Een computer repareren die geen teken van stroom vertoont

Inhoudsopgave:

Een computer repareren die geen teken van stroom vertoont
Een computer repareren die geen teken van stroom vertoont
Anonim

Van de vele manieren waarop een computer niet kan worden ingeschakeld, is een volledig stroomverlies zelden het slechtste scenario. Er is een kans dat uw pc geen stroom krijgt vanwege een ernstig probleem, maar het is onwaarschijnlijk.

Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom een desktop-, laptop- of tabletcomputer, zoals een Surface Pro, niet kan worden ingeschakeld, dus je moet een volledige procedure voor probleemoplossing doorlopen, zoals hieronder beschreven.

  • Moeilijkheid: Gemiddeld
  • Benodigde tijd: overal van minuten tot uren, afhankelijk van waarom de computer geen stroom krijgt
  • Wat u nodig heeft: uw AC-adapter als u problemen met een tablet of laptop probeert op te lossen, en mogelijk een schroevendraaier als u op een desktop werkt

Een computer repareren die geen teken van stroom vertoont

  1. Geloof het of niet, de belangrijkste reden waarom een computer niet aangaat, is dat je hem niet hebt aangezet!

    Image
    Image

    Voordat u een soms tijdrovend probleemoplossingsproces start, moet u ervoor zorgen dat u elke aan/uit-schakelaar en aan/uit-knop van uw computersysteem hebt ingeschakeld:

    • Aan/uit-knop/schakelaar, meestal aan de voorkant van de behuizing van een desktopcomputer of aan de boven- of zijkant van een laptop of tablet
    • Aan/uit-schakelaar aan de achterkant van de computer, meestal alleen op een desktop
    • Aan/uit-schakelaar op de stekkerdoos, overspanningsbeveiliging of UPS, als u een van deze gebruikt
  2. Controleer op losgekoppelde computervoedingskabelverbindingen. Een losse of losgekoppelde stroomkabel is een van de belangrijkste redenen waarom een computer niet kan worden ingeschakeld.

    Hoewel uw computer op een batterij werkt, moet u ervoor zorgen dat de AC-adapter correct is aangesloten, in ieder geval tijdens het oplossen van problemen. Als u hem regelmatig aangesloten houdt, maar hij is losgeraakt en nu de batterij leeg is, krijgt uw computer om deze reden mogelijk geen stroom.

  3. Steek uw tablet, laptop of desktop rechtstreeks in de muur als dat nog niet het geval is. Met andere woorden, verwijder alle stekkerdozen, reservebatterijen of andere apparaten voor stroomverdeling tussen uw pc en het stopcontact.

    Als je computer stroom begint te krijgen nadat je dit hebt gedaan, is iets dat je uit de vergelijking hebt verwijderd de oorzaak van het probleem. U zult waarschijnlijk uw overspanningsbeveiliging of andere apparaten voor stroomverdeling moeten vervangen. Als er niets verbetert, ga dan door met het oplossen van problemen terwijl de computer op het stopcontact is aangesloten om het simpel te houden.

  4. Voer een "lamptest" uit om te controleren of er stroom wordt geleverd door de muur. Uw computer gaat niet aan als deze geen stroom krijgt, dus u moet controleren of de stroombron correct werkt.

    We raden af om een stopcontact te testen met een multimeter. Soms kan een uitgeschakelde stroomonderbreker net genoeg stroom lekken om de juiste spanning op de meter te tonen, waardoor u ervan uitgaat dat uw stroom werkt. Een echte "lading" op het stopcontact plaatsen, zoals een lamp, is een betere optie.

  5. Controleer of de schakelaar voor de voedingsspanning correct is ingesteld als u op een desktop werkt. Als de ingangsspanning voor de voedingseenheid (PSU) niet overeenkomt met de juiste instelling voor uw land, wordt uw computer mogelijk helemaal niet ingeschakeld.

  6. Verwijder de hoofdbatterij in de laptop of tablet en probeer alleen wisselstroom te gebruiken. Ja, het is prima om uw draagbare computer te gebruiken zonder dat de batterij is geïnstalleerd.

    Als uw computer aangaat nadat u dit geprobeerd heeft, betekent dit dat uw batterij de oorzaak van het probleem is en dat u deze moet vervangen. Totdat u het laat vervangen, kunt u uw computer gebruiken, zolang u maar in de buurt van een stopcontact bent!

  7. Inspecteer het stopcontact op de laptop of tablet zorgvuldig op schade. Controleer op gebroken/verbogen pinnen en stukjes vuil die ervoor kunnen zorgen dat de computer geen stroom krijgt en de batterij niet oplaadt.

    Naast het rechtzetten van een verbogen pin of het verwijderen van wat vuil, moet je waarschijnlijk de hulp inroepen van een professionele computerreparatieservice om eventuele grote problemen die je hier ziet op te lossen. Zorg ervoor dat u de interne batterij van de laptop verwijdert om het risico op schokken te voorkomen als u hier zelf aan werkt.

  8. Vervang de stroomkabel of AC-adapter van de computer. Op een desktop is dit de stroomkabel die tussen de computerkast en de stroombron loopt. De AC-adapter voor een tablet of laptop is de kabel die je in de muur steekt om je batterij op te laden (meestal zit er een klein lampje op).

    Image
    Image

    Een slechte AC-adapter is een veelvoorkomende reden waarom tablets en laptops helemaal niet kunnen worden ingeschakeld. Zelfs als u de stroomkabel niet regelmatig gebruikt, betekent dit dat als deze defect is, uw batterij niet is opgeladen.

    Een slechte stroomkabel is geen veelvoorkomende oorzaak dat een computer geen stroom krijgt, maar het gebeurt wel en is heel gemakkelijk te testen. U kunt degene gebruiken die uw monitor van stroom voorziet (zolang deze stroom lijkt te krijgen), een van een andere computer of een nieuwe.

  9. Vervang de CMOS-batterij, vooral als uw computer meer dan een paar jaar oud is, veel tijd heeft uitgeschakeld of de hoofdbatterij verwijderd heeft gestaan. Geloof het of niet, een slechte CMOS-batterij is een relatief veel voorkomende oorzaak van een computer die eruitziet alsof hij geen stroom krijgt.

    Een nieuwe CMOS-batterij kost je ruim onder de $ 10, en je kunt er bijna overal een kopen die batterijen verkoopt.

  10. Bevestig dat de aan/uit-schakelaar is aangesloten op het moederbord als u een desktop gebruikt. Het is geen veelvoorkomend storingspunt, maar uw pc gaat mogelijk niet aan omdat de aan/uit-knop niet correct op het moederbord is aangesloten.

    De meeste schakelaars zijn verbonden met het moederbord via een rood en zwart getwist paar draden. Als deze draden niet goed of helemaal niet zijn aangesloten, is dit waarschijnlijk de oorzaak van het niet inschakelen van uw computer. Een laptop of tablet heeft vaak een vergelijkbare verbinding tussen de knop en het moederbord, maar is bijna onmogelijk om toegang te krijgen.

  11. Test je voeding als je een desktop-pc gebruikt. Op dit punt in uw probleemoplossing is het zeer waarschijnlijk dat de voedingseenheid in uw computer niet langer werkt, en dat u deze moet vervangen. U moet het echter voor de zekerheid testen. Er is geen reden om een werkend stuk hardware te vervangen als het testen vrij eenvoudig is.

    Een ozongeur of een zeer hoog geluid, gecombineerd met geen stroom in de computer, is een vrijwel zekere indicatie dat de stroomvoorziening slecht is. Koppel uw computer onmiddellijk los en sla het testen over. Vervang uw voeding als deze niet voldoet aan uw tests, of als u de symptomen ervaart die ik zojuist heb beschreven. Houd de computer na vervanging 5 minuten aangesloten voordat u hem start, zodat de CMOS-batterij de tijd heeft om op te laden.

    In de meeste gevallen, wanneer een desktopcomputer geen stroom krijgt, is een niet-werkende stroomvoorziening de oorzaak. Ik breng dit nogmaals naar voren om te benadrukken dat u deze stap voor het oplossen van problemen niet moet overslaan. De volgende paar redenen om te overwegen komen lang niet zo vaak voor.

  12. Test de aan/uit-knop aan de voorkant van de behuizing van uw computer en vervang deze als deze niet voldoet aan uw tests. Deze stap geldt alleen voor desktopcomputers.

    Afhankelijk van het ontwerp van uw computerbehuizing, kunt u in de tussentijd mogelijk de resetknop gebruiken om uw pc aan te zetten.

    Sommige moederborden hebben kleine aan / uit-knoppen ingebouwd in de kaarten zelf, waardoor het een gemakkelijkere manier is om de aan / uit-knop van de behuizing te testen. Als uw moederbord dit heeft en werkt om uw computer aan te zetten, moet de aan/uit-knop van de behuizing waarschijnlijk worden vervangen.

  13. Vervang je moederbord als je een desktop gebruikt. Als u zeker weet dat de stroomvoorziening, de voeding en de aan/uit-knop werken, is er waarschijnlijk een probleem met het moederbord van uw pc en moet u het vervangen.

    Hoewel het perfect uitvoerbaar is voor iedereen met wat geduld, is het vervangen van een moederbord zelden een snelle, gemakkelijke of goedkope taak. Zorg ervoor dat je alle andere tips voor probleemoplossing die ik hierboven heb gegeven hebt uitgeput voordat je je moederbord vervangt.

    We raden u ten zeerste aan uw computer te testen met een Power On Self Test-kaart om te bevestigen dat het moederbord de oorzaak is van het helemaal niet inschakelen van uw computer.

    Het moederbord vervangen is waarschijnlijk ook de juiste manier van handelen bij een laptop of tablet. Toch zijn moederborden in dit soort computers zeer zelden door de gebruiker te vervangen. De volgende beste manier van handelen voor u is om een professionele computerservice te zoeken.

  14. Op dit moment zou je pc weer moeten werken.

Tips & meer informatie

  • Los je dit probleem op een pc die je net zelf hebt gebouwd? Als dit het geval is, controleer dan uw configuratie driemaal! Er is een behoorlijke kans dat uw computer niet opstart vanwege een verkeerde configuratie en niet door een daadwerkelijke hardwarestoring.
  • Hebben we een stap voor het oplossen van problemen gemist die u heeft geholpen (of iemand anders zou kunnen helpen) om een computer te repareren die geen teken van stroom vertoont? Laat het me weten, dan voeg ik de informatie hier graag toe.

FAQ

    Waarom gaat mijn pc-monitor niet aan?

    Als je monitor niet aan gaat, moet je naar een paar dingen kijken. Controleer of er een aan/uit-lampje op de monitor en pc brandt en of de stroom goed is aangesloten. Uw computer heeft mogelijk problemen met het hervatten vanuit de sluimerstand of stand-by/slaapstand.

    Waarom gaan mijn pc-fans niet aan?

    Als de ventilator van je Central Processing Unit (CPU) niet aangaat, is het eerste waar je naar moet kijken of je pc fouten meldt. Kijk naar zowel hardwareschade als softwareproblemen. Als je geen fysieke schade ziet, kijk dan naar de stuurprogramma's die de ventilator besturen of zelfs naar de BIOS-instellingen.

Aanbevolen: