Smart Glass: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Smart Glass: wat u moet weten
Smart Glass: wat u moet weten
Anonim

Slim glas kan in een oogwenk worden veranderd van transparant naar halfdoorschijnend. Hierdoor kunt u op warme dagen de zon buiten houden of genieten van het prachtige uitzicht op een zonsondergang.

Hoe werkt Smart Glass?

Hoewel de slimme glasindustrie graag het woord glas gebruikt, wordt het eigenlijke slimme onderdeel meestal gemaakt met behulp van een substraat gemaakt van verschillende plastic films. Het slimme substraat bevat meerdere lagen met daartussen een separator. Elke laag is gemaakt van een ander materiaal en elke fabrikant heeft zijn eigen geheime saus, maar meestal wordt lithiumkob altoxide gebruikt op de ene laag en polykristallijn wolfraamoxide op de andere.

Lithiumionen worden vervolgens in een van de lagen geïnjecteerd waar ze zich nestelen. De lagen worden vervolgens tussen twee of meer glasplaten geplaatst om de uiteindelijke raameenheid te creëren.

De lithiumionen blijven in een van de lagen totdat er een spanning op wordt gezet. Wanneer een spanning aanwezig is, zullen de ionen migreren naar de tegenoverliggende laag waar ze zich opnieuw zullen vestigen en blijven, zelfs nadat de spanning is verwijderd. Afhankelijk van de laag waarin de lithiumionen zich bevinden, zullen ze zich combineren met de laag om licht te reflecteren (ondoorzichtig of halfdoorschijnend) of om licht door te laten (transparant).

Het is geen alles of niets systeem. Als u de spanning korte tijd laat staan, kan een beperkt aantal ionen tussen de twee lagen reizen. Hoe meer ionen aan één kant, hoe hoger het percentage ondoorzichtigheid of transparantie wordt bereikt.

Soorten Smart Glass

Er worden verschillende soorten gemaakt, maar hier zijn enkele veelvoorkomende die je misschien tegenkomt.

Elektrochroom – Bij elektrochroom glas is de normale toestand ondoorzichtig, maar wanneer een elektrische lading op het slimme venster wordt aangebracht, verandert het glas van halfdoorschijnend naar volledig transparant.

PDLC (Polymer-Dispersed Liquid-Crystal devices)- Deze methode vervangt de ionen die in een elektrochroom glas worden gebruikt door vloeibaar kristal dat is opgelost in een polymeer. Het vloeibare polymeer wordt aangebracht op plastic substraten en laat uitharden.

Het substraat wordt ingeklemd tussen twee of meer glaslagen om de afgewerkte raameenheid te vormen. In gebruik gedragen de vloeibare kristallen zich net als die in een LCD-scherm, zonder dat er spanning aanwezig is, zijn de kristallen willekeurig gerangschikt om de doorgang van licht te blokkeren. Breng een spanning aan en de kristallen worden uitgelijnd zodat er licht door kan.

Nanocrystal- Deze technologie maakt gebruik van een dunne laag nanokristallen, meestal bestaande uit indiumtinoxide, aangebracht op een plastic film. De afgewerkte laag wordt ingekapseld tussen twee of meer glasplaten. Het belangrijkste voordeel van op nanokristallen gebaseerde vensters is dat ze zowel warmte (infrarood) als zichtbaar licht effectief kunnen blokkeren, waardoor ze een goede kandidaat zijn wanneer u licht volledig moet blokkeren of warmtetoename moet regelen.

Smart Glass-gebruik

De verschillende soorten slim glas worden in veel categorieën gebruikt. De meest voorkomende overblijfselen als onderdeel van buitenramen van woningen, waar ze dienen om het gebruik van jaloezieën en gordijnen te verbeteren of te vervangen om de privacy te regelen.

Slim glas wordt ook gebruikt in huizen met grote ramen op het zuiden. Het gebruik van een product zoals nanokristallen ramen kan de warmtewinst in de zomer verminderen en de warmtewinst in de winter mogelijk maken.

Andere interessante toepassingen in huis zijn te vinden in doucheglas, waardoor de douche zichtbaar is wanneer deze niet in gebruik is en aan het zicht wordt onttrokken tijdens het douchen.

Image
Image

Luchtvaart-, scheepvaart- en autofabrikanten maken allemaal gebruik van slim glas om dynamisch gecontroleerde venstertinten toe te passen. Dit kan worden gebruikt om reflecties op weergaveoppervlakken te verminderen of om schittering in de cockpit te verminderen. Als je in een van de nieuwste Boeing Dreamliners hebt gevlogen, is het je misschien opgevallen dat het raam geen neerklapbare schaduw heeft, maar dat het glas met een druk op de knop ondoorzichtig wordt. Een ander gebruik in auto's is om de transparantie en tint van zonne-/maandaken te regelen.

Aanbevolen: