier is het dan. De coole nieuwe Mac Studio van Apple is een kleine werkstation-Mac met meer kracht dan de meeste mensen nodig hebben, in een klein pakketje en redelijk geprijsd, vanaf $ 2.000.

"De Mac Studio is echt de desktop-Mac die ik al jaren wilde hebben. Een Mac mini… gewoon meer. Sneller, meer uitbreidbaarheid, meer beeldschermen", zegt oud Apple-journalist Andy Ihnatko op Twitter.

In de Studio

De Mac Studio ziet eruit als twee Mac mini's op elkaar gestapeld, met veel extra roosters voor koeling. Het is beschikbaar met de M1 Max-chipset die te vinden is in de nieuwste MacBooks Pro of met de nieuwe M1 Ultra, wat letterlijk slechts twee M1 Max's zijn die via een speciale ultrasnelle verbinding met elkaar zijn verbonden.

Net als de rest van Apple's M1 Mac-reeks, slaagt de Studio erin om zowel ongelooflijk snel als krachtig te zijn en cool te werken. Apple zegt dat het "tot 1.000 kilowattuur minder energie zal gebruiken dan een high-end pc-desktop", maar zegt niet naar welk pc-model het verwijst, dus vergelijking is niet bijzonder nuttig.

Wat zijn mogelijkheden betreft, illustreert één fragment van de productpagina van Apple perfect de kracht van deze machine: hij kan negen streams 8K ProRes-video tegelijkertijd afspelen.

Maar de Mac Studio is eigenlijk best een vreemde computer. Dus voor wie is het precies?

Tweener

De Studio lijkt veel meer op de Mac mini dan op de Mac Pro. Als je het eenmaal hebt gekocht, is er geen manier om interne hardware te upgraden. Er zijn geen SSD-vervangingen of -uitbreidingen, geen extra grafische kaarten en geen rare eigen interne kaarten voor uw specifieke videobewerkingsbehoeften. Op deze manier is de Studio heel erg een moderne Apple-computer. Je koopt wat je nodig hebt, en dat is alles. Eventuele extra's moeten op de externe poorten worden aangesloten.

En dat kan snel rommelig worden. Terwijl sommige mensen desktops kopen voor de extra kracht, geven anderen er de voorkeur aan vanwege hun uitbreidbaarheid. Het is lastig om al die SSD's, USB-audio-interfaces en andere apparaten los te koppelen telkens wanneer u uw laptop wilt verplaatsen. Een desktop is hier perfect voor omdat hij meer poorten heeft, en het maakt niet zoveel uit dat je een rattennest met spullen hebt aangesloten.

Maar als je al die randapparatuur hebt, waarom sluit je ze dan niet gewoon aan op een MacBook Pro via een Thunderbolt-dock? Een Mac Pro is nog beter omdat veel van die extra dingen in de computer kunnen leven.

Image
Image

Dus de high-end-Mac Studio is een rare tussenvorm. Het heeft veel kracht, maar maakt nog steeds een puinhoop op je bureau. En voor veel mensen die misschien de voorkeur geven aan een desktop, is het te krachtig. In de demovideo's van Apple stond een ontwikkelaar van Ableton, het in Berlijn gevestigde bedrijf voor muziekapps, maar er zijn maar heel weinig muzikanten die meer nodig hebben dan zelfs de instapmodel MacBook Air. Muziek is gewoon niet zo veeleisend in vergelijking met video- of softwareontwikkeling.

"Ik mis het hebben van een high-end desktop", vertelde grafisch ontwerper en video-editor Graham Bower aan Lifewire via een direct bericht. "Op dit moment is de belangrijkste reden dat ik er geen heb, ruimte.[En het is] vervelend als ik probeer [video te bewerken] op mijn MacBook en voortdurend onvoldoende opslagruimte heeft. Ik zou graag een enorme hoeveelheid opslagruimte willen hebben, zodat ik mijn werk niet hoef te archiveren."

Maar veel mensen zullen dit kopen omdat de Mac Pro te groot is en de Mac mini niet krachtig genoeg. De Mac Studio is de Goldilocks-oplossing, waarbij grootte, prijs en kracht in evenwicht zijn. Het ziet er ook geweldig uit. Ik neem aan dat het een enorme hit gaat worden.

Aanbevolen: