Wat is VGA? (Definitie van Video Graphics Array)

Inhoudsopgave:

Wat is VGA? (Definitie van Video Graphics Array)
Wat is VGA? (Definitie van Video Graphics Array)
Anonim

Afgekort VGA, Video Graphics Array is een standaard type aansluiting voor videoapparaten zoals monitoren en projectoren.

Over het algemeen verwijst het naar de soorten kabels, poorten en connectoren die worden gebruikt om monitoren op videokaarten aan te sluiten.

Hoewel deze technologie nog steeds in gebruik is, wordt deze snel vervangen door nieuwere interfaces zoals DVI en HDMI.

VGA technische details

Image
Image

Hieronder staan enkele technische kenmerken van VGA, handig voor het identificeren van kabels en poorten:

VGA-pinnen

VGA-kabels hebben 15-pins connectoren: 5 pinnen aan de bovenkant, 5 in het midden en de andere 5 helemaal onderaan. De afbeelding hierboven is een voorbeeld van een kabel met alle 15 pinnen.

Een VGA-poort op een desktop of laptop heeft natuurlijk hetzelfde aantal gaatjes zodat een VGA-kabel er rechtstreeks op kan worden aangesloten.

Elke pin heeft zijn eigen functie. De eerste pin is bijvoorbeeld voor het overbrengen van de kleur rood, terwijl de tweede en derde voor respectievelijk groen en blauw zijn.

Computer Hope heeft meer informatie over het doel van de andere twaalf pinnen.

Mannelijke vs Vrouwelijke VGA-aansluitingen

Alle soorten computerkabels hebben een specifiek geslacht, mannelijk of vrouwelijk. Een mannelijke kabel is een kabel waarvan de aansluitingen uitsteken of uit de kabel steken. Vrouwelijke aansluitingen zijn omgekeerd, met naar binnen gerichte gaten waardoor de mannelijke kabel perfect past bij de vrouwelijke aansluiting.

VGA-kabels zijn niet anders. De afbeelding bovenaan deze pagina toont er een met twee mannelijke uiteinden. Deze kabel gaat van de monitor naar de computer, waar hij wordt ontmoet met een vrouwelijke aansluiting van de videokaart.

VGA-converters: HDMI & DVI

Met VGA-, DVI- en HDMI-videokaarten en monitoren die in de echte wereld allemaal met elkaar zijn vermengd, wilt u ongetwijfeld een VGA-converter als u alleen een VGA-monitor of videokaart hebt.

Als uw computer bijvoorbeeld een videokaart heeft die alleen VGA ondersteunt, maar u zojuist een nieuwe monitor heeft gekocht die alleen DVI- en/of HDMI-poorten heeft, moet u ofwel uw videokaart vervangen om er een te krijgen met nieuwere poorten, koop een andere monitor die VGA ondersteunt of koop een converter.

Hetzelfde geldt als je videokaart alleen HDMI en/of DVI ondersteunt, maar je hebt alleen een monitor die een VGA-kabel accepteert.

Het kan verwarrend zijn om te begrijpen welk type converter je nodig hebt. Heeft u een VGA naar DVI of een DVI naar VGA converter nodig? Een HDMI naar DVI converter, of heet het DVI naar HDMI? Blijf lezen voor enige verduidelijking.

VGA- en HDMI-converters

Een VGA-naar-HDMI-converter is wat je nodig hebt om het VGA-signaal van je computer naar de HDMI-poort op een monitor of tv te converteren. Koop dit als uw computer een VGA-poort op de videokaart heeft, maar u een HDMI-monitor of tv als beeldscherm wilt gebruiken.

Image
Image
VGA naar HDMI-adapter.

VENTION / Amazon

Sommige VGA-naar-HDMI-converters hebben zelfs een USB-kabel ingebouwd in de converter die audio samen met het videosignaal transporteert (aangezien VGA geen audio overdraagt), zodat u geluiden kunt afspelen via een scherm met ingebouwde luidsprekers, zoals een HDMI-tv.

Een HDMI-naar-VGA-converter doet precies het tegenovergestelde: sluit een videokaart met HDMI-uitgang aan op een monitor of tv met een VGA-ingang. Aangezien HDMI nieuwer is dan VGA, is dit type converter handig wanneer u een nieuwe desktop of laptop aansluit op een ouder beeldscherm.

Image
Image
HDMI-naar-VGA-adapter.

BENFEI / Amazon

Beide converters zijn gemakkelijk online en in elektronicawinkels verkrijgbaar. Amazon verkoopt een aantal VGA-naar-HDMI-converters, evenals HDMI-naar-VGA-converters.

VGA- en DVI-converters

Zoals je zou raden, is een DVI-naar-VGA-converter vereist als je een videokaart met DVI moet aansluiten op een beeldscherm met een VGA-poort.

DVI-naar-VGA-converters zijn meestal DVI-mannelijke naar VGA-vrouwelijke converters. Dit betekent dat het DVI-uiteinde van de converter rechtstreeks wordt aangesloten op de DVI-poort van uw videokaart, terwijl het VGA-uiteinde van de converter wordt gebruikt met een mannelijke naar mannelijke VGA-kabel om de converter aan te sluiten op het vrouwelijke uiteinde van het weergaveapparaat.

Dit soort converters zijn gemakkelijk te vinden en relatief goedkoop. Amazon verkoopt een aantal DVI-naar-VGA-converters, maar je vindt ze overal.

VGA naar DVI-converters bestaan ook, maar kunnen nogal duur en moeilijk te vinden zijn. Dit type converter is vereist als u video van een VGA-videokaart naar een DVI-monitor wilt verplaatsen.

DVI-naar-VGA-converters werken omdat het signaal van digitaal naar analoog gaat, wat slechts een kwestie is van vertaling in de DVI-pinnen, aangezien DVI zowel analoge als digitale signalen draagt. VGA draagt alleen analoog over, dus om van VGA naar DVI te gaan, heb je een converter nodig om die analoge signalen naar digitaal te veranderen.

Amazon verkoopt deze VGA-naar-DVI-converter van het Monoprice-merk, maar het is prijzig. Het upgraden van je videokaart om de nieuwere monitor te ondersteunen zou waarschijnlijk goedkoper zijn en op de lange termijn een slimmere keuze.

Meer over VGA-converters

Sommige VGA-converters vereisen dat u naast de converter een VGA-kabel hebt, iets om in gedachten te houden als u er een zoekt.

Dit is bijvoorbeeld gebruikelijk bij HDMI-naar-VGA-converters. De converter kan bestaan uit een HDMI-kabel met een VGA-converterbox alles in één kabel, maar de VGA-box heeft een vrouwelijke aansluiting, net als uw monitor of tv, dus u hebt een mannelijke naar mannelijke VGA-kabel nodig om de verbinding te voltooien.

Meer over kabelconverters

Als al dit gepraat over converters verwarrend is en je nog steeds niet zeker weet wat voor soort kabel je moet kopen voor je specifieke installatie, kijk dan gewoon naar de poorten zelf om te zien of je de uiteinden mannelijk of vrouwelijk wilt hebben, en zoek dan naar een converter die daarmee overeenkomt.

Als bijvoorbeeld de monitor en videokaart beide vrouwelijke poorten gebruiken, zou je een kabel willen hebben met mannelijke connectoren aan beide uiteinden.

Het enige andere onderscheid dat gemaakt moet worden, is het type verbinding aan beide uiteinden te identificeren; of ze nu VGA, DVI of HDMI zijn, maar dat zou niet moeilijk moeten zijn, aangezien ze er heel anders uitzien.

De afbeelding bovenaan deze pagina is een VGA-kabel met mannelijke uiteinden, wat betekent dat deze alleen kan worden gebruikt om een monitor en videokaart aan te sluiten die beide vrouwelijke VGA-poorten gebruiken.

VGA versus mini-VGA

In plaats van de standaard VGA-connector kunnen sommige laptops en andere apparaten gebruik maken van de zogenaamde mini-VGA, hoewel het nog nooit zo populair is geweest als de standaard VGA-connector.

Mini-VGA lijkt meer op een USB-poort dan op een VGA-poort (hier is een foto van), maar wordt nog steeds gebruikt voor video, net als de standaard VGA-poort.

Er zijn ook mini-VGA-naar-VGA-adapters waarmee een standaard VGA-weergaveapparaat kan worden aangesloten op een computer met een mini-VGA-poort.

Vergelijkbaar met DVI ter vervanging van VGA, wordt mini-DVI op grotere schaal gebruikt dan mini-VGA.

Meer informatie over VGA

Mogelijk moet u stuurprogramma's bijwerken in Windows als uw nieuwe configuratie niet wordt ondersteund door uw oude stuurprogramma's.

Als uw weergave-instellingen onjuist zijn ingesteld, waardoor uw monitor helemaal niets weergeeft, kunt u opstarten naar Windows met een lagere videoresolutie.

Gebruikers van Windows 11, Windows 10 en Windows 8 kunnen dit doen via de opstartinstellingen via de optie Video met lage resolutie inschakelen.

In oudere versies van Windows is deze optie te vinden in het menu Geavanceerde opstartopties (in XP Geavanceerde opstartopties genoemd). Het staat vermeld als Vga-modus inschakelen in Windows XP.

Aanbevolen: