Een korte geschiedenis van de W alt Disney Company

Inhoudsopgave:

Een korte geschiedenis van de W alt Disney Company
Een korte geschiedenis van de W alt Disney Company
Anonim

Met meerdere internationale themaparken, een animatiestudio van wereldklasse, tientallen zakelijke franchises en een van de grootste filmstudio's ter wereld, is Disney een van de grootste mediamerken aller tijden geworden. Dit korte Disney-retrospectief behandelt de oorsprong en evolutie van de titaan van de entertainmentindustrie.

The Disney Brothers Cartoon Studio

The W alt Disney Company begon als een joint venture tussen W alt Disney en zijn broer Roy. Het bedrijf, dat toen de Disney Brothers Cartoon Studio heette, begon op 16 oktober 1923. Binnen drie jaar had het bedrijf twee films geproduceerd en een studio in Hollywood gekocht, maar door valkuilen in de distributierechten zakte het bedrijf bijna.

De creatie van Mickey Mouse in 1928 veranderde alles. Rond die tijd lanceerde Disney vele andere beroemde personages, zoals Minnie Mouse en Donald Duck, die samen de basis vormden van een bedrijf dat nu veel verder is gegaan dan animatie. Tegenwoordig vallen veel grote studio's, tv-stations en intellectuele eigendommen, waaronder Marvel Entertainment, Lucasfilm, ABC, Pixar Animation Studios en ESPN, onder de paraplu van Disney.

Bottom Line

Tegen 1932 won de Disney Company zijn eerste Academy Award voor beste cartoon, dankzij 'Silly Symphony', een reeks korte animatiefilms. In 1934 begon Disney met de productie van zijn eerste lange speelfilm, 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen'. Het werd uitgebracht in 1937 en werd de meest winstgevende film van zijn tijd. De enorme productiekosten zorgden echter voor problemen voor de volgende animatiefilms van Disney. De Tweede Wereldoorlog stopte de productie van Disney-films helemaal omdat het bedrijf zijn vaardigheden bijdroeg aan de oorlogsinspanning door propagandafilms te produceren voor de V. S. S. overheid.

Disney na de Tweede Wereldoorlog

Image
Image

Na de oorlog vond het bedrijf het moeilijk om verder te gaan waar het was gebleven, maar 1950 bleek een keerpunt te zijn, dankzij de productie van Disney's eerste live-actiefilm, "Treasure Island", en een andere animatiefilm, "Assepoester." Disney lanceerde in dit decennium ook verschillende televisieseries. In 1955 maakte "The Mickey Mouse Club" zijn debuut voor een nationaal tv-publiek.

Datzelfde jaar markeerde een ander mijlpaalmoment voor Disney: de opening van het eerste Disney-themapark, Disneyland, in Californië. Het bedrijf bleef in populariteit stijgen en overleefde de dood van de iconische oprichter, W alt Disney, in 1966. Na het overlijden van W alt nam Roy Disney het toezicht op het bedrijf over en werd in 1971 opgevolgd door een uitvoerend team.

In de volgende decennia profiteerde het bedrijf van merchandisingmogelijkheden, bleef het speelfilms produceren en bouwde het extra themaparken over de hele wereld, waaronder Disney's eerste internationale themapark, Tokyo Disneyland in 1983. Gedurende deze tijd onderging het bedrijf overnamepogingen, maar het herstelde zich uiteindelijk en keerde terug op een succesvol pad toen Michael D. Eisner in 1984 voorzitter werd.

Aankoop van kabel-tv en media

Sinds de jaren tachtig heeft Disney zijn invloed op een grotere markt uitgebreid, te beginnen met het debuut van Disney Channel op kabel-tv. Het bedrijf richtte verschillende onderafdelingen en studio's op, zoals Touchstone Pictures, om films te produceren buiten het standaard gezinsgerichte tarief en om een nog bredere voet aan de grond te krijgen in de entertainmentindustrie. Eisner en executive partner Frank Wells bleken een succesvol team te zijn om Disney de nieuwe eeuw in te leiden.

In 2005 nam Bob Iger de CEO-rol over van Eisner. In 2006 kocht Disney Pixar omdat het zich begon te concentreren op digitale animatie. Pixar had eerder filmhits geproduceerd zoals 'Toy Story', 'Finding Nemo' en 'The Incredibles'. Onder de paraplu van Disney bleef Pixar Animation Studios prestigieuze prijzen verdienen voor films als "Moana" en "Coco."

Nadat Iger in 2009 voorzitter was geworden, stuurde Iger de focus van het bedrijf terug naar meer familiegerichte producten door Miramax Studios te verkopen en Touchstone Pictures te verkleinen. Roy Disney, het laatste lid van de Disney-familie dat actief was in het bedrijf, stierf op 16 december 2009.

Ook in 2009 verwierf het bedrijf Marvel Entertainment, dat Disney de rechten gaf op tientallen superheldenfranchises zoals 'Iron Man' en 'Deadpool'. Eind 2012 begon Disney met de overname van Lucasfilm, inclusief de rechten op de "Star Wars"-franchise.

Disney in het digitale tijdperk

Disney zette zijn digitale expansie in 2014 voort door de overname van YouTube-contentproducent Maker Studios, dat in 2017 het Disney Digital Network werd. Disney is van plan eind 2019 zijn eigen digitale streamingnetwerk te lanceren. Het netwerk stelt abonnees in staat om films te kijken en shows wanneer ze maar willen, vergelijkbaar met Netflix en Hulu.

Aanbevolen: