De 5 beste privéwebbrowsers van 2022

Inhoudsopgave:

De 5 beste privéwebbrowsers van 2022
De 5 beste privéwebbrowsers van 2022
Anonim

Je kunt verschillende stappen ondernemen om je privacy te beschermen terwijl je surft, maar als we het woord privacy gebruiken, moeten we verduidelijken wat we bedoelen. De meeste mensen kunnen snel ten minste vier verschillende soorten privacy identificeren die een probleem kunnen vormen.

Privacy definiëren

Ten eerste kan privacy privacy betekenen van andere mensen met toegang tot uw apparaat U wilt misschien niet dat het feit dat u op zoek bent naar een cadeau voor iemand in uw huishouden ontdekt wordt door iemand die toegang tot uw computer deelt. Meer zorgwekkend is het scenario waarin een persoon in een gewelddadige relatie bijvoorbeeld niet wil dat iemand anders in het huishouden weet dat ze hulp hebben gezocht.

Ten tweede zou je kunnen bedoelen dat je privacy wilt tussen de sites die je bezoekt Op een of ander moment is het je misschien opgevallen dat er advertenties verschijnen voor een item waarnaar je nu hebt gezocht op verschillende sites die u bezoekt. Dat komt omdat activiteit- en advertentietrackers vaak op meerdere sites werken.

Ten derde wilt u waarschijnlijk ook privacy over de verbindingen van uw apparaat naar een website Uw browser is afhankelijk van uw lokale netwerkverbinding (vaak via Wi-Fi), die wordt gerouteerd via uw internetprovider en vervolgens via internet naar een bestemmingswebsite. Elke stap in dat proces vertegenwoordigt een mogelijke plaats waar uw privacy informatie zou kunnen lekken.

Ten vierde, veel mensen geven ook de voorkeur aan privacy van overheden In sommige landen houden overheidsinstanties actief toezicht op en/of beperken ze de toegang tot informatie op internet. Mensenrechtenactivisten, academici en innovators willen misschien de surfactiviteit op internet onbekend houden voor functionarissen.

Maar een volledig privé-ervaring op het web die geen enkele informatie over u onthult terwijl u surft, kan moeilijk te bereiken zijn. De meeste webbrowsers onthullen op zijn minst enige basisinformatie aan sites die u bezoekt. Om een idee te krijgen van wat een site over u zou kunnen 'weten', gaat u naar Wat elke browser over u weet van Robin Linus en Cover Your Tracks van de Electronic Frontier Foundation. U zult snel zien dat uw browser uw locatie, apparaathardware, software en verbindingssnelheid kan onthullen. Deze sites kunnen ook laten zien of uw browser u al dan niet beschermt tegen tracking-advertenties of onzichtbare trackers.

Hoe zijn deze browsers gekozen?

Vanaf 2021 gebruiken veel mensen Chrome op desktops, Safari op macOS en iOS, en Chrome of Edge op Windows-systemen. Hoewel elk van deze bedrijven stappen onderneemt om deze browsers te beveiligen, kunnen mensen de code in deze browsers niet volledig controleren. En aangezien Google, Apple en Microsoft geen toegang bieden tot alle code, beschouwen veel professionals op het gebied van computerprivacy deze browsers redelijkerwijs als minder vertrouwd dan browsers waarvoor alle code openbaar beschikbaar is.

De vijf onderstaande browsers zijn gebaseerd op open source-code, met specifieke aanpassingen en configuraties die zijn gemaakt (of beschikbaar) ten gunste van privacy. Als u een beetje zoekt, vindt u veel meer aangepaste versies van browsers die zijn gebouwd met de Firefox- of Chromium-code. De geselecteerde browsers worden relatief veel gebruikt en worden regelmatig bijgewerkt.

Meest privé: Tor Browser

Image
Image

Tor Browser optimaliseert voor privacy ten koste van snelheid. Beschikbaar voor Windows, macOS en GNU/Linux op de desktop, met versies ook beschikbaar op Android (Orbot: Tor voor Android), iPhone en iPad (Onion Browser), de app vertrouwt op een systeem van relay-verzoeken om het moeilijk te maken om informatie over uw locatie en systeem te detecteren en te volgen. Omdat deze verzoeken informatie naar verschillende locaties routeren, duurt het langer om pagina's te laden dan met een conventionele browser die optimaliseert voor snelheid.

Je kunt ook specifiek verbinding maken met sites die bedoeld zijn om met Tor te worden gebruikt. Deze sites, aangeduid met het achtervoegsel.onion, zijn bedoeld om mensen veilige en persoonlijke toegang te geven tot diensten die anders niet haalbaar zouden zijn. Iemand kan bijvoorbeeld Tor gebruiken om verbinding te maken met DuckDuckGo.onion- of Facebook.onion-sites vanuit een land waar de toegang tot deze services voor de meeste browsers is geblokkeerd.

Snelste: Brave

Image
Image

Een relatief nieuw project, Brave neemt de Chromium-kerncode en past deze aan met verschillende standaard privékeuzes. Brave blokkeert bijvoorbeeld standaard advertenties en trackers, en versterkt ook de beveiliging van verbindingen met sites van https:// naar https://. Die laatste wijziging omhult het verkeer van uw browser naar de website die u bezoekt met codering.

Brave geeft je ook eenvoudige schuifregelaars om scripts te blokkeren en vingerafdrukbeveiliging in te schakelen. Vingerafdrukken verwijst naar de manier waarop sites algemene informatie over u combineren om een profiel aan te maken. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: uw locatie en het aantal apps dat u hebt geïnstalleerd, kunnen voldoende zijn om u op unieke wijze te identificeren.

Brave is beschikbaar voor alle grote platforms, waaronder Windows, macOS en Linux, evenals Android en iOS.

Meest aanpasbaar: Firefox

Image
Image

Een van de oudste en meest gevestigde browsers, Firefox, kan worden geconfigureerd voor privacy en is beschikbaar voor alle grote platforms, waaronder Windows, macOS en Linux, evenals Android en iOS. Het kan echter nodig zijn om wat tijd te besteden aan het aanpassen van instellingen die bijvoorbeeld cookies van derden blokkeren (die u volgen), uw geschiedenis wissen wanneer u afsluit en standaard privé browsen inschakelen. (Voor enkele aanvullende wijzigingen om de privacy te verbeteren, zie Uw privacy beschermen.)

Firefox laat je ook extensies toevoegen, die ook functionaliteit kunnen toevoegen. U kunt bijvoorbeeld de extensies Privacy Badger en HTTPS:// overal toevoegen, beide van de Electronic Frontier Foundation, om respectievelijk advertenties te blokkeren en de verbinding tussen uw browser en websites te versleutelen.

Basis mobiele browser: Firefox Focus

Image
Image

Hoewel versies van Firefox beschikbaar zijn voor Android en iOS, biedt een app voor alleen mobiel, Firefox Focus, u snel browsen met standaard privacyvoorkeur. Firefox Focus blokkeert automatisch advertenties, evenals advertentietrackers, websiteanalysetrackers, sociale trackers en inhoudtrackers. Optioneel kunt u ervoor kiezen om weblettertypen te blokkeren. En natuurlijk kunt u de standaardzoekmachine wijzigen.

Op een iPhone of iPad kan Firefox Focus ook dienen als inhoudsblokkering voor Safari. Als u deze optie inschakelt, blokkeert de app advertenties en trackers terwijl u bladert met Safari.

Firefox Focus toont prominent een prullenbakpictogram op zowel Android als iOS. Tik op de prullenbak en de app wist onmiddellijk je browsegeschiedenis. Wanneer Tracking Protection is ingeschakeld, toont de app ook een schild dat aangeeft hoeveel trackers Firefox Focus heeft geblokkeerd van een site.

Mobiel zoeken met siteprivacycijfers: DuckDuckGo

Image
Image

Je kent DuckDuckGo.com misschien als een "zoekmachine die je niet volgt". Veel mensen stellen DuckDuckGo in als de standaardzoekmachine in desktop- en mobiele browsers, in plaats van minder op privacy gerichte alternatieven.

Maar DuckDuckGo biedt ook speciale Android- en iOS-apps. De apps blokkeren advertenties, analyses en sociale trackers. Waar mogelijk versleutelen ze ook de verbinding van uw browser naar uw bestemmingswebsite. Met DuckDuckGo kun je ook een bladwijzer maken voor sites.

Vergelijkbaar met Firefox Focus, toont DuckDuckGo een vuurpictogram op zowel Android als iOS. Tik op het vuurpictogram en bevestig, waarna de app uw browsegeschiedenis onmiddellijk wist. Alle bladwijzers die je hebt opgeslagen, blijven echter behouden, zodat je nog steeds toegang hebt tot die sites.

DuckDuckGo geeft ook een privacygraad weer. Tik op het cijfer om te zien wat het cijfer zou zijn zonder trackingblokkering (bijv.g., "D") samen met het cijfer als gevolg van trackingblokkering (bijvoorbeeld "B"). DuckDuckGo maakt gebruik van de TOSDR.org-site, ook bekend als Servicevoorwaarden: niet gelezen, om het privacybeleid van elke site te evalueren. Dit beleid, samen met het aantal geblokkeerde trackers en de beschikbaarheid van een versleutelde verbinding, is van invloed op het cijfer.

Aanbevolen: