Wat is bandbreedte? Definitie, betekenis en details

Inhoudsopgave:

Wat is bandbreedte? Definitie, betekenis en details
Wat is bandbreedte? Definitie, betekenis en details
Anonim

De term bandbreedte heeft een aantal technische betekenissen, maar sinds de popularisering van internet heeft het over het algemeen verwezen naar de hoeveelheid informatie per tijdseenheid die een transmissiemedium (zoals een internetverbinding) aankan.

Een internetverbinding met een grotere bandbreedte kan een bepaalde hoeveelheid gegevens (bijvoorbeeld een videobestand) veel sneller verplaatsen dan een internetverbinding met een lagere bandbreedte.

Bandbreedte wordt meestal uitgedrukt in bits per seconde, zoals 60 Mbps of 60 Mb/s, om een gegevensoverdrachtsnelheid van 60 miljoen bits (megabits) per seconde te verklaren.

Waarom bandbreedte belangrijk is om te begrijpen

Image
Image

Het is gemakkelijk om bandbreedte af te doen als een technische term die niet echt op jou van toepassing is, tenzij je graag met technische producten speelt of internethardware installeert. Als u leert wat bandbreedte betekent en hoe dit van toepassing is op uw eigen netwerk, kunt u uw instellingen aanpassen om een snellere internetverbinding te krijgen wanneer u die nodig heeft.

Je bent misschien nieuwsgierig naar bandbreedte als je internetverbinding plotseling langzamer is dan de meeste dagen. Misschien vermoed je dat je meer bandbreedte moet kopen of dat je niet krijgt waar je voor beta alt.

Of misschien staat u op het punt een gameconsole of videostreamingservice te kopen en moet u nauwkeurig weten of u dit kunt doen zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de rest van uw netwerk. Voor de meeste mensen zijn die twee activiteiten verreweg de grootste bandbreedtevreters.

Hoeveel bandbreedte heeft u? (& Hoeveel heb je nodig?)

Image
Image

Zie Hoe u uw internetsnelheid kunt testen voor hulp bij het nauwkeurig bepalen van de beschikbare bandbreedte. Internetsnelheidstestsites zijn vaak, maar niet altijd, de beste manier om dat te doen.

Hoeveel bandbreedte je nodig hebt, hangt af van wat je van plan bent te doen met je internetverbinding. Voor het grootste deel is meer beter, uiteraard beperkt door uw budget.

In het algemeen, als je van plan bent om niets anders te doen dan Facebook en af en toe een video te kijken, is een low-end high-speed plan waarschijnlijk prima.

Afhankelijk van waar je internet voor gebruikt, kun je mogelijk een officiële bandbreedte-aanbeveling krijgen, zodat je precies weet wat je nodig hebt om die dienst optimaal te gebruiken. Als uw internet nu bijvoorbeeld soepel loopt, maar u van plan bent een filmstreamingservice aan de mix toe te voegen, doe dan wat onderzoek op hun website voor de minimale bandbreedte die zij aanbevelen voor onderbrekingsvrij streamen.

Als je een paar tv's hebt waarop Netflix wordt gestreamd, en meer dan een paar computers, tablets en andere apparaten die wie-weet-wat-wat kunnen doen, zou ik zoveel gebruiken als je je kunt veroorloven. Je zult er geen spijt van krijgen.

Bandbreedte lijkt veel op sanitair

Plumbing biedt een geweldige analogie voor bandbreedte… serieus!

Gegevens hebben betrekking op de beschikbare bandbreedte, aangezien water de grootte van de leiding heeft

Met andere woorden, naarmate de bandbreedte toeneemt, neemt ook de hoeveelheid gegevens toe die er in een bepaalde tijd doorheen kan stromen, net zoals wanneer de diameter van de pijp toeneemt, ook de hoeveelheid water die er doorheen kan stromen gedurende een bepaalde periode.

Stel dat je een film streamt, iemand anders een online multiplayer-videogame speelt en dat een paar anderen op hetzelfde netwerk bestanden downloaden of hun telefoon gebruiken om online video's te bekijken. Het is waarschijnlijk dat iedereen het gevoel zal hebben dat dingen een beetje traag gaan als ze niet constant starten en stoppen. Dit heeft te maken met bandbreedte.

Om terug te keren naar de sanitair-analogie, ervan uitgaande dat de waterleiding naar een huis (de bandbreedte) dezelfde grootte blijft, aangezien de kranen en douches van het huis zijn ingeschakeld (gegevensdownloads naar de apparaten), de waterdruk bij elk punt (de waargenomen "snelheid" bij elk apparaat) zal weer afnemen, omdat er maar zo veel water (bandbreedte) beschikbaar is voor het huis (uw netwerk).

Anders gezegd: de bandbreedte is een vast bedrag op basis van waar je voor beta alt. Hoewel één persoon een high-definition video kan streamen zonder enige vertraging, krijgt iedereen op het moment dat je andere downloadverzoeken aan het netwerk toevoegt, precies zijn deel van de volledige capaciteit.

Image
Image

Als een snelheidstest bijvoorbeeld mijn downloadsnelheid identificeert als 7,85 Mbps, betekent dit dat ik zonder onderbrekingen of andere bandbreedteverslindende toepassingen een bestand van 7,85 megabit (of 0,98 megabytes) in één seconde zou kunnen downloaden. Een beetje wiskunde zou je vertellen dat ik met deze toegestane bandbreedte ongeveer 60 MB aan informatie in één minuut zou kunnen downloaden, of 3,528 MB in een uur, wat gelijk staat aan een 3,5 GB-bestand … vrij dicht bij een volledige lengte, Film van dvd-kwaliteit.

Dus, hoewel ik in theorie een videobestand van 3,5 GB in een uur zou kunnen downloaden, zou het nu twee uur duren om de download te voltooien als iemand anders op mijn netwerk tegelijkertijd een soortgelijk bestand probeert te downloaden, omdat, nogmaals, het netwerk staat slechts x hoeveelheid gegevens toe om op een bepaald moment te worden gedownload, dus het moet nu toestaan dat de andere download ook een deel van die bandbreedte gebruikt.

Technisch gezien zou het netwerk nu 3,5 GB + 3,5 GB zien, voor 7 GB aan totale gegevens die moeten worden gedownload. De bandbreedtecapaciteit verandert niet, want dat is een niveau waarvoor u uw ISP beta alt, dus hetzelfde concept is van toepassing: een 7,85 Mbps-netwerk duurt nu twee uur om het 7 GB-bestand te downloaden, net zoals het slechts een uur zou duren om te downloaden de helft van dat bedrag.

Het verschil in Mbps en MBps

Het is belangrijk om te begrijpen dat bandbreedte kan worden uitgedrukt in elke eenheid (bytes, kilobytes, megabytes, gigabits, enz.). Uw ISP kan de ene term gebruiken, een testservice een andere en een videostreamingservice nog een andere. U moet begrijpen hoe deze termen allemaal met elkaar verband houden en hoe u ze kunt converteren als u wilt voorkomen dat u te veel beta alt voor internetdiensten of, misschien nog erger, te weinig bestelt voor wat u ermee wilt doen.

Bijvoorbeeld, 15 MB is niet hetzelfde als 15 Mbs (let op de kleine letter b). De eerste leest als 15 megaBYTES, terwijl de tweede 15 megaBITS is. Deze twee waarden verschillen met een factor 8, aangezien er 8 bits in een byte zitten.

Als deze twee bandbreedtemetingen in megabytes (MB) zouden worden geschreven, zouden ze 15 MB en 1,875 MB zijn (aangezien 15/8 1,875 is). Als het echter in megabits (Mb) wordt geschreven, is de eerste 120 Mbs (15x8 is 120) en de tweede 15 Mbps.

Ditzelfde concept is van toepassing op elke data-eenheid die u kunt tegenkomen. U kunt een online conversiecalculator zoals But Calculatort gebruiken als u de wiskunde liever niet handmatig doet. Zie Terabytes, Gigabytes en Petabytes: hoe groot zijn ze? voor meer informatie.

Bandbreedtecontrole

Sommige software laat je de hoeveelheid bandbreedte beperken die het programma mag gebruiken, wat erg handig is als je het programma nog steeds wilt laten werken, maar het hoeft niet per se op volle snelheid te draaien. Deze opzettelijke bandbreedtebeperking wordt vaak bandbreedtecontrole genoemd.

Sommige downloadmanagers, zoals Free Download Manager, ondersteunen bijvoorbeeld bandbreedtebeheer, evenals talloze online back-upservices, cloudopslagservices, torrenting-programma's en routers. Dit zijn allemaal services en programma's die de neiging hebben om met enorme hoeveelheden bandbreedte om te gaan, dus het is logisch om opties te hebben die hun toegang beperken.

Image
Image

Stel bijvoorbeeld dat je een heel groot bestand van 10 GB wilt downloaden. In plaats van het urenlang te downloaden en alle beschikbare bandbreedte weg te zuigen, zou je een downloadmanager kunnen gebruiken en het programma opdracht geven om de download te beperken tot slechts 10 procent van de beschikbare bandbreedte.

Dit zou natuurlijk drastisch tijd toevoegen aan de totale downloadtijd, maar het zou ook veel meer bandbreedte vrijmaken voor andere tijdgevoelige activiteiten zoals live videostreams.

Iets wat lijkt op bandbreedtecontrole is bandbreedtebeperking. Dit is ook een opzettelijke bandbreedtecontrole die soms door internetserviceproviders wordt ingesteld om bepaalde soorten verkeer te beperken (zoals Netflix-streaming of het delen van bestanden) of om al het verkeer gedurende bepaalde perioden van de dag te beperken om congestie te verminderen.

Netwerkprestaties worden bepaald door meer dan alleen hoeveel bandbreedte je beschikbaar hebt. Er zijn ook factoren zoals latentie, jitter en pakketverlies die kunnen bijdragen aan minder dan gewenste prestaties in een bepaald netwerk. Enkele andere elementen die een traag internet kunnen veroorzaken, zijn oude hardware, virussen, browser-add-ons en een zwakke wifi-verbinding.

FAQ

    Kan ik zien wat bandbreedte gebruikt en hoeveel?

    Er zijn verschillende manieren om het netwerkverkeer te controleren. U kunt bijvoorbeeld uw router of een toepassing van derden gebruiken. Uw ISP-website biedt mogelijk ook bandbreedtebewaking.

    Hoeveel bandbreedte gebruikt Netflix per uur?

    Netflix biedt vier instellingen voor datagebruik: Laag: tot 0,3 GB per uur; Medium: tot 0,7 GB per uur; High: 1-7 GB per uur (op basis van definitiekwaliteit); en Auto: past zich automatisch aan op basis van de huidige snelheid van de internetverbinding. Om de gegevensinstellingen in een webbrowser aan te passen, gaat u naar uw accountpagina > Profile & Parental Controls > Profile > Playback Settings > Wijzigen

Aanbevolen: