Smart TV's: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Smart TV's: wat u moet weten
Smart TV's: wat u moet weten
Anonim

Slimme televisies worden gemaakt door verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Bottom Line

In een notendop, een smart-tv maakt rechtstreeks verbinding met internet en bevat een besturingssysteem/platform waarmee u online en netwerkgebaseerde media-inhoud zoals Hulu of Netflix kunt openen, beheren en bekijken zonder dat u een extra apparaat zoals een Roku of Fire Stick.

Hoe Smart TV's werken

Smart TV's hebben toegang tot online inhoud door verbinding te maken met dezelfde breedbandrouter en hetzelfde Ethernet- of Wi-Fi-netwerk dat u gebruikt om uw computer met internet te verbinden. Ethernet biedt de meest stabiele verbinding, maar als je tv zich in een andere kamer of op grote afstand van je router bevindt, is wifi misschien handiger.

Zodra je tv is aangesloten en ingeschakeld, wordt je gevraagd om alle inloggegevens in te voeren die je internetprovider nodig heeft. De smart-tv toont een menu op het scherm met een lijst met beschikbare internetkanalen die als apps worden aangeboden (vergelijkbaar met de apps op een smartphone). Sommige apps zijn vooraf geladen en je kunt er meer downloaden om toe te voegen aan de app-bibliotheek van de tv.

Hoe werken Smart TV's?

Als je op het pictogram van een specifiek kanaal/app klikt, ga je naar het inhoudsaanbod, dat je kunt selecteren en bekijken.

Hoe u door het Smart TV-menu navigeert en uw apps beheert, verschilt per merk en model.

Het voordeel van Smart TV's

Het belangrijkste voordeel van een smart-tv is toegang tot vele kanalen die tv-programma's, films en muziek aanbieden zonder dat je een tv-antenne hoeft aan te sluiten of je op een kabel-/satellietdienst hoeft te abonneren. Sommige smart-tv's bieden ook surfen op het web, gamen en toegang tot compatibele media-inhoud die op uw computer is opgeslagen.

Hoewel smart-tv's ook tv-programma's kunnen ontvangen via antenne of kabel/satelliet, heeft Vizio de gedurfde stap gezet om ingebouwde tuners en antenne-/kabelverbindingen op de meeste sets te elimineren ten gunste van de ingebouwde streamingplatform als een allesomvattende vervanging.

Extra Smart TV-functies

Naast internetstreaming bieden sommige smart-tv's meer mogelijkheden, zoals Miracast en Screen Sharing, waarmee gebruikers inhoud van compatibele smartphones en tablets op een tv-scherm kunnen bekijken. Andere labels voor deze functie zijn SmartShare (LG) en SmartView (Samsung).

Sommige smart-tv's kunnen zelfs het omgekeerde doen: inhoud van de tv naar een compatibele smartphone sturen. Na het verzenden kan de gebruiker die inhoud op de smartphone blijven bekijken, weg van de tv.

Image
Image

Een paar dingen om te overwegen

De hype rond smart-tv's is aantrekkelijk, maar er zijn enkele kostenoverwegingen en beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Hoewel smart-tv-platforms toegang bieden tot veel gratis kanalen en diensten, vereisen veel daarvan ofwel een maandelijks abonnement of een pay-per-view-vergoeding. Wanneer u deze kosten begint op te tellen, kunt u uiteindelijk evenveel of meer uitgeven dan een maandelijkse kabel-/satellietrekening. Aan de andere kant betaal je alleen voor de kanalen en inhoud die je wilt.

Het merk/model smart-tv bepa alt de services en functies waartoe je toegang hebt. Hoewel alle smart-tv's toegang hebben tot veel van dezelfde kernservices (Netflix, Vudu, Hulu, Pandora), zijn veel extra en nichekanalen mogelijk niet toegankelijk op sommige smart-tv-platforms.

Kunnen Smart TV's u bespioneren?

Het gebruik van een smart-tv kan leiden tot privacyschendingen. Aanbieders van smart-tv's en content-apps houden meestal uw kijkgewoonten bij om u kijksuggesties te geven. Elke keer dat u zich aanmeldt bij Netflix, toont het menu bijvoorbeeld wat u onlangs hebt bekeken, evenals bijgewerkte suggesties voor gerelateerde films of programma's die u misschien leuk vindt op basis van uw lijst 'recentelijk bekeken'.

Je zou kunnen denken dat dit soort tracking een goede zaak is omdat het de zoektijd voor films of programma's verkort om te bekijken, maar een Smart TV doet misschien meer dan alleen je kijkgewoonten volgen. Als je smart-tv een webcam of spraakbesturing heeft, bestaat de mogelijkheid dat iemand je kan hacken en je kan zien/horen.

Ook alle aankopen met creditcard die u met uw tv doet, kunnen door derden worden gevolgd. Als uw stembediening of webcam is ingeschakeld, zeg of doe dan niets dat u niet in het openbaar zou doen of zeggen en wees voorzichtig met uw online creditcardaankopen.

Smart TV-winkeltips

Bij het kopen van een tv bieden zowat alle merken/modellen een bepaald niveau van slimme functionaliteit die je kijkmogelijkheden vergroot. Houd echter rekening met variaties in toegang tot inhoud, extra abonnements-/pay-per-view-kosten, mogelijke privacykwesties en de noodzaak om de aantrekkelijkheid van een specifieke smart-tv in evenwicht te brengen met andere belangrijke factoren zoals beeldkwaliteit, geluidskwaliteit en fysieke connectiviteit.

Als je tv, films, muziekstreaming en andere slimme functies wilt toevoegen aan je home-entertainmentervaring, maar niet weet of je een smart-tv nodig hebt, volgen hier enkele richtlijnen:

  • Als je op zoek bent naar een nieuwe tv en geen andere apparaten hebt die toegang bieden tot internetstreamingcontent, dan is een smart-tv een goede keuze.
  • Als je al een smart-tv hebt die geen toegang biedt tot het aantal of het type streamingkanalen dat je zou willen, overweeg dan om een externe mediastreamer, streamingstick, of internet-enabled Blu-ray disc-speler in plaats van het kopen van een nieuwe smart TV.
  • Als je al een tv zonder slimme functies hebt maar tevreden bent met de beeldkwaliteit en andere functies, hoef je geen smart-tv te kopen. Voeg gewoon een mediastreamer, streamingstick of Blu-ray Disc-speler met internet toe aan uw huidige installatie.
  • Als je je zorgen maakt over privacykwesties, overweeg dan een extern apparaat voor mediastreaming. Het verhindert het volgen van koop- of kijkgewoonten niet, maar het voorkomt wel directe audio-/videospionage.
  • Als u geïnteresseerd bent in streaming met alleen audio, biedt een stereo- of thuisbioscoopontvanger met netwerkfunctionaliteit een betere geluidskwaliteit voor het luisteren naar muziek dan een smart-tv.

Een smart-tv is slechts één manier om internetstreaming en gerelateerde functies toe te voegen aan uw tv-kijkervaring. Gebruik de bovenstaande richtlijnen om te beslissen of dit de beste keuze voor u is.

Op een begroting? Probeer een Smart TV- alternatief

Als je onlangs een tv zonder slimme functies of een oudere smart-tv met beperkte opties hebt gekocht of momenteel hebt, hoef je geen nieuwe smart-tv te kopen als je tv nog steeds goed werkt en voldoet aan je beeld- kwaliteitsbehoeften. U kunt tegen minimale kosten slimme functies toevoegen aan uw huidige tv-kijkervaring.

Mediastreamers

  • Een mediastreamer is meestal een klein kastje dat wordt aangesloten op de HDMI-poort van je tv en via Ethernet/Wi-Fi op je internetrouter wordt aangesloten. Als je een oudere tv hebt zonder HDMI-ingang, zijn je opties beperkter. Oudere Roku Express+-mediastreamers van het model (die je misschien op Amazon of andere verkoopsites kunt vinden) bieden analoge video-audioverbindingen voor die gevallen.
  • Een ander type mediastreamer is een stick die iets groter is dan een USB-flashstation en wordt aangesloten op een beschikbare HDMI-ingang. De stick-type mediastreamer biedt wifi-toegang tot je tv, dus zorg ervoor dat je een draadloze internetrouter hebt. De stick moet ook worden aangesloten op een USB- of wisselstroombron.

Blu-ray Disc-spelers

  • Naast het afspelen van fysieke media zoals Blu-ray-schijven, dvd's en cd's, bieden bijna alle Blu-ray Disc-spelers toegang tot veel internetstreamingkanalen (afhankelijk van merk en model).
  • De keuze aan internetkanalen is meestal niet zo uitgebreid als bij een mediastreamingbox of stick. Toch is het ongetwijfeld handig: je hoeft niet zowel een mediastreamer als een Blu-ray disc-speler op je tv aan te sluiten, waardoor er minder wirwar van kabels is. Als je een fan bent van dvd's, Blu-ray-schijven en cd's, maar streaming als extra inhoudsbron wilt toevoegen, is een Blu-ray-schijfspeler misschien de oplossing voor jou.

DVR's

  • Bedrijven zoals Channel Master en TIVO brengen over-the-air DVR's op de markt die de ontvangst van over-the-air (OTA) tv-signalen, video-opname en internetstreaming in één box combineren.
  • Net als bij Blu-ray-spelers kan de keuze aan internetkanalen beperkt zijn en werken de opnamefuncties alleen met OTA-programma's. Het biedt echter nog een andere optie waar snoersnijders van kunnen profiteren. DVR's zijn duurder dan mediastreamers en Blu-ray disc-spelers.

Stereo- en thuisbioscoopontvangers (alleen audio)

  • Hoewel smart-tv's en mediastreamers enkele online muziekkanalen bevatten, waarderen muziekfans de mogelijkheden van stereo- of thuisbioscoopontvangers met netwerkfunctionaliteit. Deze optie biedt toegang tot verschillende streaming muziekdiensten en speelt die muziek af via de stereo- of thuisbioscoopluidsprekeropstelling. Het resultaat is een luisterervaring van veel hogere kwaliteit dan ingebouwde tv-luidsprekers of zelfs een tv in combinatie met een soundbar.

App-platforms van Smart TV-merk

TV-merken hebben een of meer platforms waarmee ze apps aanbieden. (Dit geïntegreerde platform maakt een tv slim.) Hier zijn een paar van de merken en platforms die je waarschijnlijk zult vinden:

  • Element, Toshiba, Westinghouse: Amazon Fire TV
  • Insignia, Hisense/Sharp, Hitachi, TCL, Philips, Element: Roku TV
  • LG: WebOS
  • Samsung: Tizen, Smart Hub
  • Element, LeECO, Sharp, Sony, Toshiba, Westinghouse: Android TV
  • Haier, JVC, LeECO, Philips, Polaroid, Sharp, Skyworth, Soniq, Sony, Toshiba: Chromecast
  • Philips: NetTV
  • Sharp: VEWD
  • Vizio: SmartCast of Internet Apps Plus

FAQ

    Heb ik internet nodig om een Smart TV te gebruiken?

    Ja. Tenzij uw tv antenne- of kabel-/satelliettelevisie ondersteunt, hebt u een internetverbinding nodig om tv te kijken. Dat gezegd hebbende, je kunt nog steeds gameconsoles en dvd-spelers aansluiten, hoewel je geen smart-tv nodig hebt om die apparaten te gebruiken.

    Hebben smart-tv's ingebouwde wifi?

    Ja, meestal. Zoek voor de zekerheid naar "Wi-Fi-enabled" in de productbeschrijving. Om uw smart-tv met wifi te verbinden, gaat u naar het welkomstscherm van de tv, zoekt u naar beschikbare draadloze netwerken, selecteert u uw netwerk en voert u het wachtwoord in.

    Hoe voeg ik apps toe aan mijn Smart TV?

    De stappen voor het toevoegen van apps aan je smart-tv zijn afhankelijk van het merk, maar de meeste modellen hebben een optie om naar apps te zoeken op het startscherm. Je kunt gratis apps downloaden, maar je moet mogelijk een account aanmaken om bepaalde streamingdiensten te gebruiken.

    Hoe verbind ik mijn telefoon of tablet met mijn Smart TV?

    De gemakkelijkste optie is om een HDMI-kabel te gebruiken, maar u hebt mogelijk een adapter nodig om de HDMI-kabel te gebruiken. Wil je je telefoon draadloos verbinden met je smart tv, gebruik dan Google Chromecast (voor Android) of Apple AirPlay (voor iOS). Daarnaast bieden veel apps, waaronder Google Chrome en YouTube, de mogelijkheid om naar je tv te casten.

Aanbevolen: