Wat betekent hoofdlettergevoelig? (Hoofdlettergevoeligheid)

Inhoudsopgave:

Wat betekent hoofdlettergevoelig? (Hoofdlettergevoeligheid)
Wat betekent hoofdlettergevoelig? (Hoofdlettergevoeligheid)
Anonim

Alles dat hoofdlettergevoelig is, maakt onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. Met andere woorden, het betekent dat twee woorden die identiek lijken of klinken, maar verschillende hoofdletters gebruiken, niet als gelijk worden beschouwd.

Als een wachtwoordveld bijvoorbeeld hoofdlettergevoelig is, moet u elke letter invoeren zoals u deed toen het wachtwoord werd aangemaakt. Elke tool die tekstinvoer ondersteunt, ondersteunt mogelijk hoofdlettergevoelige invoer.

Waar wordt hoofdlettergevoeligheid gebruikt?

Voorbeelden van computergerelateerde gegevens die vaak, maar niet altijd hoofdlettergevoelig zijn, zijn opdrachten, gebruikersnamen, bestandsnamen, programmeerta altags, variabelen en wachtwoorden.

Omdat Windows-wachtwoorden bijvoorbeeld hoofdlettergevoelig zijn, is het wachtwoord HappyApple$ alleen geldig als het op die exacte manier is ingevoerd. U kunt HAPPYAPPLE$ of zelfs happyApple$ niet gebruiken, waarbij slechts een enkele letter in de verkeerde hoofdletters is. Aangezien elke letter hoofdletter of kleine letter kan zijn, is elke versie van het wachtwoord die gebruikmaakt van beide hoofdletters in werkelijkheid een heel ander wachtwoord.

E-mailwachtwoorden zijn vaak ook hoofdlettergevoelig (hoewel e-mailadressen dat zelden zijn). Dus als u zich aanmeldt bij bijvoorbeeld uw Google- of Microsoft-account, moet u er zeker van zijn dat u het wachtwoord op precies dezelfde manier invoert als toen het werd aangemaakt.

Natuurlijk zijn dit niet de enige gebieden waar tekst kan worden onderscheiden op hoofdletters. Sommige programma's die een zoekhulpprogramma bieden, zoals de Notepad++-teksteditor en de Firefox-webbrowser, hebben een optie om hoofdlettergevoelige zoekopdrachten uit te voeren, zodat alleen woorden van de juiste hoofdlettergebruik in het zoekvak worden gevonden. Everything is een gratis zoekhulpmiddel voor uw computer dat ook hoofdlettergevoelige zoekopdrachten ondersteunt.

Image
Image

Als je voor het eerst een gebruikersaccount aanmaakt, of inlogt op dat account, kan het zijn dat je ergens rond het wachtwoordveld een opmerking vindt waarin expliciet wordt vermeld dat het wachtwoord hoofdlettergevoelig is, in welk geval het er toe doet hoe je de letters invoert om in te loggen.

Een andere plaats om op te letten voor hoofdlettergevoelige invoer is bij het uitvoeren van Google Booleaanse zoekopdrachten. U moet alle hoofdletters gebruiken om de zoekmachine te dwingen de woorden te begrijpen als een zoekoperator en niet alleen als een gewoon woord.

Als een commando, programma, website, enz. geen onderscheid maakt tussen hoofdletters en kleine letters, kan het worden aangeduid als hoofdletterongevoelig of hoofdletteronafhankelijk, maar zal het waarschijnlijk niet eens vermelden als dat zo is.

Website-URL's zijn meestal niet hoofdlettergevoelig. Dit betekent dat u meestal een URL in Chrome, Firefox en andere webbrowsers kunt invoeren met een combinatie van hoofdletters en kleine letters, en dat de pagina nog steeds normaal wordt geladen. Dat gezegd hebbende, er zijn gevallen, afhankelijk van hoe de site zijn webpagina's heeft opgezet, waar u URL-fouten tegenkomt als de verkeerde hoofdletters worden gebruikt.

Beveiliging achter hoofdlettergevoelige wachtwoorden

Een wachtwoord dat moet worden ingevoerd met de juiste hoofdletters is veel veiliger dan een wachtwoord dat dat niet doet, dus de meeste gebruikersaccounts zijn hoofdlettergevoelig.

Als je het bovenstaande voorbeeld gebruikt, kun je zien dat zelfs die twee onjuiste wachtwoorden alleen al drie totale wachtwoorden opleveren die iemand zou moeten raden om toegang te krijgen tot het Windows-account. En omdat dat wachtwoord een speciaal teken en verschillende letters heeft, die allemaal hoofdletters of kleine letters kunnen zijn, zou het vinden van de juiste combinatie niet snel of gemakkelijk zijn.

Stel je echter iets eenvoudigers voor, zoals het wachtwoord HOME Iemand zou alle combinaties van dat wachtwoord moeten proberen om op het woord met alle hoofdletters te komen. Ze zouden HOMe, HOme, Home, home, home, Home, hOme, enz. moeten proberen.- je snapt het idee. Als dit wachtwoord echter niet hoofdlettergevoelig was, zouden al die pogingen werken, en bovendien zou een eenvoudige woordenboekaanval dit wachtwoord vrij gemakkelijk bereiken zodra het woord home was geprobeerd.

Met elke extra letter die aan een hoofdlettergevoelig wachtwoord wordt toegevoegd, wordt de kans dat het binnen een redelijke tijd kan worden geraden drastisch verminderd, en de beveiliging wordt nog meer versterkt wanneer speciale tekens zoals $, %, @, ^ -zijn inbegrepen.

Tips en meer informatie

Omdat de meeste wachtwoorden hoofdlettergevoelig zijn, is de hoofdletter die je hebt gebruikt een van de eerste dingen waar je naar moet kijken als je wachtwoord onjuist zou zijn wanneer je probeert in te loggen op een website. Aangezien de meeste wachtwoorden echter verborgen zijn achter sterretjes, waardoor het onmogelijk is om te zien of u de hoofdlettergebruik verkeerd hebt gebruikt, controleer dan gewoon of Caps Lock niet is ingeschakeld op uw toetsenbord.

De Windows-opdrachtprompt is niet hoofdlettergevoelig, wat betekent dat je commando's zoals dir als DIR, DiR, dIr, enz. kunt invoeren - er is echt geen reden om dat te doen, maar als je het toevallig verkeerd hebt getypt, je hoeft je geen zorgen te maken over het repareren van het commando om het te laten werken.

Hetzelfde geldt voor het verwijzen naar mappaden vanaf de opdrachtregel in Windows. cd downloads is bijvoorbeeld hetzelfde als cd Downloads en cd DOwnLOADs.

Image
Image

Linux-commando's zijn echter hoofdlettergevoelig. Je moet ze precies zo invoeren als ze verschijnen, anders krijg je een foutmelding.

Image
Image

Het invoeren van cd downloads wanneer de map daadwerkelijk als "Downloads" is gespeld, zal resulteren in een foutmelding zoals "No such file or directory." Opdrachten die in de verkeerde hoofdletters zijn ingevoerd, zullen een "opdracht niet gevonden"-fout retourneren.

Aanbevolen: